Ο πανικός (του ενόχου) στο Μαξίμου

Η «διάσωση» του Μητσοτάκη από το σκάνδαλο των «κοριών» πέφτει στο κενό, πάρα την προσπάθεια για αλλαγή ατζέντας

Must Read

Η εβδομάδα των «κοριών» αρχίζει από αύριο, με το σκάνδαλο των παράνομων τηλεφωνικών παρακολουθήσεων να κυριαρχεί στο πολιτικό σκηνικό. Οι τριγμοί στο κυβερνητικό στρατόπεδο ακούγονται όλο και πιο δυνατοί, οι φωνές κριτικής κατά του κύριου υπεύθυνου για την πολιτική μιζέρια και τη δυσωδία του σκανδάλου βλέπουν δειλά δειλά το φως της δημοσιότητας και ο κύριος υπεύθυνος ταξιδεύει.

  • Νίκος Γ. Μερτζάνης

Στην Ντόχα του Κατάρ θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη αύριο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια, όπως φαίνεται, να αλλάξει την ατζέντα.

Εχει άλλωστε την υπεροπλία, στον έλεγχο της επικαιρότητας, μέσω των ΜΜΕ, της λίστας Πέτσα, τα οποία θα μας βομβαρδίσουν με τη σημαντική επίσκεψη και τα οφέλη που θα αποκομίσει η Ελλάδα από τις συναντήσεις του πρωθυπουργού με τον διάδοχο του θρόνου και τις επενδύσεις, που θα τονώσουν τη ρημαγμένη ελληνική οικονομία. Και κάπως έτσι η αυριανή διάσκεψη των προέδρων στη Βουλή, η οποία λειτουργεί εκτάκτως από αύριο, για το θέμα της παρακολούθησης των τηλεφωνικών συνομιλιών αρχηγού κόμματος από την ΕΥΠ, η οποία υπάγεται απευθείας στον πρωθυπουργό, θα εξοστρακιστεί στα τελειώματα των δελτίων ειδήσεων.

Την τριετία της διακυβέρνησης Μητσοτάκη αυτή η τακτική είναι συνηθισμένη και έχει αποδώσει τα μέγιστα στην αλλαγή της πολικής ατζέντας και της απόκρυψης -μέχρι του σημείου εξαφάνισης- όλων των ενοχλητικών και τοξικών για την κυβέρνηση θεμάτων. Αυτή η ασπίδα προστασίας θεωρούν στο Μέγαρο Μαξίμου ότι θα αποδώσει και τώρα. Μόνο που και οι συνθήκες είναι τελείως διαφορετικές, αλλά και οι κινήσεις που κάνουν οι ίδιοι δείχνουν απελπισία, αν όχι πανικό. Οι παραιτήσεις ΔημητριάδηΚοντολέοντος και η προσπάθεια μετάθεσης των ευθυνών που έχει προσωπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν μια άγαρμπη κίνηση αποφυγής ανάληψης της πολιτικής ευθύνης, η οποία έτυχε απάντησης, μέσω της ισχυρής παρέμβασης του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου:

«Η πολιτική ευθύνη εκείνων, οι οποίοι ασκούν την εξουσία που τους έχει ανατεθεί με βάση τη λαϊκή ετυμηγορία είναι, εκ φύσεως και εξ ορισμού, αντικειμενική. Αρα οι φορείς της εξουσίας αυτής πρέπει ν’ αναλαμβάνουν, στο ακέραιο, την πολιτική ευθύνη που τους αναλογεί, ενώ δεν νοείται η μετάθεσή της, καθ’ οιονδήποτε τρόπο, σε άλλους. Με απλές λέξεις οι πολιτικοί “ταγοί” για να δικαιώσουν την προαναφερόμενη δημοκρατική τους νομιμοποίηση δεν μπορεί ν’ αρκούνται στην απλή διαχείριση της εξουσίας κατά την άσκηση των αρμοδιοτήτων τους, αλλά οφείλουν ν’ αναδεικνύονται, με θάρρος και συνέπεια και δίχως υπολογισμό του λεγόμενου “πολιτικού κόστους”, ασυμβίβαστοι υπερασπιστές της Αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας και των θεσμών της».

