Πάρτι με σκανδαλώδεις προσλήψεις στην Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ)

Χωρίς διαγωνισμούς, δίχως τα απαιτούμενα προσόντα και με συμβάσεις αορίστου χρόνου σε κορυφαία διευθυντικά στελέχη, όταν ο νόμος απαιτεί μόνο τριετή συμφωνία

Must Read

Ενα σκάνδαλο διαρκείας, με εκατοντάδες παράνομες προσλήψεις, χωρίς διαγωνισμούς, χωρίς τα απαιτούμενα προσόντα και συμβάσεις αορίστου χρόνου σε κορυφαία διευθυντικά στελέχη, όταν ο νόμος απαιτεί τριετή σύμβαση, αποτελεί μια πτυχή όσων συμβαίνουν στην Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) Α.Ε.

  • Από τον Νίκο Τσακανίκα

Αυτή η αδιανόητη κατάσταση συνεχίζει να επικρατεί μέχρι και σήμερα. Παρότι, μάλιστα, για το συγκεκριμένο θέμα έχουν αποφανθεί κατά σειρά με έγγραφό του το υπουργείο Εσωτερικών (2019), έκθεση του ΑΣΕΠ (2021) και πόρισμα της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (2022), ότι όλες οι προσλήψεις προσωπικού στην ΕΤΑΔ Α.Ε. από την πολυδιαφημισμένη εφαρμογή της νέας οργανωτικής δομής κατ’ επιταγή του Υπερταμείου (2018), είτε με συμβάσεις ορισμένου είτε αορίστου χρόνου, διενεργήθηκαν παρανόμως!

Μια μικρή αναδρομή είναι απαραίτητη για να κατανοήσει κανείς -όσο αυτό είναι δυνατό, βέβαια- πώς έφτασε η ΕΤΑΔ Α.Ε. να γίνει θερμοκήπιο ρουσφετολογικών προσλήψεων και πεδίο άσκησης μεγίστης κακοδιαχείρισης. Η ΕΤΑΔ Α.Ε., όπως μετονομάστηκε η πάλαι ποτέ αμαρτωλή ΕΤΑ Α.Ε. (Εταιρεία Τουριστικών Ακινήτων), προέκυψε από την απορρόφηση της Ολυμπιακά Ακίνητα Α.Ε. και της ΚΕΔ Α.Ε. (Κτηματική Εταιρεία Δημοσίου) και διαχειρίζεται γνωστά «φιλέτα» όπως το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού, το Χιονοδρομικό Βόρα (Καϊμακτσαλάν), το Μουσείο Αχίλλειο στην Κέρκυρα, η Ακτή Βουλιαγμένης, τα Σπήλαια Διρού στη Μάνη, το 49% του καζίνου Πάρνηθας, ιαματικές πηγές σε Αιδηψό, Υπάτη, Καϊάφα, η μαρίνα Θεσσαλονίκης κ.ά.

Οσοι εργάζονταν πριν από το 2018 στην ΕΤΑΔ Α.Ε. είχαν διοριστεί, ύστερα από διαγωνισμούς που είχε προκηρύξει ο ΑΣΕΠ, καθ’ όλα νόμιμα. Από το 2018 και μετά οι περίπου 600 άνθρωποι που προσλήφθηκαν, από διευθυντικά στελέχη μέχρι και εποχικούς εργαζομένους, μπήκαν από την… πίσω πόρτα χωρίς διαδικασίες, χωρίς τίτλους σπουδών και κυρίως χωρίς λογοδοσία σε κανέναν. Μάλιστα, σε ό,τι αφορά τα διευθυντικά στελέχη που διορίστηκαν το 2018, καλά πληροφορημένες πηγές ανέφεραν πως η κυβέρνηση της Ν.Δ. στη συνέχεια όχι μόνο δεν τα παραγκώνισε, αλλά αντίθετα τα αξιοποίησε κανονικά, καθώς αμφότερα τα δύο μέρη είχαν από την αρχή και έχουν και σήμερα κοινή αντίληψη για τα ζητήματα της ΕΤΑΔ, και μάλιστα σε πνεύμα αγαστής συνεργασίας.

Για την ιστορία, από το 2018 έως το 2019 προσελήφθησαν περίπου 200 εργαζόμενοι και από το 2019 (επί διοίκησης Βλαστού μέχρι την αποπομπή του τον Νοέμβριο του 2022) οι προσλήψεις υπερδιπλασιάστηκαν κι έφτασαν περίπου τις 400. Εν ολίγοις, χρησιμοποιήθηκε η ΕΤΑΔ ως «μαγαζάκι» για να τακτοποιούν ρουσφέτια και συμφέροντα.

