Φωτεινή Μπακαδήμα: Με τις «κωλοτούμπες» δεν χτίζεις πολιτική καριέρα

Η Μπακαδήμα το 2019 μιλούσε για προδοσία του ΣΥΡΙΖΑ στο δημοψήφισμα, αλλά τώρα προσχωρεί πανηγυρικά στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του

Must Read

Είναι μια πραγματικότητα ότι η πολιτική συμβίωση με έναν αυτοαναφορικό, συχνά αλαζονικό αρχηγό κόμματος δεν μπορεί ποτέ να είναι εύκολη. Γι’ αυτό και είχαμε σχολιάσει σχετικά πρόσφατα ότι με τόσες αποχωρήσεις απογοητευμένων στελεχών τα πράγματα δεν πάνε και τόσο καλά στο ΜέΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη.

  • Από τον Βασίλη Γαλούπη

Ομως ούτε τα ευκαιριακά πηγαινέλα, που συχνά βλέπουμε εν όψει εκλογών στα κόμματα, χτίζουν απαραιτήτως στέρεες πολιτικές καριέρες. Λίγο καιρό μετά την αποχώρησή της από το ΜέΡΑ25 η βουλευτής Φωτεινή Μπακαδήμα επέλεξε όχι μόνο να κρατήσει την έδρα της, αλλά και να προσχωρήσει στον ΣΥΡΙΖΑ. Τέτοιες κινήσεις δεν «χτυπούν» πάντα καλά στον μέσο ψηφοφόρο, ειδικά όταν γίνονται λίγο πριν από την έναρξη μιας προεκλογικής περιόδου. Και πολύ περισσότερο όταν η νέα μετεγγραφή, στην προκειμένη η Μπακαδήμα, παλαιότερα δεν μιλούσε τιμητικά για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η Φωτεινή Μπακαδήμα υπήρξε στενή συνεργάτιδα του Γιάνη Βαρουφάκη στην «εμπειρία» που είχε ο τελευταίος ως ΥΠΟΙΚ τους πρώτους δραματικούς μήνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. το 2015. Σε συνέντευξή της το 2019, στην εφημερίδα «Νέα Σελίδα», η Μπακαδήμα είχε πει: «Πράγματι, είχα την τύχη να είμαι δίπλα στον Γιάνη Βαρουφάκη στο υπουργείο Οικονομικών το 2015. Ηταν μια έντονη περίοδος, γεμάτη δουλειά και ένταση, αλλά και ιδιαίτερα διδακτική. Ενιωσα προδομένη μετά τη συνθηκολόγηση του Ιουλίου του 2015, όταν όμως βρεθήκαμε στη Γαλλία με τον κ. Βαρουφάκη, σ’ ένα μικρό χωριό της Βουργουνδίας και εν μέσω καταιγίδας, πάνω από 3.000 κόσμου στέκονταν και τον άκουγαν. Τότε κατάλαβα ότι υπάρχει ελπίδα και περιθώριο να αλλάξει κάτι».

Αγκαζέ με τον του Γιάνη Βαρουφάκη

Ετσι, «προδομένη» από τη συνθηκολόγηση Τσίπρα μετά το δημοψήφισμα και πιστή στη «γραμμή» Βαρουφάκη, η Μπακαδήμα παρέμεινε δεξί χέρι του πρώην ΥΠΟΙΚ και ήταν μαζί του στο ξεκίνημα του ΜέΡΑ 25. Παρότι δεν μπόρεσε να εκλεγεί ευρωβουλευτής το 2019, ο Βαρουφάκης τη συμπεριέλαβε και στα ψηφοδέλτια των βουλευτικών εκλογών. Και πράγματι η Μπακαδήμα εξελέγη βουλευτής Πειραιά με το ΜέΡΑ 25.

Η ανεξαρτητοποίηση

«Θεωρώ ότι η είσοδος του κόμματός μας στη Βουλή είναι μια δικαίωση της πρακτικής αυτής, του να ξεκινήσει κάτι πανευρωπαϊκά και να φτάσει μετά στη χώρα μας, αλλά έχουμε πολλή δουλειά και αγώνες μπροστά μας για να γίνει η ρεαλιστική ανυπακοή πράξη», έλεγε τότε.

Η ανεξαρτητοποίηση της Μπακαδήμα από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του Μέρα 25 έγινε στις 24 Οκτωβρίου. Ηταν η τρίτη «έξοδος» από το κόμμα του Βαρουφάκη, που έμενε πια με έξι βουλευτές. Στους πέντε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του, βάσει Κανονισμού, διαλύεται.

