Ανοίγουν στόματα: Ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ επί συγκυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου εξέθεσε την Κυβέρνηση Μητσοτάκη

Τι κατέθεσε στην Εξεταστική ο Θεόδωρος Δαραβίλλας

Must Read

Περισσότερο από πέντε ώρες, διήρκησε η κατάθεση του πρώην διοικητή της ΕΥΠ Θεόδωρου Δαραβίλλα στην Εξεταστική Επιτροπή που διερευνά την υπόθεση της παραβίασης του απορρήτου των επικοινωνιών του προέδρου του ΠΑΣΑΟΚ- ΚΙΝΑΛ και ευρωβουλευτή Νίκου Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ, «την επιβεβαιωμένη απόπειρα παγίδευσης του κινητού του με το κακόβουλο λογισμικό Predator, την παράνομη χρήση αυτού στην επικράτεια και την έρευνα για την ύπαρξη ευθυνών του Κυριάκου Μητσοτάκη και κάθε άλλου εμπλεκόμενου φυσικού ή νομικού προσώπου».

Η Επιτροπή, μετά την κατάθεση του Θεόδωρου Δαραβίλλα, που διετέλεσε διοικητής της ΕΥΠ την περίοδο 2012- 2015, διέκοψε για σήμερα τις εργασίες της και μετέθεσε για αύριο την κατάθεση του Γιάννη Ρουμπάτη, που διετέλεσε διοικητής της ΕΥΠ την περίοδο 2015-2019.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την έναρξη της συνεδρίασης και πριν κατάθεση του κ. Δαραβίλλα, τέθηκαν αιτήματα σχετικά με τις καταθέσεις των μαρτύρων.




Έσπασε η ομερτά

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του documento.gr ο διοικητής της ΕΥΠ κατά την περίοδο της συγκυβέρνησης Αντώνη ΣαμαράΕυάγγελου Βενιζέλου, απάντησε σε όσες ερωτήσεις του τέθηκαν και δεν κρύφτηκε πίσω από το απόρρητο που επικαλείται συνεχώς η Κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Μάλιστα, φέρεται να «άδειασε» και τον Παναγιώτη Κοντολέοντα, υποστηρίζοντας ότι σε περίπτωση παρακολούθησης βουλευτή ή Ευρωβουλευτή επί ημερών του, θα είχε ενημερώσει άμεσα τον όποιον Πρωθυπουργό, κάτι που όπως είπε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας ο κ.Κοντολέων, ο ίδιος δεν έκανε.

Απάντησε ακόμα και για εσωτερικά ζητήματα της ΕΥΠ, για την ανάγκη «αυξημένης λογοδοσίας» και για έναν «πιο διαφανή τρόπο λειτουργίας», ενώ υπενθύμισε στα μέλη της Εξεταστικής ότι το 2013 κατέθετε επί επτά ώρες στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας απαντώντας σε όλα τα ερωτήματα.




Όπως γράφει χαρακτηριστικά το docmento, «κατόπιν τούτου, η θέση του Παναγιώτη Κοντολέοντα επιδεινώνεται, καθώς ο πρωταγωνιστής του σκανδάλου των υποκλοπών δεν θα μπορέσει να επικαλεστεί την εχεμύθεια του καθήκοντος. Σε αντίθετη περίπτωση, είτε ο κ. Δραβίλλας -σύμφωνα με τις απειλές Μπακογιάννη– θα πρέπει βρεθεί αντιμέτωπος με δεκαετή κάθειρξη, είτε ο Π. Κοντολέων θα παρανομήσει επειδή θα αποκρύψει κρίσιμες πληροφορίες ενώπιον της Επιτροπής που -κατά το άρθρο 145 του Κανονισμού της Βουλής- έχει ‘όλες τις αρμoδιότητες των ανακριτικών αρχών, καθώς και τoυ εισαγγελέα πλημμελειoδικών’».

Σε ότι αφορά την ύποπτη καταστροφή του φακέλου στην υπόθεση Ανδρουλάκη, ο κ.Δραβίλλας σχολίασε ότι το δευτερογενές υλικό μίας παρακολούθησης πρέπει να διατηρηθεί για δύο χρόνια και τόνισε ότι η καταστροφή δεν μπορεί να γίνει από λάθος, ή τυχαία!

Όταν ρωτήθηκε για την επίκληση απορρήτου, η απάντησή του ήταν πως κάποιες φορές μπορεί να γίνεται επίκληση απορρήτου και κάποιες άλλες όχι, έχοντας ωστόσο προηγουμένως, απαντήσει με σαφήνεια ακόμα και για «ευαίσθητα» ζητήματα.

Όπως η απαγωγή Οτσαλάν, υπενθυμίζοντας πως ο τότε διοικητής της ΕΥΠ, Χαράλαμπος Σταυρακάκης, είχε επίσης τέτοιου είδους διλήμματα, τα οποία τον οδήγησαν στο εδώλιο, αλλά τελικά απαλλάχθηκε από τις κατηγορίες που αντιμετώπιζε.

