Πέμπτη, 1 Ιουνίου 2023

Μαρία Σπυράκη: «Διαγραφή» από τις κάλπες, όχι από το κόμμα

Για ποιον λόγο δεν έχει διαγραφεί μέχρι σήμερα μια πολιτικός που επί τόσους μήνες έχει κινητοποιήσει όλο τον ευρωπαϊκό μηχανισμό, τόσο σε επίπεδο Ευρωβουλής όσο και Ευρωπαίου γενικού εισαγγελέα;

Συντάκτης: Newsroom

Η κυβέρνηση δεν είχε άλλη επιλογή. Η μη ένταξη της Μαρίας Σπυράκη στα ψηφοδέλτια ήταν μονόδρομος. Το ερώτημα είναι γιατί το Μαξίμου άφηνε να κακοφορμίζει μέχρι χθες μια τέτοια υπόθεση επί 3,5 μήνες.

  • του Βασίλη Γαλούπη

Η Σπυράκη βρέθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο στο στόχαστρο της ερευνητικής έκθεσης που ελήφθη από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF). Εκεί υπήρχαν υποψίες για απάτη εις βάρος του προϋπολογισμού της Ε.Ε., σε σχέση με τη διαχείριση της κοινοβουλευτικής αποζημίωσης και ιδίως όσον αφορά την αμοιβή των διαπιστευμένων κοινοβουλευτικών βοηθών.

Τότε η κυβέρνηση είχε πάρει, όπως συνηθίζει, μια μεσοβέζικη απόφαση. Ο Γιάννης Οικονόμου, που μόλις χθες ανακοίνωσε ότι δεν θα περιληφθεί στα ψηφοδέλτια της Ν.Δ. η πρώην δημοσιογράφος, δήλωνε τότε ότι πρόκειται για μια «δυσάρεστη εξέλιξη» και πως «πιστεύουμε ότι η κυρία Σπυράκη θα δικαιωθεί στο τέλος».

Ο Μητσοτάκης δεν είχε τολμήσει να τη διαγράψει από τότε. Η κομματική ιδιότητα της Σπυράκη είχε τεθεί απλά σε αναστολή, για «να μη δίνεται το δικαίωμα στους πολιτικούς αντιπάλους να σπεκουλάρουν», όπως έλεγε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στις 17 Δεκεμβρίου: «Οσο κρατά η αναστολή, δεν θα είναι υποψήφια με τη Νέα Δημοκρατία».

Δύο μέρες νωρίτερα, ο Ευρωπαίος γενικός εισαγγελέας είχε διατάξει την άρση ασυλίας τόσο της Σπυράκη όσο και της Καϊλή, σύμφωνα με τις διαδικασίες που προβλέπονται από το Δίκαιο της Ε.Ε. «Ευχαρίστως αποδέχομαι το αίτημα άρσης της ασυλίας μου, προκειμένου να διαφανεί ότι δεν έχω ούτε ένα ευρώ οικονομική διαφορά με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο» ήταν η αντίδραση της ευρωβουλευτού. Λίγο μετά, με ανάρτησή της στα social media, αναφερόταν στις ευθύνες του συνεργάτη της για το ποσό των 21.240 ευρώ, που εκείνος έλαβε ως «επίδομα αλλοδαπής», και του ζητούσε να αναλάβει τις ευθύνες του.

Ακόμα κι όταν στα μέσα Ιανουαρίου η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα ανακοίνωσε ότι έλαβε τα αιτήματα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας για την άρση ασυλίας της Μαρίας Σπυράκη, με το θέμα να παραπέμπεται στην Επιτροπή Νομικών Θεμάτων, ο Μητσοτάκης άφηνε το θέμα «ανοιχτό» για το ενδεχόμενο να προλάβει η ευρωβουλευτής να είναι στα ψηφοδέλτια Θεσσαλονίκης.

