Εθνικά: Θλιβερός απολογισμός

Ήττες σε διπλωματικό, αλλά και σε επιχειρησιακό επίπεδο επιφύλασσε για τη χώρα μας η χρονιά που φεύγει

Must Read

Από τον Ιανουάριο 2022 μέχρι σήμερα, η Τουρκία εφαρμόζει συστηματικώς, κάθε μήνα, μια νέα τακτική σε βάρος της Ελλάδας, με στόχο τον συνεχή διαμελισμό και κατακερματισμό της ελληνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο.

  • Από την Κύρα Αδάμ

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αντιμετωπίζει «χαλαρά» την κατάσταση και δεν προβαίνει σε νομικές, διπλωματικές και επιχειρησιακές ενέργειες για να διασφαλίσει την ακεραιότητα της ελληνικής κυριαρχίας – με τον ΥΕΘΑ να αρκείται στο να καταγράφει τις παραβιάσεις στατιστικά. Ετσι οι μόνιμες κυβερνητικές δηλώσεις, ότι η κυβέρνηση υπερασπίζει την κυριαρχία της Ελλάδας και δεν δέχεται παραβίαση της κυριαρχίας, εξελίσσονται σε κακόγουστο ανέκδοτο.

Συγκεκριμένα, από τον Ιανουάριο του 2022, η Αγκυρα εγκαινίασε ένα νέο είδος αεροναυτικών ασκήσεων, με τη συμμετοχή αεροσκαφών F-16 και -για πρώτη φορά- συμμετοχή Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (UAVs) για ασκήσεις «για Ερευνα και Διάσωση και Ελεγχο Περιβάλλοντος». Τα τουρκικά UAVs συνιστούν επιθετική ενέργεια σε βάρος της ελληνικής κυριαρχίας, αποτελούν εφαρμογή της τουρκικής ρητορικής με στρατιωτικά μέσα και την έμπρακτη απάντηση στη θέση της κυβέρνησης μετά τις δηλώσεις Δένδια στην Αγκυρα, το 2021, ότι η Ελλάδα εξοπλίζει τα νησιά διότι δέχεται απειλή από την Τουρκία.

Έναν ολόκληρο χρόνο η Άγκυρα σουλατσάρει στο Αιγαίο, παραβιάζοντας και καταλύοντας την ελληνική κυριαρχία

Σε μηνιαία βάση, η Αγκυρα ζητά από την Αθήνα να εκδώσει αγγελίες για την εκτέλεση αεροναυτικής άσκησης «για προστασία του περιβάλλοντος και υποστήριξη αποστολών θαλάσσιας έρευνας και διάσωσης» στη διεθνή θάλασσα του FIR Αθηνών. Η Αθήνα δεν εκδίδει τις αγγελίες, διότι οι περιοχές των τουρκικών ασκήσεων και οι διαδρομές μονίμως καταλαμβάνουν ελληνική κυριαρχία στα νησιά του Αιγαίου και διότι η Τουρκία δεν δέχεται το FIR Αθηνών ως περιοχή έρευνας και διάσωσης της Ελλάδας. Εντούτοις η Τουρκία εκτελεί ανελλιπώς τις παράνομες ασκήσεις της στο Αιγαίο με UAVs όλο το 2022.

Απολύτως παράνομη και εξόχως επικίνδυνη ενέργεια από τους Τούρκους

Η εκτέλεση των τουρκικών αυτών ασκήσεων αφορά διαδρομή από την περιοχή Ρόδου – Καστελορίζου μέχρι τη Θάσο και αντιστρόφως, και ασκήσεις σε πέντε ακόμα περιοχές. Η μόνιμη αυτή τουρκική ενέργεια είναι απολύτως παράνομη και εξόχως επικίνδυνη, διότι με τις πτήσεις διαδρομής και τις περιοχές των ασκήσεων η Τουρκία παραβιάζει βάναυσα την ελληνική κυριαρχία, δεδομένου ότι η τουρκική άσκηση εκτελείται σε μόνιμη βάση πάνω από την ελληνική κυριαρχία νήσων, νησίδων και βραχονησίδων του Αιγαίου (Ρόδος, Κως, Ικαρία, Σάμος, Ψαρά, Αντίψαρα, Αη Στράτης, Χταπόδια, Μελαμπιοί κ.λπ.).

