Ο Μητσοτάκης τηλεφώνησε στους αρχηγούς των κομμάτων – Εκλογές στις 25 Ιουνίου

Επιστρέφει την διερευνητική εντολή ο Μητσοτάκης

Must Read

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αλέξη Τσίπρα είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης το μεσημέρι της Δευτέρας, με σκοπό να τον ενημερώσει για τη διερευνητική εντολή.

Ο Μητσοτάκης ενημέρωσε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι θα παραδώσει τη διερευνητική εντολή που έλαβε από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε στον Αλέξη Τσίπρα την πρόθεσή του να διεξαχθούν οι δεύτερες εκλογές στις 25 Ιουνίου. Eπιπλέον, ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τηλεφωνικά τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη, τον Γενικό Γραμματέα του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα και τον Πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης Κυριάκο Βελόπουλο.

Επιπλέον, την Κυριακή 28  Μαΐου θα ορκιστεί η νέα Βουλή και στις 29 Μαΐου θα διαλυθεί για να προκηρυχθούν οι εκλογές. Αυτή τη στιγμή συνεδριάζει το εκτελεστικό γραφείο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε διευρυμένη σύνθεση.

Μητσοτάκης σε ΠτΔ: «Επιστρέφω τη διερευνητική το απόγευμα, εκλογές στις 25 Ιουνίου»

Τη διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης παρέδωσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος με τη σειρά του την ενημέρωσε πως θα την επιστρέψει το απόγευμα, καθώς, όπως είπε, δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για σχηματισμό κυβέρνησης. Η χώρα χρειάζεται ισχυρή κυβέρνηση με προοπτική τετραετίας, τόνισε χαρακτηριστικά.






 


 

 

Ο νικητής των χθεσινών εκλογών πέρασε χαμογελαστός από τις κάμερες, και μπήκε στο Προεδρικό Μέγαρο.

«Επιστρέφω τη διερευνητική το απόγευμα»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δήλωσε ότι το απόγευμα θα επιστρέψει την διερευνητική εντολή, καθώς όπως είπε δεν υπάρχουν προϋποθέσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης. 

 

 

«Θεωρώ ότι οι χθεσινές εκλογές ήταν προωθητικό βήμα ωριμότητας για τη δημοκρατία μας. Συγκρατώ ως θετική εξέλιξη το γεγονός ότι αυξήθηκε η συμμετοχή σε σχέση με τις εκλογές του 2019, το γεγονός ότι για πρώτη φορά ψήφισαν συμπολίτες μας που διαμένουν μόνιμα στο εξωτερικό. Τα αποτελέσματα εκδόθηκαν σε χρόνο ρεκόρ» συμπλήρωσε με νόημα.



 

 

Νωρίτερα, στο Προεδρικό Μέγαρο μετέβη ο Κώστας Τασούλας, ο οποίος και παρέδωσε τα τελικά αποτελέσματα στην Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

 

Εκκινεί η διαδικασία των διερευνητικών  

Ο κ. Τασούλας μετέβη στην Ηρώδου Αττικού, κρατώντας ένα μπλε φάκελο με τα τελικά αποτελέσματα των εκλογών, προκειμένου να τον επιδώσει στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Tα τελικά αποτελέσματα είχε δώσει στον πρόεδρο της Βουλής η υπηρεσιακή υπουργός Εσωτερικών Καλλιόπη Σπανού. Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου ξεκίνησε τη διαδικασία των διερευνητικών εντολών. 

Όπως ορίζει ακριβώς το άρθρο 37 του Συντάγματος, «η Πρόεδρος της Δημοκρατίας αφού εκ των τελικών αποτελεσμάτων διαπιστώσει ότι ο αρχηγός του πρώτου κόμματος δεν διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία (151) των εδρών στην νέας Βουλή» θα εκκινήσει τη διαδικασία των διερευνητικών εντολών. Όπως όλα δείχνουν στις 25 Ιουνίου θα είναι η δεύτερη εκλογική αναμέτρηση.  

 

 

«Η προεκλογική περίοδος κύλισε ομαλά με τις συνήθειες ενός δημοκρατικού διαλόγου. Πάντα υπάρχουν εντάσεις αλλά δεν νομίζω ότι ξεπεράστηκαν τα όρια. Οι εκλογές και η προετοιμασία και η μέρα η χθεσινή κύλισαν με απόλυτη ομαλότητα και χάρη στην πρόοδο της τεχνολογίας είχαμε τη δυνατότητα να έχουμε από αρκετά νωρίς τα αποτελέσματα», δήλωσε η κ. Σακελλαροπούλου κατά την παραλαβή των τελικών αποτελεσμάτων των εκλογών. Η ίδια εξήγησε: «το Σύνταγμα έχει με αρκετά μεγάλη σαφήνεια προδιαγράψει την πορεία των πραγμάτων, θα ακολουθηθεί αυτή η διαδικασία». Όλα θα πάνε κατ’ ευχήν, σχολίασε ο κ. Τασούλας.

Η διαδικασία 

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κάλεσε τον αρχηγό του πρώτου κόμματος σε κοινοβουλευτική δύναμη, που διαθέτει τη σχετική πλειοψηφία, για να διακριβωθεί η δυνατότητα σχηματισμού Κυβέρνησης που να απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της Bουλής. Εάν αυτή η προσπάθεια αποδειχθεί άκαρπη, η κυρία Σακελλαροπούλου θα παρέχει την διερευνητική εντολή στον αρχηγό του δεύτερου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος και εάν δεν τελεσφορήσει και αυτή, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα δώσει την διερευνητική εντολή στον αρχηγό του τρίτου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος.

Μέχρι τρεις μέρες!

Κάθε πολιτικός αρχηγός των τριών πρώτων κομμάτων, έχει την δυνατότητα έως τρείς ημέρες να κρατήσει την διερευνητική εντολή προκειμένου να ολοκληρώσει τις σχετικές διαβουλεύσεις με τα υπόλοιπα κοινοβουλευτικά κόμματα για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας. Η εξάντληση του τριημέρου, βεβαίως, δεν είναι υποχρεωτική. Εάν ένας εκ των τριών πολιτικών αρχηγών, θέλει, μπορεί να αρνηθεί την δυνατότητα άσκησης των διερευνητικών εντολών και να την παραδώσει αμέσως με την επίδοσή της από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας ή σε οποιαδήποτε στιγμή εντός του τριημέρου. 

 

 

Διαβάστε ακόμα:

Η επόμενη ημέρα των εκλογών

Αυτό το πασίγνωστο κόμμα πήρε μόλις μία ψήφο σε όλη τη χώρα!

 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This