Με βελτιώσεις Βορίδη πέρασε η θολή ρύθμιση για Κασιδιάρη

«Παρών» από ΣΥΡΙΖΑ, «ναι» από ΠΑΣΟΚ, «όχι» από ΚΚΕ, ΜέΡΑ25 και Ελληνική Λύση

Must Read

Δεν επετεύχθη τελικώς η πολυπόθητη σύγκλιση για την τροπολογία της κυβέρνησης που βάζει μπλόκο στην εκλογική κάθοδο του κόμματος του Ηλία Κασιδιάρη, η οποία ψηφίστηκε μόνο από τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ.

Μπορεί η κυβέρνηση με τον Μάκη Βορίδη αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ να έκαναν βήματα πίσω, μικρότερα ή μεγαλύτερα, ωστόσο δεν κατάφεραν να «συναντηθούν», με την αξιωματική αντιπολίτευση να ψηφίζει «παρών», στάση η οποία προκάλεσε την αντίδραση του Μεγάρου Μαξίμου.

Είναι χαρακτηριστική η καταγγελία του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου πως «ο κ. Τσίπρας είναι κατά συρροήν απών από τις μεγάλες προκλήσεις» και πως συνεχίζει να «κρύβεται πίσω από προσχήματα, ανιστόρητους ισχυρισμούς και δικολαβικά τερτίπια, ώστε να δικαιολογήσει ότι αποτελεί και πάλι εξαίρεση». Μάλιστα δήλωσε πως «η υπευθυνότητα του καθενός μετριέται στις πράξεις, για αυτό και η Ιστορία στους απόντες επιφυλάσσει περιφρόνηση και κατάκριση».

Νωρίτερα, ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης κατέθεσε σειρά νομοτεχνικών βελτιώσεων στην κατεύθυνση των παρατηρήσεων του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής, υποστηρίζοντας πως καλύπτονται πλέον όλες οι ανησυχίες, ότι ενσωματώθηκαν όλες οι παρατηρήσεις και πως δεν δικαιολογείται η καταψήφιση.

Βήματα πίσω από ΣΥΡΙΖΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ από την πλευρά του έκανε πράγματι βήματα πίσω, καταθέτοντας τροπολογία στη βάση της πρότασης των συνταγματολόγων Κοντιάδη – Αλιβιζάτου, με τον Αλέξη Τσίπρα να αναφέρει χαρακτηριστικά από το βήμα: «Κάντε ένα βήμα πίσω, να κάνουμε κι εμείς ένα βήμα πίσω και να καταλήξουμε σε μια τροπολογία που δεν θα αφήνει παράθυρο παρερμηνειών για ανιστόρητους συμψηφισμούς».

Αυτό που υποστηρίζει η Κουμουνδούρου είναι πως με το άρθρο 29, το οποίο η κυβέρνηση δεν απέσυρε παρά την επιμονή της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επιτρέπεται στον Αρειο Πάγο να εκφέρει κρίσεις για το ποια κόμματα εξυπηρετούν την ελεύθερη λειτουργία του πολιτεύματος και ότι αυτό ανοίγει «κερκόπορτα» για την επέκταση της ρύθμισης σε άλλα κόμματα.

Πράσινη στήριξη

Οσο για το ΠΑΣΟΚ, όπως ανακοίνωσε ο Νίκος Ανδρουλάκης, με δήλωσή του από τις Βρυξέλλες όπου βρίσκεται, υπερψηφίζει τη ρύθμιση. «Κατόπιν και της θετικής γνωμοδότησης της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής ως προς τη συνταγματική αρτιότητά της, με συνέπεια και αίσθημα ευθύνης στηρίζουμε την τροπολογία που προστατεύει τη δημοκρατία έναντι αυτής της εγκληματικής οργάνωσης, που διέπραξε δολοφονίες και προχώρησε σε σειρά πογκρόμ εναντίον πολιτών και μεταναστών» ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25 τάχθηκαν «κατά», ως αναμενόταν. Η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου καταψήφισε τελικώς την κυβερνητική πρόταση, ανακοινώνοντας την ψήφο της την τελευταία στιγμή, παρά τις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων τα τελευταία εικοσιτετράωρα.

Ψηφοθηρικές κόντρες με φόντο τον «χρυσαυγητισμό»

Ψηφοθηρική τακτική καταλόγισε στη Νέα Δημοκρατία ο Αλέξης Τσίπρας, ασκώντας σκληρή κριτική στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό, κατηγορώντας τον πως ο «καημός» του είναι να πάρει τις ψήφους των ακροδεξιών.

«Το κάνει άτσαλα, επιστρατεύοντας έναν κίβδηλο πατριωτισμό» κατήγγειλε από το βήμα της Ολομέλειας ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, εκτιμώντας πως η Νέα Δημοκρατία επιθυμεί να θέσει εκτός Βουλής και εκτός νομιμότητας τον Ηλία Κασιδιάρη, αλλά όχι τον «χρυσαυγητισμό».

Απαντώντας, ο Μάκης Βορίδης διερωτήθηκε «μήπως θέλετε να κατέβει η Χρυσή Αυγή και δεν μας το λέτε;», ενώ αίσθηση προκάλεσε η εκτίμησή του πως η Νέα Δημοκρατία «δεν θα πάρει ούτε μισή ψήφο από αυτή την επιλογή, καθώς εμείς παίρνουμε την ευθύνη πάνω μας». Μάλιστα κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι εκείνος κλείνει το μάτι στο συγκεκριμένο εκλογικό ακροατήριο.

Λίγο αργότερα ο Αδωνις Γεωργιάδης επιτέθηκε με σφοδρότητα στον ΣΥΡΙΖΑ για το «παρών» που είπε στην τροπολογία, κάνοντας λόγο για «πράξη πολιτικής δειλίας». «Θέλετε στην πραγματικότητα να κατέβει ο Κασιδιάρης, γιατί πιστεύετε ότι θα δυσκολέψει την αυτοδυναμία Μητσοτάκη. Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μαζί τον ρίξατε, στις πλατείες μαζί ήσασταν και σήμερα πάλι με τον Κασιδιάρη είστε» είπε ο υπουργός Ανάπτυξης, προκαλώντας την αντίδραση του Πάνου Σκουρλέτη, που σχολίασε πως «εσείς μιλούσατε με Μπαλτάκο».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This