Κυριάκος Μητσοτάκης: Επιτέλους απάντησε στις προκλήσεις του Ερντογάν!

Κάλεσε τον Τούρκο πρόεδρο να εστιάσει στην οικονομία και όχι σε αναθεωρητικές φαντασιώσεις και τόνισε ότι η Ελλάδα θα προασπίσει την κυριαρχία της

Must Read

Μήνυμα στον Ταγίπ Ερντογάν να εστιάσει την προσοχή του στην τουρκική οικονομία, αντί να αναβιώνει οθωμανικές, αναθεωρητικές φαντασιώσεις, έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στο CNN, όπου προειδοποίησε ότι η Ελλάδα πάντα θα κάνει ό,τι πρέπει για να υπερασπιστεί την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

«Αυτό απλούστατα είναι αδιαπραγμάτευτο για εμάς» τόνισε. Υπογραμμίζοντας ότι η γεωγραφία έχει ορίσει Ελλάδα και Τουρκία να συνυπάρχουν, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για υποχρέωση να λυθούν οι διαφορές με την Τουρκία, τονίζοντας όμως ότι υπάρχει μόνο ένα σύνολο κανόνων που μπορεί να χρησιμοποιηθεί: το Διεθνές Δίκαιο. «Ναι, έχουμε παρατηρήσει σειρά προκλήσεων από την πλευρά της Τουρκίας τον περασμένο μήνα, αλλά πραγματικά πιστεύω ότι ο πρόεδρος Ερντογάν θα υπηρετούσε πολύ καλύτερα τους Τούρκους πολίτες εάν εστίαζε την προσοχή του στην αναζωογόνηση της τουρκικής οικονομίας, η οποία αντιμετωπίζει προβλήματα, αντί να αναβιώνει νεο-οθωμανικές, αναθεωρητικές φαντασιώσεις», είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

«Πρέπει, λοιπόν, να καθίσουμε», συνέχισε, «να συνομιλήσουμε ως υπεύθυνοι ενήλικες», συμπληρώνοντας πως δεν πρέπει η εξωτερική πολιτική να χρησιμοποιείται για να τροφοδοτούνται εθνικά πάθη. «Αυτή είναι μια ανεύθυνη τακτική», είπε χαρακτηριστικά.

Εκλογές το 2023

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ίδια συνέντευξη επανέλαβε για ακόμη μια φορά ότι οι
εκλογές θα γίνουν το 2023, στη λήξη της κυβερνητικής θητείας, τονίζοντας πως είναι σημαντικό σε αυτούς τους καιρούς να στείλουμε μήνυμα πολιτικής σταθερότητας και
πολιτικής προβλεψιμότητας. Σχολιάζοντας ότι η Ιταλία βυθίζεται σε πολιτική κρίση, ο πρωθυπουργός είπε πως η Ελλάδα έχει μια σταθερή κυβέρνηση και απέδωσε σε αυτόν τον παράγοντα το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή τα ελληνικά κρατικά ομόλογα έχουν καλύτερη απόδοση κατά 30 μονάδες βάσης σε σύγκριση με τα ιταλικά ομόλογα.

«Μολονότι έχουμε υψηλότερο χρέος, έχει πολύ ιδιόμορφα χαρακτηριστικά», είπε και συνέχισε ότι δεν θα έκανε ποτέ συμβιβασμούς ως προς την πολιτική σταθερότητα για να αποκομίσει βραχυπρόθεσμο πολιτικό κέρδος. «Δεν είναι αυτός ο σωστός τρόπος διακυβέρνησης μιας χώρας. Και νομίζω ότι ένας από τους λόγους που οι αγορές επιβραβεύουν την Ελλάδα είναι διότι είμαστε υπεύθυνοι από θεσμικής πλευράς», συμπλήρωσε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε ακόμη ότι η κυβέρνησή του θα συνεχίσει να στηρίζει τα ελληνικά νοικοκυριά και τις ελληνικές επιχειρήσεις για όσο χρειαστεί, λέγοντας ότι διοχετεύει τα υπερκέρδη σε έναν μηχανισμό που επιδοτεί τους λογαριασμούς ρεύματος και προσπαθώντας να διατηρήσει λογικά επίπεδα τις ανατιμήσεις, φέρνοντας ως παράδειγμα τις τιμές του ρεύματος, για τις οποίες, όπως είπε πως, θα «απορροφήσουμε έως και το 90% της αύξησης των τιμών του ρεύματος σε σύγκριση με την τιμή βάσης που ίσχυε, ας πούμε, πριν από δύο χρόνια».

Σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, η κυβέρνησή του είναι σε θέση να το κάνει αυτό, γιατί «η ελληνική οικονομία παρουσιάζει ουσιαστικά καλύτερες επιδόσεις από ό,τι αναμενόταν». «Τα πάμε πολύ καλύτερα σε σχέση με τον μέσο όρο της Eυρωζώνης, και αυτό μας δίνει κάποιο δημοσιονομικό χώρο», ισχυρίστηκε.

  • Δείτε το σχετικό ρεπορτάζ:




Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This