Καταπέλτης το πόρισμα της ΕΑΔ, παρότι απαιτήθηκαν δυόμισι ολόκληρα χρόνια για να ολοκληρωθεί

Η ΕΑΔ, τελευταία και… καταϊδρωμένη, «αναγκάστηκε» ύστερα από δυόμισι χρόνια (!) να βγάλει σχετικό πόρισμα (Αύγουστος 2022), έπειτα από έγγραφη καταγγελία που έγινε τον Μάιο του 2020, το οποίο κινείται στη βάση των συμπερασμάτων τόσο του υπουργείου Εσωτερικών όσο και του ΑΣΕΠ. Χρειάστηκαν δηλαδή δυόμισι χρόνια για να καταλάβει ότι οι προσλήψεις είναι παράνομες και ότι δεν τηρήθηκε καμία απολύτως διαδικασία.

Στο σχετικό πόρισμα του ελέγχου που πραγματοποιήθηκε σημειώνονται παραβάσεις σε προσλήψεις τριών γενικών διευθυντών καθώς και τριών διευθυντών (που βοηθούν τους γενικούς διευθυντές!) οι οποίοι προσλήφθηκαν με σύμβαση αορίστου χρόνου και αδιαφανείς διαδικασίες έναντι των συνυποψηφίων τους, όπου αυτοί υπήρχαν. Γιατί στην περίπτωση του Ουσταμανωλάκη Σταύρου, ο οποίος ανέλαβε διευθυντής Μονάδας Ανθρώπινου Δυναμικού τον Νοέμβριο του 2018, η πρόσληψή του έγινε χωρίς διαγωνισμό, χωρίς αξιολόγηση και χωρίς άλλους υποψηφίους. Το αδιανόητο και συνάμα εντυπωσιακό με την περίπτωσή του, όμως, δεν σταματά εκεί, αλλά στη συνέχεια… απογειώνεται: Ο Ουσταμανωλάκης Σταύρος, αρχικά, προσλήφθηκε ως συμβασιούχος με οκτάμηνη σύμβαση τον Ιούλιο του 2018 χωρίς διαγωνισμό. Ωστόσο, σε τέσσερις μήνες κατάφερε το… ακατόρθωτο. Από απλός οκταμηνίτης εργαζόμενος, έγινε διευθυντής και τροποποίησε τη σύμβασή του από ορισμένου χρόνου σε αορίστου. Δηλαδή, μέσα σε τέσσερις μήνες έκανε τον εαυτό του διευθυντή και μόνιμο από απλό εργαζόμενο και συμβασιούχο ορισμένου χρόνου. Για την τοποθέτηση αυτή -όπως επισημαίνεται στο πόρισμα- δεν προηγήθηκε διαδικασία επιλογής και ούτε προκήρυξη της θέσης. Ο άνθρωπος αυτός στη συνέχεια ως διευθυντής Ανθρώπινου Δυναμικού είχε τον τελευταίο λόγο για τις 600 παράνομες προσλήψεις που ακολούθησαν.

Στο πόρισμα, όπως αναφέρουμε παρακάτω, χαρακτηρίζονται παράνομες και άλλες προσλήψεις διευθυντών σε περιφερειακές επιχειρηματικές μονάδες της ΕΤΑΔ. Ετσι έχουμε:

ΓΕΝΙΚΟΙ ΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ

• Για τη Γενική Διεύθυνση Αξιοποίησης Ακινήτων και Επιχειρηματικών Μονάδων: Μιχαλοπούλου Αγγέλα, μισθός 7.000 ευρώ.
• Για τη Γενική Διεύθυνση Χαρτοφυλακίου Ακινήτων και Τεχνικής Υποστήριξης: Αναστασιάδου Χριστίνα, μισθός 7.000 ευρώ.
• Για τη Γενική Διεύθυνση Οικονομικών και Διοικητικής Υποστήριξης: Κωτσάκος Κωνσταντίνος, μισθός 7.000 ευρώ.

ΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ

Ρήγας Παντελής: Εσωτερικός Ελεγχος, μισθός 5.000 ευρώ.
Αγγελόπουλος Κωνσταντίνος: Μονάδα Αξιοποίησης Μεγάλων Ακινήτων, μισθός 5.000 ευρώ.
Κουρνιώτης Κωνσταντίνος: Μονάδα Διαχείρισης Μητρώου, μισθός 5.000 ευρώ.
Ουσταμανωλάκης Σταύρος: Μονάδα Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού, μισθός 5.000 ευρώ.

