«Αγγελιαφόρος» ο Κυριάκος – «Πρόθυμος» ο Αλέξης! Παρέμβαση Στέιτ Ντιπάρτμεντ στις εκλογές

Αναμνήσεις Αμερικανών πρέσβεων σε βιβλίο που κυκλοφορεί λίγο πριν ανοίξουν οι κάλπες – «Ο Σημίτης έκανε το σωστό στα Ίμια»

Συντάκτης: Newsroom

Οι μνήμες και οι αποκαλύψεις Αμερικανών πρέσβεων για την Ελλάδα, έχουν βαρύτητα όχι μόνον για τον ιστορικό του μέλλοντος, αλλά κυρίως για τον πολιτικό του παρόντος. Πόσο μάλλον όταν ένας από αυτούς, ο Τζέφρι Πάιατ είναι εν ενεργεία υφυπουργός στην Κυβέρνηση Μπάιντεν.

  • εφημερίδα «Εστία»

Ιδιαίτερα, αν βλέπουν το φως της δημοσιότητας λίγες μόλις ημέρες πριν τις εκλογές, όπως συμβαίνει με το βιβλίο του διπλωμάτη Ρίτσαρντ Τζάκσον που περιέχει τις μαρτυρίες των πρέσβεων Τόμας Μίλερ, Τσαρλς Ρις και Τζέφρι Πάιατ για την θητεία τους στην Αθήνα.

Το βιβλίο υπό τον εύγλωττο τίτλο «Μακριά κι αγαπημένοι» εκδόθηκε αυτές τις ημέρες από τον οίκο «Εστία».

Αναδεικνύεται από τις μαρτυρίες αυτές, η αντίληψη των ΗΠΑ για την Ελλάδα και οι διαφορετικές εκτιμήσεις που υπάρχουν πέρα από τον Ατλαντικό για τα γεγονότα που συμβαίνουν εδώ, αλλά και η εμμονή των Αμερικανών στις δικές τους απόψεις τις οποίες θέλουν γενικώς να επιβάλλουν.

Αναδεικνύεται επίσης το «άλλο» πρόσωπο ανθρώπων όπως ο Τζέφρι Πάιατ που δεν εκδηλώνεται τόσο φιλικά για την Ελλάδα, όσο νόμιζαν οι συνομιλητές του στην Αθήνα όταν ήταν πρέσβης. Τώρα ομιλεί μάλλον περιφρονητικά και σαν να αναφέρεται σε αποικία.

Έτσι ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτηρίζεται «πρόθυμος» για την στάση του στην Συμφωνία των Πρεσπών την οποία ο Πάιατ εξαίρει αν και αναγνωρίζει ότι τα επεισόδια στην Θεσσαλονίκη με δακρυγόνα έδειχναν «πόση δυσαρέσκεια είχε προκαλέσει η συμφωνία».

Συμφωνία Πρεσπών
Υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών

Αναφέρει συγκεκριμένα:

«Νομίζω ξανακοιτώντας την ότι η Συμφωνία των Πρεσπών ηταν επαναστατική πράξη στην ελληνική εξωτερική πολιτική, και, όπως επιμένω να λέω σε όλους, ακόμα και σε φίλους στη Νέα Δημοκρατία, λαμπρό παράδειγμα του οράματος που προσπαθούσα να προωθήσω επί δύο χρόνια, του οράματος της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας. Αυτή η Ελλάδα μπορεί να είναι πηγή λύσεων, όχι μόνο προβλημάτων. Αυτό απέδειξαν οι Πρέσπες και η προθυμία του Πρωθυπουργού να αναλάβει το πολιτικό κόστος για τη συμφωνία

Για μένα ήταν μια περιφανής στιγμή αποτελεσματικής αμερικανικής διπλωματίας. Δίνω πολλά εύσημα στους Ζάεφ και Ντιμιτροφ ενώ από ελληνικής πλευράς ήταν στην πραγματικότητα ένα σχέδιο του Κοτζιά μέχρι την τελευταία πράξη, όταν χρειάστηκε να πάρει την ευθύνη ο Τσίπρας.

»Και ο Τσίπρας προς μεγάλη του τιμή αναγνώρισε πως ήταν θέμα ιστορικής κληρονομιάς και πως έβαζε την Ελλάδα στον σωστό δρόμο μακροπρόθεσμα. 

»Δεν είχε απήχηση η συμφωνία στη Νέα Δημοκρατία αλλά ξέρω πως σχεδόν όλοι αυτοί οι άνθρωποι είναι αρκετά ικανοποιημένοι που το έλυσαν άλλοι το θέμα γι' αυτούς».

