Πολυνομοσχέδιο-έκτρωμα με (έντονο) άρωμα εκλογών!

Οι βουλευτές δεν προλαβαίνουν καν να μελετήσουν όσα καλούνται να ψηφίσουν!

Must Read

Με περισσή βιασύνη αλλά με ελάχιστη διαβούλευση θα ψηφιστεί την ερχόμενη εβδομάδα από την Ολομέλεια της Βουλής το πολυνομοσχέδιο-σκούπα, ή αλλιώς φρουτιέρα, το οποίο περιλαμβάνει σωρεία ετερόκλητων διατάξεων από σχεδόν όλα τα υπουργεία. Πρόκειται για το… καθιερωμένο πλέον νομοσχέδιο-αχταρμά, το οποίο κατατίθεται σχεδόν κάθε χρόνο στο παρά ένα του κλεισίματος του Κοινοβουλίου για τις διακοπές του καλοκαιριού, το οποίο μετρά εκατοντάδες διατάξεις και χιλιάδες σελίδες.

Πρόκειται για σαφή καταστρατήγηση του «ευ νομοθετείν» και κατ’ επέκταση της ίδιας της ορθής λειτουργίας της Βουλής. Το γεγονός ότι πρόκειται πλέον για μοτίβο επαναλαμβανόμενο δεν καθιστά αυτή την πρακτική λιγότερο προκλητική. Βεβαίως, το πολυνομοσχέδιο αναδίδει και έντονο προεκλογικό άρωμα, ωστόσο η κυβέρνηση επιμένει πως ο… νομοθετικός οργασμός πριν από τον Δεκαπενταύγουστο είναι σύνηθες φαινόμενο. Τα κόμματα, πάντως, της αντιπολίτευσης, κυρίως τα μικρότερα, είναι εξοργισμένα, καθώς καταγγέλλουν τις φαστ τρακ διαδικασίες, οι οποίες όχι μόνο έχουν ως αποτέλεσμα η κυβέρνηση να μην λογοδοτεί για όσα νομοθετεί, αλλά συνιστούν και μείζον θέμα για την ελάσσονα αντιπολίτευση, καθώς εκ των πραγμάτων οι βουλευτές δεν προλαβαίνουν καν να μελετήσουν όσα καλούνται να σχολιάσουν και να ψηφίσουν!

Εν προκειμένω, μάλιστα, το επίμαχο πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνει και μείζονες αλλαγές όσον αφορά την περιβαλλοντική νομοθεσία, με αντιπολίτευση και φορείς να υποστηρίζουν πως απελευθερώνονται οι περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις και οι περιβαλλοντικοί έλεγχοι. Ο λόγος για τις διατάξεις του Κώστα Σκρέκα, οι οποίες κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης προκάλεσαν τη μήνιν των περιβαλλοντικών οργανώσεων, που επισημαίνουν πως ξεπουλιέται το περιβάλλον ή μάλλον ό,τι είχε απομείνει από αυτό.

Σε κάθε περίπτωση, είναι απορίας άξιο για ποιο λόγο η κυβέρνηση φέρνει τόσο κρίσιμες και -αν μη τι άλλο- προβληματικές διατάξεις για την απλοποίηση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης, τις περιβαλλοντικές επιθεωρήσεις και λοιπές χωροταξικές και πολεοδομικές αλλαγές, με τις φωτιές που κατέκαψαν την Αττική και άλλες περιοχές της χώρας να μην έχουν καλά καλά σβήσει… Το πολυνομοσχέδιο θα ψηφιστεί την προσεχή εβδομάδα και συγκεκριμένα την ερχόμενη Πέμπτη, λίγο πριν από το κλείσιμο της Βουλής δηλαδή.

Θα έχει προηγηθεί η ψήφιση τριών νομοσχεδίων σε τρεις ημέρες (!). Ειδικότερα, το νομοσχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για τις αναδυόμενες τεχνολογίες, η νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για την αναβάθμιση της αστυνομικής εκπαίδευσης, αλλά και το σχέδιο νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης για τη σύσταση Δικαστικής Αστυνομίας. Την Τρίτη, μάλιστα, θα βρεθεί στο επίκεντρο της Ολομέλειας η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για σύσταση επιτροπής για τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, ωστόσο η Ν.Δ. αναμένεται να την απορρίψει και να κάνει αντιπρόταση, ώστε να υπάρχουν σχετικές τακτικές συζητήσεις και ενημερώσεις του Σώματος.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This