Εκλογές 2023: Στο Προεδρικό στις 11.00 ο Αλέξης Τσίπρας για τη δεύτερη διερευνητική εντολή

Τα επόμενα βήματα μέχρι τις 25 Ιουνίου - Αποτίμηση αποτελεσμάτων και χάραξη στρατηγικών

Must Read

Τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία αναμένεται να δεχτεί σήμερα, Τρίτη 23/5, στις 11:00 η Πρόεδρος της Δημοκρατίας προκειμένου να του αναθέσει τη δεύτερη διερευνητική εντολή, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέστρεψε την πρώτη εφόσον όπως είπε, δεν υπάρχει προϋπόθεση για σχηματισμό κυβέρνησης, από την παρούσα Βουλή.

Ολοταχώς για την 25η Ιουνίου

Ο Αλέξης Τσίπρας θα λάβει τη δεύτερη διερευνητική εντολή από την Κατερίνα Σακελλαρόπουλου για τον σχηματισμό κυβέρνησης, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες δεν πρόκειται να την αξιοποιήσει. Στη συνέχεια, την τρίτη διερευνητική εντολή θα λάβει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος αναμένεται να πράξει αναλόγως.

Το… χρονικό των διερευνητικών εντολών 

Τη διερευνητική εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης επέστρεψε στην πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρόεδρος της ΝΔ κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα, μετέφερε την πρόθεσή του να διεξαχθούν οι εκλογές στις 25 Ιουνίου. Στη συνέχεια επικοινώνησε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη, τον Γενικό Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα και τον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης Κυριάκο ΒελόπουλοΠαράλληλα, ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς για την πρόθεσή του να επισπευσθεί η σύγκλιση και διάλυση της νέας Βουλής. Συγκεκριμένα, η ορκωμοσία των 300 βουλευτών θα γίνει την Κυριακή 28 Μαΐου και θα διαλυθεί την επομένη. Στις εκλογές της 21ης Μαΐου 2023 η ΝΔ, με την ενσωμάτωση στο 99,7%, έλαβε 40,79% και 146 έδρες, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ 20,07% και 71 έδρες, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ 11,46% και 41 έδρες, το ΚΚΕ 7,23% και 26 έδρες, και η Ελληνική Λύση 4,45% και 16 έδρες.

 






Στην Κουμουνδούρου επικρατεί αναβρασμός, καθώς ηττήθηκε η στρατηγική της απλής αναλογικής. Σήμερα θα συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία, και αύριο, Τετάρτη η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με στόχο να αναζητηθούν οι αιτίες του αρνητικού αποτελέσματος και να αποφασιστεί η στρατηγική του δεύτερου γύρου.

Διαβάστε ακόμα:

Με το βλέμμα στις εκλογές της 25ης Ιουνίου: Αυτός είναι ο στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This