Παρασκευή, 17 Μαρτίου 2023

Τσίπρας: «H κυβέρνηση της ακρίβειας, των υποκλοπών και της εκτροπής ήρθε η ώρα να κριθεί από τον ελληνικό λαό»

«Ήρθε η ώρα να απαντήσει ο κάθε πολίτης (...) στο δίλημμα που επιτακτικά βάζει η ίδια η ζωή και η πραγματικότητα: Δημοκρατία ή Νέα Δημοκρατία. Δικαιοσύνη ή Μητσοτάκης»

Συντάκτης: Newsroom

Δημοσίευση:

Από το κλειστό γήπεδο μπάσκετ του Απόλλωνα Πατρών στην Πάτρα, όπου πριν από λίγη ώρα ολοκλήρωσε την προεκλογική ομιλία του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως «η κυβέρνηση της ακρίβειας, η κυβέρνηση των ανισοτήτων, των υποκλοπών και των εκβιασμών, η κυβέρνηση της διαφθοράς και της εκτροπής ήρθε η ώρα να κριθεί από τον ελληνικό λαό».

Ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε την πεποίθηση ότι το «πάθος» και η «αποφασιστικότητα» του κόσμου που έδωσε το «παρών» στο γήπεδο, δηλώνει όχι μόνο τη «δυνατότητα» του ΣΥΡΙΖΑ να κερδίσει στις επερχόμενες εκλογές, αλλά ότι βρίσκεται ήδη «μπροστά στις μεγάλες ευθύνες» που τού έχει δώσει ο λαός για να «βγάλει τη χώρα από το τέλμα που έχει οδηγηθεί τα τελευταία 3,5 χρόνια».

«Όποιος ξέχασε, θυμήθηκε και έμαθε, έμαθαν οι νεότεροι τί σημαίνει η δεξιά του κυρίου Μητσοτάκη», είπε χαρακτηριστικά, αντιδρώντας στο άκουσμα του «κλασικού» συνθήματος και τόνισε πως «ήρθε η ώρα να απαντήσει ο κάθε πολίτης, ό,τι κι αν ψήφισε στις τελευταίες εκλογές, στο δίλημμα που επιτακτικά βάζει η ίδια η ζωή και η πραγματικότητα: Δημοκρατία ή Νέα Δημοκρατία. Δικαιοσύνη ή Μητσοτάκης».

«Η απάντηση που θα δώσει ο λαός θα είναι συντριπτική. Η απάντηση θα είναι Δημοκρατία. Η απάντηση θα είναι Δικαιοσύνη. Η απάντηση θα είναι η μεγάλη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στις εκλογές, όποτε και αν αποφασίσουν να στήσουν τις κάλπες», δήλωσε επίσης ο επικεφαλής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και επανέλαβε πως «ο εφιάλτης που ζούμε ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια θα φτάσει στο τέλος του» και «η δημοκρατία, το κράτος Δικαίου, η Δικαιοσύνη θα επιστρέψουν σε αυτόν τον τόπο».

  • Δείτε την ομιλία Τσίπρα από την Πάτρα:

«Από την Μελίνα, πήγαμε στην... κομπίνα»

Εκτιμώντας ότι «ήρθε η ώρα του λαού», ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για «βαρύ τίμημα που πληρώνει ο ελληνικός λαός τα τριάμισι τελευταία χρόνια», καθώς «είδαμε και βλέπουμε τις τιμές στα Σούπερ μάρκετ να ανεβαίνουν χωρίς μέτρο. Και η Ελλάδα με τους χαμηλότερους μισθούς και τα χαμηλότερα εισοδήματα στην ΕΕ, να γίνεται η χώρα με τις υψηλότερες τιμές», όπως δήλωσε. Αναφερόμενος ειδικά στην νέα γενιά, υποστήριξε πως «είδαμε να απαγορεύεται στους νέους μας ακόμα και να ονειρευτούν», ενώ παρομοιάζοντας με πλειστηριασμό την πρωτοβουλία της κυβέρνησης για τα μάρμαρα του Παρθενώνα ανέφερε «από την Μελίνα, πήγαμε στην κομπίνα!».

Προχωρώντας σε μια εκτενή αναφορά στην υπόθεση των υποκλοπών, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ τόνισε ότι «είδαμε το σκοτάδι να απλώνεται πάνω από τη δημοκρατία. Το κράτος δικαίου να γίνεται παρακράτος Μητσοτάκη» και αναρωτήθηκε αν «θα δώσει μια εξήγηση ο κος Μητσοτάκης για αυτή τη πρωτοφανή εκτροπή ή θα πάμε έτσι μέχρι τις εκλογές;».

