Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου 2022

Μητσοτάκης: Κλίνατε επί δεξιά!

Ο Κυριάκος δίνει το σύνθημα στους επιτελείς του να μη χαθεί καμία ψήφος, στην αγωνιώδη προσπάθειά του να βρει ζωτικό χώρο και να πετύχει την πολυπόθητη αυτοδυναμία

Συντάκτης: Newsroom

Δημοσίευση:

Από εκεί που ο όρος «δεξιά» ήταν απαγορευμένος στο Μέγαρο Μαξίμου (ο Kυριάκος Μητσοτάκης έχει πει κατ’ επανάληψη ότι είναι ξεπερασμένος ο διαχωρισμός Δεξιάς – Αριστεράς), τώρα δίνει το σύνθημα στους επιτελείς του να μη χαθεί καμία ψήφος προς τα πιο δεξιά της Ν.Δ.

  • Από τον Πάνο Σώκο

Η αναπροσαρμογή της στρατηγικής καθίσταται πλέον αναγκαία για τρεις λόγους στην αγωνιώδη προσπάθειά του να βρει ζωτικό χώρο για πετύχει την πολυπόθητη αυτοδυναμία:

  • Πρώτον: Στο Μέγαρο Μαξίμου παρακολουθούν και προσπαθούν να αποκρυπτογραφήσουν την τάση που επικρατεί στην Ευρώπη να ενισχύονται και να κερδίζουν εκλογές κόμματα που έχουν κατεύθυνση πέραν της παραδοσιακής Δεξιάς. Η νίκη της Μελόνι στην Ιταλία έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, όπως και το αποτέλεσμα των πρόσφατων εκλογών στη Σουηδία, με τη νίκη του συνασπισμού Δεξιάς – Ακροδεξιάς, χωρίς να ξεχνάμε, βέβαια, τη Γαλλία, με το 42% της Λεπέν, την Πολωνία και την Ουγγαρία, με τον Ορμπαν. Οι επιτελείς του κυβερνώντος κόμματος θεωρούν, και σωστά -και όχι μόνο αυτοί-, ότι η ενεργειακή κρίση, που φέρνει με ταχύτατους ρυθμούς φτωχοποίηση του πληθυσμού λόγω της ανεξέλεγκτης ακρίβειας και της έλλειψη δραστικών μέτρων από την Ευρώπη, σπρώχνει τους ψηφοφόρους σε δυνάμεις διαμαρτυρίας. Οπως ακριβώς έγινε στην Ελλάδα όταν ξέσπασε η οικονομική κρίση της περασμένης δεκαετίας, που αποδυναμώθηκαν τα μεγάλα κόμματα εξουσίας (η Ν.Δ. και κυρίως το ΠΑΣΟΚ, που σχεδόν διαλύθηκε) και αναδείχθηκαν νέα δεξιά μικρά κόμματα, και φυσικά η Χρυσή Αυγή, που όμως έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις. Στο κυβερνητικό στρατόπεδο θέλουν να προλάβουν επανάληψη αυτού του φαινομένου.
  • Δεύτερον: Είναι έκδηλη η ανησυχία στην κυβερνητική παράταξη ότι τα μικρά σχήματα που δημιουργούνται προς τα δεξιά της Ν.Δ., ακόμα κι αν δεν κατορθώσουν να μπουν στη Βουλή, είναι δυνατόν να αποσπάσουν, ιδίως στις εκλογές με την απλή αναλογική, χρήσιμες και κρίσιμες ψήφους. Σε αυτή την περίπτωση, ακόμα κι αν η Ν.