Τελικά, η τακτική της Ν.Δ. να κερδίσει χρόνο δεν βγήκε ούτε αυτή τη φορά. Οι εκλογές πλησιάζουν, αλλά το όνομα της Σπυράκη δεν μπορεί να μπει στις λίστες του πρωθυπουργού για την 21η Μαΐου. Το ερώτημα είναι για ποιον λόγο δεν έχει διαγραφεί μέχρι σήμερα μια πολιτικός, που επί τόσους μήνες έχει κινητοποιήσει όλο τον ευρωπαϊκό μηχανισμό, σε επίπεδο τόσο Ευρωβουλής όσο και Ευρωπαίου γενικού εισαγγελέα. Κατά το Μαξίμου, η Σπυράκη είναι κακή για τα ψηφοδέλτια, αλλά καλή για το κόμμα; 

Σιγή 

Από την πλευρά της -συνήθως λαλίστατης- ευρωβουλευτού δεν υπήρχε έως χθες βράδυ αντίδραση για τον αποκλεισμό της από τα ψηφοδέλτια. Η Μαρία Σπυράκη, άλλωστε, δεν υπήρξε πάντα προσεκτική με τα λόγια της.

Ενδεικτικά, τον Απρίλιο του 2014, πριν από τις ευρωεκλογές εκείνου του Μαΐου, ο Νίκος Χατζηνικολάου την εξέθεσε στο STAR: «Χρωστάτε μια απάντηση που αφορά τη δήλωσή σας ότι γνωρίζατε πως έρχονταν τα αεροπλάνα γεμάτα με χρήματα και δεν μεταδώσατε την είδηση. Θέλω να σας πω ότι εγώ δημοσιογραφικά αυτό δεν το ακούω».

Η απάντηση της Σπυράκη ήταν: «Γνώριζα ότι τροφοδοτούνταν οι τράπεζες από τον Μάιο έως τον Ιούνιο με μετρητά, διότι υπήρχε μεγάλη απόσυρση χρημάτων. Η συνείδησή μου ως πολίτη, ως Ελληνίδας, δεν μου επέτρεψε να δω το δημοσιογραφικό μου συμφέρον, τη δημοσιογραφική μου ιδιότητα. Κοινώς, πήρα την πληροφορία στο μαξιλάρι μου. Αποφάσισα να μην το πω».

Είναι μια δήλωση που αφορούσε τη δημοσιογραφική καριέρα της Σπυράκη, η οποία όμως ακόμα και σήμερα αποτελεί βαρίδι για την πολιτική της σταδιοδρομία. Είχε παραδεχθεί δημοσίως ότι ως ρεπόρτερ του Mega δεν λειτούργησε δημοσιογραφικά, αλλά μεταχειρίστηκε την είδηση πολιτικά. Σε σύντομο χρονικό διάστημα, μάλιστα, είχε δεχθεί και την πρόταση Σαμαρά να μπει στα ευρωψηφοδέλτια της Ν.Δ.

Οπως φάνηκε από τις τότε δηλώσεις της, η δημοσιογραφική προσέγγιση των γεγονότων μπορούσε και να «νερώσει». Το ίδιο, όμως, συνέβαινε και με τις ιδεολογικές προσεγγίσεις της.

Πρώην «πράσινη» 

Ως φοιτήτρια ήταν μέλος της ΠΑΣΠ και μεγάλη θαυμάστρια του -κυρίαρχου τότε- Ανδρέα Παπανδρέου. Αργότερα, ως δημοσιογράφος, έκανε μέσα από δελτία ειδήσεων σφοδρές επιθέσεις κατά του Κώστα Καραμανλή και της Ν.Δ. Μια παλαιότερη φωτογραφία της δίπλα στον Άκη Τσοχατζόπουλο προκαλούσε επί χρόνια σχολιασμούς και κριτική στα social media.

Οταν, όμως, η «πράσινη» Μαρία είδε ότι το ΠΑΣΟΚ άρχισε να ξεμένει από εκλογικές δυνάμεις έσπευσε να μεταπηδήσει στο απέναντι κόμμα, αυτό της Ν.Δ. Οι επιλογές της, ωστόσο, δεν ήταν ξανά εύστοχες. Είχε σηκωθεί πολλή σκόνη στα ΜΜΕ όταν, ως ευρωβουλευτής, είχε προσλάβει τον γιο του πρώην βουλευτή, γ.γ. της Ν.Δ. και σημερινού επικεφαλής στον Συνήγορο του Καταναλωτή Λευτέρη Ζαγορίτη. Ο υιός Ζαγορίτης είχε γίνει πανελληνίως γνωστός από τις άσεμνες φωτογραφίες του ως συνοδός της πορνοστάρ Τζούλιας Αλεξανδράτου.

