Ερντογάν: Νταηλίκια χωρίς όριο!

Με νέες απειλές και κραυγές πολέμου απαντά ο «σουλτάνος» στην επίθεση φιλίας της Αθήνας και του Κυριάκου Μητσοτάκη

Must Read

Στην επίθεση φιλίας του Ελληνα πρωθυπουργού προς τον τουρκικό λαό από το βήμα της Γ.Σ. του ΟΗΕ (Παρασκευή 23/9), ο Τούρκος πρόεδρος Τ. Ερντογάν απάντησε με φωτογραφίες από τη δήθεν αποβίβαση ελληνικών στρατιωτικών οχημάτων σε νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Είχαν προηγηθεί οι πρωτοφανείς, πλην απροσδιόριστες, συκοφαντίες του Τ. Ερντογάν σε βάρος της χώρας, συνοδευόμενες από φωτογραφικό σόου από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

  • Από τον Νικ. Σταυρουλάκι

Μετά το μήνυμα Μητσοτάκη προς τον τουρκικό λαό, τον οποίο η τουρκική ηγεσία φανατίζει συστηματικά εναντίον της χώρας, η τουρκική προπαγάνδα παρουσίασε δύο φωτογραφίες οχηματαγωγού του Πολεμικού Ναυτικού ελλιμενισμένου σε προβλήτα νησιού με την αυθαίρετη παρατήρηση ότι αποβιβάζει στρατιωτικό υλικό σε αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη. Η Ελλάδα σαφώς και οργανώνει την άμυνά της έναντι της υπαρκτής τουρκικής απειλής, αλλά οι συγκεκριμένες φωτογραφίες δεν αποδεικνύουν πως το πλοίο αποβιβάζει ή επιβιβάζει…

Η τουρκική προπαγάνδα παρουσίασε δύο φωτογραφίες οχηματαγωγού του Πολεμικού Ναυτικού ελλιμενισμένου σε προβλήτα νησιού με την αυθαίρετη παρατήρηση ότι αποβιβάζει στρατιωτικό υλικό σε αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη.

Διότι, σύμφωνα με πληροφορίες, ορισμένα κινούμενα μέσα που υπάρχουν στα νησιά για την άμυνά τους απομακρύνθηκαν με σκοπό την αντικατάστασή τους με πιο σύγχρονα, αλλά τα πιο σύγχρονα ουδέποτε εμφανίσθηκαν, προσώρας… Αναλυτές συμπεριφορών, γνώστες της ελληνικής νοοτροπίας θέλουν τη συγκεκριμένη καθυστέρηση να αποδίδεται σε γνωστές σαχλές δοξασίες, που γεννώνται επί ελληνικού εδάφους και αφορούν τα νέα γερμανικά Τεθωρακισμένα Οχήματα Μεταφοράς Προσωπικού (ΤΟΜΠ), τα οποία θα αντικαθιστούσαν τα παλαιότερα ΜΒΡ1, που αποτελούν τον βασικό κορμό μεταφοράς προσωπικού στα νησιά και τα οποία στείλαμε στην Ουκρανία.

«Η Γερμανία θα παραδώσει Τεθωρακισμένα Οχήματα Μεταφοράς Προσωπικού (IFV) στην Ελλάδα, ώστε η κυβέρνηση της Αθήνας να μπορέσει να παραδώσει όπλα στην Ουκρανία», είχε δηλώσει τον Μάιο (31/5) ο Γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς. Τα νέα γερμανικά οχήματα ουδέποτε έφθασαν στα νησιά, ενώ τα παλαιά αποσύρθηκαν, εν μέσω κλίματος προετοιμασίας απόκρουσης πιθανού τουρκικού κτυπήματος και ενώ ο ΥΕΘΑ Παναγιωτόπουλος είχε τονίσει πως «το αμυντικό υλικό στην Ουκρανία χορηγείται από τα αποθέματα που διαθέτει η χώρα και δεν αποδυναμώνει ούτε κατ’ ελάχιστον την αμυντική δυνατότητά της».

Την ίδια ημέρα η τουρκική πολεμική αεροπορία έκανε 96 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου (26/9), μόλις τρεις ημέρες μετά την ομιλία του πρωθυπουργού στη Ν. Υόρκη και τις «φιλοφρονήσεις» προς τον τουρκικό λαό, ο οποίος, ωστόσο, εκλέγει τους ηγέτες του και άρα δεν είναι αμέτοχος της απειλής. Μάλιστα, το συγκεκριμένο απόσπασμα υποτιτλίστηκε και στην τουρκική γλώσσα, για προφανείς λόγους. Ως διπλωματική στάση είναι ορθή, αλλά πρέπει να λαμβάνουμε υπʼ όψιν μας και την ουσία των πραγμάτων. Η Τουρκία απειλεί την Ελλάδα αρκετές δεκαετίες τώρα, υπό διαφορετικές ηγεσίες, που προκύπτουν από το ίδιο εκλογικό σώμα.

Την ίδια ημέρα η τουρκική πολεμική αεροπορία σημείωσε 96 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου.

