Γκολ και αυτογκόλ στις κάλπες

Η ατζέντα που χρησιμοποίησαν Μητσοτάκης και Τσίπρας για να πείσουν τον ελληνικό λαό να τους ψηφίσει

Must Read

Σε λίγες ώρες το αποτέλεσμα των εκλογών θα είναι γνωστό και είτε ο Κυριάκος Μητσοτάκης είτε ο Αλέξης Τσίπρας θα έχουν το δικαίωμα να «κυνηγήσουν» τις όποιες πιθανότητες έχουν για σχηματισμό κυβέρνησης χωρίς η χώρα να οδηγηθεί σε δεύτερες εκλογές.

  • Από τον Κυριάκο Δημάγγελο

Πώς όμως έφτασαν τα δυο μεγάλα κόμματα στις κάλπες της 21ης Μαΐου; Ποια ζητήματα έθεσαν ψηλά στην ατζέντα τους Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας; Και, κυρίως, πώς επιχείρησαν αυτές τις τέσσερις εβδομάδες να κερδίσουν την ψήφο των πολιτών, διεκδικώντας τη δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης;

Η προεκλογική εκστρατεία των δύο μεγάλων κομμάτων μπορεί να είχε έντονο χαρακτήρα «lifestyle» και «ΤikΤok», όμως ήταν έντονα πολωτική, σκληρά πολιτική, ενώ πολλές φορές δεν έλειψαν και οι προσωπικές επιθέσεις. Το διακύβευμα άλλωστε των εκλογών ήταν μεγάλο, καθώς, όπως φαίνεται, την επόμενη τετραετία θα παρθούν σημαντικές αποφάσεις τόσο για την πορεία της οικονομίας όσο όμως και για τα εθνικά θέματα.

Παρά το γεγονός πως τόσο η Ν.Δ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ επικαλούνταν διαρκώς την ανάγκη για προγραμματική αντιπαράθεση, οι ουσιαστικές συζητήσεις γύρω από τις προκλήσεις που θα έχει να αντιμετωπίσει η ελληνική οικονομία αλλά και κοινωνία την επόμενη τετραετία ήταν περιορισμένες. Σε αυτό έβαλε το χεράκι του ο Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος με το περίφημο σχέδιο «Δήμητρα» πρόσφερε μια μοναδική ευκαιρία στον Κυριάκο Μητσοτάκη να αλλάξει το γήπεδο της προεκλογικής αντιπαράθεσης.

Με το σχέδιο «Δήμητρα» αλλά και το «γαλάζιο» επινόημα για τα «τοπικά νομίσματα» του Ευκλείδη Τσακαλώτου η Ν.Δ κατάφερε να γυρίσει την ατζέντα στο 2015. Μιλώντας για νέο κίνδυνο χρεοκοπίας, για νέες ενδεχόμενες συγκρούσεις με την Ευρώπη και νέους κινδύνους για την ελληνική οικονομία, αλλά και επαναφέροντας μνήμες από τη διαπραγμάτευση του 2015, το Μαξίμου κατάφερε τη δεύτερη προεκλογική εβδομάδα να θέσει ατζέντα και να συσπειρώσει ένα κομμάτι του ακροατηρίου, που δεν έχει τις καλύτερες αναμνήσεις από το 2015.

Ηγεμονική κατάφερε να είναι η Ν.Δ. και στην πρώτη εβδομάδα της προεκλογικής περιόδου, όταν τέθηκε το ζήτημα του φράχτη του Έβρου. Ο ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να έχει ξεκάθαρη θέση για την επέκταση του φράχτη, βρέθηκε να απολογείται για το αν θα κάνει εκπτώσεις στην εθνική ασφάλεια της χώρας. Σε αυτή τη μάχη για τον φράχτη του Έβρου ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε έδαφος, καθώς ούτε έπεισε πως ο φράχτης δεν είναι το μόνο εργαλείο ελέγχου του Προσφυγικού, ούτε κατόρθωσε να πείσει πως το Προσφυγικό δεν είναι ζήτημα ασφάλειας, ούτε φυσικά να έχει μια συνεκτική πρόταση. Ενδεικτικό είναι πως δύο εβδομάδες μετά, κόντρα στις τοποθετήσεις στελεχών του, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε πως θα επεκτείνει τον φράχτη στον Έβρο.

