Εκλογές 2023: Δίμηνο-φωτιά! Οι ημερομηνίες «σταθμοί» στο δρόμο προς τις κάλπες

Απομένει ακόμη να ψηφιστούν πέντε νομοσχέδια - Κήρυξη εκλογών σε γκρίζο τοπίο

Must Read

Η χώρα μπήκε και επισήμως σε προεκλογική τροχιά, έχοντας μπροστά της ένα δίμηνο -κατ’ελάχιστον- «φωτιά». Υπάρχουν συγκεκριμένες ημερομηνίες-σταθμοί στον δρόμο προς τις κάλπες και όλα αρχίζουν με την επίσημη προκήρυξη των εκλογών και τη διάλυση της Βουλής.

Βεβαίως, το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης δεν έχει ακόμη τελειώσει, καθώς απομένει να ψηφιστούν συνολικώς 5 νομοσχέδια. Το τελευταίο νομοσχέδιο, το λεγόμενο «ερανιστικό», του υπουργείου Εσωτερικών, θα ψηφιστεί τη Μεγάλη Τρίτη 11 Απριλίου, με τη Βουλή να κλείνει την ίδια ημέρα δίχως νομοθετικές εκκρεμότητες.

Αμέσως μετά την πασχαλινή ανάπαυλα προκηρύσσονται και επισήμως εκλογές και θυροκολλείται το Προεδρικό Διάταγμα διάλυσης της Βουλής – πιθανότερη ημερομηνία είναι η 24η Απριλίου.




Ακολούθως γίνονται οι καθιερωμένες αλλαγές σε υπουργικό επίπεδο, δηλαδή ο Μάκης Βορίδης δίνει το χαρτοφυλάκιό σε υπηρεσιακό υπουργό Εσωτερικών και ο Γιάννης Οικονόμου σε νέο κυβερνητικό εκπρόσωπο, προκειμένου να οδηγηθούμε στις εκλογές στις 21 Μαΐου, οι οποίες θα διεξαχθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν όλες οι προβλέψεις και πράγματι δεν εξασφαλιστεί αυτοδυναμία και εφόσον δεν προκύψει κυβέρνηση συνεργασίας, τότε θα χρειαστεί δεύτερη κάλπη, η οποία θα οριστεί για τις αρχές Ιουλίου.

Προηγουμένως, ωστόσο, θα έχει μεσολαβήσει η διαδικασία διερευνητικών εντολών στους αρχηγούς των τριών πρώτων κομμάτων, οι οποίοι μπορούν να κρατήσουν καθένας για τρεις μέρες την εντολή. Εφόσον δεν τελεσφορήσουν οι διερευνητικές εντολές, τότε η Βουλή θα ανοίξει για μία ημέρα για να ορίσει τους βουλευτές και να εκλέξει προεδρείο.

Αμέσως μετά διαλύεται και πάμε στη δεύτερη Κυριακή των εκλογών, πιθανότατα στις 2 Ιουλίου και σε κάθε περίπτωση αφότου έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία των πανελλήνιων εξετάσεων. Οι εκλογές αυτές θα γίνουν με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής και η εκλογή των βουλευτών θα γίνει με λίστα.




Κήρυξη εκλογών σε γκρίζο τοπίο

Ο ορισμός της ημερομηνίας της διεξαγωγής εθνικών εκλογών από τον πρωθυπουργό δεν προκάλεσε ιδιαίτερη εντύπωση. Λίγο ως πολύ ο ακριβής χρόνος, η 21 Μαΐου, ήταν αναμενόμενος. Άλλωστε, το μείζον ζήτημα για αυτές τις κάλπες δεν είναι ο χρόνος πραγματοποίησης της αναμέτρησης, αλλά τα αισθήματα της απογοήτευσης, αδιαφορίας και απαξίας που προκαλεί η όλη πολιτική κατάσταση σε εκατομμύρια πολίτες.

Η αποχή στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015 και του Ιουλίου 2019 κυμαινόταν από 43,43% έως 42,22%, αντιστοίχως -ποσοστά που, κατά μέσο όρο, «μεταφράζονται» σε περίπου 4.200.000 ψήφους.

Με λίγα λόγια, σχεδόν το ήμισυ του εκλογικού σώματος δεν θεωρεί ότι μπορεί να προκύψει κάτι θετικό για τους ίδιους και την Ελλάδα με την εκλογική διαδικασία. Γι’ αυτόν τον λόγο δεν κάνουν καν τον κόπο να μεταβούν μέχρι τα εκλογικά τμήματα για να εκδηλώσουν διά της ψήφου τους την πολιτική θέση τους και την κομματική προτίμησή τους.




Η αποχή είναι ένας από τους πολλούς δείκτες που φανερώνουν πόσο έχει «βαλτώσει» η πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα. Η κυβέρνηση έχει φθορά και οι κακές επιλογές της, σε επίπεδο προσώπων και νομοθετημάτων, αντανακλούν πλέον ευθέως στο πρόσωπο του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος επιμένει να ισχυρίζεται ότι ουδέν κακό γνώριζε για όλα όσα έχουν πράξει στενοί συνεργάτες του, αλλά τα πάντα είχε υπόψη του και σε αυτόν πιστώνονται όλα τα θετικά της κυβερνητικής πολιτικής.

Κι ενώ η κυβέρνηση παραπαίει και δικαίως πληρώνει βαρύ τίμημα όσον αφορά την άποψη της κοινής γνώμης για τα έργα και τις ημέρες της, η αντιπολίτευση δεν πείθει.

Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας είναι δύσκολο έως αδύνατον να απαλλαγούν από το βάρος των πεπραγμένων της περιόδου 2015-2019 (Συμφωνία Πρεσπών, κλείσιμο τραπεζών, capital controls, επιπλέον Μνημόνιο, περιφρόνηση της άποψης του λαού στο δημοψήφισμα κ.ά.).

Το εκλογικό τοπίο είναι γκρίζο, αλλά οι ψηφοφόροι πρέπει να συμμετέχουν. Αν εκείνοι δεν στείλουν τα μηνύματά τους, πρώτα και κύρια στην κυβέρνηση κι έπειτα στην αντιπολίτευση, ουδείς θα τα στείλει για λογαριασμό τους.

Διαβάστε ακόμα:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This