Διασυρμός Μητσοτάκη σε διεθνή ΜΜΕ μια «ανάσα» πριν τις εκλογές

Άρθρα-«κόλαφος» κατά Μητσοτάκη από Wall Street Journal και Euronews

Must Read

Περίγελος στα διεθνή ΜΜΕ έγινε για μια ακόμα φορά ο Κυριάκος Μητσοτάκης που ονειρεύεται… αυτοδυναμία, με την Wall Street Journal και το Euronews να επισημαίνουν ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός πηγαίνει σε εκλογές με βαριά σκάνδαλα στην πλάτη και μια χώρα που την έριξε στα τάρτα της Ελευθερίας του Τύπου.

Δύο 24ωρα πριν τις εκλογές, η Wall Street Journal δημοσίευσε άρθρο με τίτλο «Ο Μητσοτάκης πηγαίνει στις εκλογές εν μέσω ανησυχίας για το κράτος δικαίου» και κάνει αναφορά στο σκάνδαλο των υποκλοπών αλλά την ανελευθερία του Τύπου.

Όπως σημειώνει η WSJ, ο τρόπος με τον οποίο χειρίστηκε το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων ο Μητσοτάκης έχει προκαλέσει έντονο προβληματισμό μέχρι και στους φιλελεύθερους ψηφοφόρους. Μάλιστα επισημαίνει τις αλλαγές στη νομοθεσία για την ΕΥΠ, οι οποίες έγιναν με στόχο να συσκοτίσουν το σκάνδαλο.

«Η κυβέρνηση έφερε τροπολογία σε άσχετη νομοθεσία, περιορίζοντας το δικαίωμα ενός ατόμου να γνωρίζει για προηγούμενες υποκλοπές εθνικής ασφάλειας» σημειώνει η WSJ και προσθέτει: «Η κυβέρνηση δεν έχει αρνηθεί ότι η ΕΥΠ παρακολουθούσε πολιτικούς, δημοσιογράφους και άλλους» σημειώνει και κάνει αναφορά στη δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη στο debate, όπου παραδέχτηκε το σκάνδαλο των υποκλοπών.

Η αμερικανική εφημερίδα φιλοξενεί δηλώσεις της Κατερίνας Παπανικολάου, μέλους της ΑΔΑΕ, η οποία τόνισε:  «Το δικαίωμα στην ιδιωτική επικοινωνία εξακολουθεί να μην προστατεύεται επαρκώς. Χωρίς αυτό, δεν έχουμε ελεύθερο πολίτη».

Στο δημοσίευμα τονίζεται μεταξύ άλλων η έντονη ανησυχία των Βρυξελλών για το κράτος δικαίου στη χώρα μας: «Αν και οι περισσότερες χώρες της ΕΕ παραμένουν δημοκρατίες με ανταγωνιστικές εκλογές, σε πολλές χώρες οι κυβερνήσεις προσπάθησαν να εδραιώσουν την εξουσία τους ελέγχοντας τα μέσα ενημέρωσης, το δικαστικό σώμα και άλλους θεσμούς», σημειώνεται χαρακτηριστικά. Παράλληλα, η WSJ επισημαίνει την κατρακύλα της χώρας μας στην τελευταία θέση για την Ελευθερία του Τύπου.

«Η Ελλάδα κατέχει την τελευταία θέση στην ΕΕ για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης για δύο συνεχόμενα χρόνια, σύμφωνα με τους Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα. Οι δημοσιογράφοι αντιμετωπίζουν εκφοβισμό από την παρακολούθηση της κυβέρνησης, τις μηνύσεις, την σκληρή αστυνόμευση και τη βία από πολιτικούς εξτρεμιστές» αναφέρει ενώ περιγράφοντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη αναφέρει ότι πρόκειται για «γόνο μίας εκ των τριών οικογενειών που κυριάρχησαν στην ελληνική πολιτική σκηνή μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο».

Μάλιστα, στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά και στην τραγωδία των Τεμπών, που «αποκάλυψε τα συνεχιζόμενα προβλήματα κακοδιαχείρισης και πατρωνίας στον δημόσιο τομέα της Ελλάδας».

Ανησυχία στην ΕΕ για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα του Μητσοτάκη

Την ίδια ώρα, το δημοσίευμα-«καταπέλτης» του Euronews για τον Κυριάκο Μητσοτάκη επικεντρώνεται στο σκάνδαλο των υποκλοπών και την ανησυχία για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα. Όπως τονίζεται, στις Βρυξέλλες δεν προβληματίζεται για τα δημοσιονομικά μεγέθη της Ελλάδας, αλλά για την κατάσταση του κράτους δικαίου στην Ελλάδα επί διακυβέρνησης Μητσοτάκη.

«Την Κυριακή θα διεξαχθούν βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα, την ώρα που οι υψηλές τιμές των τροφίμων και το κόστος ζωής βρίσκονται στο επίκεντρο των Ελλήνων ψηφοφόρων, σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις» αναφέρει το δημοσίευμα και τονίζει ότι στην ΕΕ προβληματίζονται για την ποιότητα του κράτους Δικαίου στην Ελλάδα, μετά το «ελληνικό Watergate» και την παρακολούθηση πολιτικών, δημοσιογράφοι και επιχειρηματίες από τις ελληνικές υπηρεσίες πληροφοριών.

Το Euronews αναφέρει ότι η κυβέρνηση αρνείται ότι χρησιμοποίησε λογισμικό κατασκοπείας, ωστόσο ο Νίνο Τσερετέλη, υπεύθυνος έρευνας στο Democracy Reporting International στο Βερολίνο, δεν είναι ευχαριστημένος και αναφέρει στην παρεμπόδιση της ΑΔΑΔΕ.

«Οι πολιτικές αρχές ουσιαστικά παρεμπόδισαν τις δραστηριότητες της ανεξάρτητης υπηρεσίας, η οποία υποτίθεται ότι επαληθεύει, για παράδειγμα, ποιος είναι στη λίστα παρακολούθησης. Και χρειάζονται αρκετά χρόνια για να ενημερωθούν οι άνθρωποι μετά την παρακολούθηση» είπε στο Euronews και πρόσθεσε: «Αυτό οδηγεί σε μια πραγματικά ανησυχητική κατάσταση, γιατί η αντιπολίτευση και οι δημοσιογράφοι είναι αυτοί που στοχοποιούνται. Και αυτό επηρεάζει σοβαρά την ποιότητα της δημοκρατίας στη χώρα και την ποιότητα του κράτους δικαίου».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This