Ενδιαφέρον έχει και ο τρόπος επιλογής. Ακολουθήθηκε η προσφιλής τακτική «μάστιγα» ανάθεσης της αξιολόγησης των υποψηφίων σε ιδιωτικές εταιρίες – συμβούλους αντί αδράς αμοιβής (κυμαίνεται από 20.000 έως 30.000 ευρώ για κάθε προκήρυξη θέσης). Οι εταιρίες που ανέλαβαν το έργο είναι οι: KPMG (για τη Γενική Διεύθυνση Αξιοποίησης Ακινήτων και Επιχειρηματικών Μονάδων), ICAP (για τη Γενική Διεύθυνση Χαρτοφυλακίου Ακινήτων και Τεχνικής Υποστήριξης), CORNERSTOΝΕ (για τη Γενική Διεύθυνση Οικονομικών και Διοικητικής Υποστήριξης).

Οι παραπάνω εταιρίες έχουν βάλει το… χεράκι τους και σε άλλες επιχειρήσεις δημόσιου συμφέροντος, δίνοντας συμβουλές και κατευθύνσεις πάντα με το αζημίωτο. Για το θέμα αυτό η ΕΑΔ αναφέρει σχετικά: «Η αξιολόγηση των υποψηφίων ανατέθηκε σε ιδιωτικές εταιρίες – συμβούλους, που παρέδωσαν λίστα με τους επικρατέστερους, οι υποψηφιότητες των οποίων εξετάστηκαν στη συνέχεια από επιτροπή της ΕΤΑΔ και ακολούθως λήφθηκε η σχετική απόφαση από το Δ.Σ., κατόπιν εισήγησης του μονομελούς οργάνου διοίκησης (διευθύνων σύμβουλος). Τον Μάρτιο 2020 προσλήφθηκε από τον φορέα, με σύμβαση εργασίας αορίστου χρόνου, για τη θέση προϊσταμένου Περιφερειακής Μονάδας (σ.σ.: Διαβάτης Αναστάσιος, με μισθό 4.500 ευρώ), πρόσωπο το οποίο δεν προκύπτει ότι κατείχε τα οριζόμενα από την προκήρυξη τυπικά προσόντα (πτυχίο ανώτατης – ανώτερης σχολής, Κατεύθυνσης Οικονομικών ή Διοίκησης Επιχειρήσεων και γνώση εξειδικευμένων προγραμμάτων Η/Υ). Για την κάλυψη της εν λόγω θέσης προηγήθηκε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, πρόταση του συγκεκριμένου υποψηφίου από συλλογικό όργανο προσλήψεων, με διαφορετική όμως σύνθεση από την προβλεπόμενη από τον οικείο Γενικό Κανονισμό Προσωπικού και απόφαση του μονομελούς οργάνου διοίκησης (διευθύνων σύμβουλος), αν και τότε αρμόδιο προς τούτο ήταν το Δ.Σ. του φορέα».

Στρατιά στελεχών με μηδενικό έργο

Ποιο έργο, όμως, έχει κάνει η ΕΤΑΔ με όλη αυτή τη στρατιά στελεχών; Η πραγματικότητα είναι πως εδώ και τέσσερα χρόνια καμία σοβαρή επένδυση δεν ολοκληρώθηκε. Αντιθέτως, σε όλες τις αξιολογήσεις των θεσμών βρίσκεται σε δυσμενή θέση ακριβώς λόγω αυτής της αδράνειας.

Οι μόνες επενδύσεις που κατάφερε να φέρει εις πέρας είναι η ιδιωτικοποίηση της μαρίνας Αλίμου στις αρχές του 2022 (ένα project που τρέχει πάνω από 15 χρόνια για να υλοποιηθεί) και η πώληση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά (μόνο κατά το ήμισυ της ιδιοκτησίας). Ούτε τους τίτλους ιδιοκτησίας των πάνω από 72.000 ακινήτων δεν έχει καταφέρει να ξεκαθαρίσει και με την παλιά, με τη νέα και με την επόμενη οργανωτική δομή που οσονούπω θα ακολουθήσει.

Για όλα τα παραπάνω αποπέμφθηκε κακήν κακώς ο Στέφανος Βλαστός τον περασμένο Νοέμβριο και τη θέση του έχει αναλάβει προσωρινά ο εντεταλμένος σύμβουλος, εκτελών χρέη διευθύνοντος συμβούλου, Παναγιώτης Μπαλωμένος, ο οποίος ήδη μετρά τρεις μήνες θητεία.