Στο ίδιο πλαίσιο, διερωτήθηκε εάν «υπάρχουν λόγοι Εθνικής ασφάλειας που άκουγε τον κο Ανδρουλάκη ή ήθελε και συνεχίζει να θέλει το κόμμα του σε ομηρεία μετά τις εκλογές με απλή αναλογική;» και συνέχισε, λέγοντας για τον Πρωθυπουργό πως «έχει το θράσος σήμερα να μας κουνά και το δάκτυλο. Ο ωτακουστής πρωθυπουργός που πιάστηκε με τον κοριό στη πλάτη μας κάνει μαθήματα κοινοβουλευτισμού. Και να μιλά για πεζοδρόμιο. Αυτός που τη κοινοβουλευτική μας δημοκρατία τη πρόδωσε και την απαξίωσε».

Αναφερόμενος περεταίρω στον Πρωθυπουργό, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ υποστήριξε πως «καλό είναι να του θυμίσουμε, μιας και μιλάει για πεζοδρόμια και για πλατείες, ότι στα πεζοδρόμια και στις πλατείες κερδήθηκαν οι δημοκρατικές κατακτήσεις του λαού μας». «Ας μη τα υποτιμά, λοιπόν, τόσο πολύ τα πεζοδρόμια και τις πλατείες, ο κος Μητσοτάκης. Γιατί είναι μέρος της ιστορίας μας. Έδωσαν ζωή και αίμα στη Δημοκρατία, στην ελευθερία, στην περηφάνεια και την αξιοπρέπεια, του λαού και της πατρίδας μας. Να τα φοβάται, ναι. Αλλά να μην τα υποτιμά», δήλωσε ο Τσίπρας.

«Δεν νομιμοποιούμε τον ακρωτηριασμό της δημοκρατίας»

Εξηγώντας, παράλληλα, τους λόγους της αποχής στο εξής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης από τις κοινοβουλευτικές ψηφοφορίες, ο επικεφαλής της παρατήρησε πως «δεν νομιμοποιούμε την εκτροπή. Δε νομιμοποιούμε τον ακρωτηριασμό της δημοκρατίας», ενώ εκτίμησε ότι ο Πρωθυπουργός «δε σηκώνει το γάντι, γιατί ξέρει ότι όποτε και να τις προκηρύξει, τη Δευτέρα των εκλογών θα έχουμε στο Μέγαρο Μαξίμου τελετή παράδοσης και παραλαβής». «Αν δεν αποφασίσει να μιμηθεί τον κύριο Σαμαρά του 2015», όπως είπε ο κ. Τσίπρας, αναφερόμενος στον προκάτοχό του, Αντώνη Σαμαρά.

«Ο κος Μητσοτάκης φοβάται τη λαϊκή ετυμηγορία» εκτίμησε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας πως «η Δεξιά του 2023 έχει δυστυχώς επιστρέψει στη Δεξιά του 1989», κάνοντας, ταυτόχρονα, λόγο για «εκστρατεία μίσους και διαβολής», η οποία «θα εντείνεται όσο πλησιάζει η ώρα της κάλπης», ζητώντας, εμμέσως, από τα στελέχη του «ψυχραιμία και δημοκρατική εγρήγορση». «Να μην επιτρέψουμε στο καθεστώς να επιβάλει την τοξικότητα ως κανονικότητα», είπε ο κ. Τσίπρας, παραπέμποντας με νόημα στα λόγια του Γέρου της Δημοκρατίας, Γεώργιου Παπανδρέου: «Τρομοκρατούμε τους τρομοκράτες».

Επαμφοτερίζουσα η στάση του ΠΑΣΟΚ

Ταυτόχρονα, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ άφησε νέες αιχμές από την Πάτρα για τη στάση του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής. «Όσα ζούμε είναι πρωτοφανή, αλλά κανείς δε μπορεί να πει ότι δεν τα περίμενε από τη ΝΔ ενός Μητσοτάκη», σημείωσε και πρόσθεσε ότι «αυτό που δεν περιμένουμε ίσως είναι η επαμφοτερίζουσα στάση δυνάμεων του προοδευτικού και δημοκρατικού τόξου».

