Χρήστος Καλογρίτσας: Ο «βαρόνος» που εκβιάζει όλο το πολιτικό σύστημα!

Ο φίλος του Φλωράκη, που τα βρήκε με το ΠΑΣΟΚ, τον Μητσοτάκη το 1989 και τον ΣΥΡΙΖΑ, απείλησε ξανά ότι έχει κι άλλα να πει, μέσω του... Λοβέρδου

Must Read

Ο Χρήστος Καλογρίτσας είναι ένας από τους ανθρώπους που έπιασαν γρήγορα το νόημα για το πώς προκόβει κανείς στην Ελλάδα. Τη δεκαετία του ’70 δήλωνε ΚΚΕ. Ως κομμουνιστής, επιχειρηματίας και φίλος του Χαρίλαου Φλωράκη έβγαλε το 1986 την εφημερίδα της Αριστεράς «Η Πρώτη», που έβαλε λουκέτο το 1990.

  • Από τον Βασίλη Γαλούπη

Ο εκδότης Καλογρίτσας στήριξε το 1989 τόσο τη συγκυβέρνηση Αριστεράς – Ν.Δ. όσο και την οικουμενική Αριστεράς – ΠΑΣΟΚ – Ν.Δ. Σύμφωνα με τον πρώην γ.γ. του κόμματος Γρηγόρη Φαράκο, το ΚΚΕ «μπήκε μέσα» από την εκδοτική προσπάθεια 1 δισ. δραχμές. Ναι μεν ως «μπροστινός» εμφανιζόταν ο Καλογρίτσας, όμως φαίνεται ότι άλλος έβαζε τα λεφτά.

Εχοντας ήδη αντιληφθεί ότι τις επόμενες δεκαετίες οι εργολαβίες δημόσιων έργων θα εξαρτώνται από ισχυρά εκδοτικά συμφέροντα, μπήκε γρήγορα στο πνεύμα. Ετσι, είτε ήταν στο ΚΚΕ είτε αποτραβιόταν, ανεβοκατέβαινε και στα κύματα του ΠΑΣΟΚ ανάλογα με τον αέρα. Εχει γραφτεί ότι αυτός ήταν ο εργολάβος της περιβόητης βίλας του Ανδρέα στην Εκάλη, που τότε κόστισε 800.000.000 δραχμές. Επί Γιαννόπουλου στο Υπουργείο Δικαιοσύνης πήρε και τη μεγάλη δουλειά της ανέγερσης του Εφετείου Αθηνών.

Ομως ο Καλογρίτσας «μισούσε» τη στασιμότητα. Ετσι ακολούθησε και τη Ν.Δ. του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Σύμφωνα με όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, ο πρώην έκτακτος συνεργάτης του εργολάβου Κυριάκος Τόμπρας φέρεται ότι κατέθεσε το 2021 στην προανακριτική ότι «ο αρχηγός αυτής της ιστορίας, ο διοργανωτής του “βρόμικου ’89”, αυτός που έβαλε την Αριστερά με τη Δεξιά να στήσουν τα ειδικά δικαστήρια τότε, ήταν ο Καλογρίτσας». Κι έκανε λόγο για μαζώξεις στο σπίτι του εργολάβου «για να φτιάξουν το “βρόμικο ’89” με εντολή Μητσοτάκη πατέρα και αφού είχε στηθεί και η “Πρώτη”. Ο Καλογρίτσας είναι διαόλου κάλτσα».

Ο κατασκευαστής ποτέ δεν είχε πρόβλημα να αλλάζει πλευρό ιδεολογικά και μιντιακά, αρκεί να ήταν εντάξει επιχειρηματικά. Δεν ήταν, άλλωστε, ο μόνος που το έκανε. Από την Αριστερά στη Δεξιά και μετά στο Κέντρο, σχεδόν παντού έμοιαζε καλοδεχούμενος. Ετσι βρέθηκε και ως «παίκτης» για τις τηλεοπτικές άδειες και το «SYRIZA channel» το 2016, έτσι μετά πήδηξε ξανά στην άλλη όχθη.

Ο Καλογρίτσας ποτέ δεν είχε πρόβλημα να αλλάζει πλευρό ιδεολογικά και μιντιακά, αρκεί να ήταν εντάξει επιχειρηματικά…

«Ο εργολάβος με τα βοσκοτόπια»

Ομως ο άνθρωπος που έφτιαχνε εφημερίδες και κανάλια με χρήματα των άλλων, μια με το ΚΚΕ, μια τρέχοντας για δανεικά στον Μαρινάκη για να ανοίξει αριστερόστροφο κανάλι, κατάφερνε επί δεκαετίες να εξασφαλίζει σημαντικές κατασκευαστικές εργολαβίες. Μέχρι και στα έργα για το μετρό είχε καταφέρει να μπει. Κι ας τον αποκαλούν τα ΜΜΕ από το 2016 «ο εργολάβος με τα βοσκοτόπια»…

Κάνοντας διαρκώς ανοίγματα και κουμπαριές με πολιτικά πρόσωπα, αποκτούσε τον ρόλο του «απαραίτητου». «Εγώ έκανα γραμματέα της ΚΝΕ τον Τάκη Θεοδωρικάκο, παιδί μου ήταν» κόμπαζε, όταν κατέθετε στη Βουλή για να «πουλήσει» τις σχέσεις του με τον υπουργό της Ν.Δ., μπλέκοντας στην κουβέντα και την GPO. Φέρεται ότι συναντήθηκαν πρώτη φορά το 1999, όταν ο Θεοδωρικάκος ήταν… μάλλον ΠΑΣΟΚ εκείνη την εποχή. Σήμερα ο Καλογρίτσας απειλεί τον ΣΥΡΙΖΑ.

