Τα διαμάντια είναι παντοτινά για τον σύμβουλο του Μαξίμου!

Κραυγαλέο νομικό και ηθικό ασυμβίβαστο για τον Σταύρο Παπασταύρου, που, μετά τον Σαμαρά, καίει και τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Must Read

Δικαστήριο της Νέας Υόρκης εξετάζει αποκαλυπτικά στοιχεία για τον Σταύρο Παπασταύρου, ο οποίος έγινε γνωστός στο πανελλήνιο από την επιχειρηματική συνεργασία του με τον Σάμπυ Μιωνή (πρωταγωνιστής της «λίστας Λαγκάρντ»), ως αποτυχημένος διαπραγματευτής της κυβέρνησης Σαμαρά με την τρόικα την περίοδο 2012-2014 και -το τελευταίο δεκαπενθήμερο- ως σύμβουλος του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη, με τον οποίο διατηρεί πολυετή φιλική σχέση.

Τα σημαντικότερα έγγραφα δικογραφίας, που έχει στη διάθεσή της η «δημοκρατία», περιέχουν ένορκη μαρτυρική κατάθεση στο Δικαστήριο της Νότιας Περιοχής της Νέας Υόρκης σε διαμάχη μεταξύ μεγάλων διεθνών ομίλων ορυχείων και εμπορίας διάφορων ορυκτών και διαμαντιών. Η κατάθεση αποδίδει στον κ. Παπασταύρου σημαντική εμπλοκή σε εταιρίες που -σύμφωνα με την αντίδικο πλευρά που κέρδισε την υπόθεση- χρησιμοποιούνται προς κάλυψη και διευκόλυνση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και επενδύσεων του γνωστού Ισραηλινού επιχειρηματία Μπένι Στάινμετζ σε διάφορες χώρες.

Στις συνδεόμενες εταιρίες εμφανίζονται, επίσης, ο Σ. Μιωνής και οι συνεργάτες του Μάρκος Καμχής και Γιάννης Προκόπης κατά το προηγούμενο της κοινής τους δραστηριότητας στη «λίστα Λαγκάρντ».

Ποιος είναι ο Στάινμετζ

Τον Ιανουάριο του 2021 ο κ. Στάινμετζ καταδικάστηκε από δικαστήριο της Γενεύης σε πέντε χρόνια φυλάκιση και πρόστιμο 50.000.000 δολαρίων για δωροδοκία και πλαστογραφία σχετικά με τα δικαιώματα εκμετάλλευσης ορυχείων (αξίας δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ) στη Γουινέα. Οι δικηγόροι του άσκησαν έφεση και η εκδίκασή της άρχισε στις 29 Αυγούστου 2022.

Νωρίτερα, το 2020, ο κ. Στάινμετζ είχε καταδικαστεί, ερήμην, από δικαστήριο του Βουκουρεστίου για αδικήματα διαφθοράς συνδεόμενα με την κληρονομιά μέλους της πρώην βασιλικής οικογένειας της Ρουμανίας. Ο Ισραηλινός επιχειρηματίας συνελήφθη στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο του 2021 βάσει εντάλματος των ρουμανικών Αρχών. Ο κ. Στάινμετζ αφέθηκε ελεύθερος τον Μάρτιο φέτος, κατόπιν απόφασης του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών.

Το σκεπτικό της απόφασης έκρινε ότι παραβιάστηκε το δικαίωμά του σε δίκαιη δίκη στη Ρουμανία και ότι αντιμετώπιζε υπαρκτό κίνδυνο να υποστεί διακριτική, απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση, αν εκδιδόταν στην ίδια χώρα.

Ως γνωστόν, ο Στάινμετζ ενδιαφερόταν, μέχρι πέρυσι, για την εξαγορά της ΛΑΡΚΟ, ενώ συζητήσεις για την ιδιωτικοποίηση της ίδιας εταιρίας είχε και ο Σάμπυ Μιωνής με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, όπως έχει ενόρκως καταθέσει στον Αρειο Πάγο ο συνομιλητής του -τότε υπουργός- Νίκος Παππάς. Οι επισκέψεις του Μιωνή στο Μαξίμου, επί ΣΥΡΙΖΑ, έχουν επιβεβαιωθεί και από τον Στ. Παπασταύρου σε δική του κατάθεση στον Αρειο Πάγο. Στην υπόθεση της ΛΑΡΚΟ έχει ακουστεί και το όνομα του Μ. Καμχή ως εκπροσώπου της εταιρίας GSOL.

