Τετάρτη 23/6/2021

Θα «ξινίσει» το γιαούρτι μέχρι να αποφασίσει ο Βορίδης για τις παράνομες ελληνοποιήσεις

Μετά τους Τσέχους και οι Ιάπωνες προσπαθούν να οικειοποιηθούν το ελληνικό γιαούρτι. Η μάχη με την τσεχική πλευρά είχε νικηφόρα κατάληξη για τη χώρα μας, όμως το ζήτημα παραμένει ανοιχτό στη χώρα της Άπω Ανατολής. Ιαπωνική γαλακτοβιομηχανία επιχειρεί να ελληνοποιήσει παράνομα το γιαούρτι που παράγει, ζητώντας να κατοχυρώσει το «Greek» στο εμπορικό σήμα της. Οι ελληνικές Αρχές βρίσκονται σε εγρήγορση, προς το παρόν όμως μόνο σε επίπεδο συσκέψεων, καθώς δεν έχει αναληφθεί κάποια συγκεκριμένη πρωτοβουλία για να μπει τέλος στην παράνομη ελληνοποίηση.

Το επίμαχο ζήτημα αποτέλεσε το κύριο θέμα συζήτησης στη συνάντηση που είχε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκης Βορίδης με πολυπληθή αντιπροσωπία του υπουργείου Εξωτερικών. Στο επίκεντρο τέθηκε το καθεστώς προστασίας του ελληνικού γιαουρτιού σε συνδυασμό με τη δυναμική εξαγωγών, όπως επίσης και της προώθησης των γαλακτοκομικών προϊόντων εν γένει και κυρίως της φέτας. Στο πλαίσιο αυτό συζητήθηκαν και οι διεθνείς εμπορικές συμφωνίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τρίτες χώρες.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να πραγματοποιηθεί σύσκεψη με τις γαλακτοβιομηχανίες και τους φορείς του κλάδου, με στόχο να αναζητηθεί η βέλτιστη πολιτική προσέγγιση και παράλληλα να επικαιροποιηθεί και να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα (Brexit, δασμοί ΗΠΑ) η εθνική στρατηγική των προϊόντων γεωγραφικής ένδειξης.

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