Με τις πτήσεις των UAVs μέσα στο FIR Αθηνών, η Τουρκία επιδιώκει μονίμως την κατάληψη/κατάλυση της ελληνικής κυριαρχίας σε ελληνικά νησιά του Αιγαίου που δεν περιλαμβάνονται στις Συνθήκες Λωζάννης και Παρισίων, συμπαρασύροντας όλα τα εθνικά συμφέροντα. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό των τουρκικών πτήσεων UAVs και τις ασκήσεις της, η Τουρκία σέβεται μόνο τα 6 ν.μ. της ελληνικής κυριαρχίας ΜΟΝΟ στα νησιά που έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα με τις Συνθήκες Λωζάννης και Παρισίων (Σαμοθράκη, Λήμνος, Λέσβος, Σάμος, Ικαρία, Κάρπαθος, Ρόδος, Καστελόριζο κ.λπ.). Δι’ αυτού του τρόπου η Αγκυρα ρίχνει περιφρονητικά στο καλάθι των αχρήστων τα 10 ν.μ. του εθνικού εναέριου χώρου.

Ακόμα χειρότερα, τα τουρκικά UAVs πετάνε κάτω από τα 6 ν.μ. από τις ακτές πολλών βραχονησίδων, όπως οι Μελαμπιοί, τα Χταπόδια κ.λπ., αλλά και σε νησιά που δεν αναφέρονται στις συνθήκες (π.χ., Ψαρά, Αντίψαρα, Aη Στράτης), με την αιτιολογία ότι τα νησιά και οι βραχονησίδες που δεν έχουν παραχωρηθεί στην Ελλάδα με διεθνείς συνθήκες δεν είναι ελληνικά -επομένως μπορεί να μην είναι ούτε τουρκικά-, και με αποτέλεσμα Ελλάδα και Τουρκία να έχουν «ίσα δικαιώματα» στην κυριαρχία των βραχονησίδων κατά τους ισχυρισμούς της Τουρκίας.

Με την τακτική αυτή των UAVs στο Αιγαίο, η Τουρκία αποσκοπεί να κατακερματίσει την ελληνική κυριαρχία και να διαλύσει το ενιαίο της ελληνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο. Επιπροσθέτως θέτει στα άχρηστα τα 10 ν.μ. του Εθνικού Εναέριου Χώρου, ενώ δεν αναγνωρίζει το FIR Αθηνών ως περιοχή θαλάσσιας έρευνας και διάσωσης της Αθήνας.

Επισημαίνεται ότι, επί ΥΕΘΑ Καμμένου και Βίτσα, η Αγκυρα προσπάθησε να αμφισβητήσει την ελληνική κυριαρχία με UAVs. Πλην, όμως, ύστερα από αυστηρή σύσταση του ΥΕΘΑ προς την Τουρκία ότι η Ελλάδα θα καταρρίψει τα UAVs, η Αγκυρα τα εξαφάνισε από το Αιγαίο. Τα επανέφερε όμως μαζικά και σε μόνιμη βάση στο Αιγαίο από τις αρχές του 2022, επί κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Η Αγκυρα κλείνει τον χρόνο στο Αιγαίο με τουρκική άσκηση με UAVs στις 27-29 Δεκεμβρίου, κουρελιάζοντας για μια ακόμα φορά το αλήστου μνήμης μνημόνιο Παπούλια – Γιλμάζ που απαγορεύει ασκήσεις στη διεθνή θάλασσα του Αιγαίου κατά τις θρησκευτικές εορτές. Η «κυριακάτικη δημοκρατία» παρουσιάζει ως τεκμήριο την ελληνική αγγελία Α 4198/2022, στην οποία αναφέρεται σε διεθνές πλαίσιο ότι τα τουρκικά UAVs καταλαμβάνουν ελληνική κυριαρχία.

Η ελληνική αγγελία για το… χριστουγεννιάτικο τουρκικό δώρο στο Αιγαίο

Οι ελληνικές βραχονησίδες στο μόνιμο στόχαστρο της Τουρκίας

Όλο το 2022 τα τουρκικά UAVs κατακερματίζουν την ελληνική κυριαρχία των βραχονησίδων του Αιγαίου σε καθημερινή βάση. Μολονότι η Αθήνα δεν εκδίδει διεθνείς αγγελίες για τις τουρκικές ασκήσεις με UAVs, με το αιτιολογικό ότι οι διαδρομές τους και οι περιοχές των τουρκικών ασκήσεων καταλαμβάνουν ελληνική κυριαρχία, εντούτοις η Αγκυρα προχωρά παράνομα στην εκτέλεση των ασκήσεών της.