Δ. είναι πρώτη, δεν θα έχει υψηλό ποσοστό και θα χαθεί η δυναμική της αυτοδυναμίας στις κάλπες με την ενισχυμένη αναλογική που θα ακολουθήσουν. Ομως κυβερνητικά στελέχη μάς λένε πως, ακόμα κι αν δεν έχει αυτοδυναμία, στις δεύτερες κάλπες είναι διαφορετικό να κάνεις κυβέρνηση συνεργασίας έχοντας ποσοστό στο 37% και διαφορετικό με ποσοστό στα 34%-35%! «Ο κίνδυνος που υπάρχει με την απλή αναλογική είναι οι ψηφοφόροι, θεωρώντας σίγουρο ότι δεν θα σχηματιστεί κυβέρνηση, να ψηφίσουν χαλαρά και να ενισχύσουν μικρά κόμματα για να στείλουν προειδοποιητικό μήνυμα στην κυβέρνηση», μας είπαν έμπειρα κοινοβουλευτικά στελέχη της «γαλάζιας» παράταξης. Στη Ν.Δ. δεν περνά απαρατήρητο το γεγονός ότι η Ελληνική Λύση, του Κυριάκου Βελόπουλου, έχει δυναμική περαιτέρω αύξησης των ποσοστών της, ενώ και η Εθνική Δημιουργία, των Θάνου Τζήμερου και Φαήλου Κρανιδιώτη, συγκεντρώνει στις δημοσκοπήσεις ποσοστό πέριξ του 1%. Θέλουν να δουν και τι θα πιάσει και ο Κ. Μπογδάνος… «Οσο μικρά κι αν είναι αυτά τα ποσοστά, μπορεί στο τέλος να κάνουν τη διαφορά υπέρ μας, αν τα αφομοιώσουμε, ή να μας κάνουν τη ζημιά, αν δεν τα αφομοιώσουμε» λένε βουλευτές της Ν.Δ.
  • Τρίτον: Στην κυβέρνηση θεωρούν πλέον ότι είναι αδύνατη η μετεκλογική συνεργασία της Ν.Δ. με το ΠΑΣΟΚ, ιδίως μετά το σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών. Αντιθέτως, πιστεύουν ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης θα συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ, αν κερδίσει τις εκλογές ο Αλέξης Τσίπρας. Επιπλέον, ο πρωθυπουργός, λόγω του σκανδάλου των υποκλοπών και κυρίως λόγω της συσκότισης που επιχειρεί με κάθε τρόπο για να μην αποκαλυφθεί η αλήθεια, έχασε την υποστήριξη που είχε από επιφανή στελέχη του ΠΑΣΟΚ (όπως, π.χ., Ε. Βενιζέλος), ενώ αποδυναμώθηκε και το προφίλ του μεταρρυθμιστή φιλελεύθερου κεντροδεξιού πολιτικού, που επιχειρούσε να χτίσει και το οποίο προσέλκυε, και ως έναν βαθμό εξακολουθεί να προσελκύει, στελέχη και ψηφοφόρους από το ΠΑΣΟΚ και γενικότερα ψηφοφόρους που κινούνται στις παρυφές της Κεντροαριστεράς.
Δημοφιλείς Ειδήσεις  Μάχες για μια θέση στα «γαλάζια» ψηφοδέλτια

Αλλαγή στρατηγικής – Μόνος δεδομένος ο Τζήμερος

Ο Θάνος Τζήμερος περιμένει στο… ακουστικό του

Λόγω του σκανδάλου των υποκλοπών ο πρωθυπουργός έχει οδηγηθεί σε μια ιδιότυπη πολιτική απομόνωση και δυσκολεύεται να βρει συμμάχους. Αυτό αναγκαστικά τον οδηγεί σε στροφή τακτικής προς τα πιο δεξιά του για αναζήτηση συμμαχιών.

Στην κυβέρνηση θεωρούν ότι οι απειλές πολέμου του Ταγίπ Ερντογάν κατά της χώρας μας και το Μεταναστευτικό στον Εβρο συσπειρώνουν τους ψηφοφόρους της Ν.Δ. κυρίως προς τα δεξιά (αλλά και προς το Κέντρο), ενώ ψηλά στην κυβερνητική ατζέντα θα είναι συνεχώς το επόμενο διάστημα και τα θέματα ασφάλειας των πολιτών.