Τζέφρι Πάιατ

Και κλείνει την αναφορά του στον Αλέξη Τσίπρα με τον διάλογο που είχε με τον Μπαράκ Ομπάμα ο οποίος σχετικά με το Κυπριακό είπε: «Όποια διαμάχη ξεκίνησε πριν γεννηθώ νομίζω πως πρέπει πραγματικά να λυθεί πια». Κλασσική αμερικανική προσέγγιση που αγνοεί το παρελθόν.

Χαρακτηρίζει εξ άλλου ο κ. Πάιατ τον Κυριάκο Μητσοτάκη «αγγελιοφόρο» μιλώντας για την επικοινωνία του με τον Πρόεδρο Τραμπ, λίγες ημέρες μετά την εκλογή του. Είχε προηγηθεί αναφορά σε τηλεφώνημα με τον Αντιπρόεδρο Πενς και ο πρέσβης γράφει:

«Μόνο να φανταστώ μπορώ τη συνέχεια: πώς ο Αντιπρόεδρος βγήκε μέσα απ' το γραφείο του, μπήκε στο Οβάλ Γραφείο και είπε στον Πρόεδρο Τραμπ: μόλις μίλησα με το Μητσοτάκη, φαίνεται πολύ καλός, να του μιλήσεις κι εσύ. Η συμβουλή μου ήταν, μην ανησυχείτε, ο Πρόεδρος Τραμπ θα πει έτσι κι αλλιώς ό,τι θέλει και δεν έχετε καλύτερο αγγελιοφόρο  από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, οπότε δώστε του το τηλέφωνο και τα υπόλοιπα θα έρθουν μόνα τους».

Από τη συνάντηση Τραμπ-Μητσοτάκη τον Ιανουάριο του 2020 στο Λευκό Οίκο

Ο Τζέφρι Πάιατ αναφέρθηκε εκτενώς σε αυτά που θεωρεί επιτεύγματα της θητείας του και που έχουν να κάνουν με την ενίσχυση της παρουσίας των ΗΠΑ και των στρατιωτικών τους δυνάμεων στην Ελλάδα. Αναφέρει:

«Φτάσαμε να μη ζητάμε πια συγγνώμη για τη Σούδα όπως είχαμε συνηθίσει αλλά να ενισχύουμε τις στρατιωτικές συνεργασίες μας. Είμαι πολύ περήφανος τόσο για το πώς δουλέψαμε με πολλές ελληνικές κυβερνήσεις πάνω σε αυτό, όσο και για το πώς αναβαθμίσαμε τη διευρυμένη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας, ώστε να συμπεριλάβει διευρυμένες ασκήσεις, κυλιόμενες μεταθέσεις στο Στεφανοβίκειο και επιχειρήσεις που κάνουμε στη Λάρισα. 

»Κομβικές συνομιλίες είχα με τον στρατηγό Στεφανή, τότε διοικητή του Γ' Σώματος Στρατού και με τον Περιφερειάρχη Τζιτζικώστα. 'Πού βρίσκονται οι Αμερικανοί; Πώς κι εξαφανιστήκατε εσείς από τη βόρεια Ελλάδα;' ρωτούσαν».

Και ο πρέσβης συνεχίζει:

«Είμαι πολύ περήφανος που, στην τετραετία μου, φτάσαμε στην ιστορική πρώτη επίσκεψη Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών στη Θεσσαλονίκη. Τώρα διευρύνουμε την παρουσία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στη Θεσσαλονίκη. Προσθέτουμε κι άλλους Αμερικανούς. Είπαν στον Εβαν Καλπαδάκη στο Γραφείο Πρωθυπουργού: Θέλω να προσκληθούν οι ΗΠΑ ως τιμώμενη χώρα το 2018. Πήγα στο Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο και είπα τι αηδίες είναι αυτές; Είναι δυνατόν η Κίνα και η Ρωσία να τη βγαίνουν στις ΗΠΑ στη βόρεια Ελλάδα; Θέλω να έρθουν οι καλύτερες εταιρείες μας στην Έκθεση του 2018».

