Με απώλειες μπαίνει στη «μάχη» της προανακριτικής η κυβέρνηση

Η στοχοποίηση Παπαγγελόπουλου μετατρέπεται σε μπούμερανγκ για τη Ν.Δ., μετά τις βόμβες του τέως υπουργού Δικαιοσύνης για Ράικου και Σαμαρά

Must Read

Στα άκρα οδηγείται η πολιτική σύγκρουση στη Βουλή, με την προανακριτική επιτροπή που αρχίζει την Τρίτη τις εργασίες της να αποκτά ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον μετά και την ομιλία του εγκαλούμενου από τη Ν.Δ. Δημήτρη Παπαγγελόπουλου για «ενορχήστρωση της σκευωρίας».

Ο τέως υπουργός Δικαιοσύνης έριξε ήδη τις πρώτες βόμβες και προανήγγειλε ακόμη μεγαλύτερες αποκαλύψεις, βάζοντας στο στόχαστρό του τον Αντώνη Σαμαρά, όπως και άλλα πολιτικά στελέχη, την Ελένη Ράικου και τον Ιωάννη Αγγελή. Έστειλε το μήνυμα στο κυβερνών κόμμα ότι η προανακριτική θα μετατραπεί σε «πεδίο μάχης», με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να μετράει ήδη τις πρώτες απώλειες: τους έξι βουλευτές που δεν ψήφισαν την παραπομπή του κ. Παπαγγελόπουλου και χρεώνονται στη Ν.Δ.

Επί της ουσίας, ο τέως αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης μόλις άρχισε να ανοίγει τα χαρτιά του. Ήδη ωστόσο τα σενάρια περί σκευωρίας ανατρέπονται, μετά τις «βόμβες» περί επιθυμίας της πρώην εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένης Ράικου να συναντήσει τον Αντώνη Σαμαρά με παρέμβαση του κ. Παπαγγελόπουλου. Ο ίδιος πάντως στις καταθέσεις του στην προανακριτική δεν θα σταθεί μόνο στην πλήρη αποδόμηση της δικογραφίας με βάση την οποία παραπέμπεται, αλλά θα μιλήσει και με αποδείξεις και ονόματα. Γεγονός που προφανώς ανησυχεί τη Ν.Δ., η οποία ούτως ή άλλως είναι σε εξόχως δύσκολη θέση, λόγω των έξι ανταρτών που προκάλεσαν το πρώτο ρήγμα στην κυβερνώσα παράταξη εντός των 100 ημερών διακυβέρνησης.

Όλες οι ενδείξεις οδηγούν στο ότι η υπόθεση θα εξελιχτεί σε φιάσκο και θα γυρίσει μπούμερανγκ στην κυβέρνηση, η οποία έλαβε την απόφαση να στοχοποιήσει τον κ. Παπαγγελόπουλο -προφανώς, μετά τις πιέσεις της «σαμαρικής» πτέρυγας- και να οδηγήσει την πολιτική ζωή του τόπου σε κακοτράχαλα μονοπάτια πόλωσης και διχασμού, καταλήγοντας ωστόσο όχι μόνο να συγκροτεί μια προανακριτική χωρίς στοιχεία, αλλά και να δημιουργεί ένα μίνι αντάρτικο, λίγους μόλις μήνες μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας.

Την Τρίτη η πρεμιέρα

Σε κάθε περίπτωση, η επιτροπή θα κάνει πρεμιέρα μεθαύριο, Τρίτη, με αντικείμενο εργασιών την εκλογή προεδρείου και τον προγραμματισμό των εργασιών. Ωστόσο τα αίματα αναμένεται να ανάψουν από την πρώτη κιόλας μέρα για την πορεία που θα ακολουθήσει η επιτροπή. Τα κόμματα εργάζονται πυρετωδώς ώστε να είναι πανέτοιμα για τη μεθαυριανή σύγκρουση.

Ο Γιάννης Μπούγας προκρίνεται, σύμφωνα με πληροφορίες, για πρόεδρος, ενώ στην προανακριτική θα συμμετάσχουν μεταξύ άλλων οι βουλευτές της Ν.Δ. Θάνος Πλεύρης, Ζωή Ράπτη, Σταύρος Κελέτσης, Κώστας Κυρανάκης και Δημήτρης Μαρκόπουλος. Η Ν.Δ. δηλαδή επέλεξε «δευτεροκλασάτα» και «τριτοκλασάτα» στελέχη για μία υπόθεση που την έχει αναδείξει σε μείζον ζήτημα για να πλήξει την αξιωματική αντιπολίτευση και τον κ. Παπαγγελόπουλο.

Την αξιωματική αντιπολίτευση θα εκπροσωπήσουν εφτά βουλευτές, ανάμεσά τους οι Δημήτρης Τζανακόπουλος, Παύλος Πολάκης και Γιάννης Ραγκούσης. Θα συμμετάσχουν ακόμη ο Βασίλης Κεγκέρογλου του ΚΙΝ.ΑΛ., ο Νίκος Καραθανασόπουλος του ΚΚΕ και ο Βασίλης Βιλιάρδος της Ελληνικής Λύσης. Το ΜέΡΑ25 δεν θα συμμετάσχει, καθώς ο Γιάνης Βαρουφάκης υποστήριξε ότι «δεν μας έστειλε ο λαός εδώ για να προσποιούμαστε ότι είμαστε δικαστές και εισαγγελείς», ενώ πιθανή θεωρείται η αποχώρηση του ΚΚΕ.

Ο ίδιος ο πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας, μιλώντας στους δημοσιογράφους σχολίασε πως η προανακριτική μπορεί να εξετάσει και τη «συστηματική επέμβαση στη Δικαιοσύνη, αν αισθανθεί ότι δεν είναι παρέμβαση μόνο για τη Novartis, αλλά ευρύτερο κύκλωμα, που αφορά και το οποιοδήποτε άλλο θέμα». Ο δε Θάνος Πλεύρης αποτύπωσε με σαφήνεια τις “γαλάζιες” προθέσεις, σημειώνοντας από του βήματος ότι «κρατάμε την επιφύλαξη αν στην προκαταρκτική προκύψουν και για άλλα άτομα να λογοδοτήσουν και για άλλες αποφάσεις».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This