Οι διαδρομές των UAVs και οι περιοχές των τουρκικών ασκήσεων κατακερματίζουν και διασπούν το ενιαίο της ελληνικής κυριαρχίας στις βραχονησίδες. Το μόνιμο αυτό γεγονός δεν είναι τυχαίο, αλλά εξυπηρετεί με ακρίβεια τον στόχο της Αγκυρας που είναι η αμφισβήτηση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των βραχονησίδων στο Αιγαίο.

Από την αρχή του έτους η Τουρκία, µε συνεχείς παράνοµες αεροναυτικές ασκήσεις, έχει στοχοποιήσει τις βραχονησίδες Χταπόδια και Μελαµπιοί

Πάρα ταύτα, η κυβέρνηση δεν εστιάζει τις αντιδράσεις της στους τίτλους της ελληνικής ιδιοκτησίας των βραχονησίδων, οι οποίες απορρέουν κυρίως και ασφαλώς από διεθνείς συμφωνίες που έχει προσυπογράψει και η Τουρκία. Αντιθέτως, από τον Μάιο του 2022 η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει επιλέξει επισήμως και ψευδώς να δηλώνει ότι οι ελληνικοί τίτλοι ιδιοκτησίας των βραχονησίδων είναι οι Συνθήκες Λωζάννης και Παρισίων, και αυτό αναγράφεται στην επίσημη ελληνική επιστολή στον ΟΗΕ τον Μάιο του 2022. Ομως, στις δύο συνθήκες ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ο όρος «βραχονησίδα».

Δι’ αυτού του τρόπου η ελληνική κυριαρχία των βραχονησίδων καθίσταται έωλη και οι ίδιες οι βραχονησίδες αδέσποτες και χωρίς ιδιοκτησιακό καθεστώς, προς τέρψη της Αγκυρας. Και τούτο διότι, όταν η Τουρκία αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία και τους τίτλους ιδιοκτησίας στις βραχονησίδες, και η κυβέρνηση αντί να στείλει τους πραγματικούς και νομικά νόμιμους τίτλους ιδιοκτησιακού καθεστώτος των βραχονησίδων στέλνει στον ΟΗΕ παραπλανητικούς ισχυρισμούς, τότε οι βραχονησίδες καθίστανται αδέσποτες, χωρίς ιδιοκτησιακό καθεστώς, έτοιμες για μοιρασιά, ενώ δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για την αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάννης.

Η Τουρκία, όλο το 2022, έχει εστιάσει την προσοχή της σε δύο βραχονησίδες, τα Χταπόδια και τους Μελαμπιούς. Από τις αρχές του έτους υπάρχει συνεχής τουρκική ναυτική και αεροπορική παρουσία στις δυο αυτές βραχονησίδες, με παράνομες διεθνείς τουρκικές αγγελίες για εκτέλεση ασκήσεων με πυρά, ενώ σε μόνιμη βάση τα τουρκικά UAVs, F-16 και αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου πετάνε πάνω από αυτές, οι οποίες απέχουν 28 χλμ. περίπου από τις τουρκικές ακτές και βρίσκονται εντός της εμβέλειας των τουρκικών οπλικών συστημάτων εδάφους – εδάφους.

Αιφνιδιαστική προσπάθεια επιθετικής ενέργειας προετοιμάζει η Άγκυρα

Με άλλα λόγια, η Αγκυρα συστηματικώς προετοιμάζει αιφνιδιαστική προσπάθεια επιθετικής ενέργειας στην περιοχή, με μόνιμη τουρκική στρατιωτική παρουσία, κυρίως στα Χταπόδια αλλά και στους Μελαμπιούς, και εκτελεί συνεχείς ασκήσεις με πυρά. Στόχος της Αγκυρας δεν είναι η κατάληψη των δυο αυτών βραχονησίδων ή άλλων με μόνιμη παρουσία τουρκικού στρατιωτικού προσωπικού, διότι η Αγκυρα δεν ρισκάρει εμπλοκή σε γενικευμένο πόλεμο με την Ελλάδα.