Πρόσφατα, ένας άλλος συνεργάτης της την «έστειλε» στον Ευρωπαίο γενικό εισαγγελέα και τώρα την «αποπέμπει» από το ψηφοδέλτιο της Ν.Δ. για τον Μάιο. Τα όνειρά της για μια προεκλογική καμπάνια η Σπυράκη μπορεί να τα κρατήσει κάτω από το μαξιλάρι της…

Βιογραφικό

Γεννήθηκε στη Λάρισα το 1965. Σπούδασε Χημεία στο ΑΠΘ και δημοσιογραφία στο London School of Journalism. Από το 1992 εργάστηκε στον 904 Αριστερά στα FM, στον Σκάι, στο Mega, στην «Ημερησία», στην «Εξουσία» κ.α. Από το 1998 ήταν πολιτική ρεπόρτερ. Το 2004 τοποθετήθηκε στο γραφείο του τότε επιτρόπου στην Ε.Ε. Σταύρου Δήμα. Το 2014 εξελέγη ευρωβουλευτής με τη Ν.Δ., όπως και το 2019. Ηταν εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. το 2014-2015 επί Σαμαρά και το 2017-2019 επί Μητσοτάκη. 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Βελόπουλος: «Ενδιαφέρονται για το πώς θα φορολογήσουν, όχι για το πώς θα δώσουν λεφτά...

Κριτική σε στελέχη κομμάτων που τάσσονται υπέρ της αύξησης της φορολόγησης ασκεί με δήλωσή...

Τσίπρας στην ΕΥΔΑΠ: «Με ΣΥΡΙΖΑ το νερό θα μείνει δημόσιο»

Την πρόθεσή του να αναδείξει «το κρίσιμο θέμα του δημοσίου αγαθού που λέγεται νερό»...

O Χάρης Θεοχάρης oμολόγησε ότι οι έμμεσοι φόροι πλήττουν τα φτωχότερα νοικοκυριά!

Στην παραδοχή ότι οι έμμεσοι φόροι πλήττουν τα φτωχότερα νοικοκυριά προχώρησε ο Χάρης Θεοχάρης,...

Ευρωκοινοβούλιο: Ασυλία τέλος για Αλέξη Γεωργούλη και Μαρία Σπυράκη

Ομόφωνα υπέρ της άρσης της ασυλίας του Αλέξη Γεωργούλη ψήφισε σήμερα η Ολομέλεια του...

Κάλεσμα Κύρτσου για ψήφο σε ΣΥΡΙΖΑ, ή ΠΑΣΟΚ για να μπουν «όρια στην παντοδυναμία...

Ο Ευρωβουλευτής και διαγραφείς από τη Νέα Δημοκρατία Γιώργος Κύρτσος κάλεσε μέσω Twitter τους...

Ο Πάγκαλος έφυγε μόνος και περιφρονημένος!

Ο Θεόδωρος Πάγκαλος ήταν ένας ευφυής άνθρωπος. Αυτό το χάρισμα δεν αποδείχθηκε αρκετό για...

Παρουσίασε τον συνδυασμό του ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος

Στην παρουσίαση των υποψήφιων συμβούλων του συνδυασμού του προχώρησε το απόγευμα της Τρίτης, 30...

«Αναβάθμιση» Γεραπετρίτη: Τον θέλει στο ΥΠΕΞ ο Μητσοτάκης!

Τον εξ απορρήτων του Γιώργο Γεραπετρίτη θέλει να αναβαθμίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Και μάλιστα...

Τσίπρας από τη Νίκαια: «Χαμένες μάχες είναι μόνο οι μάχες που δεν δίνονται» –...

«Αλλάζουμε, δυναμώνουμε και προχωράμε», ήταν το μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα από τη Νίκαια των...

Πώς αποχαιρέτησε ο πολιτικός κόσμος τον Θεόδωρο Πάγκαλο

Συνάδελφοι και πολιτικοί αντίπαλοι αποχαιρέτησαν τον Θεόδωρο Πάγκαλο που άφησε σήμερα την τελευταία του...

Γιατί «ψάχνει» ληστές τραπεζών η Ζωή Κωνσταντοπούλου; Η απάντησή της

«Πανικό» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχει προκαλέσει το επίμαχο σημείο στο σαιτ του κόμματος...

