«Μπλόκο» σε νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας από Ελλάδα και Ουγγαρία

Στην εκπνοή της θητείας της, η Κυβέρνηση Μητσοτάκη συντάχθηκε με τον Ορμπαν

Must Read

Το 11ο πακέτο κυρώσεων που ετοιμάζει η ΕΕ κατά της Ρωσίας φαίνεται ότι θα περάσει από… σαράντα κύματα, καθώς βρίσκει σθεναρή αντίσταση όχι μόνο από την Ουγγαρία πλέον, αλλά και από την Ελλάδα, όπως αποκαλύπτει το Politico!

Όπως σχολιάζει το σχετικό άρθρο, «η Ουγγαρία κέρδισε έναν απίθανο σύμμαχο. Αφού έπαιξε σε μεγάλο βαθμό σόλο στην αντίθεσή της κατά των ρωσικών κυρώσεων, η Βουδαπέστη λαμβάνει τώρα υποστήριξη από την Αθήνα, στον σκεπτικισμό της σχετικά με τα πιο πρόσφατα μέτρα κατά της Ρωσίας, είπαν πέντε διπλωμάτες της ΕΕ στο Politico».

Ενώ τα 10 προηγούμενα πακέτα κυρώσεων η ΕΕ επικεντρώνονταν σε μέτρα για να εμποδίσει τη ροή του χρήματος στην πολεμική μηχανή του Βλαντιμίρ Πούτιν, οι Βρυξέλλες θέλουν αυτή η τη φορά να αποφύγουν την παράκαμψη των κυρώσεων τους.

Σύμφωνα με το Politico, σε ένα άνευ προηγουμένου βήμα για το μπλοκ, το τρέχον πακέτο θα μπορούσε να στοχεύσει άλλες χώρες που βοηθούν τη Μόσχα να αποφύγει το εμπορικό της εμπάργκο!

Βουδαπέστη και Αθήνα έχουν συμμαχήσει, ωστόσο, συνδέοντας την έγκρισή τους για το πακέτο κυρώσεων, με ένα ξεχωριστό ακανθώδες ζήτημα που αφορά την Ουκρανία. Το Κίεβο έχει συντάξει μια λίστα με ιδιωτικές εταιρείες που αποκαλεί «χορηγούς πολέμου», η οποία περιλαμβάνει μια σειρά από ευρωπαϊκές εταιρείες, μεταξύ των οποίων και ναυτιλιακές εταιρείες ελληνικών συμφερόντων.

«Το περίεργο ζευγάρι θέλει να διαγραφούν ορισμένες από τις εταιρείες τους από αυτή τη λίστα προτού συμφωνήσουν με το πακέτο κυρώσεων. Αν και αυτά τα ζητήματα συνήθως δεν συνδέονται, η Ουγγαρία και η Ελλάδα χρησιμοποιούν το πακέτο κυρώσεων ως πολιτικό μοχλό για να βγάλουν τις εταιρείες τους από τη λίστα της Ουκρανίας», σχολιάζει το Politico.

Αυτή η στάση των δύο χωρών, πυροδότησε εντάσεις στη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, όπου η Γερμανίδα ΥΠΕΞ Αναλένα Μπέρμποκ επέκρινε ευθέως την Ουγγαρία, σύμφωνα με διπλωμάτες που γνωρίζουν την κατάσταση.

Επίσης, σε συνάντηση των πρεσβευτών της ΕΕ την Τετάρτη, «η Ελλάδα ήταν πολύ στην πρώτη γραμμή της συζήτησης», ανέφεραν τέσσερις από τους διπλωμάτες στο Politico. «Η Αθήνα απώθησε τις προτάσεις» που έγιναν για αποφυγή της παράκαμψης των κυρώσεων.

«Η Ελλάδα επανέλαβε ότι, εάν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία για παραβίαση κυρώσεων, θα πρέπει να γνωστοποιηθούν στα ενδιαφερόμενα κράτη μέλη, σε τεχνικό επίπεδο, ώστε να διερευνηθεί επαρκώς και στη συνέχεια να ληφθούν τα δέοντα μέτρα», είπε Ευρωπαίος διπλωμάτης που γνωρίζει την ατζέντα. «Στην περίπτωση της ουκρανικής λίστας, οι ελληνικές εταιρείες κατηγορούνται ως Χορηγοί Διεθνούς Πολέμου, παρόλο που δεν παραβιάζουν τα περιοριστικά μέτρα κατά της Ρωσίας».

Ένας άλλος διπλωμάτης της ΕΕ είπε ότι, ενώ «συμπάσχουν» με την ελληνική θέση, «το ερώτημα είναι πόσο βλάπτει [την οικονομία τους] και η Ελλάδα λέει ότι είναι πολύ επιζήμιο. Δεν έχουμε πρόβλημα με αυτή τη θέση — αλλά ανεξάρτητα από αυτό θέλουμε φυσικά το επόμενο πακέτο κυρώσεων».

Ένας άλλος διπλωμάτης της ΕΕ είπε ότι, εφόσον η Ουγγαρία και η Ελλάδα αρνούνται να συμφωνήσουν σε οτιδήποτε προτού οι εταιρείες τους βγουν από τη λίστα, «δεν υπάρχει πίεση να προχωρήσουμε πραγματικά στα άλλα μέρη».

Ωστόσο, οι Ευρωπαίοι διπλωμάτες λένε επίσης ότι βλέπουν την Αθήνα και τη Βουδαπέστη διαφορετικά. Το επίπεδο απογοήτευσης με τη Βουδαπέστη είναι πολύ υψηλότερο, δεδομένου ότι η φιλορωσική και φιλοκινεζική γραμμή της έχει συχνά εμποδίσει την ΕΕ να καταλήξει σε ομοφωνία σχετικά με δηλώσεις για τη Μόσχα και το Πεκίνο. Η Ουγγαρία μπλοκάρει επίσης την έγκριση μιας όγδοης δόσης χρημάτων από την ΕΕ για την επιστροφή στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This