Προσπαθεί να δικαιολογηθεί ο Μπακογιάννης για τα 2.000.000€ – Λέξη για την ταμπακιέρα

Οι ισχυρισμοί του δημάρχου Αθηναίων για την προμήθεια 2.975 δέντρων που θα φυτευτούν στην Αθήνα - Η απάντηση της «δημοκρατίας»

Must Read

Με αφορμή το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας «δημοκρατία» -κυριακάτικο φύλλο 30 Απριλίου 2023-, ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, μέσω του γραφείου Τύπου του Δήμου Αθηναίων, εξέδωσε ανακοίνωση με τίτλο «Δέκα αλήθειες για τα διανθισμένα ψέματα σχετικά με τον διαγωνισμό προμήθειας 2.975 νέων δέντρων που θα φυτευτούν στην Αθήνα», αποσπάσματα της οποίας παραθέτουμε:

«Το Γραφείο Τύπου του Δήμου Αθηναίων, με αφορμή πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας «Κυριακάτικη Δημοκρατία” διευκρινίζει τα εξής:

1. Το έργο ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΦΥΤΕΥΣΗ ΔΕΝΔΡΩΝ ΠΡΟΣ ΕΜΠΛΟΥΤΙΣΜΟ ΤΩΝ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΠΡΑΣΙΝΟΥ Προϋπολογισμού 1.999.703,11 € (συμπ. ΦΠΑ) εντάσσεται στις δράσεις που περιλαμβάνονται στο Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Αθηναίων, του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, της Αττικό Μετρό και της Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε. για τη Γραμμή 4 του Μετρό και η χρηματοδότησή του έχει ενταχθεί στο Τομεακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών (…)

5. Ο προϋπολογισμός, η τεχνική περιγραφή και οι προδιαγραφές του έργου έχουν συνταχθεί εσωτερικά από τη Δ/νση Πρασίνου και Αστικής Πανίδας του Δήμου Αθηναίων, η οποία αξιοποίησε την πλούσια εμπειρία της και την βαθιά γνώση της πόλης και των αναγκών της (…)

7. Επελέγησαν μεγάλα δέντρα με μεγάλες και πλούσιες κόμες που κατατάσσονται στην ανώτερη κατηγορία και στην τελική τους ανάπτυξη ξεπερνούν τα 20 μέτρα ύψος. Π.χ. ένα πλατάνι με περίμετρο 25-35 εκ., όπως αυτά που περιγράφονται στον διαγωνισμό, μπορεί να είναι έως και 4 μ. ύψος και στην τιμή του διαγωνισμού περιλαμβάνονται τόσο η προμήθεια όσο η μεταφορά και η φύτευση των δέντρων».

Η απάντηση της εφημερίδας:

«Το ρεπορτάζ μας ανέδειξε ζητήματα για τα οποία ο δήμαρχος Αθηναίων καμώνεται πως δεν καταλαβαίνει. Αντ’ αυτού συνέταξε μια ανακοίνωση, στην οποία δεν διαψεύδει κανένα σημείο του ρεπορτάζ και μοιάζει περισσότερο με έκθεση ιδεών, η οποία στο συντριπτικό της μέρος είναι εκτός θέματος, καθώς για τα θέματα της ταμπακιέρας δεν ψελλίζει ούτε κουβέντα.

Ποια είναι αυτά;

1ον. Η υπερκοστολόγηση. Εδώ το πράγμα έχει… ξεφύγει. Για κάθε μουριά, με διαστάσεις κορμού από 25-35 εκατοστά, η τιμή της φτάνει στα 486,54 ευρώ. Σε μια έρευνα που κάναμε σε φυτώρια της Αθήνας, το ίδιο δέντρο το βρήκαμε στα 85 ευρώ μαζί με τον ΦΠΑ! Στη δε επαρχία, με το ζόρι φτάνει τα 60 ευρώ! Βέβαια, ο διαγωνισμός κάνει λόγο όχι μόνο για την προμήθεια αλλά και για τη μεταφορά και τη φύτευση των δέντρων. Θέλει, δηλαδή, ο δήμαρχος να μας πει ότι η μεταφορά και η φύτευση για κάθε δέντρο χρειάζονται παραπάνω από 400 ευρώ; Το αφήνουμε στην κρίση των δημοτών…

2ον. Ο βασικός λόγος που επί δημαρχίας του οι ιδιώτες -είτε με απευθείας αναθέσεις είτε με διαγωνισμούς- καταβροχθίζουν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ σε ό,τι αφορά το πράσινο είναι πως η Διεύθυνση Πρασίνου του δήμου, μέσω της αποψίλωσης προσωπικού, έχει απαξιωθεί. Συγκεκριμένα: Το 2010 ήταν 750, τώρα είναι 370 μόνιμοι και 80 συμβασιούχοι.

3ον. Ο λόγος που καταφεύγει σε διαγωνισμούς με τον Ν. 4412/2016 και παραμερίζει επί της ουσίας την Υπηρεσία Πρασίνου του δήμου είναι για να μπορεί να αποφεύγει τους λογής ελέγχους που πραγματοποιούνται από αρμόδιες Αρχές (λ.χ., Ελεγκτικό Συνέδριο, που τον έχει μπλοκάρει στο παρελθόν όταν βλέπει… τέρατα) και να αξιοποιεί τα χρήματα κατά το δοκούν προς όφελος των ιδιωτών.

Υπάρχουν και άλλα πολλά, για την ώρα θα περιοριστούμε σε αυτά…»

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This