Από το 1990 μπήκε με ποσοστό στον τηλεοπτικό ΑΝΤ1. Απέκτησε εκδοτικό οίκο. Το 2011 ίδρυσε εταιρία για αγοραπωλησίες ακινήτων και για συμμετοχή σε εταιρίες πληροφορικής, ΜΜΕ, δημοσκοπήσεων και διαφημίσεων, με μετοχικό κεφάλαιο 500.000 ευρώ. Το 2016, παίζοντας με τον ΣΥΡΙΖΑ που αγωνιούσε να βάλει κι έναν «δικό του» στο τηλεοπτικό τοπίο, διεκδίκησε άδεια χωρίς να βάζει τα χρήματα. Διασύρθηκε κι έκανε πίσω.

Ολα αυτά, ενώ ταυτόχρονα αύξανε τους τζίρους του από τις δουλειές δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ που έπαιρνε από το Δημόσιο, όπως οι υπερεργολαβίες για τη ΔΕΗ και οι κοινοπραξίες για οδικά έργα.

Ξέρει σαν την παλάμη του ποιους έχει απέναντί του κάθε φορά

Παίζοντας… κομπολόι όλο το πολιτικό σύστημα εδώ και τουλάχιστον τέσσερις δεκαετίες ο Καλογρίτσας ξέρει σαν την παλάμη του ποιους έχει απέναντί του κάθε φορά. Γνωρίζει τις «τρύπες» του συστήματος, τις ανάγκες του, τις αντοχές του. Κι έτσι μπορεί, στα δύσκολα, να απειλεί και να «εκβιάζει» το πολιτικό σύστημα. Μόνο τα πρόσωπα και τα κόμματα αλλάζουν.

Οσοι πολιτικοί έκαναν το λάθος να νομίσουν ότι θα δημιουργήσουν μια εμπιστευτική σχέση «αλληλεξάρτησης» με τον Καλογρίτσα βρέθηκαν στο… βόλι του.

Ο Χρήστος Καλογρίτσας με τον δικηγόρο του Ανδρέα Λοβέρδο

Πριν από τη μήνυση του Παππά για όσα κατέθεσε η γραμματέας του Καλογρίτσα, ο εργολάβος απείλησε μέσω Ανδρέα Λοβέρδου: «Ας κάνουν όσες μηνύσεις θέλουν για να ακούσουν κι αυτά που δεν έχουν ακουστεί». Χθες, μόλις κατατέθηκε η μήνυση, πάλι ο πληρεξούσιος δικηγόρος του και στέλεχος του ΠΑΣΟΚ μετέφερε το μήνυμα Καλογρίτσα: «Εφόσον ο κ. Παππάς κατέθεσε μήνυση κατά της κυρίας Διαμαντή, είμαι αναγκασμένος να υπενθυμίσω μια χαρακτηριστική φράση από την κατάθεσή της: “Κακώς ο κ. Παππάς κατηγορείται μόνο για πλημμέλημα. Θα έπρεπε να κατηγορηθεί και για κακούργημα“. Τόσο επ’ αυτού όσο και επί άλλων θεμάτων η συνέχεια θα δοθεί στις αίθουσες των δικαστηρίων, αποκλειστικά με δική του ή δική τους ευθύνη».

Ο Καλογρίτσας εδώ και επτά χρόνια κρατά χειροπόδαρα το πολιτικό σύστημα, απειλώντας με τις αποκαλύψεις του μία το ένα κόμμα και μία το άλλο. «Υπόσχεται» καινούργια SMS ή φρέσκα στοιχεία για βαλίτσες από τα νταραβέρια του με πολιτικά πρόσωπα εξουσίας. Αλίμονο, όμως, σε ένα πολιτικό σύστημα που αιχμαλωτίζεται από έναν τύπο που αλλάζει διαρκώς ιδεολογική «προβιά» στο σαφάρι για νέα κομματικά βοσκοτόπια κονόμας…

Βιογραφικό

Γεννήθηκε στο Ριζοβούνιο Καρδίτσας πριν από 75 χρόνια. Ηταν συντοπίτης και φίλος με τον Χαρίλαο Φλωράκη. Σπούδασε μηχανικός στην Ιταλία και άρχισε την επιχειρηματική του δραστηριότητα στην Ελλάδα, αρχικά με μικρές εργολαβίες, τη δεκαετία του ’70. Με την εταιρία του Τοξότης Α.Ε. ανέλαβε υπερεργολαβίες δημόσιων έργων, όμως το μεγάλο βήμα έγινε όταν, επί Βαγγέλη Γιαννόπουλου στο υπουργείο Δικαιοσύνης, του ανατέθηκε η ανέγερση του νέου Εφετείου της Αθήνας. Ορόσημο θεωρείται η συμμετοχή του στο έργο κατασκευής του σταθμού μετρό στο Περιστέρι. Το 1986 εκδίδει την εφημερίδα «Πρώτη», ενώ απέκτησε και τη ραδιοφωνική συχνότητα του σταθμού 96,8. Τον Αύγουστο 2016 το σχήμα Καλογρίτσα απέκτησε τηλεοπτική άδεια στον σχετικό διαγωνισμό, αλλά στη συνέχεια αποσύρθηκε.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This