Το «παραμυθάκι» της απομόνωσης και της… ικανοποίησης – Ποιον δουλεύουν;

Πώς ανέγνωσε το «θερμό επεισόδιο» Μητσοτάκη-Ερντογάν το Μαξίμου και πώς από τη μια και μοναδική διαφορά μας με την Τουρκία, φτάσαμε να μιλάμε για την «κυριαρχία των νησιών του Αιγαίου»!

Must Read

Κι όμως, είναι ακόμα εκεί… Ενώπιον δεκάδων ηγετών της Ευρώπης ο Ταγίπ Ερντογάν κλιμάκωσε την προκλητική ρητορική κατά της Ελλάδας χθες βράδυ στην Πράγα (στο δείπνο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας), προκαλώντας μάλιστα και ένταση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και απειλώντας τη χώρα μας (αλλά και όποια άλλη χώρα διαφωνεί με την Άγκυρα) ότι «μπορεί να έρθουμε ένα βράδυ ξαφνικά».

Ο Τούρκος Πρόεδρος απέδειξε για μια ακόμη φορά ότι η θρασύτητά του δεν έχει όρια, αλλά και ότι η ανοχή (και συνενοχή) των Ευρωπαίων είναι αδιανόητα μεγάλη. Σε μια εκδήλωση όπου κανείς δεν είχε πρόβλημα να χαριεντιστεί με τους σφαγείς από την Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν (ήταν και ο Ιλχάμ Αλίεφ παρών), ούτε μια φωνή δεν υψώθηκε για να βάλει τον Ερντογάν στη θέση του.

Ουδείς τόλμησε να συνετίσει τον «σουλτάνο» ο οποίος συμπεριφέρεται σαν να του ανήκει και το ευρωπαϊκό έδαφος και αφού απείλησε θεούς και δαίμονες, μετά απαίτησε και στήριξη για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ!

Κυρώσεις; Μπα, είναι άγνωστη λέξη αυτή για τις Βρυξέλλες σε ότι αφορά την Άγκυρα. Μόνο όταν πρόκειται για τη Ρωσία κάτι παθαίνουν…

Όσο για την ελληνική αντίδραση;

Ναι, μίλησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και απάντησε στον Τούρκο Πρόεδρο. Τι ακριβώς όμως του είπε; Αντί να υπενθυμίσει ότι μία και μοναδική διαφορά Ελλάδας-Τουρκίας είναι η οριοθέτηση της ΑΟΖ, ο Έλληνας Πρωθυπουργός μίλησε για την αμφισβήτηση της κυριαρχίας των νησιών… Πληθυντικός αριθμός, λες και η Ελλάδα διαπραγματεύεται το Αιγαίο.

Και δεν πρόκειται για μεμονωμένο γεγονός αυτή η διαστρέβλωση. Σήμερα, μεταφέροντας το κλίμα στην ελληνική πλευρά μετά τη χθεσινή ένταση, μέσω κυβερνητικών «πηγών» το ΑΠΕ-ΜΠΕ κάνει λόγο για τις θέσεις της Ελλάδας που είναι γνωστές και αναφέρουν ότι «κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την ελληνική κυριαρχία των νησιών του ελληνικού Αιγαίου»!

Δεν είναι αυτές όμως οι θέσεις της Ελλάδας, όπως πολύ βολικά «ξεχνά» το Μαξίμου και μαζί και το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων. Η θέση της Ελλάδας όπως προαναφέραμε, είναι μια και μοναδική.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε και διάλογο. Εκείνη την ώρα της έντασης, ο Έλληνας Πρωθυπουργός αντί να έχει στο μυαλό του να βάλει στη θέση του τον προκλητικό Ερντογάν και να υπενθυμίσει ποιος είναι η αιτία της έντασης και να αποδομήσει τις παρανοϊκές διεκδικήσεις της Τουρκίας, η έννοια του ήταν να μιλήσει για… συνεννόηση και διάλογο.

Κάπως έτσι, το ελληνικό αφήγημα περί «απομόνωσης» του Ερντογάν συνεχίστηκε και σήμερα, με τις διαρροές από το Μαξίμου να βγάζουν εικόνα απόλυτης ικανοποίησης! Τόσο για την απάντηση του Πρωθυπουργού, όσο και για τη στάση των (αποχαυνωμένων) Ευρωπαίων… Για τα «σιρόπια» του Εμανουέλ Μακρόν με τον Τούρκο Πρόεδρο, όχι δεν ανέφεραν κάτι οι κυβερνητικές «πηγές»…

Το ΑΠΕ μεταφέρει ως εξής τις διαρροές από την… ικανοποιημένη ελληνική Κυβέρνηση:

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ήλθε στην Πράγα και δεν βρήκε ευήκοα ώτα στις αιτιάσεις του, ούτε στο πάνελ για την ασφάλεια, που συμμετείχε, ούτε και στις διμερείς επαφές, που είχε καθ’ όλη τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας, σύμφωνα με πληροφορίες, από την ελληνική πλευρά.

Το κλίμα που εισέπραξε από τους συνομιλητές του ήταν η σύσταση να σταματήσει τη συγκεκριμένη τακτική και να ακολουθήσει τον δρόμο του διαλόγου επί τη βάσει του Διεθνούς Δικαίου, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες.

Ήταν σε γνώση της ελληνικής αποστολής πως είχε ζητήσει να πάρει τον λόγο κατά την διάρκεια του δείπνου. Κατά την παρέμβαση του εμφανίστηκε αρνητικός ως προς τους χειρισμούς της ΕΕ έναντι της Τουρκίας και ως μη είθισται σε τέτοιες περιπτώσεις επετέθη κατά της Ελλάδος.

Από την ελληνική κυβέρνηση επισημαίνεται πως ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν υπήρχε περίπτωση να μείνει άφωνος και να αφήσει αναπάντητα τα όσα είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

Κατά την εκτίμηση της ελληνικής πλευράς η απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη φαίνεται πως αιφνιδίασε τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που έχει συνηθίσει σε μονολόγους, κάτι -που σύμφωνα με τα ίδια πρόσωπα- αποτυπώθηκε και στο «αλλοπρόσαλλο» της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε αργότερα, κατά τη διάρκεια της οποίας σε άλλα σημεία απειλούσε πως «θα έλθουμε νύχτα» και σε άλλα έλεγε πως δεν αμφισβητεί την κυριαρχία των ελληνικών νησιών και ότι η Ελλάδα είναι εκείνη που δεν προσέρχεται στον διάλογο.

Τα ίδια πρόσωπα προϊδεάζουν πως ο πρωθυπουργός θα δώσει απαντήσεις σε δήλωσή του προσερχόμενος στην άτυπη Σύνοδο των 27 Ευρωπαίων ηγετών στην Πράγα, αλλά και μετέπειτα στη συνέντευξη τύπου.

Από την ελληνική κυβέρνηση επισημαίνεται, δε, πως οι θέσεις της Ελλάδος είναι γνωστές και πως κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την ελληνική κυριαρχία των νησιών του ελληνικού Αιγαίου. Μέλη της ελληνικής αποστολής στην Πράγα τόνιζαν ότι «η Ελλάδα δεν προκαλεί. Αλλά όταν προκαλείται θα απαντά, όπως έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο δείπνο των ηγετών. Όλοι είδαν τι διημείφθη. Ο κ. Ερντογάν έφυγε από τη Σύνοδο περισσότερο απομονωμένος από όσο ήρθε».










Διαβάστε ακόμα:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This