Η Εύα Καϊλή θέλει να επιστρέψει στα καθήκοντά της στην Ευρωβουλή – Έρευνες και για την ομάδα «EU40»

Στο «μικροσκόπιο» των βελγικών Αρχών μπήκαν και μέλη της ομάδας που αφορά νέους ευρωβουλευτές, πρόεδρος της οποίας ήταν η Ελληνίδα πρώην αντιπρόεδρος της Ευρωβουλής

Must Read

Η Εύα Καϊλή μπορεί είναι από τους βασικούς κατηγορούμενους για εμπλοκή στο πολύκροτο σκάνδαλο διαφθοράς και ξεπλύματος μαύρου χρήματος Qatargate, ωστόσο παραμένει ευρωβουλευτής, και, ως εκ τούτου, επιθυμεί διακαώς να επιστρέψει στα καθήκοντά της!

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει σε σημερινό άρθρο του το Politico, η Ελληνίδα ευρωβουλευτής που κατηγορείται για «cash-for-influence», πολύ σύντομα, σύμφωνα με τους συνηγόρους της, θα επιχειρήσει να άρει τον κατ’ οίκον περιορισμό της, ώστε να μπορέσει να συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά της ως ευρωβουλευτής. Άλλωστε, παραμένει μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και διατηρεί όλα της τα δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένου και του μισθού της από τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ενώ μπορεί ακόμα και να ψηφίσει.

Δεδομένου, ωστόσο, ότι τα μέτρα εξ αποστάσεως εργασίας, τα οποία τέθηκαν σε ισχύ κατά τη διάρκεια της πανδημίας, έχουν λήξει, οι ευρωπαίοι βουλευτές δεν μπορούν, πλέον, να ψηφίζουν από το σπίτι ή αν βρίσκονται εκτός Βελγίου. Αυτό σημαίνει πως η Καϊλή μπορεί να επιστρέψει στο πόστο της μόνο στην περίπτωση που αρθούν οι όροι του κατ’ οίκον περιορισμού της.

«Η Εύα Καϊλή ξαναφτιάχνει τη ζωή της έχοντας τρεις προτεραιότητες: α) να επουλώσει τις πληγές που προκάλεσε στον ψυχικό κόσμο του παιδιού της η τετράμηνη απουσία της β) να τεκμηριώσει την αθωότητά της γ) να επιστρέψει ενεργά στα καθήκοντά της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», ανέφεραν σε γραπτή τους δήλωση οι δύο δικηγόροι της, Σβεν Μαρί και Μιχάλης Δημητρακόπουλος. «Κανένα από τα υπό εξέταση θέματα δεν δικαιολογεί θεσμικά την παραβίαση του δικαιώματος της Καϊλή να συμμετέχει ως αιρετή σε όλες τις διαδικασίες», πρόσθεσαν οι ίδιοι.

Τον περασμένο μήνα, η Καϊλή, η οποία ήταν από τους πρώτους που συνελήφθησαν τον  περασμένο Δεκέμβριο με την κατηγορία της δωροδοκίας από «τρίτες» χώρες, όπως το Κατάρ και το Μαρόκο, βγήκε από τη φυλακή και πλέον βρίσκεται με «βραχιολάκι» σε κατ’ οίκον περιορισμό, στο διαμέρισμά της στην Rue Wiertz των Βρυξελλών, μόλις 100 μέτρα από τα κεντρικά κτίρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, εν αναμονή της δίκης. Μαζί της μένει και η κόρη της.

Οπως επισημαίνει το Politico, ο ελληνικός νόμος ορίζει ότι πρέπει να υπάρξει οριστική καταδίκη, αφού εξαντληθούν πλήρως όλες οι πιθανές προσφυγές, προτού «εκπέσει», τελικά, κάποιος από τη θέση του βουλευτή. Οι όροι του κατ’ οίκον περιορισμού της σημαίνουν ότι η ευρωβουλευτής μπορεί να δέχεται επισκέψεις από την οικογένεια και τους δικηγόρους και να επικοινωνεί ελεύθερα μέσω τηλεφώνου, το οποίο, ωστόσο, παρακολουθείται από τις βελγικές αρχές.

Οι δικηγόροι της δήλωσαν ότι θα υποβάλουν αίτημα για αφαίρεση του ηλεκτρονικού της βραχιολιού ενώπιον του δικαστικού συμβουλίου των Βρυξελλών τις επόμενες εβδομάδες. Στόχος της είναι να ξεκινήσει τη διαδικασία για την επαναφορά των καθηκόντων της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Ιούνιο, σύμφωνα με τους ίδιους.

Στο μικροσκόπιο των Αρχών το δίκτυο «EU40» των νέων ευρωβουλευτών

Όταν οι βελγικές Αρχές συνέλαβαν την Εύα Καϊλή, στο «μικροσκόπιο» μπήκαν οι συνεργάτες της, αλλά και γενικότερα η έννοια του lobbying. Σύμφωνα με το Politico, mεταξύ των ανθρώπων που μπήκαν στο «μάτι» των Αρχών, ήταν και μέλη της ομάδας «EU40», η οποία αφορά νέους Ευρωβουλευτές, πρόεδρος της οποίας ήταν η Ελληνίδα πρώην αντιπρόεδρος της Ευρωβουλής.