Το Σχέδιο Αννάν ήταν το ζήτημα στο οποίο αναφέρθηκε ο πρέσβης Τσαρλς Ρις ο οποίος θεωρεί την απόρριψή του πλήγμα στην στρατηγική της Ελλάδας να ευθυγραμμίζεται με τις αποφάσεις του ΟΗΕ. Αναφέρει:

«Η αποτυχία του Σχεδίου Ανάν στην Κύπρο το 2004 ήταν πλήγμα γι' αυτή τη στρατηγική. Πρακτικά ωστόσο οι Έλληνες δεν εκμεταλλεύτηκαν τους διαύλους που είχαν ανοίξει με τη διπλωματία των σεισμών για να επιλύσουν τα ζητήματα του εναέριου χώρου και της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο. Θεωρούσαν ότι έπρεπε να λυθεί πρώτα το Κυπριακό. Κι έτσι έχασαν την ευκαιρία»

Τσαρλς Ρις

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της ρηχότητας με την οποία αντιμετωπίζει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ τα γεγονότα. Μάλλον το σχόλιο αυτό πείθει ότι η Ελλάδα εκείνη την εποχή άσκησε αποτελεσματική εθνική πολιτική. Ήταν τότε η Κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή, η οποία συνέχισε την εθνική της στάση και αργότερα στο Βουκουρέστι.

Στα Ίμια και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 επικεντρώνεται ο Τόμας Μίλερ, ο διπλωμάτης με την μακρότερη θητεία στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Αυτός δηλώνει ευχαριστημένος από την τακτική Σημίτη:

«Ο Σημίτης έκανε το σωστό. Μας ευχαρίστησε και επικρίθηκε σφοδρά στην Ελλάδα γι' αυτό. Μόλις είχε αναλάβει καθήκοντα και είπε απλώς: 'ευχαριστούμε για τη βοήθειά σας'. Και φυσικά ο φίλος μου ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ δεν παρέλειψε να πει κάτι του τύπου ''Άλλο ένα παράδειγμα που ενόσω η Ευρώπη κοιμόταν, οι ΗΠΑ έκαναν επιθετική διπλωματία κι έλυσαν το πρόβλημα. Οι Ευρωπαίοι έγιναν έξω φρενών, αλλά ο Χόλμπρουκ έλεγε τέτοια για χρόνια».

Όσο για τον «λογαριασμό» του 2004 γράφει:

«Υποψιαζόμασταν χωρίς να το ξέρουμε τα διπλά βιβλία (που είχε η Ελλάδα και) που φανερώθηκαν αργότερα. Το σύνολο του λογαριασμού για τους Ολυμπιακούς ήταν κάπου 10 δισεκατομμύρια δολάρια. Και ξέραμε πως δεν ήταν όλα ισοσκελισμένα, υπήρχαν πολλές κρατικές επιχειρήσεις. Ξαναλέω ήταν ουσιαστικά σοσιαλιστικό κράτος η Ελλάδα. Και το βασικό ήταν να σώζονται οι θέσεις εργασίας, όχι να βγαίνει κέρδος». 

Τόμας Μίλερ

Μετά την ανάγνωση των μαρτυριών αυτών, συμπεραίνουμε αβίαστα προς ποιαν κατεύθυνση θέλει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να καθοδηγήσει την κατάσταση. Προς μια κυβέρνηση ευρείας συμμαχίας που να αποδεχθεί επώδυνους συμβιβασμούς. Και για την δημιουργία της οποίας ανοίγει τον δρόμο η απλή αναλογική του κ. Τσίπρα, την οποία και ο κ. Μητσοτάκης άφησε για το τέλος της τετραετίας...

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΣΥΡΙΖΑ: Αποχώρησε και ο Νίκος Μπελαβίλας – «Συντρόφισσες και σύντροφοι δεν πάει άλλο»

«Πολύ μεγάλος στην ηλικία και στο νου για άλλη μία διάσπαση», δήλωσε σήμερα ο Νίκος Μπελαβίλας, υποψήφιος βουλευτής στις εθνικές εκλογές και υποψήφιος δήμαρχος...

Τα Γλυπτά απέναντι στα Eurofighter της Τουρκίας

Λονδίνο και Άγκυρα επιχειρούν να ενισχύσουν την «οπλική διπλωματία», ώστε η Τουρκία να μην αισθάνεται «αγχωμένη», καθώς η ισορροπία στον αέρα του Αιγαίου έχει αλλάξει υπέρ της Ελλάδας

Η επιστολική ψήφος και πώς λειτουργεί

Όλες οι λεπτομέρειες

Αυγέρη: Τι απαντά η κυβέρνηση στην δήλωση κόλαφο της ΕΕΔΑ για το σκάνδαλο των...

Την ανακοίνωση καταπέλτη της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ) για την κυβέρνηση Μητσοτάκη και τις προσπάθειες φίμωσης της ΑΔΑΕ για το...

Κόλαφος η ΕΕΔΑ: Παρεμπόδιση της ΑΔΑΕ από την Κυβέρνηση Μητσοτάκη στη διερεύνηση του σκανδάλου...

