Σωκράτης Φάμελλος: Καταρτισμένος, σοβαρός και πάντα μετρημένος

Η δουλειά του μεταβατικού προέδρου στον ΣΥΡΙΖΑ είναι ναρκοπέδιο. Ο ίδιος ουδέποτε έθρεψε τις εσωκομματικές κόντρες και μπορεί να τα καταφέρει

Must Read

Περισσότερο απ’ όλα ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να χρειάζεται σ’ αυτή τη φάση μια σχετική ηρεμία προκειμένου να προχωρήσει παρακάτω, έστω και βαθιά λαβωμένος, στη μετά Τσίπρα εποχή. Απ’ αυτή την οπτική η επιλογή του Σωκράτη Φάμελλου κρίνεται εύστοχη, όπως θα ήταν και της Όλγας Γεροβασίλη, εφόσον αποφάσιζε να δεχτεί τον δύσκολο και πολύ απαιτητικό, για το συγκεκριμένο τάιμινγκ, ρόλο.

  • Από τον Βασίλη Γαλούπη

Ο Φάμελλος είναι ένας μετριοπαθής πολιτικός, καταρτισμένος και δυναμικός όποτε το απαιτούν οι συνθήκες. Είναι από τις όχι και πολλές περιπτώσεις στον ΣΥΡΙΖΑ που η άποψή του έχει ειδικό βάρος, τόσο στις τηλεοπτικές παρουσίες του όσο και στην κοινή γνώμη. Αποφεύγει τις υπερβολές και προσπαθεί να μιλά συγκροτημένα με επιχειρήματα και στοιχεία.

Εσωκομματικά ο Φάμελλος δεν ήταν από τους δελφίνους, οι οποίοι τώρα που καίει η μπάλα έχουν λουφάξει, ούτε από αυτούς που έθρεφαν τις κόντρες. Και γι’ αυτό του έδωσαν τώρα την καυτή πατάτα. Ακριβώς επειδή στον ΣΥΡΙΖΑ ξέρουν, οι όποιοι δελφίνοι και μη, ότι μπορεί να τα καταφέρει. Αυτό από μόνο του δείχνει πολλά.

Δεν είναι τυχαίο ότι σ’ αυτή την ηλεκτρισμένη περίοδο, που στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης γλείφουν τις πληγές τους με θολό βλέμμα για την επόμενη μέρα, οι δύο επιλογές που ακούστηκαν για την προεδρία της κοινοβουλευτικής ομάδας ήταν δύο στελεχών, αρχικά της Γεροβασίλη και στη συνέχεια του Φάμελλου, που διακρίνονται για τη σοβαρότητά τους.

Και, με αφορμή την απόφαση για τον πρόεδρο της Κ.Ο., είναι απορίας άξιον πώς αντί στον ΣΥΡΙΖΑ να προβάλλουν τόσα χρόνια κυρίως τέτοιες φωνές, έδιναν περισσότερο χώρο σε βουλευτές και στελέχη που άλλοτε κραύγαζαν, άλλοτε προκαλούσαν, άλλοτε έκαναν γκάφες κι άλλοτε έλεγαν ασυναρτησίες.

Στην ανάγκη, δηλαδή, «τραβούν» από τον ΣΥΡΙΖΑ το χαρτί του Φάμελλου προκειμένου να εγγυηθεί την ομαλότητα στη μεταβατική περίοδο μέχρι την εκλογή του αντι-Τσίπρα. Ομως ειδικά στην προεκλογική περίοδο τα ονόματα που φρόντιζε η Κουμουνδούρου να έχουν τον πρώτο λόγο στα κανάλια ήταν άλλα. Οι συνέπειες αυτής της αποτυχημένης στρατηγικής φάνηκαν στις εκλογές και ήταν οδυνηρές για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης,

Ο Φάμελλος πέτυχε από την έναρξη της ενεργειακής κρίσης να παίξει σωστά τον ρόλο του ως τομεάρχης με τη συγκεκριμένη αρμοδιότητα. Ασκησε αντιπολίτευση επί της ουσίας και πολλές φορές στρίμωξε την κυβέρνηση, η οποία ειδικά στο πρώτο διάστημα δεν μπορούσε να βρει απαντήσεις.

Την κεντραρισμένη αντιπολίτευση για το θέμα της ενέργειας λόγω Φάμελλου ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν έτοιμος να την κάνει και σε άλλα πεδία αιχμής, όπως η οικονομία ή η Υγεία. Εκεί λαλούσαν πολλοί κοκόροι στην Κουμουνδούρου, με συνέπεια η Ν.Δ. να επικρατεί κατά κράτος.