Οι φωτογραφίες συνοδεύτηκαν με νέες απειλές και κραυγές πολέμου εναντίον της Ελλάδας με την επωδό «Θα κάνουμε ό,τι πρέπει για να διαφυλάξουμε τα συμφέροντά μας». Ακολούθησαν δύο συνεδριάσεις θεσμικών οργάνων της Τουρκίας, του υπουργικού συμβουλίου και του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας (ΣΕΑ), υπό την προεδρία του Τούρκου προέδρου, με θέμα την Ελλάδα, με το πέρας των οποίων η τουρκική ηγεσία εξαπέλυσε ευθείες απειλές, ενώ και η ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά το τουρκικό ΣΕΑ διατύπωνε και γραπτώς τις προφορικές απειλές.

Ο Τούρκος πρόεδρος λίγο μετά το πέρας της συνεδρίασης του ΣΕΑ παραχώρησε συνέντευξη σε δύο από τα μεγαλύτερα τηλεοπτικά δίκτυα της χώρας, κατά την οποία, μεταξύ άλλων, επιχείρησε να κάνει σύγκριση Ελλάδας – Τουρκίας. «Ελλάδα και Τουρκία δεν μπορούν να συγκριθούν στο ΝΑΤΟ» ανέφερε, καθώς η Τουρκία ανήκει στις «top 5» του ΝΑΤΟ. «Είμαστε μία χώρα που είναι τόσο σημαντική στο ΝΑΤΟ, τόσο με τις πληρωμές που κάνουμε όσο και με τις χερσαίες δυνάμεις. Είναι απαράδεκτο για τις ΗΠΑ να στέλνουν τόσα όπλα και πυρομαχικά σε αυτά τα νησιά» συμπλήρωσε.

Συγκρίσεις έκανε και απέναντι στις ΗΠΑ. «Κάναμε τις απαραίτητες προειδοποιήσεις σε ΗΠΑ και Ελλάδα μέσω του υπουργείου Εξωτερικών. Οι ΗΠΑ δεν θα βρουν σύμμαχο σαν την Τουρκία. Τα νησιά είναι μη στρατιωτική ζώνη. Πρέπει να αποστρατιωτικοποιήσουν τώρα τα νησιά. Σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάννης, τα νησιά αυτά έχουν ειδικό καθεστώς. Περιμένουμε από τις ΗΠΑ να μην παρασύρουν την Ελλάδα». Η Ιστορία όπως τη θέλει ο Ερντογάν…

Οι ενδείξεις οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ο Ερντογάν στήνει σκηνικό όχι απλώς έντασης, αλλά ανοικτού πολέμου στο Αιγαίο, με αφορμή το λεγόμενο ζήτημα της αποστρατιωτικοποίησης των ανατολικότερων ελληνικών νησιών. Η επιλογή της τουρκικής κυβέρνησης να προωθήσει το θέμα στο υπουργικό συμβούλιο και εν συνεχεία στο ΣΕΑ συνιστά σαφές βήμα κλιμάκωσης. Η Τουρκία θα το φτάσει στα άκρα, εκτιμούν τα ελληνικά επιτελεία, γιʼ αυτό και η «στροφή» προς τον τουρκικό λαό κρίθηκε αναγκαία.

Παραβιάσεις και υπερπτήσεις στην Κίναρο

Η απειλή με πολεμική ενέργεια στις δηλώσεις των Τούρκων αξιωματούχων και η σχετική ανακοίνωση του Τουρκικού ΣΕΑ ήταν τόσο επικίνδυνες για την ηρεμία στη Ν/Α του ΝΑΤΟ, ώστε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις, υποχρεώθηκε, on camera, για πρώτη φορά να δηλώσει ρητά ότι «η ελληνική κυριαρχία στα νησιά του Αιγαίου δεν αμφισβητείται». Το γεγονός θορύβησε την Αγκυρα, που επιστράτευσε την Πέμπτη (29/9) τον υπουργό Αμυνας Χουλουσί Ακάρ να δηλώσει πως «η Τουρκία επιθυμεί την ειρηνική επίλυση των διαφορών, αρκεί ο πλούτος του Αιγαίου να μοιρασθεί δίκαια»! Και από πού έως πού ο «πλούτος» που πιθανώς υπάρχει εντός ελληνικών περιοχών, στη θάλασσα, πρέπει να μοιραστεί με την Τουρκία; Από νταβατζιλίκι ή από υποχρέωση;

Δείτε επίσης: Συνεχίζει το «βιολί» του ο Ερντογάν – «Η κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά του Αιγαίου δεν αμφισβητείται» αντιδρά το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Επομένως, η Αγκυρα κλιμακώνει σταθερά, έναν χρόνο μετά την επίμονη «αναβίωση» του ζητήματος της αποστρατιωτικοποίησης, όχι φυσικά στα… κουτουρού. Συνεχίζει τις παραβιάσεις και τις υπερπτήσεις σε συγκεκριμένο σημείο του Αιγαίου, στην Κίναρο, γεγονός που αξιολογείται από τα ελληνικά επιτελεία είτε ως «σημείο ενδιαφέροντος» είτε ως «κίνηση αντιπερισπασμού», που απαιτεί ενδελεχή προσοχή.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This