Η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής, που δρομολογούν οι Βρυξέλλες για να επιλέξουν τους νέους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενδέχεται να τινάξουν στον αέρα τη διεξαγωγή του ντιμπέιτ.
Κι αυτό διότι στην Κομισιόν έχει πέσει στο τραπέζι να ξεκινήσει η σύνοδος στις 30 Ιουνίου και ίσως κρατήσει και την 1η Ιουλίου, την ημέρα δηλαδή που συμφώνησαν τα μέλη της διακομματικής επιτροπής για τη διεξαγωγή της τηλεμαχίας των 5 πολιτικών αρχηγών (Τσίπρας, Μητσοτάκης, Γεννηματά, Κουτσούμπας, Λεβέντης (δεν θα είναι ο Μιχαλολιάκος της Χρυσής Αυγής).
Αν συμβεί αυτό ίσως τελικά να μην γίνει το ντιμπέιτ, που πέρασε από 40 κύματα μέχρι να συμφωνηθεί, καθώς θα είναι δύσκολο να βρεθεί νέα ημερομηνία που να μπορούν να μετέχουν και οι πέντε αρχηγοί.
Ο κ. Τσίπρας ερωτηθείς για ενδεχόμενη ματαίωση του ντιμπέιτ σχολίασε χιουμοριστικά λέγοντας: «παράλληλοι μονόλογοι θα είναι, οπότε μπορεί να βγω μέσω Skype από τις Βρυξέλλες». Στη συνέχεια απάντησε πιο σοβαρά υποστηρίζοντας ότι αν δεν θα μπορεί εκείνος να είναι εγκαίρως πίσω στην Αθήνα είναι ένα ζήτημα που θα λύσει η διακομματική επιτροπή.
Από τη ΝΔ διέρρευσαν στη συνέχεια τα εξής:
«Το πρωί επικοινώνησε με τη ΝΔ ο κ. Νάσος Ηλιόπουλος ο οποίος δήλωσε την αδυναμία τού κ. Αλ. Τσίπρα να μετάσχει στο ντιμπέιτ της 1ης Ιουλίου, λόγω της έκτακτης Συνόδου Κορυφής στις 30 Ιουνίου και πρότεινε ως εναλλακτικές ημερομηνίες διεξαγωγής του είτε την 2η Ιουλίου, είτε την 27η Ιουνίου.
Η ΝΔ κατανοώντας τη δυσκολία του κ. Τσίπρα να ανταποκριθεί στην ορισθείσα ημερομηνία, δέχθηκε ως εναλλακτική ημέρα διεξαγωγής του ντιμπέιτ την 27η Ιουνίου. Ύστερα από διαβουλεύσεις του κ. Ηλιόπουλου με τα άλλα κόμματα τα οποία επίσης έπρεπε να μεταβάλουν τον προγραμματισμό τους, η ΝΔ πρότεινε ως τρίτη εναλλακτική ημέρα την 28 Ιουνίου.
Ο κ. Ηλιόπουλος αργά το απόγευμα ενημέρωσε τη ΝΔ ότι δεν έχει καταστεί δυνατόν μέχρι στιγμής να βρεθεί κοινή ημερομηνία με τα άλλα κόμματα για την διεξαγωγή του ντιμπέιτ.
Οι δηλώσεις του κ. Τσίπρα, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι οι πολιτικοί του αντίπαλοι επιθυμούν τους παράλληλους μονολόγους, ενώ εκείνος τάχα τον διάλογο είναι δηλωτικές της αδιόρθωτης αλαζονείας του.
Πόσο μάλλον όταν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης επιχειρούν να βρουν μια λύση σε ένα πρόβλημα που ουδόλως προκάλεσαν».
Χθες η διακομματική επιτροπή συμφώνησε να χωριστεί ο διάλογος σε τέσσερις θεματικές ενότητες και στο τέλος οι δημοσιογράφοι να υποβάλλουν από μια «ελεύθερη» ερώτηση. Οι πολιτικοί αρχηγοί θα έχουν στην διάθεσή τους 1,5 λεπτό για να απαντήσουν στις ερωτήσεις και επιπλέον 3 λεπτά στο τέλος, για ελεύθερο επίλογο.
Από πλευράς ΝΔ προτάθηκαν οι εξής ενότητες:
- Οικονομία, ανάπτυξη και θέσεις εργασίας,
- Παιδεία, υγεία, πρόνοια,
- Καθημερινότητα και ασφάλεια
Ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε να μπει ενότητα για εργασία αλλά και δημόσια διοίκηση, ωστόσο οι τελικές αποφάσεις για το πώς θα κινηθεί το ντιμπέιτ θα παρθούν πιθανότατα σε νέα συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής την ερχόμενη Δευτέρα.