Στο Μέγαρο Μαξίμου πιστεύουν ότι με αυτήν τη στρατηγική θα επιτευχθεί η αυτοδυναμία και γι’ αυτό σε συνέντευξή του ο πρωθυπουργός στο Council on Foreign Relations, στη Νέα Υόρκη, πριν από μερικές ημέρες είπε ότι η Ν.Δ. «έχει προβάδισμα 7-8-9 μονάδες, είναι μια καλή αφετηρία για τις εκλογές, έχουμε πει ότι θέλουμε να κυβερνήσουμε με απόλυτη πλειοψηφία, και αυτό θα το ζητήσουμε από τους Ελληνες πολίτες. Εκτιμώ ότι θα δυσκολευτούμε, αλλά θα τα καταφέρουμε μόνοι μας».

Ωστόσο, υπογράμμισε πως, αν αυτό δεν επιτευχθεί, «θα πρέπει να σχηματίσουμε κάποια μορφή κυβέρνησης, σε κάθε περίπτωση η χώρα θα κυβερνηθεί». Με βάση τα σημερινά δεδομένα, μετεκλογική συνεργασία μόνο με την Ελληνική Λύση μπορεί να υπάρξει, παρότι την απορρίπτουν κατηγορηματικά και η κυβέρνηση και ο κ. Βελόπουλος.

Δημοφιλείς Ειδήσεις  «Χαστούκι» από το ΣτΕ στην κυβέρνηση για τα δημοτικά συμβούλια

«Για να συνεργαστείς με κάποιον, πρέπει να έχεις έναν ελάχιστο κοινό παρονομαστή σε θέματα αρχών, αξιών και προγραμματικά. Τέτοιος κοινός παρονομαστής με τον κ. Βελόπουλο δεν υπάρχει», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου. «Υπό καμία συνθήκη δεν θα συνεργαστούμε με τη Ν.Δ.», είπε ο κ. Βελόπουλος την Πέμπτη.

Ο μόνος σίγουρος κυβερνητικός σύμμαχος της Ν.Δ. είναι η Εθνική Δημιουργία των Θάνου Τζήμερου και Φαήλου Κρανιδιώτη, αν εισέλθει στη Βουλή. Σε αυτή την περίπτωση, όπως δήλωσε ο κ. Τζήμερος πρόσφατα, η Εθνική Δημιουργία θα δώσει ψήφο ανοχής στον κ. Μητσοτάκη.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Χαστούκι» από το ΣτΕ στην κυβέρνηση για τα δημοτικά συμβούλια

Στον αέρα τινάζεται ολόκληρη η μέχρι σήμερα αυτοδιοικητική θητεία των δημοτικών συμβουλίων στους δήμους...

Νέα… κωλοτούμπα Άδωνι για το «καλάθι του νοικοκυριού»

Εάν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς με τους εαυτούς μας, οφείλουμε να παραδεχθούμε ότι ο...

«Μετωπική» στη Βουλή για τις υποκλοπές

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για το... ματς κορυφής ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον...

ΕΥΠ: Παρακολουθούσε και την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων!

Θύματα των υποκλοπών (και) οι αρχηγοί ΓΕΕΘΑ και ΓΕΣ, σύμφωνα με νέες αποκαλύψεις

Μάχες για μια θέση στα «γαλάζια» ψηφοδέλτια

Παρά το γεγονός ότι στην τρέχουσα κοινοβουλευτική περίοδο ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν αμφισβητήθηκε εσωκομματικά...

Φωτιά οι τριπλές κάλπες σε Ελλάδα, Τουρκία και Κύπρο

Από τον Νίκο ΣταυρουλάκιΤρεις στρατιωτικό-διπλωματικές κινήσεις της Αθήνας στο διάστημα των τελευταίων 15...

Με υπογραφή Μητσοτάκη οι πιο βρόμικες εκλογές από το 1989!