Μια πραγματική ανακοίνωση-καταπέλτη εξέδωσε Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου* (ΕΕΔΑ) για τις Ανεξάρτητες Αρχές και την προσπάθεια παρεμπόδισης του έργου τους από...

Βάζουν ταφόπλακα στο εθνικό έγκλημα!

Ετοιμάζονται να «ξεπλύνουν» τους εμπλεκόμενους στο τεράστιο σκάνδαλο των εξοπλιστικών!Η Ελλάδα απειλείται, ο Έλληνας βουλιάζει στην ανέχεια, αλλά οι μίζες των εκατομμυρίων, θα μείνουν...

Μια… νέα Ελλάδα βλέπει ο Μητσοτάκης

Στην ομιλία του στην ολομέλεια της συνόδου της 28ης Διάσκεψης των Μερών της Σύμβασης του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή που διεξάγεται στο Ντουμπάι,...

Στο ναδίρ οι ελληνορωσικές σχέσεις!

Πώς φτάσαμε στην ολική ρήξη με τη Μόσχα

Προκλητική απόφαση Κεραμέως: Εκκαθάριση των εκλογικών καταλόγων μετά τις ευρωεκλογές!

Είναι πλέον κάτι παραπάνω από ξεκάθαρο πως η κυβέρνηση άρον-άρον αποφάσισε να προχωρήσει στη διαδικασία επιστολικής ψήφου στις επερχόμενες εκλογές επιχειρώντας να διατηρήσει τα...

Εξακολουθεί να «φυλλορροεί» ο ΣΥΡΙΖΑ: Μόνο σήμερα αποχώρησαν σχεδόν 300 στελέχη και μέλη τοπικών...

Μία ημέρα μετά την επεισοδιακή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ και εν αναμονή της επίσημης ανακοίνωσης του ονόματος της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας που...

Δεν υπάρχει τιμωρία στον παράδεισο…

Άκουγα χθες σε τηλεοπτικό ρεπορτάζ τη μάνα ενός 15χρονου, που συνελήφθη επειδή μαζί με 2-3 ακόμη συνομήλικούς του έδειραν και λήστεψαν τον υποδιευθυντή ενός...

Δομικές αλλαγές στην Πολιτική Προστασία – Τι περιλαμβάνει το νομοσχέδιο Κικίλια

Ο Βασίλης Κικίλιας κατέθεσε στην Βουλή για διαβούλευση το νομοσχέδιο που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, όλες τις αλλαγές στην Πολιτική Προστασία με γνώμονα την ασφάλεια...

Κασσελάκης σε Γεραπετρίτη: Διάλογος με την Τουρκία σε 4 στρατηγικούς άξονες, για να εξυπηρετούν...

Με τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη συναντήθηκε το πρωί ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης, συνοδευόμενος από την τομεάρχη Εξωτερικής Πολιτικής, Ρένα Δούρου και...

«Άφησα πίσω μου αυτό το συμβάν», είπε ο Μητσοτάκης για το «άκυρο» του Σούνακ

Με αφορμή την παρουσία του στο Ντουμπάι για τη Σύνοδο των COP28 για το κλίμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε συνέντευξη στο Bloomberg, όπου ένα...

ΣΧΟΛΙΑ

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η Μαίρη Συνατσάκη ανέβασε την πρώτη φωτογραφία από το νέο κατακίτρινο σπίτι της

Η Μαίρη Συνατσάκη υποδέχθηκε το Δεκέμβριο, τον καλύτερο μήνα του χρόνου όπως έγραψε στο καινούργιο της σπίτι, στο οποίο μετακόμισε μόλις, μαζί με το...

Στα μαχαίρια γνωστό ζευγάρι επιχειρηματιών για την περιουσία έπειτα από 10 χρόνια γάμου

Επεισοδιακός -και καθόλου «βελούδινος»- είναι ο χωρισμός γνωστού ζευγαριού επιχειρηματιών που, έπειτα από 10 χρόνια κοινής πορείας και την απόκτηση παιδιών, βρίσκεται στα «μαχαίρια»...

Ζαχάροβα: Αυτός είναι ο διοικητής του τάγματος Αζόφ που έδωσε εντολή για τον βομβαρδισμό ελληνικού χωριού

Ανακοίνωση για την ταυτοποίηση του διοικητή του Τάγματος Αζόφ ο οποίος σύμφωνα με το Κρεμλίνο, ήταν το πρόσωπο που έδωσε εντολή για τον βομβαρδισμό...

Σκληρή ταξιδιωτική οδηγία των Βρετανών για την Ελλάδα!