Ο Σκέρτσος βάζει πλάτη στον Ψαριανό για τη χυδαία επίθεση κατά των εκπαιδευτικών

Καλύπτει τον ανεκδιήγητο Γρηγόρη Ψαριανό ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μέσω του  εκπροσώπου του Άκη Σκέρτσου,...

Νέα εθνική ήττα: Η Αίγυπτος «τα βρίσκει» με την Τουρκία

Να τα αποτελέσματα της «διπλωματίας» Μητσοτάκη – Απομάκρυνε ακόμα και παραδοσιακούς συμμάχους μας

Πέθανε ο Θεόδωρος Πάγκαλος – Από τον Οτσαλάν στο «μαζί τα φάγαμε»

Η ζωή και η πολιτική διαδρομή του στελέχους του ΠΑΣΟΚ - Ο Οτσαλάν, τα Ίμια και το «μαζί τα φάγαμε»

Τσαπανίδου: Στην Ελλάδα υπήρξε ασυλία στα υπερκέρδη και αποδυνάμωση των νοικοκυριών μέσω του υψηλού...

Σε διευκρινήσεις προχώρησε η Πόπη Τσαπανίδου μετά από τις δηλώσεις της στον ΣΚΑΪ, που...

ΣΧΟΛΙΑ

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ανάρτηση – φωτιά μέσα στη νύχτα από το Μάκη Τριανταφυλλόπουλο!

Φωτιές άναψε μέσα στη νύχτα ο Μάκης Τριανταφυλλόπουλος, δημοσιεύοντας μία φωτογραφία ενός οπλοφόρου, που προκαλεί ενδιαφέροντες συνειρμούς…Όποιος βρει ποιος είναι ο πιστολέρο της φωτογραφίας...

Αλβανός πυγμάχος έστειλε τον 36χρονο Θάνο στην εντατική!

Ένα αδιανόητο περιστατικό συνέβη το βράδυ της Παρασκευής στην Ελευσίνα, όταν ο 36χρονος Θάνος Αδάμ έκανε παρατήρηση σε έναν οδηγό που μπήκε ανάποδα σε...

Κι όμως ο Λευτέρης Αυγενάκης δεν τα πήγε καλά στο Ηράκλειο…

Στον Λευτέρη Αυγενάκη αρέσουν οι αριθμοί. Τους επικαλείται κάθε φορά που θέλει να δείξει το πόσο πετυχημένος είναι ως υπουργός Αθλητισμού ή εάν θέλει...

Ομολογία του πατέρα του Αλβανού μποξέρ που έστειλε τον Θάνο στην εντατική: «Μία του έριξε και έπεσε κάτω»

Διασωληνωμένος στο Νοσοκομείο Αττικόν με πολύ σοβαρά τραύματα στο κεφάλι συνεχίζει να νοσηλεύεται ο Θάνος Αδάμ, ο οποίος δίνει τη μεγαλύτερη μάχη της ζωής...

Καταγγελία γυναίκας για τα funds: «Δεν χρωστάω σε κανέναν, μου πατάνε την ψυχή»

Δεν έχουν τέλος οι καταγγελίες πολιτών για τα funds, με μία γυναίκα αυτή τη φορά να βλέπει τους κόπους μίας ζωής να χάνονται, καθώς το...

Survivor spoiler: Οι παίκτες που θα δουν από κοντά τα αγαπημένα τους πρόσωπα και ο παίκτης που θα αποχωρήσει

Οι παίκτες του Survivor έχουν κάνει αρκετή υπομονή με τον Τάκη καθώς έχει μονίμως νεύρα και κάνει άσχημα ξεσπάσματα, ειδικά όταν χάνει. Τις τελευταίες...

SOS, η Κύπρος «χάνεται»! Έφτασε η «ώρα μηδέν» για το μαρτυρικό νησί

Ισχνή μειοψηφία οι Κύπριοι μαθητές στα δημοτικά της Λευκωσίας! – «Αναπλήρωση» του πληθυσμού από τις μεταναστευτικές ροές

Πέθανε ο Θεόδωρος Πάγκαλος – Από τον Οτσαλάν στο «μαζί τα φάγαμε»

Η ζωή και η πολιτική διαδρομή του στελέχους του ΠΑΣΟΚ - Ο Οτσαλάν, τα Ίμια και το «μαζί τα φάγαμε»
spot_img

NEWSROOM

spot_img