«Ράπισμα» από την Κομισιόν: «Απαράδεκτη η προσπάθεια παράνομης παρακολούθησης πολιτών»

«Τα κράτη μέλη είναι αρμόδια να προστατεύουν την εθνική τους ασφάλεια και πρέπει να επιβλέπουν και να ελέγχουν τις υπηρεσίες ασφαλείας τους»

Must Read

Αυστηρό μήνυμα εξέπεμψε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την υπόθεση παράνομων παρακολουθήσεων στην Ελλάδα, με την εκπρόσωπο για θέματα εσωτερικών υποθέσεων, Ανίτα Χίπερ να «απαράδεκτη» την απόπειρα υποκλοπών.

Ερωτηθείσα σχετικά με την υπόθεση των παρακολουθήσεων στην Ελλάδα, κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης της Επιτροπής προς τον Τύπο, η κυρία Χίπερ απάντησε πως «γνωρίζουμε τις αναφορές των μέσων ενημέρωσης σχετικά με τη χρήση μέσων παρακολούθησης από ορισμένες κυβερνήσεις. Η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Οποιαδήποτε απόπειρα των υπηρεσιών εθνικής ασφάλειας να έχουν παράνομη πρόσβαση σε δεδομένα πολιτών, συμπεριλαμβανομένων δημοσιογράφων και πολιτικών αντιπάλων, αν επιβεβαιωθεί, είναι απαράδεκτη».

«Τα κράτη-μέλη είναι αρμόδια να προστατεύουν την εθνική τους ασφάλεια και πρέπει να επιβλέπουν και να ελέγχουν τις υπηρεσίες ασφαλείας τους για να διασφαλίζουν ότι σέβονται πλήρως τα θεμελιώδη δικαιώματα. Αυτό είναι απολύτως σημαντικό για τη διασφάλιση της προστασίας των προσωπικών δεδομένων και της ασφάλειας των δημοσιογράφων και της ελευθερίας της έκφρασης. Επίσης, η διερεύνηση τέτοιων θεμάτων είναι ευθύνη κάθε κράτους μέλους της ΕΕ και η Επιτροπή αναμένει από τις εθνικές αρχές να εξετάσουν διεξοδικά κάθε τέτοιου είδους ισχυρισμό για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών» συμπλήρωσε.

Τέλος σύμφωνα με το ΑΠΕ, η εκπρόσωπος της Επιτροπής ανέφερε ότι η Κομισιόν βρίσκεται σε επαφή με όλα τα κράτη-μέλη για αυτό το ζήτημα.

Ένας μήνας προθεσμία σε Μαξίμου και ΕΥΠ για το Predator

Υπενθυμίζεται ότι η  Ευρωπαϊκή Επιτροπή έστειλε επιστολή προς την ελληνική κυβέρνηση θέτοντας αυστηρότατη προθεσμία ενός μήνα για το ξεκαθάρισμα της πολιτικής του Μεγάρου Μαξίμου και της ΕΥΠ ως προς τη χρήση του λογισμικού παρακολούθησης Predator.

Η επιστολή, μεταξύ άλλων, υπογραμμίζει τη σοβαρότητα των πληροφοριών για παρακολουθήσεις (και) δημοσιογράφων, δικαιώνοντας -εμμέσως πλην σαφώς- το αίτημα της «δημοκρατίας» για τη διεξαγωγή ειδικής έρευνας σχετικά με την παγίδευση των e-mails του εκδότη και συνεργατών της, καθώς και 17 Ελλήνων βουλευτών, τουλάχιστον ως το φθινόπωρο του 2019.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «δημοκρατίας», η επιστολή φέρει ημερομηνία 29 Ιουλίου 2022. Αποδεικνύεται, δηλαδή, ότι ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης και οι συναρμόδιοι υπουργοί Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτης, Δικαιοσύνης Κ. Τσιάρας και Προστασίας του Πολίτη Τ. Θεοδωρικάκος ήταν ενήμεροι για τη σοβαρότατη αντίδραση και παρέμβαση της Κομισιόν μία εβδομάδα πριν από την αποκάλυψη των νεότερων στοιχείων για την παρακολούθηση του τηλεφώνου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝ.ΑΛ. Ν. Ανδρουλάκη και τις -αναγκαστικές- παραιτήσεις του γενικού γραμματέα του Μαξίμου Γρ. Δημητριάδη και του διοικητή της ΕΥΠ Παν. Κοντολέοντος.

Η επιστολή φέρει την υπογραφή της επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Δικαιοσύνης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανα Γκαλέγκο-Τόρες, και, όπως πάντα συμβαίνει σε υποθέσεις ανάλογης σοβαρότητας, έχει προεγκριθεί από το ιδιαίτερο γραφείο της προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Διαβάστε επίσης: Κομισιόν: Ένας μήνας προθεσμία σε Μαξίμου και ΕΥΠ για τη χρήση του Predator!

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This