Ο Σωκράτης Φάμελλος, αδερφός του γνωστού τραγουδοποιού Μανώλη, έχει εξειδίκευση στο αντικείμενο της ενέργειας, όπως και στα θέματα περιβάλλοντος. Από το 2016, άλλωστε, ήταν αναπληρωτής υπουργός στο συγκεκριμένο υπουργείο, με θετικό απολογισμό για το έργο που παρουσίασε.

Πέρα, όμως, από την κατάρτισή του, υπήρχε και η μεστή τηλεοπτική παρουσία του, όπως και η στάση του στη Βουλή ή στις Επιτροπές. Εχει κάνει σημαντικές παρεμβάσεις για το θέμα της ακρίβειας και της παραγωγής ενέργειας, με στοιχεία που αποδείκνυαν ότι η Ελλάδα είναι η πιο ακριβή χώρα στην Ευρώπη, αλλά και για την καύση των σκουπιδιών.

Υπερκέρδη εταιριών ενέργειας

Ηταν ένας από αυτούς που άνοιξαν και σήκωσαν στις πλάτες τους το θέμα της φορολόγησης υπερκερδών για τις εταιρίες ενέργειας, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι τα κρύβει. Συχνά ο Αλέξης Τσίπρας επικαλούνταν επιχειρήματα του «ειδικού» Φάμελλου στις πρωθυπουργικές ομιλίες του, την εποχή που οι τιμές στην ενέργεια γονάτιζαν τα νοικοκυριά. Απαιτούσε να κατατεθούν στη Βουλή όλα τα στοιχεία για τα κέρδη των εταιριών παροχής ενέργειας, με τον υπουργό Περιβάλλοντος Κώστα Σκρέκα να έρχεται σε δύσκολη θέση κι εν τέλει να αρνείται επικαλούμενος το… επιχείρημα περί εμπορικού… απορρήτου.

Τον Μάιο του 2022 ήταν ο Φάμελλος που αποκάλυψε, στη διάρκεια συνεδρίασης της ειδικής επιτροπής της Βουλής, παρουσία του Σκρέκα και του προέδρου της ΡΑΕ Δαγούμα, την κυβερνητική παρέμβαση στο έργο της ανεξάρτητης Αρχής για την ενέργεια. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είχε φέρει στο φως σημείο του πορίσματος της ΡΑΕ με την υπόδειξη που έκανε ο Σκρέκας στην Αρχή για έναν, κατ’ ουσίαν, πιο «βολικό» τρόπο υπολογισμού των υπερκερδών. Η ΡΑΕ έχει υποκύψει στη μεθόδευση της κυβέρνησης, κατέληξε τότε στην ομιλία του ο Σωκράτης Φάμελλος.

Είχε αιχμηρό λόγο και για το θέμα των υποκλοπών, αλλά χωρίς να ξεπερνά τα όρια έτσι ώστε να αδικεί ο ίδιος τα επιχειρήματά του. Τον περασμένο Ιανουάριο περιέγραφε την κατάσταση σκληρά αλλά και ρεαλιστικά: «Ο κ. Μητσοτάκης έθεσε υπό την εποπτεία του την ΕΥΠ, διόρισε τον κ. Κοντολέοντα επικεφαλής, κατέστρεψε τα αρχεία της παρακολούθησης του κ. Ανδρουλάκη, χρησιμοποίησε τη δικαιολογία του απορρήτου για να μην καταθέσουν σημαντικοί μάρτυρες στην Επιτροπή της Βουλής για τις υποκλοπές και την ίδια στιγμή η Δικαιοσύνη καθυστερεί τη διερεύνηση ενός ζητήματος για το οποίο όλη η ελληνική κοινωνία ζητά απαντήσεις».

Η δουλειά του μεταβατικού προέδρου στον ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα ναρκοπέδιο. Ο Φάμελλος, όμως, είναι από τους λίγους που έχει τις πιθανότητες με το μέρος του.

Βιογραφικό

Πρόεδρος Κοινοβουλευτικής Ομάδας ΣΥΡΙΖΑ

Γεννήθηκε το 1966 στην Αθήνα και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε χημικός μηχανικός στο ΑΠΘ, με μεταπτυχιακό στο ΕΑΠ. Είναι μέλος του ΣΥΡΙΖΑ από την ίδρυσή του. Εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής τον Ιανουάριο του 2015. Τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς ανέλαβε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος. Το 2016 ορίστηκε αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Από χθες ηγείται της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αφού προηγουμένως είχε εκλεγεί μεταβατικός πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This