Σύμφωνα με τον νυν πρόεδρο του Κέντρου Μελετών Ασφαλείας-ΚΕΜΕΑ (σ.σ. ο διορισμένος επί ημερών της κυβέρνησης Μητσοτάκη στη θέση του, δήλωσε ότι προσφέρει τις υπηρεσίες του αμισθί) φέρεται να επεσήμανε πως δεν είναι δυνατόν η ΕΥΠ να παρακολουθεί πρόσωπα για πολιτικούς λόγους, προσθέτοντας πως δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο από το νόμο.

Την παραίτηση του πρωθυπουργού ζήτησε ο Γιάννης Ραγκούσης

Ως ένα σκάνδαλο μεγατόνων, το μεγαλύτερο θεσμικό και πολιτικό σκάνδαλο της μεταπολίτευσης, περιέγραψε την υπόθεση των παρακολουθήσεων, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιάννης Ραγκούσης.

Έκανε λόγο για προσπάθεια χειραγώγησης του τρίτου σε μέγεθος κόμματος της Βουλής, εκτιμώντας ότι “προφανώς” ο κ. Μητσοτάκης δεν κρατούσε μόνο για τον εαυτό του τις πληροφορίες από την παρακολούθηση Ανδρουλάκη, τις οποίες “μοιραζόταν με τρίτους”. Ο κ. Ραγκούσης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι μετά τις “συγκλονιστικές αποκαλύψεις”, επεδίωξε τη “συγκάλυψη”, ενώ χαρακτήρισε “για τα σκουπίδια της ιστορίας” τις αλλαγές που προβλέπει η συζητούμενη ΠΝΠ.

Παράλληλα, κάλεσε την κυβέρνηση να ζητήσει – μέσω του προέδρου της Βουλής – τη γνώμη της επιστημονικής επιτροπής της Βουλής για το εάν οι μάρτυρες, που καλούνται στην εξεταστική επιτροπή, μπορούν να επικαλούνται το απόρρητο ή όχι: «Χρησιμοποιείτε το απόρρητο και ευτελίζετε την εξεταστική επιτροπή, διότι είστε ένοχοι”. Ευτελίζεστε ως παράταξη, εντός και εκτός Ελλάδας, και προκαλείστε από όλους, που σας κατηγορούν ότι είστε του κοινού ποινικού δικαίου λαμόγια. Και ενώ έχετε τη δυνατότητα να πείτε σε μας, να τα χαρτιά, να γιατί παρακολουθούσαμε τους Ανδρουλάκη, Κουκάκη και Σπίρτζη. Δεν τολμάτε, διότι είστε ένοχοι», επανέλαβε ο κ. Ραγκούσης.

Κλείνοντας, είπε ότι ένας είναι ο δρόμος της κάθαρσης, δηλαδή, η ανάληψη της αντικειμενικής και υποκειμενικής ευθύνης, που έχει ο πολιτικός και διοικητικός προϊστάμενος της ΕΥΠ, που δεν είναι άλλος από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την παραίτησή του.

Καραθανασόπουλος: Αντιταχθήκαμε και θα αντιταχθούμε σε όποια προσπάθεια συγκάλυψης

«Η ωραιοποίηση της βρώμικης δράσης της ΕΥΠ και των άλλων διάφορων κρατικών και παρακρατικών μηχανισμών, εγχώριων και αλλοδαπών, δεν μπορεί να συσκοτίσει τον χαρακτήρα τους που στρέφεται εναντίον του λαού», τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ και μέλος της Εξεταστικής Επιτροπής, Νίκος Καραθανασόπουλος, μετά την ολοκλήρωση της κατάθεσης του πρώην διοικητή της ΕΥΠ, Θεόδωρου Δαραβίλλα.

Ο κ. Καραθανασόπουλος δήλωσε πως σήμερα στην Επιτροπή «επαναφέραμε το ζήτημα εμπλουτισμού του καταλόγου των μαρτύρων. Επιμείναμε στην αντίληψη ότι το απόρρητο (σ.σ. ως κώλυμα στην κατάθεση μαρτύρων ενώπιον της επιτροπής) φαλκιδεύει τον έλεγχο της υπόθεσης. Αντιταχθήκαμε και θα αντιταχθούμε σε όποια προσπάθεια συγκάλυψης, γιατί θεωρούμε ότι είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα, καθώς αφορά δεκάδες χιλιάδες παρακολουθήσεις. Οι διάφοροι ισχυρισμοί και η προσπάθεια ωραιοποίησης της βρώμικης δράσης της ΕΥΠ και των άλλων διάφορων κρατικών και παρακρατικών μηχανισμών, εγχώριων και αλλοδαπών, δεν μπορούν να συσκοτίσουν τον χαρακτήρα τους, ούτε το αντιδραστικό θεσμικό πλαίσιο που στρέφεται απέναντι στον εσωτερικό εχθρό, τον εχθρό λαό».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This