Η παρέμβαση θορύβησε το Μέγαρο Μαξίμου, τόσο ώστε να φροντίσει, πάλι με άγαρμπο τρόπο, να την εξαφανίσει από την επικαιρότητα, σε τέτοιο βαθμό που να φτάσει δημοσιογράφος της ΕΡΤ να καταγγείλει ότι παρέδωσε το ρεπορτάζ του από την ομιλία του Προκόπη Παυλόπουλου, η είδηση λογοκρίθηκε και δεν αναρτήθηκε στο site του περιφερειακού Σταθμού της ΕΡΤ Ιωαννίνων, από τη συντακτική ομάδα των Αθηνών.

Το θέμα συντηρείται όμως και από την πλευρά του ενός από τα θύματα των παρακολουθήσεων, του Νίκου Ανδρουλάκη. Μια ακόμη παράμετρος, η οποία δεν υπήρχε σε ανάλογες περιπτώσεις που η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός βρίσκονταν υπό πίεση. Οι προσπάθειες διάσωσης του Κυριάκου Μητσοτάκη πέφτουν στο κενό, καθώς και μέσα από τη Ν.Δ. υπάρχουν φωνές οι οποίες αποδίδουν τις ευθύνες για το σκάνδαλο στον πρωθυπουργό.

Χαρακτηριστική η περίπτωση του βουλευτή της Ν.Δ. Κώστα Τζαβάρα, ο οποίος δεν κρύφτηκε στις δηλώσεις του και κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων: «Το θέμα είναι πολύ σοβαρό. Η λειτουργία του πολιτεύματος έχει δεχθεί ισχυρό πλήγμα και ο πρωθυπουργός οφείλει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Να δώσει εντολή ν’ αποκαλυφθούν τα πάντα μέχρι τελευταίας λεπτομέρειας. Θεωρώ πως είναι ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα που συνέβησαν στη θητεία του. Και γι’ αυτό η αντιπολίτευση θα το πάει ως το τέλος». 

Οι διαρροές για την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και η ηχηρή απάντηση

Λίγα εικοσιτετράωρα πέρασαν και άρχισαν οι διαρροές και οι φήμες, φυσικά εκπορευόμενες από το Μαξίμου, σχετικά με το ενδεχόμενο αντικατάστασης μελών της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής που δεν ανήκουν στον στενό κύκλο επιρροής του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Η συγκεκριμένη επιτροπή αναμένεται το επόμενο διάστημα να παίξει σημαντικό ρόλο στη διερεύνηση του σκανδάλου των υποκλοπών, που έχει φέρει σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση την κυβέρνηση και ήδη είχε ως αποτέλεσμα την αποπομπή του διοικητή της ΕΥΠ αλλά και του γενικού γραμματέα του πρωθυπουργού, Γρηγόρη Δημητριάδη.

Ακόμη και στην «Καθημερινή» δημοσιεύτηκε ότι είναι «μονίμως απόντες» από την Επιτροπή ο Κωνσταντίνος Τζαβάρας και η Ολγα Κεφαλογιάννη. Ο τρίτος βουλευτής που έπεσε… θύμα της φημολογίας για αντικατάστασή του από την επιτροπή είναι ο Ανδρέας Κουτσούμπας.

Στο Μέγαρο Μαξίμου μοιάζουν να λειτουργούν ως ένοχοι. Γιατί θα έπρεπε να αλλάξει η σύνθεση της επιτροπής, η οποία αποτελεί κοινοβουλευτική διαδικασία και τα μέλη αντικαθίστανται μόνο αν το θελήσουν. Ισως στο επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη να εμφανίζονται σημάδια κόπωσης από τις συνεχείς και αδιάλειπτες προσπάθειες διάσωσής του, ή να ήλπιζαν ότι η Ολγα Κεφαλογιάννη δεν θα απαντήσει. Κι όμως, το μήνυμα που έλαβαν ήταν σκληρό. Η βουλευτής απάντησε να ξεχάσουν τα περί παραιτήσεων, δηλώνοντας πάντα παρούσα: «Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι η συνέχιση της συμμετοχής μου στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, ιδίως σε αυτήν την κρίσιμη περίοδο, αποτελεί αυτονόητη υποχρέωση και επιβεβλημένο κοινοβουλευτικό μου καθήκον».

Κρίσιμη εβδομάδα, με πολλά μέτωπα ανοικτά, εντός και εκτός Ν.Δ., για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος μάλλον την Τετάρτη, οπότε θα διεξαχθεί η συζήτηση για τις υποκλοπές, παρά τη ρελάνς, για εξεταστική από το 2009, θα αναγκαστεί να υποστεί τις ομοβροντίες της αντιπολίτευσης.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This