Σκοτεινές μεθοδεύσεις για αιολικά στα καμένα!

Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας εξέδωσε βεβαιώσεις παραγωγού σε εταιρίες ΑΠΕ και τις ανάρτησε δημόσια!

Must Read

Με κάθε τρόπο προσπαθεί η κυβέρνηση να παραπλανήσει την κοινή γνώμη προκειμένου να προχωρήσει στους σχεδιασμούς της για την τοποθέτηση ανεμογεννητριών παντού στη χώρα, ακόμα και στα καμένα! Αυτό αποδείχθηκε ξεκάθαρα και από τη συνεχή παραπλάνηση των κατοίκων στα Γεράνεια Ορη, όπου, παρά τις επανειλημμένες δημόσιες δεσμεύσεις ότι η περιοχή θα προστατευτεί και θα αναδασωθεί, παράλληλα γίνονται όλες οι προετοιμασίες για την… επιδρομή των ΑΠΕ.

Μετά την καταστροφική πυρκαγιά της 19ης Μαΐου του 2021, όπου κάηκαν περισσότερα από 60.000 στρέμματα παρθένου δάσους σε περιοχή Natura 2000, οι αρμόδιοι υπουργοί διαβεβαίωναν ότι δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να τοποθετηθούν ανεμογεννήτριες. Ομως τους «κάρφωσε» η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, που εξέδωσε βεβαιώσεις παραγωγού σε εταιρίες ΑΠΕ (και τις ανάρτησε δημόσια), κάτι το οποίο αναγκάστηκε να παραδεχθεί προ ημερών στη Βουλή ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς.

Το έγγραφο που δημοσιεύουμε αναφέρει ρητά ότι εκδίδεται «Βεβαίωση παραγωγού για αιολικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας εγκατεστημένης ισχύος 4,6 MW στη θέση Μακρυπλάγι των Δημοτικών Ενοτήτων Αγίων Θεοδώρων και Μεγαρέων των Δήμων Λουτρακίου- Περαχώρας- Αγίων Θεοδώρων και Μεγαρέων».

Το θέμα αναδείχθηκε έπειτα από καταγγελίες κατοίκων και σχετική ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής του ΜέΡΑ25 Κρίτων Αρσένης, με τον κ. Αμυρά να απαντά το αμίμητο ότι «δεν υπάρχει άδεια εγκατάστασης. Εχουν εκδοθεί από τη ΡΑΕ βεβαιώσεις παραγωγού. Η βεβαίωση παραγωγού δεν έχει καμία σχέση με την άδεια εγκατάστασης. Βεβαιώνει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας τον επενδυτή ότι, ναι, υπάρχει δίκτυο εκεί και χωρητικότητα. Αυτό είναι».

Και στην Ακρόπολη;

Ο βουλευτής της ελάσσονος αντιπολίτευσης απάντησε το προφανές: «Δηλαδή, έτσι όπως το πάτε, θέλω να ρωτήσω: Αν κάνει αύριο μία εταιρία αίτηση να μπουν ανεμογεννήτριες στην Ακρόπολη, θα της δώσετε άδεια παραγωγού και θα προχωρήσει τη διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης; Για παραλογισμό πρόκειται, για την ακρίβεια ένας βολικός παραλογισμός, που εξυπηρετεί συμφέροντα σε μια ΡΑΕ, που, υπό την αιγίδα της κυβέρνησης, παρακάμπτει κάθε νόμο, κάθε ευρωπαϊκή οδηγία. Σας καλούμε, εφόσον δεσμευτήκατε, να την κάνετε τη δέσμευσή σας αυτή πράξη, διάταξη, νόμο».

Οι προσπάθειες «άλωσης» της περιοχής Natura των Γερανείων ανάγεται τουλάχιστον από το 2010, με τις τοπικές αντιδράσεις να είναι έντονες. Εξάλλου, μόλις στις 23 Σεπτεμβρίου 2022, σχετικό ψήφισμα εξέδωσε και το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων, με το οποίο κάλεσε τον όμορο Δήμο Μεγαρέων και τις Περιφέρειες Αττικής και Πελοποννήσου «να πιέσουν την κυβέρνηση να σταματήσει την αποψίλωση του εναπομείναντος δάσους του Γερανείων». Υπενθυμίζεται ότι στόχος εμπρηστών έγιναν φέτος το καλοκαίρι, και μάλιστα τρεις φορές τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, τόσο η γειτονική Ψάθα όσο και τα Βίλλια.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This