Είναι η δεύτερη μέσα σε δύο εβδομάδες - Να είναι τυχαίο το χρονικό σημείο άραγε;

Δέσποινα Παπαδοπούλου: Μια χούφτα άνθρωποι στην κηδεία της συζύγου του δικτάτορα

Οπως έζησε τα τελευταία χρόνια της ζωής της, ξεχασμένη απ' όλους σ' ένα διαμέρισμα 80 τετραγωνικών μέτρων στη Νέα Ερυθραία, συντροφιά με τις φωτογραφίες...

Έξαλλη με ταμία καταστήματος η Φαίη Σκορδά: «Μου γύρισε το μάτι, δεν καταλαβαίνετε τι της έκανα»

Η ερώτηση μιας εργαζόμενης σε κοσμηματοπωλείο στην Φαίη Σκορδά, στάθηκε αρκετά για να βγάλει έξω από τα ρούχα της την γνωστή παρουσιάστρια, όπως η...

Οργή των φωτορεπόρτερ για τον Γεραπετρίτη: «Απαράδεκτη συμπεριφορά»

Την οργή και την έντονη αντίδρασή τους εκφράζουν οι φωτορεπόρτερ μέσω επιστολής διαμαρτυρίας στον Κυριάκο Μητσοτάκη καταγγέλοντας απαξιωτική συμπεριφορά από τον Γιώργο Γεραπετρίτη.Όπως τονίζουν...

Βουλγαρία: Xρυσωρυχείο απειλεί τον Έβρο

Μια αποκάλυψη που θα συζητηθεί κάνει η πρωτοβουλία «Rodopi Guardians» από τη Βουλγαρία, με επιστολή της στην οποία αναφέρει τη δημιουργία μεγάλου χρυσωρυχείου στα...

Mας… την έσκασαν η Δήμητρα Ματσούκα και o Πέτρος Κόκκαλης!

Κόντρα στις πληροφορίες που ήθελαν τον γάμο τους να τελείται στις 7 Δεκεμβρίου, η Δήμητρα Ματσούκα και ο Πέτρος Κόκκαλης άλλαξαν την ημερομηνία και...

Μια κούκλα με απλό και σικ νυφικό η Δήμητρα Ματσούκα – Φωτογραφίες από τον γάμο με τον Κόκκαλη

Με μόλις 60 καλεσμένους, η Δήμητρα Ματσούκα και ο Πέτρος Κόκκαλης ενώθηκαν σήμερα με τα δεσμά του γάμου στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου...

Κλείνει το παράνομο τζαμί στα Μέγαρα!

Έπιασε τόπο η αποκάλυψη της «δημοκρατίας» για το μεγαλύτερο τζαμί της χώρας μετά αυτό του Βοτανικού, το οποίο χωρίς καμία άδεια λατρευτικού χώρου άνοιξε...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μεντβέντεφ: Ιδού ο λόγος της εμπλοκής των ΗΠΑ στην Ουκρανία

Με ανάρτηση του στον προσωπικό του λογαριασμό στο X, ο υπαρχηγός του Πούτιν, Ντμιτρι Μεντβέντεφ ισχυρίζεται ότι ο ΥΕΘΑ των ΗΠΑ αποκάλυψε άθελα του τον πραγματικό λόγο της εμπλοκής...

Ακρόπολη: Στο μπαλκόνι 17χρονης έπεσε η Κινέζα – «Άκουσα ένα “μπαμ” και την είδα να ζητάει βοήθεια»

Με ένα σοκαριστικό θέαμα ήρθε αντιμέτωπη μια 17χρονη κοπέλα αργά χθες το απόγευμα στην περιοχή της Ακρόπολης, καθώς στο μπαλκόνι της «προσγειώθηκε» η 36χονη Κινέζα που πήδηξε στο κενό...

Διπλή ομοβροντία αμαυρώνει την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας

Τι θέλουν πια από τον Κυριάκο;Ο ηγέτης μας, αφού έφερε την ειρήνη στο Αιγαίο, ετοιμάζεται να δανειστεί τα γλυπτά μας για μερικά χρόνια και παράλληλα έφερε πίσω την Ελλάδα...

Έκρηξη από γκαζάκια σε είσοδο πολυκατοικίας στο Παλαιό Φάληρο

Έκρηξη σημειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής σε είσοδο πολυκατοικίας στο Παλαιό Φάληρο.Ήταν γύρω στις 03:30 π.μ., όταν οι κάτοικοι πετάχτηκαν από τα κρεβάτια τους από τον ισχυρό...