Μπάχαλο για το ωράριο με ευθύνη του Άδωνι Γεωργιάδη!

Νέα κυβίστηση από τον υπουργό Ανάπτυξης μετά τον σάλο για μειωμένες ώρες λειτουργίας των καταστημάτων λόγω της δυσβάστακτης ενεργειακής κρίσης 

Must Read

Αναστάτωση επικράτησε στον επιχειρηματικό κόσμο και σε χιλιάδες εργαζομένους εξαιτίας της ανικανότητας του υπουργού Ανάπτυξης, ο οποίος θεώρησε σκόπιμο να ανοίξει ζήτημα μειωμένου ωραρίου στα καταστήματα, εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης.

Σε λιγότερο από 24 ώρες το ζήτημα έκλεισε έπειτα από ηχηρή παρέμβαση του Μεγάρου Μαξίμου και ο Άδωνις Γεωργιάδης υποχρεώθηκε σε άλλη μία μνημειώδη κυβίστηση, προσπαθώντας να πείσει ότι δεν φταίει ο ίδιος. Η υπόθεση ξεκίνησε από ανακοίνωση του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, που επισήμανε ότι ενδεχομένως θα έπρεπε να εξεταστεί σε ορισμένες περιπτώσεις το σενάριο να κλείνουν τα καταστήματα νωρίτερα για να μειωθεί το υπέρογκο κόστος που αναγκάζονται να καταβάλλουν οι επιχειρήσεις για την ενέργεια, και ειδικότερα από τις 10 Οκτωβρίου και έπειτα να κατεβάζουν ρολά κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Σάββατο στις 16.00.

Ο υπουργός Ανάπτυξης έσπευσε να δηλώσει σε τουλάχιστον δύο ενημερωτικές ιστοσελίδες ότι αυτό θα ήταν και το αντικείμενο προγραμματισμένης σύσκεψης χθες το μεσημέρι με φορείς της αγοράς, ενώ δημόσια τοποθετήθηκε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών κ. Καφούνης, υπογραμμίζοντας ότι για να γίνει κάτι τέτοιο πρέπει να πληρούνται ορισμένες προϋποθέσεις. Ωστόσο, λίγο πριν από το μεσημέρι κυβερνητικές πηγές έβαλαν με άγαρμπο τρόπο τέλος στα σενάρια αυτά, σημειώνοντας: «Δεν υπήρξε ποτέ συζήτηση στην κυβέρνηση για μειωμένο ωράριο στα καταστήματα. Είναι αντισυνταγματικό και κατά των αρχών ανταγωνισμού»

Πράγματι, σε δήλωσή του πριν από τη συνάντηση με τον ΣΕΛΠΕ και αλυσίδες σούπερ μάρκετ ο κ. Γεωργιάδης προσπάθησε να κάνει το μαύρο άσπρο και να βγάλει την ουρά του απέξω. «Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι δεν είναι στην πρόθεση της κυβερνήσεως η μείωση του ωραρίου, δεν συζητείται αυτό το ενδεχόμενο το οποίο, εάν εφαρμοζόταν, θα είχε πολύ δυσμενείς συνέπειες και στην αγορά εργασίας αλλά και στον τζίρο των καταστημάτων. Η εποχή της κρίσης δεν είναι εποχή για να προκαλέσουμε προβλήματα στους εργαζομένους και στις επιχειρήσεις, αλλά είναι εποχή για να λύσουμε προβλήματα στους εργαζομένους και επιχειρήσεις. Η δε ενεργειακή εξοικονόμηση από μία ενδεχόμενη κατά μία ή δύο ώρες μείωση του ωραρίου λειτουργίας στο λιανικό εμπόριο θα είναι πολύ μικρή σε σχέση με τη ζημία που αυτό θα προκαλούσε στην αγορά. Άρα, δεν τίθεται κανένα τέτοιο ζήτημα. Ούτως ή άλλως, αν κάποιος θέλει να δουλεύει λιγότερες ώρες από το ωράριο λειτουργίας, αυτό είναι δικαίωμά του. Εάν κάποιος εμπορικός σύλλογος θέλει να εφαρμόσει για τα μέλη του διαφορετικό ωράριο, αυτό δεν αφορά το κράτος, ούτε και μπορεί να επιβληθούν ποινές σε κάποιον ο οποίος θα λειτουργήσει με το εθνικό ωράριο. Αποτελεί μία μεταξύ τους συμφωνία επί εθελοντικής βάσεως εάν το επιθυμούν και στον βαθμό που το επιθυμούν. Αυτό, όμως, δεν αφορά εμάς. Για το κράτος το ωράριο είναι αυτό που ορίζουμε και είναι αυτό που ισχύει» είπε.

Εν κατακλείδι, πέρα από τις αλλοπρόσαλλες πρωτοβουλίες του υπουργού Ανάπτυξης, ο οποίος σπεύδει να υιοθετήσει όποια ιδέα του φαίνεται σωστή, υπάρχουν, όπως παραδέχτηκε στο τέλος και ο ίδιος, πολλές σοβαρές παράμετροι που δεν έλαβε υπόψη. Όπως είναι ο αθέμιτος ανταγωνισμός μεταξύ μεγάλων και μικρών καταστημάτων και προφανώς οι σοβαροί τριγμοί στην αγορά εργασίας, καθώς το μειωμένο ωράριο συνεπάγεται αυτομάτως εκατομμύρια χαμένες εργατοώρες. Δηλαδή είτε ένα σφοδρό κύμα απολύσεων είτε ένα ακόμη πιο έντονο κύμα μετατροπών συμβάσεων από πλήρη απασχόληση σε ευέλικτες μορφές, που και αυτό με τη σειρά του συνεπάγεται δραστική μείωση των μισθών των εργαζομένων.

Διαβάστε ακόμα:

Και ξαφνικά… κωλοτούμπα Άδωνι για το ωράριο των καταστημάτων 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This