Τα πρόσωπα της «ανανέωσης»: Πού τους βρήκαμε;

Άρση ασυλίας ζήτησαν στην τρέχουσα θητεία του ευρωκοινοβουλίου οι βελγικές αρχές για Καϊλή, Γεωργούλη, Σπυράκη - Εκπροσώπησαν «επάξια» την Ελλάδα

Must Read

Κατέχουμε ίσως ένα θλιβερό ρεκόρ. Κατά την διάρκεια μιας μόνον θητείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τρία μέλη του από την Ελλάδα, αντιμετωπίζουν κατηγορίες, διαφορετικής βεβαίως βαρύτητος, επαρκείς όμως για να ζητείται η άρση της ασυλίας τους. Μάλιστα επρόκειτο για νέα πρόσωπα προερχόμενα από τα τρία μεγαλύτερα κόμματα της χώρας μας, τα οποία είχαν επενδύσει στις υποψηφιότητές τους, προκειμένου να δώσουν μια πνοή «ανανεώσεως». Αποτέλεσμα όμως είναι ότι η χώρα διασύρεται.

  • Εφημερίδα Εστία

Οι κατηγορίες που έχουν διατυπωθεί ασφαλώς και δεν είναι ίσης νομικής αξίας. Όμως αυτό που θα δει η διεθνής κοινή γνώμη είναι ότι μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από όλα τα κόμματα της Ελλάδος αντιμετωπίζουν την άρση της ασυλίας τους.

Τις βαρύτερες κατηγορίες αντιμετωπίζει η κ. Εύα Καϊλή, η οποία μάλιστα κατέχει το θλιβερό προνόμιο να είναι το πρώτο μέλος του ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που μπήκε στην φυλακή, ενώ καθηρέθη από το αξίωμα της αντιπροέδρου του σώματος. Αντιμετωπίζει κατηγορίες διαφθοράς, ξεπλύματος χρήματος και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, σχετικά με το σκάνδαλο των σχέσεων με το Κατάρ.

Η κ. Μαρία Σπυράκη βαρύνεται από την νομική ευθύνη για πράξεις συνεργατών της. Κατηγορείται για απάτη εις βάρος του προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ενώσεως που αφορά στις αποδοχές που ελάμβανε συνεργάτης της χωρίς να εμφανίζεται στο Στρασβούργο.

Τέλος, για τον κ. Αλέξη Γεωργούλη, οι κατηγορίες ξεκινούν από παρενόχληση Ελληνίδας υπαλλήλου της Ευρωπαϊκής Ενώσεως και μπορεί να φθάνουν μέχρι τις σωματικές βλάβες, αφού το θύμα κατέφυγε σε φαρμακείο με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, από εκεί δε στην ιατροδικαστική υπηρεσία, η οποία κατέγραψε την κακοποίηση.

Το ζήτημα είναι πως πρόκειται και στις τρεις περιπτώσεις για ιδιαίτερα προβεβλημένα νέα πρόσωπα, τα οποία ήσαν για τα κόμματα η έκφραση της ανανέωσης. Μάλιστα είχε υπάρξει ανταπόκριση από το εκλογικό σώμα αφού η κ. Καϊλή είχε εκλεγεί με 145.650 ψήφους καταλαμβάνοντας την δεύτερη θέση στο ψηφοδέλτιο του Πασοκ μετά τον Νίκο Ανδρουλάκη. Η κ. Σπυράκη στις εκλογές του 2019 ήταν τρίτη στο ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας με 319.237 ψήφους, μετά τον κ. Στέλιο Κυμπουρόπουλο και τον κ. Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Ο κ. Αλέξης Γεωργούλης, τέλος, είχε έλθει τέταρτος στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ με 89.685 ψήφους υποσκελίζοντας όμως ισχυρά στελέχη όπως ο Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Πρόκειται για την απαξίωση της «δημοκρατίας των celebrities», αφού αποδεικνύεται ότι τα πρόσωπα τα οποία συγκέντρωσαν ψήφους εξ αιτίας της τηλεοπτικής παρουσίας τους δεν είναι εν τέλει και ό,τι καλύτερο για την εκπροσώπηση της χώρας, ιδιαίτερα σε θεσμούς όπως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η κατάσταση αυτή έχει συμφώνως προς πληροφορίες προβληματίσει πολύ σοβαρά τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος σκέπτεται πολύ σοβαρά την επαναφορά του συστήματος της λίστας στις ευρωεκλογές.

Άλλωστε ο υπουργός Εσωτερικών κ. Μάκης Βορίδης χθες επιβεβαίωσε ότι η Κυβέρνηση αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο της αλλαγής του τρόπου εκλογής των ευρωβουλευτών. Ανέφερε συγκεκριμένα ότι εξετάζεται η καθιέρωσις της λίστας ή η θέσπισις περιφερειών σε περίπτωση που διατηρηθεί η σταυροδοσία. «Ποιος μπορεί σε ατομικό επίπεδο να κάνει εκστρατεία διεκδίκησης της ψήφου πανελλαδικά αν δεν έχει υψηλή επωνυμία;» δήλωσε χαρακτηριστικά

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This