«Και στο δημόσιο διάλογο, όσο και αν κάποιοι προσπαθούν να δημιουργήσουν κλίμα έντασης, πολέμου και τοξικότητας, εμείς επιχειρούμε να μιλάμε με πολιτικά επιχειρήματα και όχι με υπονοούμενα» τόνισε ο κ. Τσίπρας, λέγοντας την ίδια ώρα πως «δε θεωρούμε ότι είναι ηθικά αδιανόητο. Θεωρούμε ότι είναι πολιτικά αδιανόητο, να αφήνεται σήμερα να εννοηθεί ότι ο κος Ανδρουλάκης θα μπορούσε την επόμενη των εκλογών με απλή αναλογική, να συνεργαστεί με τον κο Μητσοτάκη».

Κατόπιν συμπλήρωσε πως «και αυτό όχι γιατί δε μπορούμε να φανταστούμε πως το θύμα των υποκλοπών σήμερα, θα μπορεί αύριο να συγκυβερνά με τον θύτη του. Αλλά, γιατί δε μπορούμε να φανταστούμε πως είναι δυνατόν το κόμμα που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου να έχει στόχο να συνεργαστεί με τη ΝΔ του κου Μητσοτάκη, του κου Βορίδη, του κου Πλεύρη, του κου Γεωργιάδη και εσχάτως και του κου Καρατζαφέρη».

Καθαρή νίκη από την πρώτη Κυριακή

Στην ίδια κατεύθυνση, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ δήλωσε πως «δε μπορούμε να φανταστούμε το κόμμα του Παπανδρέου, αντί να είναι μέρος της αλλαγής και της προοδευτικής διακυβέρνησης, να αφήνει ανοιχτό να γίνει υποστήριγμα της πιο άθλιας κυβέρνησης της δεξιάς, από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα», περιγράφοντας πως «για να ανοίξει ο δρόμος της αλλαγής και τη προοδευτικής συνεργασίας, προϋπόθεση αριθμητική, αλλά και ηθική και πολιτική, από ότι φαίνεται, είναι η νίκη, και μάλιστα η καθαρή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στις εκλογές της απλής αναλογικής».

Απαντώντας, επιπλέον, στις αιτιάσεις για την αντιπολιτευτική του προσήλωση σε ζητήματα του κράτους Δικαίου και της Δημοκρατίας, «το έλλειμμα δημοκρατίας εκδηλώνεται όχι μόνο με τις υποκλοπές, αλλά και με τις τιμές στο σούπερ μάρκετ, με το λογαριασμό του ρεύματος, την τιμή της βενζίνης» ισχυρίστηκε ο κ. Τσίπρας, υποστηρίζοντας πως «το ψωμί και η ελευθερία ήταν πάντα αξεχώριστα».

Επιπρόσθετα, εγκάλεσε την κυβέρνηση ότι έχει οδηγήσει τη χώρα σε «ένα πρωτοφανές αδιέξοδο τόσο οικονομικό, όσο και κοινωνικό», καλώντας όλους τους προοδευτικούς πολίτες σε «κοινή συστράτευση και αγώνα». Κοιτώντας προς τις κερκίδες, «την έναρξη της προεκλογικής περιόδου την προκηρύσσουμε εμείς» απάντησε προς το πλήθος ο κ. Τσίπρας, καθώς ισχυρίστηκε ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν τόλμησε να προκηρύξει εκλογές, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ «έχει αποδείξει στις πιο δύσκολες συνθήκες ότι εργάστηκε αποτελεσματικά για την κοινωνική συνοχή, αλλά και για την οικονομική σταθερότητα».

Ακόμη, κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό πως «ιδιοποιείται τα αποτελέσματα της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και τα εμφανίζει ως επιτυχίες της κυβέρνησής του», αλλά και πως «πλαστογραφεί ακόμα και την αλήθεια για τις αναβαθμίσεις από τους οίκους αξιολόγησης». Παρουσιάζοντας ακόμη πτυχές του προγράμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το «σχέδιό μας να ξαναβάλουμε τη χώρα στις ράγες της ευρωπαϊκής κανονικότητας», παραδεχόμενος με αυτοκριτική διάθεση πως «μάθαμε από τις επιτυχίες, τις δυσκολίες, ακόμα και από τις αστοχίες και τα λάθη μας». Εντούτοις, «εδώ δεν επρόκειτο για καμένη γη, εδώ επρόκειτο για πυρηνικό ολοκαύτωμα. Έτσι είχαν αφήσει την πατρίδα μας» σχολίασε ο κ. Τσίπρας, αναφερόμενος στην κατάσταση που παρέλαβε από τους προκατόχους του.

