Σάββατο, 27 Φεβρουαρίου 2021

Ανοίγει η αυλαία της προανακριτικής! Θα αποφασιστεί ο (μακρύς) κατάλογος των μαρτύρων

Ανοίγει η αυλαία, σήμερα στις 17.00, για την Προανακριτική Επιτροπή, που θα διερευνήσει εάν ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, κατά την άσκηση των καθηκόντων του, παρενέβη στο έργο δικαστικών λειτουργών και εάν πίεσε συγκεκριμένους δικαστικούς λειτουργούς, προκειμένου να ασκήσουν διώξεις, χωρίς στοιχεία, και να καταστήσουν κατηγορούμενους πολιτικούς αντιπάλους της προηγούμενης κυβέρνησης, για την υπόθεση Novartis.

Αντικείμενο της σημερινής συνεδρίασης έχει προσδιοριστεί η λήψη απόφασης για τους προτεινόμενους μάρτυρες από τις κοινοβουλευτικές ομάδες, ο καθορισμός της σειράς και οι ημερομηνίες εξέτασης των πρώτων μαρτύρων. Επίσης, θα γίνουν και οι αρχικές τοποθετήσεις των μελών της Επιτροπής επί της δικογραφίας.

Η έρευνα της Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης αφορά στα εξής αδικήματα:

  • ηθική αυτουργία στο αδίκημα της κατάχρησης εξουσίας κατά φυσική αυτουργία και άμεση συνέργεια δικαστικών λειτουργών
  • πρόκληση και προσφορά για τη τέλεση εγκλήματος
  • ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος και παράβαση καθήκοντος
  • ηθική αυτουργία σε ψευδή κατάθεση

Τη δικογραφία, η οποία διαβιβάστηκε στη Βουλή στις 13 Σεπτεμβρίου, οι εισαγγελείς τη διαβίβασαν χωρίς αξιολόγηση, χωρίς δηλαδή, να αναφέρουν κανένα αδίκημα.
Η ΝΔ έχει χαρακτηρίσει επαρκές αποδεικτικό υλικό, το οποίο δεν στηρίζεται σε «κουκουλοφόρους μάρτυρες», τα όσα έχουν καταθέσει οι πρώην συνάδελφοι του κ. Παπαγγελόπουλου, δηλαδή η Ελένη Ράικου, αντεισαγγελέας Εφετών και πρώην Εισαγγελέας Διαφθοράς, και ο Ιωάννης Αγγελής, αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, επόπτης της Εισαγγελίας Διαφθοράς.

Στο υλικό που οδήγησε στην πρόταση διενέργειας προκαταρκτικής εξέτασης, η ΝΔ έχει συμπεριλάβει την ένορκη κατάθεση του διοικητή της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα, ότι ο Νίκος Μανιαδάκης του είχε πει πως του ασκήθηκαν ασφυκτικές πιέσεις να καταθέσει ψευδώς για την υπόθεση Novartis.

Στα αποδεικτικά στοιχεία η ΝΔ συμπεριλαμβάνει δημόσια δήλωση του ίδιου του κ. Παπαγγελόπουλου, έξω από το Μέγαρο Μαξίμου, ότι με μερική γνώση της δικογραφίας που έλαβε και με την εμπειρία του δικαστικού λειτουργού, η υπόθεση Novartis είναι το μεγαλύτερο σκάνδαλο και το πολιτικό σύστημα πρέπει να κάνει την αυτοκάθαρσή του.

Οι βουλευτές της ΝΔ θα αναπτύξουν τις θέσεις αυτές επί της δικογραφίας, που αριθμεί περί τις 3.500 σελίδες, και θα επισημάνουν ότι ο εισαγγελέας την έχει αποστείλει με το άρθρο 86 του Συντάγματος, και συνεπώς από τη Δικαιοσύνη εκτιμήθηκε ότι τα αδικήματα που ερευνώνται, άπτονται των καθηκόντων του υπουργού. Επίσης, θα επαναλάβουν ότι το κατηγορητήριο είναι ανοιχτό, κατά τη διάρκεια της προκαταρκτικής εξέτασης, για το ενδεχόμενο να υπάρξουν στοιχεία για περαιτέρω παρεμβάσεις και πιέσεις από τον κ. Παπαγγελόπουλο σε δικαστικούς λειτουργούς, και για άλλες υποθέσεις, πλην της Novartis.

Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ εδράζεται στο ότι η υπόθεση Novartis συνιστά σκάνδαλο, το οποίο είναι παράμετρος του μεγάλου σκανδάλου της κατασπατάλησης πόρων στο χώρο της Υγείας και του Φαρμάκου. Θα υπογραμμίσουν ότι ο φάκελος Novartis καταρρίπτει τους ισχυρισμούς της ΝΔ για «σκευωρία που έστησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ» και γι’ αυτό θα ζητήσουν να διαβιβαστούν στη Βουλή όλες οι σχετικές με τη Novartis δικογραφίες που έχουν σχηματιστεί, όλες οι υποθέσεις που σχετίζονται με το Φάρμακο, ακόμη και όλες οι υποθέσεις που έχουν τεθεί στο αρχείο και όλα τα συναφή πορίσματα. Για την ύπαρξη του σκανδάλου θα επικαλεστούν ασφαλώς και τα στοιχεία που ανέδειξε η έρευνα, με κορυφαίο το επίμαχο έγγραφο του FBI, για πρακτικές και μυστικά προγράμματα της Novartis στην Ελλάδα, με τη συνδρομή κυβερνητικών αξιωματούχων.

Αναφορικά με τα προς διερεύνηση αδικήματα, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα επισημάνουν ότι δεν νοείται ηθική αυτουργία σε κατάχρηση εξουσίας, σε παράβαση καθήκοντος και σε ψευδή κατάθεση, γιατί δεν έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για αυτουργούς της «σκευωρίας» και δεν κατονομάζονται οι ενδεχόμενοι φυσικοί αυτουργοί.

Θα υπογραμμίσουν επίσης ότι η εισαγγελέας Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη, είχε έγγραφο του FBI, τρεις μάρτυρες στην Αμερική, τρεις μάρτυρες στην Ελλάδα, έγγραφα και πορίσματα υγειονομικών και άλλων επιτροπών. Η Ελένη Τουλουπάκη έπρεπε, λοιπόν, να στείλει τον φάκελο στη Βουλή, δεν έχει τελέσει την αξιόποινη πράξη της κατάχρησης εξουσίας και, ούτως εχόντων, δεν εδράζεται πουθενά η κατηγορία για ηθική αυτουργία του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου σε κατάχρηση εξουσίας.

Το αδίκημα της πρόκλησης και προσφοράς για τη τέλεση εγκλήματος, «θέλει αμοιβή», «σημαίνει ότι κάποιος έχει δώσει ή έχει υποσχεθεί αμοιβή οποιασδήποτε φύσης σε κάποιο πρόσωπο για να τελέσει ένα έγκλημα», αναμένεται να επισημάνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Καθώς η κατηγορία της ηθικής αυτουργίας σε ψευδή κατάθεση, που αποδίδεται στον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, έχει την έννοια ότι δόθηκαν ψευδείς καταθέσεις από τους προστατευόμενους μάρτυρες, ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να ζητήσει να διαβιβαστεί στη Βουλή, από την εισαγγελία του Αρείου Πάγου, το σκεπτικό με το οποίο είχε τεθεί στο αρχείο, από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, η μήνυση του πρώην πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά.

