Στον επόμενο τόνο η ώρα θα είναι… εκλογές

Ο ΣΥΡΙΖΑ καταστρώνει τα πλάνα του μετά τις παραιτήσεις στην κυβέρνηση για την υπόθεση των παρακολουθήσεων

Must Read

Οι καταιγιστικές εξελίξεις στο ζοφερό σκάνδαλο των υποκλοπών δικαιολόγησαν την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να διατηρήσει το κόμμα υπό συνθήκες καύσωνα σε κατάσταση παρατεταμένης εκλογικής ετοιμότητας.

  • Από τον Γιώργο Χατζηδημητρίου

Στην Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι το ελληνικό Watergate, όπως το χαρακτηρίζουν, αγγίζει άμεσα τον ίδιο τον πρωθυπουργό, όχι μόνο επειδή φέρεται εμπλεκόμενος το δεξί του χέρι και εξ απορρήτων Γρηγόρης Δημητριάδης που αποτελούσε μαζί με τον Ακη Σκέρτσο και τον Γιώργο Γεραπετρίτη τη λεγόμενη «τρόικα του Μαξίμου», αλλά και επειδή ο τέως διοικητής της ΕΥΠ Παναγιώτης Κοντολέων αποτελούσε προσωπική του επιλογή και υπαγόταν απευθείας στον πρωθυπουργό στο πλαίσιο ενός σχεδιασμού που είχε προετοιμαστεί πριν από τις εκλογές.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές της Κουμουνδούρου, «δεν πρόκειται να κάνει πίσω» σε ένα μείζον θεσμικό ζήτημα, όπως παρατηρούν, που σχετίζεται άμεσα με την ποιότητα της δημοκρατίας στη χώρα, αλλά θα κινηθεί προσεκτικά, κλιμακώνοντας τις ενέργειές του. Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίζεται πάντως προβληματισμένος για το αν είναι πολιτικά αποτελεσματικό αυτή την ώρα να καταθέσει αίτημα για σύσταση εξεταστικής επιτροπής.

Μιλώντας με στενό συνεργάτη του, φέρεται ότι παρατήρησε πως η κατάληξη της προηγούμενης εξεταστικής για τη λίστα Πέτσα εκφυλίστηκε σε ρεσιτάλ κομματικής σκοπιμότητας από την πλευρά της Ν.Δ., από τη στιγμή που οι βουλευτές της πλειοψηφίας αρνήθηκαν την κλήτευση στη Βουλή του ίδιου του «υπόλογου» Στέλιου Πέτσα. Σύμφωνα με πηγές της Κουμουνδούρου, ο Αλ. Τσίπρας προσανατολίζεται στην κατάθεση αιτήματος για τη σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής, η οποία έχει εισαγγελικές αρμοδιότητες, όμως μετά τις εκλογές, όταν, σύμφωνα με τον πρόεδρο του κόμματος, ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει τη σχετική δυνατότητα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θα αναζητήσει, εκτός από τις προφανείς πολιτικές, και ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες του σημερινού πρωθυπουργού, αφήνοντας να εννοηθεί ότι βρισκόμαστε ακόμα στην αρχή των αποκαλύψεων.

Χωρίς αμφιβολία η πολιτική χιονοστιβάδα επιταχύνει τις αποφάσεις για πρόωρες εκλογές. Ηδη από την περασμένη εβδομάδα ο εκπρόσωπος Τύπου Νάσος Ηλιόπουλος εμφανίστηκε βέβαιος (εφημερίδα «Real») ότι «ο Κυριάκος Μητσοτάκης ψάχνει ημερομηνία εκλογών ανάμεσα σε συμπληγάδες», υποστηρίζοντας ότι, αφενός, ορισμένοι τον πιέζουν να μην πάει σε εκλογές «ώστε από το Ταμείο Ανάκαμψης να μοιράσει χρήμα -με τον αδιαφανή τρόπο που έχει επιλέξει- στους δικούς του ανθρώπους» και, αφετέρου, αντίρροπες δυνάμεις τον εξωθούν σε εκλογές τώρα «με την προσδοκία ότι η ήττα θα είναι ελεγχόμενων διαστάσεων και θα μπορεί να τη διαχειριστεί εσωκομματικά την επόμενη ημέρα».

