Πιάστηκε αδιάβαστος στον τομέα της ευθύνης του ο Μηταράκης!

Must Read

Για άλλη μια φορά ο Νότης Μηταράκης, ο πρώην υπουργός Μετανάστευσης πιάστηκε αδιάβαστος στον τομέα ευθύνης του.

Ο ίδιος μιλώντας στην ΕΡΤ για τον ρόλο των ελληνικών αρχών στο ναυάγιο με τους μετανάστες νοτιοδυτικά της Πύλου ανέφερε ότι «Το Λιμενικό δεν έχει το δικαίωμα να παρέμβει σε διεθνή ύδατα», συγχέοντας ουσιαστικά τη δυνατότητα σύλληψης σκάφους, με την παροχή βοήθειας.

«Είναι σε ισχύ από το 1994 και έχει υπογραφεί από 168 κράτη-μέλη. Αυτή ορίζει ότι το Λιμενικό Σώμα έχει δικαίωμα να σταματήσει ένα σκάφος, να το ελέγξει για παράνομη δράση εντός χωρικών υδάτων. Τα χωρικά ύδατα της Ελλάδος σε εκείνο το σημείο είναι 12 ναυτικά μίλια. Υπό προϋποθέσεις μπορεί να υπάρχει μία ζώνη επιπλέον 12 μιλίων, η συνορεύουσα ζώνη, η οποία δεν υπάρχει στο Ιόνιο και να φτάσει τη δικαιοδοσία του Λιμενικού στα 24 μίλια. Εν πάσει περιπτώσει εδώ μιλάμε για 49 μίλια εκτός από την ακτογραμμή της Ελλάδος. Εκεί το Λιμενικό δεν έχει δικαίωμα να παρέμβει σε διεθνή ύδατα. Όπως δεν μπορούν άλλες χώρες να σταματήσουν ελληνικά πλοία που πλέουν ανά τον πλανήτη σε διεθνή ύδατα, έτσι και το ελληνικό λιμενικό δεν μπορεί προληπτικά να σταματήσει ένα σκάφος για έλεγχο για μία παράνομη πράξη όπως είναι η παράνομη μετανάστευση, εκτός χωρικών υδάτων» ανέφερε.

Σε απάντησή του στο Twitter, o υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Στέφανος Κασσελάκης επισημαίνει ότι ο Νότης Μηταράκης επικαλέστηκε λάθος σύμβαση για την έρευνα και διάσωση, σχολιάζοντας μάλιστα «”αριστεία”, όχι αστεία…».

Σύμφωνα με τον υποψήφιο που είναι επιχειρηματίας στο χώρο της ναυτιλίας, «εφαρμογή έχει η “Διεθνής Σύμβαση για τη ναυτική Έρευνα και Διάσωση” του 1979, η οποία κυρώθηκε από την Ελλάδα με το ν. 1844/1989 (ΦΕΚ Α’ 100/1989)».

Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι η εν λόγω Διεθνής Σύμβαση αναφέρει: «Με τη λήψη πληροφορίας ότι ένα άτομο βρίσκεται σε κίνδυνο στη θάλασσα σε μια περιοχή όπου ένα Μέρος μεριμνά για το συνολικό συντονισμό των επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης, οι υπεύθυνες αρχές του Μέρους αυτού θα λάβουν άμεσα μέτρα για να παράσχουν την καταλληλότερη διαθέσιμη βοήθεια».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This