Η EU40 απέβαλε από τους κόλπους την Καϊλή, αμέσως μόλις έγινε γνωστή η είδηση του σκανδάλου Qatargate. Παράλληλα, πολλοί από τους συνεργάτες της ομάδας έκοψαν κάθε επαφή με τους EU40, λέγοντας πως έγιναν μέλη χωρίς να το γνωρίζουν ή να έχουν δώσει την έγκρισή τους. Η συγκεκριμένη ομάδα, ωστόσο, εξακολουθεί να παραμένει ενεργή, ενώ πρόσφατα ξεκίνησε εκ νέου ένα πρόγραμμα εκδηλώσεων, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Αν και δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η EU40 έχει εμπλακεί σε οποιαδήποτε παράνομη δραστηριότητα, ωστόσο, πρώην μέλη που μίλησαν στο Politico, σχημάτισαν την εικόνα μιας λέσχης, όπου μεγάλοι εταιρικοί χορηγοί μπορούσαν να πληρώσουν για να έχουν πρόσβαση σε νομοθέτες που ήταν νέοι, τεχνολογικά καταρτισμένοι, με επιρροή – και ίσως αφελείς. «Το επίσημο μήνυμά τους ήταν: “Με χρηματοδοτείς, οργανώνω μια εκδήλωση για σένα” (…) Το ανεπίσημο μήνυμά τους ήταν: “Με χρηματοδοτείς, σου δίνω πρόσβαση σε αυτόν ή εκείνον τον ευρωβουλευτή, προσκαλώ αυτό ή εκείνο το πρόσωπο”», δήλωσε μια πηγή του κλάδου, που συνεργάστηκε με την EU40.

Στο site της EU40 από τον Δεκέμβριο φαίνονται 71 νομοθέτες να περιλαμβάνονται στο «δίκτυό» της και έξι στο διοικητικό της συμβούλιο. Σήμερα, στο site υπάρχου μόλις 56 μέλη -εκεί που κάποτε υπήρχαν λεπτομέρειες για ένα βαρύ «συμβούλιο» ευρωβουλευτών υπό την προεδρία της Καϊλη– ενώ τα στελέχη είναι μόλις τρία. Ο Adam Mouchtar και δύο υπάλληλοι.

Το 2007, ο Mouchtar, ο οποίος συνεργάστηκε με τουλάχιστον δώδεκα ευρωβουλευτές σε μια 10ετή καριέρα στο Κοινοβούλιο και σήμερα εργάζεται ως βοηθός για τέσσερις από αυτούς, συνίδρυσε την ομάδα, που, στη συνέχεια, θα ονομαζόταν EU40. Τότε η ομάδα ήταν μια μη κερδοσκοπική οργάνωση, που ονομαζόταν Εκστρατεία για την Κοινοβουλευτική Μεταρρύθμιση, έχοντας ως αποστολή να κάνει το Κοινοβούλιο «πιο διαφανές, αποτελεσματικό και υπεύθυνο». Μπορούσαν να έχουν πρόσβαση λίγοι και νέοι Ευρωβουλευτές, οι οποίοι πλήρωναν έως και 2.000 ευρώ ετησίως, για να γίνουν μέλη.

Το 2010 η ομάδα άλλαξε το όνομά της και το επιχειρηματικό της μοντέλο. Δημιουργήθηκε μια νέα βαθμίδα «συνδεδεμένων μελών» για εταιρείες, οι οποίες θα πλήρωναν ετήσια συνδρομή έως 30.000 ευρώ, σύμφωνα με το καταστατικό της EU40 (η τρέχουσα συνδρομή είναι 17.000 ευρώ, δήλωσε ο Mouchtar). Οι ευρωβουλευτές κάτω των 40 ετών θα γίνονταν μέλη δωρεάν, και ορισμένοι από αυτούς θα προτείνονταν από τον Mouchtar για να βρεθούν στο διοικητικό συμβούλιο της EU40.

Το «παιχνίδι» άλλαξε: οι νέοι ευρωβουλευτές, οι οποίοι ξεκίνησαν ως πελάτες, είχαν γίνει το προϊόν. Από τότε, οι ευρωβουλευτές «επιδεικνύονταν στις εκδηλώσεις», το θέμα των οποίων αποφασίζονταν από τους εταιρικούς χορηγούς, δήλωσε πρώην υπάλληλος της EU40. Οι μεγάλες επιχειρήσεις «μπορούσαν να διοργανώνουν δείπνα, να δίνουν ομιλίες» υπό τη σημαία της EU40 και να επιλέγουν ποιοι ευρωβουλευτές θα κάθονταν δίπλα στα στελέχη τους, αφηγήθηκε ο υπάλληλος.

Από την πλευρά του, ο Mouchtar, σύμφωνα με το Politico, το αρνείται, λέγοντας ότι τα εταιρικά μέλη μπορούν μόνο να προτείνουν εκδηλώσεις, αλλά οι τελικές αποφάσεις «είναι στα χέρια των ευρωβουλευτών που διοργανώνουν τις εκδηλώσεις». Ο Mouchtar δήλωσε, επίσης, ότι η EU40 δεν είχε τότε «επίσημα έγγραφα συμμετοχής για τους ευρωβουλευτές. Οι ευρωβουλευτές ρωτήθηκαν προφορικά αν ενδιαφέρονταν να γίνουν μέρος της οργάνωσης και αν [συμφωνούσαν] να ενταχθούν, προστίθεντο στον ιστότοπο».

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This