Η ένορκη κατάθεση του Σουηδού διευθυντή του Μπένι Στάινμετζ είναι αποκαλυπτική για τον σύμβουλο του Μαξίμου Στ. Παπασταύρου (κέντρο) και τον παραδοσιακό συνεταίρο του, Σ. Μιωνή (δεξιά)

Η εμπλοκή Παπασταύρου

Το όνομα του νέου συμβούλου του Μαξίμου αναφέρθηκε στο πλαίσιο δικαστικής διαμάχης στις ΗΠΑ μεταξύ, αφενός, του Στάινμετζ και της εταιρίας του BSGR και, αφετέρου, του ομίλου Vale της Βραζιλίας. Οι δύο πλευρές έχουν πολλές «ανοιχτές» υποθέσεις ενώπιον των δικαστικών Αρχών της Νέας Υόρκης.

Στην υπόθεση στην οποία εμπλέκεται ο κ. Παπασταύρου η Vale έχει κερδίσει καταρχήν απόφαση που διατάσσει να της καταβληθούν 2,17 δισεκατομμύρια δολάρια από την πλευρά Στάινμετζ. Σε άλλη υπόθεση, στο Λονδίνο, η Vale παραιτήθηκε από αξίωση 1,2 δισ. λόγω της, εκ μέρους της, καθυστερημένης υποβολής βασικών στοιχείων στο Εφετείο.

Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι η κατάθεση που «καίει» τον κ. Παπασταύρου έχει γίνει από τον Σουηδό Νταγκ Κραμέρ, ο οποίος ήταν (και παραμένει) διευθύνων σύμβουλος σε μία από τις εταιρίες του κ. Στάινμετζ και διευθυντής-εκπρόσωπος σε άλλες. Επί της ουσίας, ο κ. Κραμέρ αποκαλύπτει και παραδέχεται τη στενότατη σχέση Μιωνή – Παπασταύρου με τον καταδικασμένο Στάινμετζ.

Προφανώς, ο κ. Κραμέρ δεν είχε άλλη εναλλακτική από την κατάθεση της αλήθειας κατά τη διάρκεια της εξέτασής του που έγινε -προφορικά- στο Λονδίνο και, λίγο αργότερα, κατατέθηκε -εγγράφως- στο δικαστήριο της Νέας Υόρκης. Σημειώνεται ότι, όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές πέραν του Ατλαντικού στη «δημοκρατία», η συνεργασία του κ. Στάινμετζ με την ομάδα Μιωνή – Παπασταύρου είναι ευρύτερη, με έμφαση στις ΗΠΑ.

Τα βασικά σημεία που προκύπτουν από την κατάθεση του μάρτυρα και άλλα σχετικά στοιχεία είναι τα εξής:

  1. Από τη στιγμή που ο κ. Στάινμετζ άρχισε να αντιμετωπίζει νομικά προβλήματα το 2015-16 στην Ελβετία, στη Ρουμανία και στο Ισραήλ (όπου κρατήθηκε επί τριήμερο σε αστυνομικό τμήμα, χωρίς τελικά να του απαγγελθούν κατηγορίες) προκλήθηκαν δυσχέρειες στη δημόσια εικόνα και τη δραστηριότητα του ιδίου και στη χρηματοδότηση και τη δανειοδότηση των εταιριών του.
  2. Κατόπιν αυτών, ως αρωγοί και υποστηρικτές του ομίλου Στάινμετζ εμφανίζονται διάφορα εταιρικά σχήματα που συνδέονται, άμεσα ή έμμεσα, με τον Σάμπυ Μιωνή και έναν από τους στενούς συνεργάτες του στην Ελβετία, τον Μάρκο Καμχή. Ο κ. Κραμέρ, απαντώντας σε ερωτήσεις, επιβεβαιώνει τη σύνδεση με τις εταιρίες Niron, GSOL, Star West και Litigation Solutions Limited. Η τελευταία χρηματοδοτεί και τη νομική μάχη του Στάινμετζ με τον διάσημο διεθνή επιχειρηματία Τζορτζ Σόρος.
  3. Ο μάρτυρας Κραμέρ αναφέρεται στα πραγματικό γεγονότα των επιχειρηματικών συνεργασιών, χωρίς πολλές αξιολογικές κρίσεις, αλλά η αντίδικος πλευρά (ο όμιλος Vale) τις θεωρεί «βιτρίνα» για τον Στάινμετζ. Συγκεκριμένα, γίνονται εκτενείς αναφορές στην εξαγορά από τη Star West, με εκπρόσωπο τον Καμχή, χρέους πολλών εκατομμυρίων δολαρίων της εταιρίας BSGR του Στάινμετζ προς το χρηματοπιστωτικό οργανισμό Standard Chartered. Με βάση τους όρους της συμφωνίας και διάφορες ενέργειες των Star West και BSGR, η Vale επισημαίνει ότι δεν πρόκειται για σύνηθες επιχειρηματικό deal, αλλά για συναλλαγές συμφωνημένες από τις πλευρές Στάινμετζ και Μιωνή, που έχουν κοινά συμφέροντα σε άλλες επενδύσεις.
  4. Ο Κραμέρ ερωτάται ευθέως και απαντά -εξίσου ευθέως- για τον Σταύρο Παπασταύρου. Ο πρώτος διάλογος εξελίσσεται ως ακολούθως:

