Ο «γόρδιος δεσμός» της προανακριτικής στα χέρια του Κώστα Τασούλα

Must Read

Σε όλο και βαθύτερο αδιέξοδο περιέρχεται η προανακριτική επιτροπή της Βουλής, με το μπάχαλο που έχει δημιουργηθεί λόγω της εξαίρεσης Πολάκη – Τζανακόπουλου να παραμένει, κινδυνεύοντας να τινάξει τις συνεδριάσεις στον αέρα.

Η κυβερνώσα παράταξη σύμφωνα με την εφημερίδα «δημοκρατία» τηρεί άκαμπτη στάση, αποφασίζοντας με το «έτσι θέλω» να αποπέμψει τους δύο βουλευτές, με τον ΣΥΡΙΖΑ, κυρίως μέσω του Παύλου Πολάκη και τις προκλητικές του δηλώσεις, να ρίχνει νερό στον μύλο της Ν.Δ., που προφανώς έχει λόγους να μη θέλει τη διαλεύκανση της υπόθεσης.

Τον «γόρδιο δεσμό» καλείται να κόψει πλέον ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας, ο οποίος εξετάζει μαζί με τους νομικούς του συμβούλους πώς θα απαντήσει στον Αλέξη Τσίπρα, που κατήγγειλε παράνομες διαδικασίες, με τη λύση της προσφυγής στο Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής να προκρίνεται.

Ο τέως πρωθυπουργός, με επιστολή του χθες το πρωί, ζήτησε από τον κ. Τασούλα να παρέμβει για την αποκατάσταση της κοινοβουλευτικής τάξης και την εφαρμογή της απόφασης της Ολομέλειας της Βουλής. Πάντως, αν και χαρακτήρισε παράνομη την εξαίρεση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ από την προανακριτική, κινήθηκε σε σαφώς πιο ήπιους τόνους από ό,τι αρκετά κομματικά στελέχη.

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της προανακριτικής ζητεί να κινηθούν οι διαδικασίες αντικατάστασης των Πολάκη – Τζανακόπουλου, με την Κουμουνδούρου να αφήνει να διαρρεύσει ότι θα προτείνει εκ νέου τους δύο βουλευτές, μη αναγνωρίζοντας το νόμιμο της απόφασης εξαίρεσης!

Μετά το απίστευτο αλαλούμ που έχει προκληθεί, η παρέμβαση του Κώστα Τασούλα θεωρείται κομβική, με τον ίδιο να ξεκαθαρίζει ότι το ζήτημα θα λυθεί θεσμικά, με βάση τους κανόνες της δημοκρατίας, και όχι «ακτιβιστικά».

Σύμφωνα με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου υποστήριξε ότι «ακόμη και αν ο ΣΥΡΙΖΑ έχει απόλυτο δίκιο ή άδικο, το ζήτημα δεν θα λυθεί ούτε με ύβρεις ούτε με απειλές ούτε με τραμπουκισμούς». Χαρακτήρισε δε «παρακμή και όχι απειλή» τις δηλώσεις Πολάκη «αν τολμούν, ας φέρουν τη φρουρά», ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο νέας γνωμάτευσης από το Επιστημονικό Συμβούλιο, πρόταση που κατέθεσε η Όλγα Γεροβασίλη, η οποία εμφανίστηκε ομολογουμένως συναινετική, ζητώντας «να υπάρξει ενδιάμεση λύση».

Σε κάθε περίπτωση, σήμερα αναμένονται εξελίξεις, καθώς ο πρόεδρος της Βουλής θα απαντήσει στον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ, ελπίζοντας ότι θα βρεθεί, επιτέλους, κοινός τόπος και επιθυμώντας προφανώς να αποφευχθούν εικόνες ευτελισμού του Κοινοβουλίου, με τη φρουρά να απομακρύνει δύο εκλεγμένους βουλευτές με τη βία.

Ο ίδιος, δε, διευκρίνισε ότι πρώτα θα απαντήσει στα νομικά και τα πολιτικά επιχειρήματα που θέτει ο Αλέξης Τσίπρας στην επιστολή του και στη συνέχεια, εφόσον χρειαστεί, θα στείλει επιστολή στον ΣΥΡΙΖΑ για την αντικατάσταση των δύο βουλευτών του.

Αναβάλλεται η κατάθεση Φρουζή

Την ίδια ώρα, η εμπλοκή που έχει δημιουργηθεί, με ευθύνη σαφώς και των δύο πλευρών, έχει οδηγήσει στην αναβολή της συζήτησης της ουσίας του σκανδάλου. Η προγραμματισμένη για σήμερα κατάθεση του Κωνσταντίνου Φρουζή μετατέθηκε για την ερχόμενη Τρίτη, καθώς, με βάση τις πρόνοιες του Κανονισμού της Βουλής, απαιτούνται τρεις ημέρες προκειμένου ο ΣΥΡΙΖΑ να αντικαταστήσει τους δύο.

Από τα παραπάνω καθίσταται σαφές ότι, αν το πολεμικό κλίμα και οι παρελκυστικές ενέργειες συνεχιστούν με την ίδια ένταση, οι εργασίες της επιτροπής θα διαρκέσουν μήνες, ενώ είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν αυτή θα καταλήξει ή όχι σε συγκεκριμένα συμπεράσματα.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This