Κύπρος: Ολοταχώς για διάσπαση ο ΔHΣY

Οι μετασεισμοί της κάλπης των προεδρικών εκλογών θα φέρουν εξελίξεις και… μετατοπίσεις στην πολιτική σκηνή

Must Read

Σε σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες μετατρέπεται το πολιτικό σκηνικό στην Κύπρο, λίγα μόλις 24ωρα πριν από τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών. Η εκτίμηση μάλιστα για αναταράξεις και ανατροπές στην πολιτική σκακιέρα αμέσως μετά τις εκλογές φαίνεται το πιο ορατό σενάριο, την ώρα που οι δημοσιογραφικές πληροφορίες και το ρεπορτάζ της ΒΕΡΓΙΝΑ ΚΥΠΡΟΥ αναδεικνύουν πτυχές πολιτικών μεθοδεύσεων που μπορεί να τινάξουν την μπάνκα στον αέρα.

  • Του Στέργιου Καλόγηρου

Η διάσπαση του ΔΗΣΥ, καθώς οδεύουν οι ψηφοφόροι προς την κάλπη, είναι ένα ενδεχόμενο που μπορεί να μην είναι ορατό με την πρώτη ματιά, ωστόσο διατρέχει τις σχέσεις των πολιτικών στελεχών του κόμματος. Η επίσημη θέση του ΔΗΣΥ είναι «ψήφος κατά συνείδηση» και «υπεύθυνη αντιπολίτευση», όμως πίσω από τις κάμερες και τα μικρόφωνα λέγονται και ακούγονται πολλά, και μάλιστα σε πολύ έντονο ύφος. Η πρόσφατη συνεδρίαση του διευρυμένου πολιτικού γραφείου του κόμματος ήταν κάτι παραπάνω από επεισοδιακή. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ορισμένων, εάν δεν ήταν τόσο κοντά οι εκλογές, μπορεί και να «έριχνε αυλαία».

Ποιον πραγματικά θα στηρίξει το ΔΗΣΥ στον δεύτερο γύρο; Χρειάστηκε (για μία ακόμη φορά) η παρέμβαση του Νίκου Αναστασιάδη για να προστατέψει τη 10ετή διακυβέρνησή του και το όνομά του, τονίζοντας πως «δεν πρέπει να επιστρέψουμε σε πρακτικές του παρελθόντος, οι οποίες οδήγησαν τον τόπο σε χρεοκοπία» (η χρεοκοπία της Κύπρου έγινε υπό την προεδρία του Δημήτρη Χριστόφια). Με αυτή τη δήλωση αφήνει σαφείς αιχμές κατά του ΑΚΕΛ και του υποψηφίου που στηρίζει, του Ανδρέα Μαυρογιάννη. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν τάσσεται ανοιχτά υπέρ οποιουδήποτε υποψηφίου, αλλά τα… χώνει «με το γάντι» στον Αβέρωφ Νεοφύτου και σε άλλα υψηλόβαθμα στελέχη για το καλό του κόμματος, ώστε να σταματήσουν τις δημόσιες αντιπαραθέσεις. Ωστόσο, η διαφύλαξη της ενότητας, που υποτίθεται ότι είναι το ζητούμενο, μοιάζει ανέφικτη. Ο Δημοκρατικός Συναγερμός δεν υποστηρίζει επίσημα κανέναν από τους δύο (επικρατέστερους) υποψηφίους, αφού δεν πληρούν τις προϋποθέσεις που έχει θέσει το κόμμα. Η πρωτιά του Νίκου Χριστοδουλίδη, ωστόσο, με μαθηματική ακρίβεια οδηγεί τον Δημοκρατικό Συναγερμό σε διάσπαση. Από τη μια, ο υπουργός Εξωτερικών, κ. Κασουλίδης, με το μισό υπουργικό συμβούλιο τάσσεται υπέρ του κ Μαυρογιάννη, προβάλλοντας ως επίσημο λόγο αυτής της επιλογής το Κυπριακό, και από την άλλη το «αουτσάιντερ» Νίκος Χριστοδουλίδης φαίνεται να «παίρνει κεφάλι» και να κερδίζει τις εκλογές.

Μέσα σε αυτό το γεμάτο ένταση σκηνικό, ο Αβέρωφ Νεοφύτου φαίνεται ότι οδηγείται σε ψυχολογικό αδιέξοδο, πιεσμένος ανάμεσα σε λυκοφιλίες, προδοσίες και «ημετέρους» που «σφυρίζουν κλέφτικα» Ο ίδιος, ενώ για χρόνια περίμενε να είναι ο προτεινόμενος υποψήφιος από την παράταξη, ξαφνικά βλέπει άλλος να είναι ο «εκλεκτός», με τον ΠτΔ Νίκο Αναστασιάδη να κάνει τώρα, κατόπιν εορτής, τρεις παρεμβάσεις υπέρ του Νίκου Χριστοδουλίδη, ζητώντας από τον Αβέρωφ Νεοφύτου να πράξει το ίδιο, ενώ προεκλογικά είχε κατηγορηθεί ότι στήριζε παρασκηνιακά τον Χριστοδουλίδη.

Και, παρά την κοινή δήλωση Αναστασιάδη – Νεοφύτου ενώπιον του διευρυμένου πολιτικού γραφείου, κάποιοι ισχυρίζονται ότι σε αυτές τις εκλογές παίζεται πλέον το «κεφάλι» του Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος θα ήθελε περισσότερο ενεργό ρόλο για τον ίδιο και το ΔΗΣΥ στην επόμενη κυβέρνηση.

Στο μεταξύ, μια άλλη ανακοίνωση, αυτή του υπουργού Εσωτερικών Νίκου Νουρή, σχετικά με τον 2ο γύρο των εκλογών πυροδοτεί ακόμη περισσότερο το πολωμένο κλίμα. Ο κ. Νουρής αναφέρει ότι «στελέχη της παράταξης εργολαβικά προβαίνουν σε δημόσιες τοποθετήσεις, σε μια προσπάθεια ποδηγέτησης των μελών και φίλων του Δημοκρατικού Συναγερμού, προσπαθώντας να πεισθούν για τη στήριξη του υποψηφίου του ΑΚΕΛ». Ποιος ή ποιοι βρίσκονται πίσω από αυτόν τον… υπόγειο δίαυλο επικοινωνίας; Κάποιοι τοποθετούν στο κάδρο τον Αβέρωφ Νεοφύτου . Ο ίδιος διαψεύδει κατηγορηματικά κάτι τέτοιο – το ΑΚΕΛ, πάλι, όχι.

Το θέμα είναι ότι η επόμενη ημέρα των εκλογών θα φέρει τσουνάμι εξελίξεων σε παγιωμένα κόμματα της Κύπρου. Οι μετασεισμοί της κάλπης των προεδρικών εκλογών θα φέρουν εξελίξεις και…μετατοπίσεις στην ευρύτερη πολιτική σκηνή. Αλλωστε η περιοχή της Μεσογείου, όπως με δραματικό τρόπο συνειδητοποιούμε, είναι σεισμική…

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This