Σύγκληση και διάλυση της… ολίγων ωρών Βουλής

Το πρωί εκλέγεται προεδρείο και το απόγευμα διαλύεται - Αντίστροφη μέτρηση για τη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση της 25ης Ιουνίου

Must Read

Με ταχύτατους ρυθμούς προχωρά η διαδικασία προς τις εκλογές της 25ης Ιουνίου. Σήμερα, Δευτέρα 29/5, συνέρχεται για να εκλεγεί το προεδρείο, ώστε το απόγευμα να ακολουθήσει η διάλυσή της με Προεδρικό Διάταγμα και η προκήρυξη νέων εκλογών με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής. 

Στις 10:30 το πρωί έχει προγραμματιστεί η εκλογή του Προέδρου της Βουλής, καθώς και τριών αντιπροέδρων, δύο κοσμητόρων και τεσσάρων γραμματέων από την πρώτη σε δύναμη κοινοβουλευτική ομάδα, ενός αντιπροέδρου, ενός κοσμήτορα και ενός γραμματέα από τη δεύτερη σε δύναμη κοινοβουλευτική ομάδα, ενός αντιπροέδρου και ενός γραμματέα από την τρίτη σε δύναμη κοινοβουλευτική ομάδα, καθώς και ενός αντιπροέδρου από τις υπόλοιπες δύο κοινοβουλευτικές ομάδες. 

 






Ο πρωθυπουργός Ιωάννης Σαρμάς θα παραβρεθεί σήμερα στην εκλογή του προεδρείου της Βουλής. Ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, πρότεινε εκ νέου για το αξίωμα του Προέδρου της Βουλής τον βουλευτή Ιωαννίνων Κωνσταντίνο Τασούλα, για α’ αντιπρόεδρο τον βουλευτή Α’ Αθηνών Νικήτα Κακλαμάνη, για β’ αντιπρόεδρο τον βουλευτή Λέσβου Χαράλαμπο Αθανασίου, και για γ’ αντιπρόεδρο τον βουλευτή Β’ Δυτικής Αττικής Αθανάσιο Μπούρα. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας πρότεινε για δ’ αντιπρόεδρο τη βουλευτή Ιωαννίνων Μερόπη Τζούφη. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής επαναπρότεινε για ε’ αντιπρόεδρο τον βουλευτή Αρκαδίας Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο. Για τη θέση του στ’ αντιπροέδρου, ο γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας πρότεινε εκ νέου τον βουλευτή Λάρισας Γιώργο Λαμπρούλη, ενώ για τη θέση του ζ’ αντιπροέδρου, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης πρότεινε τον βουλευτή Β’ Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Χήτα.

Σε θέση… μάχης τα κομματικά επιτελεία!

Σε λίγες ώρες ξεκινά και πάλι επισήμως η προεκλογική περίοδος για τη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση της 25ης Ιουνίου. Αμέσως μετά την ορκωμοσία της νέας Βουλής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετέβη στο στρατηγείο της Νέας Δημοκρατίας, στην οδό Πειραιώς, όπου μίλησε στους εκλεγμένους βουλευτές του κόμματος, καλώντας τους σε εγρήγορση. Σήμερα θα παραχωρήσει τηλεοπτική συνέντευξη, στις 10:30 θα λάβει μέρος στη συνεδρίαση της βουλής για την εκλογή του προεδρείου της και στις 19:00 θα επισκεφθεί το Περιστέρι και θα απευθύνει χαιρετισμό σε συγκέντρωση πολιτών. 

 






Την ίδια ώρα, σήμα για νέο ξεκίνημα, σήμα επανεκκίνησης του ΣΥΡΙΖΑ θα δώσει ο πρόδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας στην συνεδρίαση της νέα εκλογικής Επιτροπής, σήμερα Δευτέρα 29/5. Στην 20μελή Επιτροπή, τα νέα στελέχη τα οποία συμμετέχουν, τεχνοκράτες ως επί το πλείστον, οι οποίοι ήδη έχουν δουλέψει πάνω σε σημαντικές πτυχές του προγραμματος του ΣΥΡΙΖΑ, μαζί με τα εμπειρα παλαιότερα πολιτικά στελέχη της Επιτροπής, αναλαμβάνουν την επικοινωνία για την ανάδειξη του προγράμματος. Προσκλητήριο συστράτευσης και νίκης στις εκλογές του Ιουνίου έκανε ο Νίκος Ανδρουλάκης, μιλώντας σε βουλευτές και μέλη της Κεντρικής Επιτροπής τονίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής θα αποτελεί ασπίδα για τους αδύναμους και την μεσαία τάξη.

 


Ο Δημήτρης Κουτσούμπας, μιλώντας στη νέα κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του τόνισε ότι στόχος του Κομμουνιστικού Κόμματος η ισχυροποίησή του στις εκλογές της 25ης Ιουνίου. «Οι εκλογές του Ιούνη γίνονται με έναν ακόμα πιο άδικο εκλογικό νόμο, που κλέβει έδρες για να τις χαρίσει ως μπόνους στο πρώτο κόμμα. Συνεπώς, το επόμενο θετικό βήμα, θα είναι το ΚΚΕ να αχρηστεύσει τον εκλογικό νόμο, να κρατήσει τις 26 έδρες που μας έδωσε ο λαός», είπε ο κ. Κουτσούμπας.

Ορκίστηκαν οι «300» των εκλογών της 21ης Μαΐου

Ορκίστηκε χθες Κυριακή, ενώπιον της Κατερίνας Σακελλαροπούλου, η Βουλή που προέκυψε από τις κάλπες της 21ης Μαΐου 2023. Κατά τις πρόσφατες εκλογές, που διεξήχθησαν με το σύστημα της απλής αναλογικής, πέντε κόμματα εισήλθαν στη Βουλή, ξεπερνώντας το σχετικό «κατώφλι» του 3%. Η ΝΔ με 40,79% που εξέλεξε 146 βουλευτές, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με 20,07% και 71 βουλευτές, το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής με 11,46% και 41 βουλευτές, το ΚΚΕ με 7,23% και 26 βουλευτές, και η Ελληνική Λύση, με 4,45% και 16 βουλευτές. Πρόκειται για τη δεύτερη «φευγαλέα» Βουλή στη μεταπολεμική ιστορία της χώρας, μετά την, επίσης διήμερης διάρκειας, Βουλή, που προέκυψε από τις κάλπες της 6ης Μαΐου 2012.

Διαβάστε ακόμα:

Ολα τα σενάρια για τις εκλογές της 25ης Ιουνίου

Οι χαμένοι της απλής αναλογικής και οι… καραμπόλες που έρχονται

Μαίνεται ο «πόλεμος» ανάμεσα στα κόμματα για τις ψήφους των χριστιανών

Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται (ακόμα) σε vertigo, χωρίς ξεκάθαρο σχέδιο για την επόμενη μέρα

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This