«Πολυνομοσχέδιο καταργήσεων»

«Γι’ αυτό θέλουμε να υπογράψουμε μαζί σας ένα συμβόλαιο δικαιοσύνης και δημοκρατίας. Το υπογράφω ενώπιόν σας, εξ ονόματος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Η προοδευτική κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές θα είναι βαθιά δημοκρατική» δεσμεύτηκε ο κ. Τσίπρας και προανήγγειλε πως «θα καταργήσουμε από τις πρώτες μέρες με νομοθετικές ρυθμίσεις που ήδη έχουμε ετοιμάσει, όλους τους νόμους και τις διατάξεις που βάζουν φραγμό στις ελευθερίες και τα δικαιώματα του πολίτη» με πολυνομοσχέδιο.

Στην μνήμη των πεσόντων πιλότων, Στάθη Τσιτλακίδη και Μάριου – Μιχαήλ Τουρούτσικα που χάθηκαν πρόωρα, «αυτά τα παιδιά θέλουν στήριξη» δήλωσε ο κ. Τσίπρας και σχολίασε πως στη διακυβέρνησή του «στηρίξαμε τους ανθρώπους αυτούς». «Αυτοί που έχουν πλέον δημοσιονομικές δυνατότητες, δεν αυξήσαν ούτε ένα ευρώ τα επιδόματά τους», συνέχισε.

Τέλος, ως βουλευτής Αχαΐας, ο κ. Τσίπρας σχολίασε για τον Πρωθυπουργό ότι «τον ενοχλεί η δημοκρατική παράδοση» του νομού και υποσχέθηκε την επαναφορά της Νομικής Σχολής Πατρών, την παρέμβαση για την υπογειοποίηση του προαστιακού σιδηρόδρομου στην Πάτρα και τη βελτίωση του δρόμου της Πατρών Πύργου, την επέκταση του Φράγματος Πηνειού στον κάμπο της Δυτικής Αχαΐας, αλλά και παρεμβάσεις για το περιβάλλον και την αναδιάταξη των μονάδων του ΕΣΥ στην περιοχή. «Σας καλούμε στη μάχη για να υπογράψει η μεγάλη πλειοψηφία το λαού μας αυτό το συμβόλαιο δημοκρατίας και δικαιοσύνης με την ψήφο της στον ΣΥΡΙΖΑ» κατέληξε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, ζητώντας από τις νέες και τους νέους να προσέλθουν στην κάλπη.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Γεωργιάδης ομολογεί ότι η κυβέρνηση απέτυχε στην τραγωδία των Τεμπών αλλά ο καθηρημένος...

«Δεν καταφέραμε να εξηγήσουμε τι συμβαίνει» δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης

Η συνάντηση Δένδια με τον Αντόνιο Γκουτέρες στη Νέα Υόρκη

Συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες είχε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος...

Ψυχρολουσία για τον Μητσοτάκη η δημοσκόπηση του ΣΚΑΪ – Μόλις το 27% θέλει αυτοδύναμη...

Όλες οι κυβερνήσεις υπεύθυνες για τη σημερινή κατάσταση στους σιδηροδρόμους, σύμφωνα με το 51% των ερωτηθέντων, όμως τη μεγαλύτερη πολιτική ευθύνη για την εθνική τραγωδία έχει η ΝΔ, σύμφωνα με το 28%

Τι συζήτησε ο Τσίπρας με τον επίτροπο της ΕΕ αρμόδιο για θέματα Δικαιοσύνης

Συνάντηση με τον επίτροπο της ΕΕ αρμόδιο για θέματα Δικαιοσύνης, Ντιντιέ Ρέιντερς, είχε ο...

Ακραία κρατικά φαινόμενα: 4.000 πολιτικά αεροσκάφη πετούν στα τυφλά!

Τα Τέμπη, η κορυφή ενός θανατηφόρου παγόβουνου - Χωρίς ραντάρ στα νησιά, χωρίς σχέδιο στις πυρκαγιές, χωρίς στρατηγική στις παγίδες των Τούρκων στο Αιγαίο

Για το μέλλον της… ανθρωπότητας μίλησε ο Παπανδρέου στο βρετανικό κοινοβούλιο!

Ο άνθρωπος που έβαλε την Ελλάδα σε μνημόνιο και υποθήκευσε το μέλλον της χώρας...