Ομως η Αγκυρα έχει μεριμνήσει να διατηρεί το πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού, που επηρεάζει την έκβαση των επιχειρήσεων ανεξάρτητα από το ποια μεθοδολογία επιχειρήσεων θα εφαρμόσει η Τουρκία σε βάρος της Ελλάδας. Και τούτο διότι οι παραβιάσεις αποτελούν πλέον καθημερινή διαδικασία και ρουτίνα, και ουδείς γνωρίζει τι είδους επιχειρήσεις θα εφαρμόσει η Τουρκία, λόγω του στοιχείου του αιφνιδιασμού. Επειδή η Αγκυρα διατηρεί το στοιχείο του αιφνιδιασμού, ουδείς μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να επιχειρήσει αιφνιδιαστική επιθετική ενέργεια στο Αιγαίο έστω για δυο λεπτά.

Επισημαίνεται ότι στόχος του Ερντογάν δεν είναι η κατάληψη βραχονησίδων ή νήσων με μόνιμη παρουσία τουρκικού στρατιωτικού προσωπικού, διότι η Αγκυρα δεν ρισκάρει εμπλοκή σε γενικευμένο πόλεμο με την Ελλάδα. Στόχος της είναι να οδηγήσει την Αθήνα στο Συμβούλιο Ασφαλείας ή στο ΔΔΧ ή σε διαιτησία ή σε διμερείς διαπραγματεύσεις για να θέσει επί τάπητος θέμα ιδιοκτησιακού καθεστώτος ορισμένων νήσων και βραχονησίδων, για να οδηγηθεί η Συνθήκη της Λωζάννης σε αναθεώρηση, θέτοντας μαζί και όλες τις άλλες τουρκικές διεκδικήσεις.

Ουκρανία: Η υποθήκευση των ελληνικών συμφερόντων σε Αιγαίο και Μεσόγειο

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έσπευσε από την αρχή του πολέμου στην Ουκρανία να κρατήσει την πλέον εχθρική και «τιμωρητική» στάση απέναντι στη Μόσχα, με συγκεκριμένες πράξεις, αψηφώντας το γεγονός ότι η Ελλάδα βασιζόταν μέχρι τώρα σε πλείστες περιπτώσεις στη ρωσική στάση στο Συμβούλιο Ασφαλείας σε θέματα εθνικού συμφέροντος και στο Κυπριακό.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει παραχωρήσει, χωρίς κανέναν όρο και καμιά προϋπόθεση, την Αλεξανδρούπολη για τη μεταφορά όλων των ειδών στρατιωτικού υλικού στο μέτωπο στην Ουκρανία, γεγονός που έχει επισημανθεί πολλαπλώς αρνητικά και απειλητικά από τη Μόσχα. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει προσφέρει και έχει μεταφέρει ελληνικό στρατιωτικό υλικό στην Πολωνία, με εντυπωσιακότερη ενέργεια τη συμφωνία Μητσοτάκη – Σολτς να ανταλλαχθούν τα παλαιά ελληνικά τεθωρακισμένα άρματα ρωσικής κατασκευής BMP-1, εγκατεστημένα και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, που οδεύουν στο μέτωπο της Δύσης με την Ουκρανία, με τα ομοίως παλιά γερμανικά τεθωρακισμένα άρματα μάχης MARDER, τα οποία μάλλον οδεύουν στον Εβρο.

Μεγάλη συζήτηση γίνεται τελευταία για τη μεταφορά των ρωσικών πυραύλων S-300, που βρίσκονται στο ελληνικό έδαφος, στην Πολωνία. Η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να βάλει ως προϋπόθεση γι’ αυτή τη μεταφορά την απόκτηση από τις ΗΠΑ 3 μοιρών πυραύλων Patriot, ώστε να αποκτήσει πλήρη κάλυψη στο Αιγαίο.

Το σημαντικότερο όμως είναι ότι, όλο το διάστημα του πολέμου στην Ουκρανία, η Αθήνα παριστάνει απλώς τον θεατή μπροστά στις συνεχείς συνδυασμένες αεροπορικές και ναυτικές δραστηριότητες όλων των δυτικών δυνάμεων, από τη Μεσόγειο μέχρι τη Μαύρη Θάλασσα, που χρησιμοποιούν ολόκληρο το FIR Αθηνών ως ξέφραγο αμπέλι ή ως ανοιχτό γήπεδό τους, χωρίς καμιά απολύτως ελληνική συμμετοχή, έλεγχο και εποπτεία των δυτικών αυτών δραστηριοτήτων εναντίον της Ρωσίας.