Τη δεύτερη εβδομάδα της προεκλογικής περιόδου το κλίμα ήταν αντίστοιχο, καθώς ψηλά στην ατζέντα βρέθηκε το ζήτημα του Αλέξη Γεωργούλη. Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να οδήγησε άμεσα στην πόρτα της εξόδου τον ευρωβουλευτή, όμως οι αναφορές του Στέλιου Κούλογλου ότι υπήρχαν σε γνώση της ευρωομάδας καταγγελίες, όσο και οι απανωτές επιθέσεις του ΠΑΣΟΚ πως από την Κουμουνδούρου διέρρευσε το όνομα της Ελένης Χρονοπούλου τον έφεραν σε δύσκολη θέση. Από αυτήν άρχισε να βγαίνει μόνο όταν η Ν.Δ. προσπάθησε μέσω της συγκεκριμένης υπόθεσης να «ξεπλύνει» τη Λίνα Μενδώνη για την υπόθεση Λιγνάδη.

Κι ενώ η προεκλογική περίοδος χαρακτηριζόταν τις πρώτες δύο εβδομάδες από την απόλυτη ηγεμονία της Ν.Δ., το κλίμα άρχισε να αλλάξει ξαφνικά στην τρίτη εβδομάδα. Κομβικό ρόλο σε αυτή την αλλαγή έπαιξε το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για τους πλειστηριασμούς και το ιδιωτικό χρέος, που ανάγκασε τη Ν.Δ. να μπει στο γήπεδο της επί της ουσίας πολιτικής αντιπαράθεσης.

Η ρελάνς ωστόσο του ΣΥΡΙΖΑ άρχισε από το βράδυ του προεκλογικού debate, όταν το σκάνδαλο των υποκλοπών μπήκε εκ νέου στο προσκήνιο της προεκλογικής περιόδου. Οι δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, η παραδοχή για ύπαρξη σκανδάλου, αλλά και όσα είπε για την παρακολούθηση Ανδρουλάκη προκάλεσαν το πρώτο σοκ. Τα σύννεφα πάνω από το Μαξίμου εμφανίστηκαν ξανά και ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε σε θέση απολογούμενου.

Πάνω σε αυτό ήρθε να «πατήσει» και η αποκάλυψη της «δημοκρατίας» για τις ανιστόρητες δηλώσεις Σκέρτσου αναφορικά με τις γερμανικές οφειλές, οι οποίες προκάλεσαν οργισμένες αντιδράσεις τόσο σε πολιτικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο. Δεν είναι δα και λίγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος να χαρακτηρίζει ζήτημα του παρελθόντος ένα εθνικό ζήτημα που αποτελεί κόκκινη γραμμή της χώρας τη τελευταία 20ετία.

Σε αυτή την αντεπίθεση του ΣΥΡΙΖΑ η Ν.Δ επιχείρησε να απαντήσει με την κοστολόγηση του προγράμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ωστόσο και αυτή η προσπάθεια έπεσε στο κενό, καθώς η λαθροχειρία Σκέρτσου με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, το οποίο υποτίθεται πως κοστολόγησε το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, γύρισε μπούμερανγκ στην κυβέρνηση.

Τα δύσκολα όμως για το Μαξίμου δεν τελείωσαν εκεί, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης άνοιξε με τον χειρότερο δυνατό τρόπο το δεύτερο θέμα που «πληγώνει» την κυβέρνηση. Η εργαλειοποίηση της τραγωδίας των Τεμπών, για την οποία κατήγγειλε μηχανοδηγούς και συγγενείς θυμάτων, προκάλεσε οργή, έντονες αντιδράσεις και πολιτικό σεισμό. Δεν έχουν περάσει άλλωστε παρά τρεις μήνες από το μοιραίο βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου, όταν 57 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στα Τέμπη, στο σιδηροδρομικό δίκτυο «καρμανιόλα».

Κι ενώ η κυβέρνηση μέχρι το πρωί της Πέμπτης ήταν σε θέση άμυνας, ο Γιώργος Κατρούγκαλος έδωσε μια ανάσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη, λέγοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα επαναφέρει τις υψηλές εισφορές στους ελεύθερους επαγγελματίες. Σε αυτή την προφανή πάσα του Γιώργου Κατρούγκαλου ωστόσο ο Αλέξης Τσίπρας έσπευσε να κάνει «τάκλιν», θέτοντας τον πρώην υπουργό εκτός εκλογικής μάχης. Το αν η κίνηση αυτή θα καταφέρει να ανακόψει τις αντιδράσεις ή όχι μένει να φανεί σε λίγες ώρες.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This