Οριστικό: Αύριο στις 11:00 οι ανακοινώσεις Χατζηδάκη για την αύξηση στον κατώτατο μισθό

Σε συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσει αύριο Παρασκευή 17/3, στις 11:00, στο Υπουργείο Εργασίας...

Κυβίστηση για… ολυμπιακό μετάλλιο από Οικονόμου: «Ο Πρωθυπουργός γνώριζε»!

«Γνώριζε λοιπόν και αναγνώρισε και τη δική μας ευθύνη έμπρακτα χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις»! - Αδιανόητη κοροϊδία από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο - Πλάσαρε και το νέο αφήγημα

Τσαπανίδου: «Η ΝΔ κάνει την ευθύνη μπαλάκι και την πετάει στους προηγούμενους»

Στον ΣΚΑΪ μίλησε το πρωί η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Πόπη Τσαπανίδου, η...

Ο «ουρανοκατέβατος» που δεν φταίει για τίποτα

Στον μπλε φάκελο του Καραμανλή και στην προεκλογική του ομιλία οι αποδείξεις ότι ήξερε τα πάντα από το 2019 για τα τρένα-καρμανιόλα

Ο Κουρτζίδης διαψεύδει τον Μπογδάνο

Χθες, όταν ξέσπασε η «θύελλα» στον πολιτικό χώρο που κινείται το κόμμα ΠΑΤΡΙΔΑ του...

Ο Κωνσταντινόπουλος διαφημίζει το… ηθικό πλεονέκτημα του ΠΑΣΟΚ

Επιχειρώντας να «τσιμπήσει» κάτι το ΠΑΣΟΚ από την δημοσκοπική κατρακύλα της κυβέρνησης, άρχισε τις...

Γερουλάνος: «Φτάνει επιτέλους με αυτό το τσουβάλιασμα ευθυνών που κάνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη!»

«Η Κυβέρνηση πορεύεται με την γραμμή: «Ό,τι καλό έγινε είναι δικό μου, ό,τι κακό...

Τέμπη: Πόρισμα για την τραγωδία σε ένα μήνα ανακοίνωσε ο Γεραπετρίτης

Ότι η διερεύνηση για το δυστύχημα στα Τέμπη που στοίχησε τη ζωή σε τουλάχιστον...

Θα είχε «παραιτηθεί» ο Τσίπρας αν ήταν στη θέση του Ντογιάκου – «Όταν βρέθηκα...

Την πρόθεση του να αναλάβει το μερίδιο ευθύνης που του αναλογεί εξέφρασε ο πρόεδρος...

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Εκτός ΣΚΑΪ ο Νίκος Μουτσινάς μετά την συγκλονιστική παρέμβαση για τα Τέμπη

Το δυστύχημα στα Τέμπη δεν άφησε ανεπηρέαστο κανέναν πολίτη...

Αγγελική Ηλιάδη: Πήγε ουρλιάζοντας στο σχολείο των γιων της

Ευτυχισμένη μητέρα επειδή μεγαλώνει δύο αγόρια δήλωσε η Αγγελική...

Master Chef: To Twitter ξέσπασε κατά της Πωλίνας

Στο τεστ δημιουργικότητας η Μαρία Μπέη έδωσε το μειονέκτημα...

Η Ιωάννα Παλιοσπύρου αποχώρησε από την εκπομπή της Σοφίας Αλιμπέρτη

Η επιστροφή της Σοφίας Αλιμπέρτη στην τηλεόραση είναι γεγονός....

Οργή Κυριάκου κατά συνεργατών: Σταματήστε να με παρουσιάζετε ως «βλαμμένο»

Δεν άντεξε άλλο ο Κυριάκος με την επικοινωνιακή διαχείριση...

Λάκης Λαζόπουλος: Φεύγει ένα τρένο (Επεισόδιο 12ο)

Ο Λάκης Λαζόπουλος, αποκλειστικά στο newsbreak.gr, κάθε Τετάρτη στις...

Στο… κελί ο Τάσος Νούσιας

Σας έλειψε; Επιστρέφει δριμύτερος! Ο Τάσος Νούσιας έδωσε το...

Θεσσαλονίκη: Ιδιοκτήτες σε απόγνωση πωλούν τα ακίνητά τους για «ψίχουλα»

Σε απόγνωση βρίσκονται εδώ και λίγο καιρό οι ιδιοκτήτες...

NEWSROOM