Ετσι, ΝΑΤΟ και Τουρκία αλωνίζουν σε Αιγαίο και Μεσόγειο, με την Αθήνα απούσα και ανύπαρκτη. Καθ’ όλη τη διάρκεια του πολέμου, αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Τουρκία κ.λπ. περνούν «κοκορέτσι» όλο το FIR Αθηνών και κατευθύνονται προς τη Μαύρη Θάλασσα, προκειμένου να καταγράφουν τη διάταξη μάχης των ρωσικών δυνάμεων σε όλη την έκταση του μετώπου και να ενημερώνουν κατάλληλα τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.

Τα αεροσκάφη του ΝΑΤΟ ουδέποτε έχουν καταθέσει σχέδιο πτήσης τους μέσα στο FIR Αθηνών, ενώ παραβιάζουν συστηματικά και τον εθνικό εναέριο χώρο. Επιπροσθέτως, αεροσκάφη νατοϊκών δυνάμεων μαζί με την Τουρκία, στη Μεσόγειο και εντός του FIR Αθηνών, επιδίδονται όλα μαζί παρέα στον εντοπισμό πυρηνοκίνητων ρωσικών υποβρυχίων στην περιοχή, που συνιστούν, εκτός των άλλων, απειλή για τα αεροπλανοφόρα ΗΠΑ και Γαλλίας, με την Ελλάδα να παραμένει ανύπαρκτη.

Η Τουρκία εκτελεί βολές S-400, επικαλύπτοντας τη βραχονησίδα Τζουράφα

Η Τουρκία έστειλε χριστουγεννιάτικο μποναμά στην Αθήνα -αλλά και στην Ουάσινγκτον- με την εκτέλεση βολών πυραύλων S-400 στις 27-29 Δεκεμβρίου 2022, σε περιοχή η οποία επικαλύπτει και ελληνική κυριαρχία, στη βραχονησίδα Τζουράφα, κοντά στη Σαμοθράκη, με βάση την τουρκική διεθνή αγγελία Α 8494/2022.

Η Αγκυρα αρκετές φορές μέσα στο 2022 με παρόμοιες διεθνείς αγγελίες της ενημερώνει τη διεθνή κοινότητα ότι εκτελεί βολές πυραύλων S-400 στην περιοχή όπου βρίσκεται και η βραχονησίδα – και εντάσσει την Τζουράφα στην… τουρκική κυριαρχία-επικράτεια. Πέραν της κατάληψης ελληνικής κυριαρχίας, στις ίδιες αγγελίες η Τουρκία θέτει πλέον υπό αμφισβήτηση και τα όρια του FIR Αθηνών – Κωνσταντινούπολης, τα οποία μεταφέρει αυθαίρετα 10 ν.μ. δυτικά από τις τουρκικές ακτές, σε βάρος της Ελλάδας.

Το γεγονός αυτό η κυβέρνηση δεν το δημοσιοποιεί, ενώ παράλληλα δεν κάνει απολύτως τίποτα για να προασπίσει την ελληνική κυριαρχία, την οποία η Τουρκία στα σημεία αυτά εντάσσει αυθαίρετα και απολύτως παράνομα στη «Γαλάζια Πατρίδα».

Η «κυριακάτικη δημοκρατία» παρουσιάζει την ελληνική απαντητική διεθνή αγγελία Α 4215/2022 ως τεκμήριο, στην οποία αναφέρεται ότι η τουρκική αγγελία είναι άκυρη και δεν ισχύει στην περιοχή των τουρκικών πυραυλικών βολών που καταλαμβάνει ελληνική κυριαρχία, αλλά δεν λέει κουβέντα για την κατάληψη του διεθνούς εναέριου χώρου, τον οποίο στέλνει στα άγραφα.

Επιπροσθέτως σημειώνεται ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την ελληνική κυριαρχία με αδιαφορία, δεδομένου ότι η Τουρκία εξέδωσε την παρούσα αγγελία στις 19 Δεκεμβρίου στις 08.02 και η Ελλάδα απάντησε ύστερα από… 50 ώρες, ήτοι στις 21 Δεκεμβρίου, στις 12.14. Η Αγκυρα αστραπιαία αντέδρασε και εξέδωσε διεθνή αγγελία, με την οποία δηλώνει διεθνώς ότι η περιοχή των δοκιμών S-400 κείται στην τουρκική κυριαρχία-επικράτεια (δηλαδή και η Τζουράφα), και ότι η ελληνική αγγελία είναι άκυρη και οι δοκιμές θα εκτελεστούν κανονικά.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This