«Σπιτάκια ανακύκλωσης»: Απάντηση-κόλαφος της Κομισιόν για τη διαχείριση κοινοτικών κονδυλίων από τη ΝΔ!

Επιβεβαιώνεται το «πάγωμα» της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης για την σκανδαλώδη δαπάνη δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ

Must Read

Πλήρως εκτεθειμένη βρίσκεται για μία φορά ακόμα η κυβέρνηση της ΝΔ σε ότι αφορά το σκάνδαλο εκατομμυρίων με τα λεγόμενα «σπιτάκια ανακύκλωσης», για τα οποία «πάγωσε» η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση.

Αυτό επιβεβαιώθηκε μετά και από την απάντηση-κόλαφο που έδωσε η Κομισιόν (δια της αρμόδιας Ευρωπαίας Επιτρόπου για τη Συνοχή και τις Μεταρρυθμίσεις Ελίζα Φερέιρα), σε ερώτηση του Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρη Παπαδημούλη.

Ο επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ρώτησε την Κομισιόν για τα ζητήματα που έχουν ανακύψει, ζητώντας διευκρινίσεις για το ποιες είναι οι «περαιτέρω ενέργειες που είναι απαραίτητες για τη διευθέτηση του ζητήματος», όπως ανέφερε στην επιστολή-κόλαφο προς τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων η ίδια η Ευρωπαία Επίτροπος.

Επιβεβαιώνοντας το «πάγωμα» της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης, η Επίτροπος Φερέιρα στην απάντησή της αναφέρει πως «οι υπηρεσίες της Επιτροπής ζήτησαν από τις ελληνικές αρχές πρόσθετες πληροφορίες όσον αφορά διάφορα ζητήματα που σχετίζονται με τη στρατηγική σημασία, τη σχέση κόστους-οφέλους και τη διαδικασία σύναψης συμβάσεων».

Υπογραμμίζει με νόημα η Επίτροπος πως «οι ελληνικές αρχές δεσμεύθηκαν να μην προβούν στη δήλωση δαπανών» σχετικά με τα σπιτάκια ανακύκλωσης.

Τέλος, η Κομισιόν στην απάντησή της ζητά περαιτέρω έλεγχο, αναφέροντας: «Η Επιτροπή πρότεινε να διενεργήσει τον έλεγχο η ελληνική αρχή ελέγχου (ΕΔΕΛ) για την αντιμετώπιση των ζητημάτων».

Σύμφωνα με την απάντηση, «οι προαναφερθείσες επενδύσεις αφορούν έργα συνολικού ύψους 48 εκατ. ευρώ που χρηματοδοτούνται στην περιφέρεια Αττικής στο πλαίσιο του Προγράμματος Μεταφορών και Περιβάλλοντος 2014-2020, ενώ παρόμοιες επενδύσεις επιλέχθηκαν και για συγχρηματοδότηση από την ΕΕ στις περιφέρειες Πελοποννήσου με προϋπολογισμό 22 εκατ. ευρώ και στην Κρήτη με προϋπολογισμό 22 εκατ. ευρώ».

  • Η πλήρης ερώτηση και η απάντηση:

Θέμα: Πάγωμα της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης για τα «σπιτάκια ανακύκλωσης» στην Ελλάδα

Δημοσιεύματα του ελληνικού τύπου αποκαλύπτουν επιστολή της κ. ElisaFerreira, Επιτρόπου αρμόδιας για τη Συνοχή και τις Μεταρρυθμίσεις, προς τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων της Ελλάδας, με την οποία αφήνονται σαφείς αιχμές για τη χρηστή διαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων για τη χρηματοδότηση του συστήματος ανταποδοτικής ανακύκλωσης στην Ελλάδα, γνωστού ως «σπιτάκια ανακύκλωσης». Ειδικότερα, σε συνέχεια αλληλογραφίας μεταξύ των ευρωπαϊκών και των ελληνικών υπηρεσιών, η Επίτροπος αναφέρει ότι, ενόσω εκκρεμούν η αξιολόγηση της αποδοτικότητας, της αποτελεσματικότητας και της σχέσης κόστους-οφέλους και η τελική διευθέτηση των ζητημάτων που έχουν ανακύψει, παγώνει η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για το έργο, με την απόσυρση των σχετικών δαπανών από εκκρεμείς αιτήσεις επιστροφής δαπανών και τη μη συμπερίληψή τους σε επόμενες αιτήσεις πληρωμής. Παράλληλα, η Επίτροπος αναφέρει ότι έχει ζητήσει από τις αρμόδιες ευρωπαϊκές υπηρεσίες να ενημερώσουν την ελληνική διοίκηση για περαιτέρω ενέργειες που είναι απαραίτητες για τη διευθέτηση του ζητήματος, ώστε να διασφαλιστεί ότι η χρηματοδότηση της ΕΕ υλοποιείται με στρατηγικό, αποτελεσματικό και οικονομικά αποδοτικό τρόπο.

Ερωτάται η Επιτροπή:
1. Ποια είναι τα ειδικότερα ζητήματα που έχουν ανακύψει και οδήγησαν στο πάγωμα της χρηματοδότησης και ποιοι συγκεκριμένοι κίνδυνοι έχουν εντοπιστεί;
2. Ποιες περιοχές αφορούν τα ζητήματα που έχουν εντοπιστεί, σε ποια χρονική περίοδο αναφέρονται και ποιο το ύψος των σχετικών κονδυλίων;
3. Σε ποιες περαιτέρω ενέργειες αναφέρεται η Επίτροπος;

  • Απάντηση της κ. Ferreira εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής:
  1. Οι υπηρεσίες της Επιτροπής ζήτησαν από τις ελληνικές αρχές, στο πλαίσιο των τακτικών ανταλλαγών τους σχετικά με την εφαρμογή των προγραμμάτων συνοχής, πρόσθετες πληροφορίες όσον αφορά διάφορα ζητήματα που σχετίζονται με τη στρατηγική σημασία, τη σχέση κόστους-οφέλους και τη διαδικασία σύναψης συμβάσεων σε μια συγκεκριμένη κατηγορία εγκαταστάσεων ανακύκλωσης στερεών αποβλήτων («σπιτάκια ανακύκλωσης»).
  2. Οι προαναφερθείσες επενδύσεις αφορούν έργα συνολικού ύψους 48 εκατ. ευρώ που χρηματοδοτούνται στην περιφέρεια Αττικής στο πλαίσιο του Προγράμματος Μεταφορών και Περιβάλλοντος 2014-2020, ενώ παρόμοιες επενδύσεις επιλέχθηκαν και για συγχρηματοδότηση από την ΕΕ στις περιφέρειες Πελοποννήσου με προϋπολογισμό 22 εκατ. ευρώ και στην Κρήτη με προϋπολογισμό 22 εκατ. ευρώ.
  3. Στο πλαίσιο αυτό, οι ελληνικές αρχές δεσμεύτηκαν να μην προβούν στη δήλωση δαπανών σε σχέση με τα «σπιτάκια ανακύκλωσης». Σύμφωνα με τις διαδικασίες που διέπουν το σύστημα διαχείρισης και ελέγχου των ταμείων της πολιτικής συνοχής, η Επιτροπή πρότεινε να διενεργήσει τον έλεγχο η ελληνική αρχή ελέγχου (ΕΔΕΛ) για την αντιμετώπιση των ζητημάτων που αναφέρονται στο σημείο 1.

Διαβάστε ακόμα:

 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This