ΕΡ.: Οταν μιλάτε για τη συναλλαγή με τη Star West, ποιοι είναι αυτοί οι άνθρωποι;
ΑΠ.: Είναι τρεις άνθρωποι στο μυαλό μου που συνδέω με τη Star West. O ένας είναι ο Μάρκος (σ.σ.: Καμχής, όπως έχει προαναφέρει ο μάρτυρας σε άλλο σημείο). Ο δεύτερος είναι ένας τύπος που ονομάζεται Γιάννης και ξεχνώ το…
ΕΡ.: Προπάρκης; (σ.σ.: εννοεί τον Γιάννη Προκόπη, όπως διευκρινίζεται σε άλλο σημείο της κατάθεσης)
ΑΠ.: Νομίζω [ναι] και μετά ο Σταύρος, Σταύρος Παπα…
ΕΡ.: Παπαδούλου, νομίζω;
ΑΠ.: Παπαδούλου, ναι (σ.σ.: ο μάρτυρας δεν μπορεί να προφέρει το ελληνικό όνομα, αλλά πρόκειται για τον Σταύρο Παπασταύρου, όπως σαφώς διευκρινίζεται σε άλλα δικόγραφα).
ΕΡ.: Ξέρετε ποιος είναι ο ρόλος του Σταύρου;
ΑΠ.: Είναι δικηγόρος και είναι το άτομο με το οποίο συνεννοήθηκα και συντονίσαμε τη νομική εργασία, όταν αναδιαπραγματευόμασταν το χρέος που είχαν αγοράσει.

5. Αργότερα, ο δεύτερος διάλογος επικεντρώνεται στον Μιωνή:

ΕΡ.: Μιλήσαμε για τον Μάρκο Καμχή και τον κ. Στάινμετζ. Γνωρίζετε αν ο Γιάννης -θα τον αποκαλώ έτσι- έχει σχέση με τον κ. Στάινμετζ;
ΑΠ.: Πιστεύω πως γνωρίζουν ο ένας τον άλλον, ναι.
ΕΡ.: Τι γνωρίζετε σχετικά; Είπατε ότι γνωρίζουν ο ένας τον άλλον. Πείτε μου, τι ξέρετε για τη σχέση τους;
ΑΠ.: Λοιπόν, η συνολική σχέση -πιστεύω- είναι ότι ο κύριος επικεφαλής αυτής της ομάδας είναι φίλος με τον κ. Στάινμετζ και είναι προσωπικοί φίλοι για πολύ καιρό. Και έχει έναν «γαλαξία» επιχειρήσεων, στις οποίες αυτά τα άτομα είναι προσαρτημένα, για τις οποίες δουλεύουν και ήταν αναμειγμένοι με διάφορους τρόπους.
ΕΡ.: Και μπορείτε, σχεδόν με βεβαιότητα, να προβλέψετε την επόμενη ερώτησή μου. Ποιος είναι ο κύριος επικεφαλής; (σ.σ.: μεταφράζεται και ως κύριος εντολέας, ο ελέγχων μία εταιρία.)
ΑΠ.: Λοιπόν, είναι ένα άτομο πιστεύω -και δεν ξέρω- αλλά είναι ένα άτομο που λέγεται Σέμπι (σ.σ.: εννοεί Σάμπυ).
ΕΡ.: Μιωνής;
ΑΠ.: Ναι, δεν ξέρω καν το επώνυμό του. Δεν γνωρίζω, αλλά Σέμπι. Αν μου δείξετε μία φωτογραφία, θα έχω τη δυνατότητα να…
ΕΡ.: Τον έχετε συναντήσει;
ΑΠ.: Τον έχω.
ΕΡ.: Σε ποιο πλαίσιο;
ΑΠ.: Τον έχω συναντήσει στο σπίτι του κ. Στάινμετζ, πιστεύω.