Ωστόσο, πέρα από την καρατόμηση της διευθύντριας της νομικής υπηρεσίας της ΕΤΑΔ για την ολιγωρία άσκησης ένδικων μέσων κατά δικαστικής απόφασης, η οποία κατέστη τελεσίδικη και μάλιστα κατασχέθηκαν οι λογαριασμοί της εταιρίας, ο κ. Μπαλωμένος δεν έχει προχωρήσει σε καμία συμμόρφωση του πορίσματος της ανεξάρτητης Αρχής, με συνέπεια κάθε μήνα να συνεχίζουν να μισθοδοτούνται όλοι οι παρανόμως προσληφθέντες.
Και για να λέμε αλήθειες, ο κ. Μπαλωμένος δεν είναι άμοιρος ευθυνών, αφού έχει προσληφθεί στην ΕΤΑΔ τον Μάρτιο 2022 ως εντεταλμένος σύμβουλος, δηλαδή ως δεύτερο εκτελεστικό μέλος του Δ.Σ. της εταιρίας, και όφειλε να γνωρίζει το πόρισμα της ΕΑΔ από τον Αύγουστο, οπότε παραδόθηκε.

Ρουσφετολογικό… όργιο χωρίς τέλος με προσθήκη εξωτερικών συμβούλων

Επιπρόσθετα, για να… εμπλουτίσουμε την εικόνα, σημειώνουμε τα εξής: Οι γενικοί διευθυντές, διευθυντές και λοιποί προϊστάμενοι φρόντισαν σε όλη τη διάρκεια των τελευταίων ετών να τοποθετήσουν σε θέσεις κοντινά τους πρόσωπα για να τους βοηθήσουν στο δύσκολο έργο τους και φυσικά με τον τρόπο που ήδη ήξεραν καλά: με νέες παράνομες προσλήψεις φροντίζοντας βέβαια και να τους ανταμείψουν αναλόγως. Και σε αυτήν την περίπτωση ζητήθηκε η συνδρομή εξωτερικών συμβούλων.

Οι προσλήψεις περιελάμβαναν τη γενική διευθύντρια Αγγέλα Μιχαλοπούλου, η οποία προήλθε από το Enterprise Greece, που ανήκει στο υπ. Εξωτερικών, τον διευθυντή Κωνσταντίνο Αγγελόπουλο, ο οποίος μεταπήδησε από την ίδια εταιρία όλως τυχαίως πάλι ως υφιστάμενος της Μιχαλοπούλου. Ακολούθως τον γενικό διευθυντή Οικονομικών Κωνσταντίνο Κοτσάκο, ο οποίος προήλθε από τη ΔΕΗ, τη γενική διευθύντρια Χριστίνα Αναστασιάδου, η οποία προήλθε υποτίθεται από το εσωτερικό της εταιρίας αφού είχε προηγηθεί η απόσπασή της στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας και η μετέπειτα η πρόσληψή της από την ΕΤΑΔ, τον τομεάρχη επιχειρηματικών μονάδων Ντραβάλια Κων/νο, ο οποίος αποσπάστηκε από τον ΕΟΤ.

Οσο κατεβαίνουμε παρακάτω τόσο πιο αδιαφανής γίνεται η διαδικασία, καθώς προσλήφθηκαν στα Σπήλαια Διρού ο Πέτρος Λαζαράκος (αδελφός της Βασιλικής Λαζαράκου, που τοποθετήθηκε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς όταν απέτυχε να εκλεγεί ευρωβουλευτής), χωρίς πτυχίο αναγνωρισμένο από το ΔΟΑΤΑΠ. Παράλληλα, στο Μουσείο Αχίλλειο της Κέρκυρας, ο Αναστάσιος Διαβάτης, χωρίς πτυχίο ΑΕΙ, ξένη γλώσσα και ηλεκτρονικό υπολογιστή, παρά μόνο με ένα δίπλωμα μονοετούς φοίτησης ξενοδοχειακής και εστιατορικής τέχνης.

Και μια και είναι επίκαιρη λόγω των ημερών η αξιολόγηση στο Δημόσιο, ποιος θα αξιολογήσει τους υπαλλήλους; Αυτοί που προσλήφθηκαν χωρίς καμία διαδικασία και αναφέρονται σε πορίσματα και έγγραφα του υπ. Εσωτερικών, του ΑΣΕΠ και της ΕΑΔ; Ή θα πληρώσουμε πάλι κάποια εταιρία συμβούλων που χωρίς να έχει το γνωστικό αντικείμενο θα αξιολογήσει τους υπαλλήλους ως ανεπαρκείς και τους διευθυντές που είναι παράνομες οι προσλήψεις τους ικανούς και επαρκείς;

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This