Λίγες μέρες πριν φύγει, είχε φροντίσει να περάσει το «μήνυμα της εξόδου», όταν επέλεξε να παραστεί μέσω zoom στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, παρά το γεγονός ότι είχε δοθεί ρητή εντολή οι βουλευτές του ΜέΡΑ 25 να έχουν φυσική παρουσία. Το κόμμα έβγαλε τότε μια επιθετική ανακοίνωση, κάνοντας λόγο για ολομέτωπη επίθεση από τους ολιγάρχες και προσθέτοντας ότι «κάποιες – κάποιοι από εμάς, από την Κοινοβουλευτική Ομάδα, μπορεί να μην άντεξαν, να μην αντέξουν. Εμείς συνεχίζουμε».

Οι κατηγορίες στελεχών και βουλευτών που αποχώρησαν κατά του Βαρουφάκη ήταν «βαριές». Εκαναν λόγο για καιροσκοπισμό, ναρκισσισμό, οικογενειοκρατία. Η απάντηση του ΜέΡΑ 25 ήταν «ώρα τους καλή». Τώρα, όμως, η προσχώρηση Μπακαδήμα στον ΣΥΡΙΖΑ δεν αντιμετωπίστηκε με ειρωνικό σχόλιο, αλλά επιθετικά.

Η συντονίστρια της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος Λίτσα Αλεξάκη έγραψε: «Την έβαλαν οι ψηφοφόροι του ΜέΡΑ25 στη Βουλή για να αντισταθεί στο “αριστερό” Μνημόνιο του ΣΥΡΙΖΑ κι εκείνη πήρε “μεταγραφή” στον ΣΥΡΙΖΑ. Χαιρόμαστε. Ο αμοραλισμός κι ο ξεδιάντροπος καριερισμός -ανεξαρτήτως φύλου- δεν έχουν θέση στο ΜέΡΑ25».

Η ένταξη στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ

Με… νέο look για την προσχώρηση στον ΣΥΡΙΖΑ

Η Μπακαδήμα δεν παρέδωσε την έδρα στο κόμμα με το οποίο εξελέγη, αλλά από προχθές εντάχθηκε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Τσίπρας την καλωσόρισε. Αλλωστε, το 2015 φαίνεται να το έχουν αφήσει και οι δυο πίσω τους. Τα περί «προδοσίας» για το δημοψήφισμα δεν στάθηκαν εμπόδιο για τη συνεργασία.

Ακόμα και ο Βαρουφάκης πλέον, που μέχρι και ταινία του Γαβρά έγινε για το περιπετειώδες βράδυ του δημοψηφίσματος, δεν είναι αρνητικός σε ένα ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ. Το κλίμα έχει αλλάξει. Ξέρουμε, εξάλλου, ότι απόψεις και δηλώσεις μπορεί να ακούγονται σκληρές και απόλυτες, όταν διατυπώνονται, σαν να έχει κοπεί κάθε δίαυλος, αλλά στην πολιτική οι βεβαιότητες ξεθωριάζουν γρήγορα.

Δυστυχώς, όμως, τα γραπτά μένουν. Κι όπως σήμερα έγινε ξανά επίκαιρη μια ξεχασμένη -και αδιάφορη ακόμα και τότε που δόθηκε- συνέντευξη της Μπακαδήμα για την «προδοσία του 2015», έτσι μετά τις εκλογές δεν αποκλείεται να δείχνει εξίσου επίκαιρο και το τωρινό σχόλιο στελεχών του ΜέΡΑ 25 για τον «καριερισμό» της συγκεκριμένης βουλευτού.

Η πολιτική μοιάζει με ρόδα που γυρίζει ακόμα και ανάποδα μερικές φορές. Ολα τα κόμματα έχουν βρεθεί κατά καιρούς σε ανάλογες καταστάσεις προσπαθώντας λόγω εκλογών να διαγράψουν το παρελθόν με «νερό κι αλάτι». Αυτό, όμως, που μένει τελικά είναι ότι η κάψα της κάλπης «καίει» εύκολα φανέλες, ιδεολογίες και παλιά τσιτάτα.

Βιογραφικό

Γεννήθηκε το 1981 στα Γιάννενα. Σπούδασε πολιτικές επιστήμες, ιστορία και μουσικολογία. Εργάστηκε στο υπουργείο Οικονομίας και αργότερα ήταν συνεργάτιδα του Γιάνη Βαρουφάκη στο υπουργείο Οικονομικών το 2015. Στη συνέχεια εντάχθηκε στο ΜέΡΑ 25, όπου ήταν τομεάρχης Εργασίας. Εξελέγη βουλευτής το 2019, όμως στη συνέχεια αποχώρησε από το κόμμα του Βαρουφάκη και αυτές τις μέρες προσχώρησε στον ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με το βιογραφικό της, γνωρίζει αγγλικά, ιταλικά, γαλλικά, ισπανικά, γερμανικά, αραβικά, τουρκικά, ρωσικά και σουηδικά.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This