Οδηγεί τη χώρα σε κάλπες, με παρακολουθούμενους και εκβιαζόμενους πολιτικούς, δικαστικούς, στελέχη ΜΜΕ και μεγαλοεπιχειρηματίες

Ναύαρχος ε.α. Νίκος Σπανός: «Θα πρέπει να λάβουμε σοβαρά ό,τι λένε οι Τούρκοι, γιατί...

Αναφορά στην τουρκική προκλητικότητα που συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό έκαναν νωρίτερα σήμερα το πρωί...

Εκβιάζει με τις λίστες – Γρίφος ο Καραμανλής

Ενώ ο Μητσοτάκης επιχειρεί να διατηρήσει σε «ομηρία» τους βουλευτές του, ο πρώην πρωθυπουργός σκέφτεται να μην είναι υποψήφιος. Το κυβερνητικό επιτελείο τοποθετεί τη διεξαγωγή των εκλογών στα τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου

Μενέντεζ: Όλο και πιο ηχηρό «όχι» στα F-16 για την Τουρκία – Οι ΗΠΑ...

Την κατηγορηματική αντίθεσή του στο ενδεχόμενο πώλησης F-16 στην Τουρκία επανέλαβε ο γερουσιαστής Ρόμπερτ...

Η αμφισβήτηση της ελληνικότητας νησιών του Αιγαίου

Ο τελικός στόχος της Άγκυρας, πίσω από τις περίπλοκες και βαρύγδουπες διατυπώσεις της, ένας και μοναδικός

Παράλυση έφερε ο νόμος Κεραμέως – Κριτική από τον ΣΥΡΙΖΑ

Έχουν περάσει δύο μήνες από τις εκλογές για τα εσωτερικά μέλη των συμβουλίων διοίκησης...

Υποκλοπές: Νέο χτύπημα από την Όλγα!

Τη θέση της κατά της επίκλησης του απορρήτου για τις υποκλοπές επανέλαβε για ακόμα...

Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος: «Δύσκολο να έρθουν νύχτα οι Τούρκοι, ο Ερντογάν δίνει τη μάχη των...

Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζεται η τουρκική προκλητικότητα, με τον υπουργό Άμυνας Χουλουσί Ακάρ να...

Οργισμένο ψήφισμα για την ίδρυση Κέντρου Μακεδονικής Γλώσσας

Η ίδρυση του Κέντρου Μακεδονικής Γλώσσας στην Ελλάδα προκαλεί αλυσιδωτές αντιδράσεις και απόλυτα φυσιολογικές...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΒΙΝΤΕΟ

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

«Βόμβα» από Αμερικανό επιστήμονα: Ο νέος κορωνοϊός κατασκευάστηκε και διέρρευσε από τη Γουχάν με ευθύνη των ΗΠΑ!

Μια γενετικά τροποποιημένη ασθένεια που κατασκευάστηκε με αμερικανικά κεφάλαια...

Η Άννα – Μισέλ «κάρφωσε» τον στρατηγό Φλώρο!

Η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Άννα - Μισέλ Ασημακοπούλου,...

Με υπογραφή Μητσοτάκη οι πιο βρόμικες εκλογές από το 1989!

Οδηγεί τη χώρα σε κάλπες, με παρακολουθούμενους και εκβιαζόμενους πολιτικούς, δικαστικούς, στελέχη ΜΜΕ και μεγαλοεπιχειρηματίες

Αντίλογος για το ψήφισμα της κυπριακής Βουλής περί «απαγόρευσης απόδοσης τιμών» στον Γεώργιο Γρίβα

Γράφει ο Μάνος Ν. ΧατζηδάκηςΙστορικός ερευνητής-συγγραφέας,Πρόεδρος Δ.Σ. του Ε.ΠΟ.Κ.Με...

Σταύρος Καλαφάτης: Ο «μακεδονομάχος» που έγινε «Τιραμόλα»…

Όλοι περίμεναν με κομμένη την ανάσα την παρέμβαση του...

NEWSROOM