Το Κίνημα Αλλαγής ζητά να καταθέσει ο Κωνσταντίνος Φρουζής και τα 10 πολιτικά πρόσωπα που ενέπλεξε στην υπόθεση ο ΣΥΡΙΖΑ (Γ. Στουρνάρας, Ευ. Βενιζέλος, Αντ. Σαμαράς, Π. Πικραμμένος, Δημ. Αβραμόπουλος, Αδ. Γεωργιάδης. Ανδ. Λοβέρδος, Γ. Κουτρουμάνης, Ανδρ. Λικουρέντζος. Μάριος Σαλμάς) αλλά και οι πρώην υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ, Παύλος Πολάκης και Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Το ΚΙΝΑΛ καλεί επίσης να καταθέσουν οι εισαγγελικοί λειτουργοί: Ιωάννης Αγγελής, Ελένη Ράικου, Γεωργία Τσατάνη, Ευγενία Κυβέλου και Ισίδωρος Ντογιάκος, οι προστατευόμενοι μάρτυρες, οι δημοσιογράφοι Γιάννης Κουρτάκης και Γιάννης Φιλιππάκης, ο επιχειρηματίας Σαμπί Μυωνής, ο πρώην προστατευόμενος μάρτυρας, Νίκος Μανιαδάκης, ο πρώην πρόεδρος της ΕΤΑΔ, που έκανε καταγγελίες για τον κ. Παπαγγελόπουλο όσον αφορά το Λαγονήσι Resort, Γιώργος Τερζάκης, και οι κ.κ. Κώστας Ράνος και Νίκος Μανίας που αναφέρονται στην δικογραφία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ στη λίστα με τα πρόσωπα που προτείνει ως μάρτυρες στην προανακριτική επιτροπή για την Novartis έχει τα δέκα πολιτικά πρόσωπα που το όνομά τους ενεπλάκη στην υπόθεση της Novartis, στελέχη της εταιρίας, όπως ο Κωνσταντίνος Φρουζής και ο πρόεδρος στην Ελλάδα, την περίοδο 2011-2012, Arnout Ploos Van Amstel και δημοσιογράφοι.

Στον κατάλογο των μαρτύρων που θα προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ στην Προανακριτική Επιτροπή είναι οι δημοσιογράφοι της ελβετικής τηλεόρασης, Μαρία Ροζέλι και Μάρκο Ταλιαμπούε, που εργάστηκαν για περισσότερο από ένα χρόνο στην προετοιμασία του ντοκιμαντέρ, που προέβαλε η ελβετική τηλεόραση, καθώς και η Γιάννα Παπαδάκου. Θα καλέσει, επίσης, τον πρώην προστατευόμενο μάρτυρα, Νίκο Μανιαδάκη, ο οποίος πλέον είναι κατηγορούμενος, και τον Νίκο Μανία, που φέρεται να είχε ανάμειξη στην τιμολόγηση των φαρμάκων.

Στη Νέα Δημοκρατία προτείνουν την κλήτευση των προστατευόμενων μαρτύρων καθώς και των εισαγγελέων που το όνομά τους έχει εμπλακεί στην υπόθεση όπως: οι κυρίες Ράικου, Τουλουπάκη και Τσατάνη, ο εισαγγελέας Αγγελής και οι νυν εισαγγελείς διαφθοράς, Στέλιος Μανώλης και Χρήστος Ντζούρας. Ακόμα προτείνει την κατάθεση του πρώην ισχυρού άντρα της Novartis, Κωνσταντίνου Φρουζή, του τέως προστατευόμενου μάρτυρα, Νίκου Μανιαδάκη, καθώς και του Νίκου Μανία, ο οποίος φέρεται να έχει σχέση με την τιμολόγηση των φαρμάκων την επίμαχη περίοδο.

Η Νέα Δημοκρατία, τέλος, θα ζητήσει να κληθούν για κατάθεση τα 10 πολιτικά πρόσωπα που έχουν εμπλακεί στην υπόθεση από την περίοδο ΣΥΡΙΖΑ, η πρώην Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης, Μαρία Παπασπύρου, η γραμματέας του Φρουζή, Μαρία Μαραγγέλη, και ο πρώην πρόεδρος της ΕΤΑΔ, που έκανε καταγγελίες για τον κ. Παπαγγελόπουλο όσον αφορά το Λαγονήσι Resort, Γιώργος Τερζάκης.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