Αποσπάσματα από την ένορκη κατάθεση, με συγκεκριμένες αναφορές στη δραστηριότητα της ομάδας Μιωνή – Παπασταύρου και λοιπών

6. Ακολουθεί ένας τρίτος ενδιαφέρων διάλογος:

ΕΡ.: Και καταφέρατε τη Star West να ολοκληρώσει [τη συνεργασία] με αυτό το σχήμα που έχει την ευθύνη των επενδύσεων;
ΑΠ.: Μετά από πολύ σκληρές και εκτεταμένες διαπραγματεύσεις, ναι.
ΕΡ.: Και αυτές ήταν με τον κ. Καμχή, έτσι;
ΑΠ.: Με τον κ. Καμχή, τον Γιάννη, τον Σταύρο, τους δικηγόρους τους.
ΕΡ.: Και είδατε ποτέ το Σέμπι Μιωνής στο πλαίσιο της Star West;
ΑΠ.: Δεν τον είδα. Ξέρω ότι είχε αναμειχθεί -νομίζω- στην αρχή. Είδα, καθώς εξέταζα τον σωρό των φακέλων μου ή όταν έκανα κάποια δουλειά ότι μπορεί να είχε αναμειχθεί -νομίζω- στην πρώτη συζήτηση, όταν είχαν συστηθεί.

7. Ο τέταρτος διάλογος με τον μάρτυρα αναφέρεται -και πάλι- στον Σταύρο Παπασταύρου και στους περίεργους όρους της συνεργασίας της ομάδας Μιωνή με τον Στάινμετζ:

ΕΡ.: Θεωρήσατε ότι ήταν προς το καλύτερο συμφέρον της BSGR [του Στάινμετζ] να παραδώσει περισσότερο από 50% στα έσοδα ως αντάλλαγμα για χρηματοδότηση έως και 15.000.000 δολαρίων [του χρέους από την πλευρά Μιωνή];
ΑΠ.: Ενιωθα ότι ήταν επιθετικό και ήταν πικρό φάρμακο, αλλά ένιωσα ότι τελικά άξιζε τον κόπο. Και το όριο, στο οποίο αναφέρθηκα και προηγουμένως, για το οποίο πήρα μια παραχώρηση του Σταύρου -ξέρετε- είπα ότι κερδήθηκε το κύριο [ζητούμενό μας]. Είδα ότι θα υπήρχε ανάγκη για περαιτέρω χρηματοδότηση και δεν ήθελα η BSGR να γίνει πιο αδύναμη.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα έγγραφα, η απόφαση του Δικαστηρίου Νότιας Περιοχής της Νέας Υόρκης ήταν υπέρ του ομίλου Vale, διατάσσοντας την καταβολή 2,17 δισεκατομμυρίων από την BSGR του Στάινμετζ που υποστηρίζεται από τους Μιωνή – Παπασταύρου. Η πληρωμή δεν έχει γίνει ακόμα, επειδή αμφότερες οι πλευρές καταθέτουν συμπληρωματικά στοιχεία.

Παπασταύρου προς Στάινμετζ (παρόντος Σαμαρά): Do you know Sabby Mionis?