Σε κάθε περίπτωση, έως ότου ο πρωθυπουργός λάβει τις αποφάσεις του, σε ένα περιβάλλον πλέον διόλου ευνοϊκό για τον ίδιο και με τον εκνευρισμό των βουλευτών του να φουντώνει, ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να αναβαθμίσει την προγραμματική βιτρίνα του. Τα στελέχη του κόμματος και ο πρόεδρος επιτίθενται αλλεπάλληλα στα μεγάλα ανοιχτά θέματα της κυβερνητικής πολιτικής, σημειώνοντας ότι ο πρωθυπουργός δεν είναι σε θέση πλέον να αντιληφθεί τη σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν οι απλοί πολίτες.

Οπως σημειώνει ο ίδιος ο Αλ. Τσίπρας («Documento»), η ελληνική κοινωνία βιώνει μια δυστοπία, σπάζοντας το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο: στην πανδημία με πάνω από 30.000 νεκρούς είμαστε στην πρώτη θέση στην Ευρώπη, η τιμή του ρεύματος είναι η υψηλότερη στην Ευρώπη, οι τιμές της βενζίνης και των ειδών πρώτης ανάγκης επίσης μας χαρίζουν το ευρωπαϊκό μετάλλιο ακρίβειας, τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις δεν τα βγάζουν πέρα, αλλά για την κυβέρνηση «είναι σαν να ζούμε σε άλλη χώρα, που βρίσκεται στον αστερισμό πολλαπλών success stories».

Η δημοσκοπική ψαλίδα που κλείνει και η «πρόβα τζενεράλε» στην 86η ΔΕΘ

Απέναντι στο κύμα των δημοσκοπήσεων στις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ δεν φαίνεται να υποδέχεται τη διάχυτη λαϊκή δυσαρέσκεια, στην Κουμουνδούρου αναθάρρησαν τελευταία μετά τη δημοσιοποίηση των ευρημάτων της 11ης έκδοσης των Εκλογικών Τάσεων από το Ινστιτούτο «Νίκος Πουλαντζάς» (επιμέλεια Δανάης Κολτσίδα, πολιτικής επιστήμονα και διευθύντριας του ιδρύματος, και του μαθηματικού Κώστα Πουλάκη), σύμφωνα με την οποία η διαφορά μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ μειώθηκε ακόμη περαιτέρω και έχει διαμορφωθεί πλέον στις 4,9 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ οι δύο βασικοί «μονομάχοι» συγκλίνουν πλέον σχεδόν σε όλα τα μεγέθη στα όρια του στατιστικού λάθους.

Με βάση τις αναλύσεις του ιδρύματος, το γεγονός ότι οι προσεχείς εκλογές θα γίνουν με το σύστημα της απλής αναλογικής δημιουργεί το μεγάλο ερώτημα εαν οι πολίτες θα ψηφίσουν πιο «χαλαρά» απ’ ό,τι συνήθως, με «ευρωβουλευτικά κριτήρια», αφού θα θεωρούν ότι θα επακολουθήσουν και δεύτερες εκλογές. Στο πλαίσιο αυτό, στις επόμενες εκλογές θα συγκρουστούν δύο διαφορετικές στρατηγικές: της Ν.Δ., που ζητάει αυτοδυναμία, άρα δύο εκλογικές διαδικασίες, και του ΣΥΡΙΖΑ, που επιδιώκει μια συμμαχική προγραμματική προοδευτική κυβέρνηση από την πρώτη εκλογική Κυριακή. Με τρόπο σχεδόν στερεοτυπικό, η δημοσκοπική εικόνα της προηγούμενης περιόδου αναδεικνύει μια κοινωνία απογοητευμένη, που αναζητά θετική διέξοδο από τις πολλαπλές κρίσεις, η οποία θα συνδυάζει τον πραγματισμό με το όραμα.

Υπό κανονικές συνθήκες, το επόμενο ραντεβού των κομμάτων με την κοινωνία θα ήταν τον προσεχή Σεπτέμβριο, στην 86η ΔΕΘ, όπου η παρουσίαση των οικονομικών προγραμμάτων της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης θα έχει αναπόφευκτα προεκλογικό χρώμα, οπότε αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι δημοσκοπήσεις που θα ακολουθήσουν.

Για την ώρα, οι καταιγιστικές πολιτικές εξελίξεις τινάζουν στον αέρα, σύμφωνα με αντικειμενικούς παρατηρητές, τον σχεδιασμό των κομμάτων, οδηγώντας την κυβέρνηση και τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη σε δεινά απολογητική θέση και σε κλοιό ηθικής απομόνωσης, από τον οποίο είναι άγνωστο πώς θα επιχειρήσει να διαφύγει.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This