Οπως η «δημοκρατία» έχει αποκαλύψει επανειλημμένα, χωρίς ποτέ να διαψευστεί, λόγω της παρουσίας αυτοπτών και αυτήκοων μαρτύρων, ο κ. Παπασταύρου, ως σύμβουλος του Αντ. Σαμαρά, είχε ρωτήσει το καλοκαίρι του 2013, μέσα στο Μέγαρο Μαξίμου, τον Μπ. Στάινμετζ, ο οποίος τότε επένδυε στην Ελλάδα: «Do you know Sabby Mionis?» («γνωρίζετε τον Σ. Μιωνή»);

Προφανής σκοπός του Στ. Παπασταύρου, ενώπιον του τότε πρωθυπουργού, ήταν να δείξει στον Στάινμετζ πως ο Μιωνής είχε κυβερνητική στήριξη και να μεθοδεύσει συνεργασία τους. Τον Οκτώβριο του 2013 ο κ. Παπασταύρου προσπάθησε οι Σ. Μιωνής και Μπ. Στάινμετζ να κάθονται κοντά σε δείπνο επενδυτών που οργανώθηκε με την ευκαιρία της επίσκεψης Σαμαρά στην Ιερουσαλήμ. Σε εκείνο το δείπνο γνωρίστηκαν και αργότερα άρχισε η συνεργασία τους.

Προ διετίας, όταν ο Στάινμετζ καταδικάστηκε στη Ρουμανία, ο Σ. Μιωνής, σε εξώδικό του προς τη «δημοκρατία», έκανε πως τάχα δεν τον ξέρει! Ωστόσο, την ίδια περίοδο, όπως καταθέτει ο μάρτυρας Κραμέρ (συνεργάτης του Στάινμετζ), ο Μιωνής είχε συναλλαγές με τον Στάινμετζ και τον είχε επισκεφθεί και στο σπίτι του!

Πάλι η παράταξη «πληρώνει» τα προσωπικά συμφέροντα!

Κυρ. Μητσοτάκης και Αντ. Σαμαράς αυτή την εποχή, ως γνωστόν, σχεδόν δεν μιλιούνται, αλλά οι θητείες και των δύο σφραγίζονται και ενώνονται από τον μοιραίο σύμβουλο Στ. Παπασταύρου

Οι νέες περιπέτειες του κ. Παπασταύρου θα ήταν αδιάφορες για την κοινή γνώμη και τα πολιτικά πράγματα της χώρας, αν δεν βρισκόταν, ως σύμβουλος, δίπλα στον κ. Μητσοτάκη και δεν ταυτιζόταν, για δεύτερη φορά μέσα σε λίγα χρόνια, με το ήθος μίας κυβέρνησης.

Η παρούσα ακριβής ιδιότητα και οι συγκεκριμένες κυβερνητικές αρμοδιότητες του κ. Παπασταύρου παραμένουν καλά φυλαγμένο μυστικό του Μαξίμου, καθώς -μέχρι χθες το απόγευμα, τουλάχιστον- δεν είχε δημοσιευτεί κάποια πράξη διορισμού του σε φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως. Ωστόσο, σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα φιλοκυβερνητικών εφημερίδων, τα οποία το Μέγαρο Μαξίμου πρακτικά επιβεβαίωσε διά της σιωπής του, ο πρωθυπουργός ανέθεσε στον κ. Παπασταύρου «ειδικό ρόλο για επενδύσεις και μεγάλες υποθέσεις που ενδιαφέρουν την κυβέρνηση» και επαφές με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.

Τα ίδια δημοσιεύματα, όπως και το Μαξίμου, δεν διευκρινίζουν πώς είναι νοητό -νομικά και ηθικά- ο κ. Παπασταύρου, που δικηγορεί και δραστηριοποιείται και ο ίδιος στον κλάδο των επενδύσεων, να έχει ταυτόσημο ρόλο ως κυβερνητικός απεσταλμένος για επενδύσεις διεθνώς.

Βέβαια, το κραυγαλέο ασυμβίβαστο και η ευθεία πρόκληση στο λαϊκό αίσθημα δεν αποτελούν, κατά βάθος, μεγάλη έκπληξη. Γιατί στο παρελθόν είχε αποκαλυφθεί ότι ο κ. Παπασταύρου διοικούσε τέσσερις offshore μέσα από το Μέγαρο Μαξίμου, ευρισκόμενος στο πλευρό του κ. Σαμαρά, ο οποίος μάλιστα τον εγκωμιάζει έκτοτε για όλες του τις δραστηριότητές του.

Πηγή: Εφημερίδα Δημοκρατία

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This