Τον πρόεδρο του Σώματος εκλέγει σήμερα η νέα Βουλή – Στις 12:00 η συνεδρίαση

Από τα συνολικά 10 πρόσωπα που θα το στελεχώσουν μόνο οι 4 είχαν αξιώματα κατά την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο

Must Read

Τον πρόεδρο του Σώματος καλείται να εκλέξει σήμερα, Τρίτη 4 Ιουλίου, η Βουλή, με ονομαστική ψηφοφορία. Στην συνεδρίαση, που θα ξεκινήσει στις 12:00, θα προεδρεύσει ο προσωρινός Α’ αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης, ο οποίος θα ανακοινώσει τις επιστολές των προέδρων των κοινοβουλευτικών ομάδων σχετικά με τα πρόσωπα που προτείνουν για νέο πρόεδρο της Βουλής καθώς υποβολή υποψηφιότητας από υποψήφιο, δεν είναι παραδεκτή.

Ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας με επιστολή του στην Βουλή, έχει γνωστοποιήσει ότι προτείνει για την θέση τον νυν πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα.

Η διαδικασία

Ο νέος πρόεδρος της Βουλής θα εκλεγεί με ονομαστική ψηφοφορία και απαιτείται να λάβει την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών. Αν δεν συγκεντρωθούν οι 151 θετικές ψήφοι, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται και εκλέγεται αυτός που έλαβε τις περισσότερες ψήφους.

Ο κ. Κακλαμάνης θα αναγγείλει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας και θα καλέσει τον νέο πρόεδρο της Βουλής να καταλάβει αμέσως την έδρα, από την οποία αναμένεται να εκφωνήσει λόγο προς τους «300».

Λίγη ώρα μετά, η Ολομέλεια της Βουλής θα συνεδριάσει εκ νέου, προκειμένου να εκλέξει τους αντιπροέδρους, τους κοσμήτορες και τους γραμματείς του Σώματος, σύμφωνα με τις προτάσεις των Κοινοβουλευτικών τους Ομάδων.

Σύμφωνα με τις σχετικές προβλέψεις του Κανονισμού της Βουλής (άρθρο 6) ο πρώτος, ο δεύτερος και ο τρίτος αντιπρόεδρος, δύο κοσμήτορες και τέσσερις γραμματείς προέρχονται από την πρώτη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Υπο αυτά τα δεδομένα για την θέση του Α’ Αντιπροέδρου θα προτείνει τον Γιάννη Πλακιωτάκη αντί του Νικήτα Κακλαμάνη που την κατείχε εως σήμερα. Για Β’ Αντιπρόεδρος αναμένεται να προταθεί ο Γιώργος Γεωργαντάς στην θέση του Μπάμπη Αθανασίου, ενώ Γ Αντιπρόεδρος θα επαναπροταθεί ο Θανάσης Μπούρας.

Ο τέταρτος αντιπρόεδρος, ένας κοσμήτορας και ένας γραμματέας προέρχονται από τη δεύτερη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα. Ο ΣΥΡΙΖΑ για την μια θέση αντιπροέδρου που δικαιούται θα προτείνει την κυρία Ολγα Γεροβασίλη αντί της Μερόπης Τζούφη.

Ο πέμπτος αντιπρόεδρος και ένας γραμματέας προέρχονται από την τρίτη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα. Αν οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες είναι περισσότερες από τρεις, εκλέγεται ένας αντιπρόεδρος για κάθε επιπλέον Κοινοβουλευτική Ομάδα. Συγκεκριμένα, το ΠΑΣΟΚ θα προτείνει ξανά τον κ. Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο ενώ το ΚΚΕ τον κ Γιώργο Λαμπρούλη. Η Ελληνική Λύση αναμένεται να προωθήσει την υποψηφιότητα του κ. Βασίλη Βιλιάρδου αντί του Κωνσταντίνου Χήτα. Οι Σπαρτιάτες θα προτείνουν τον Πέτρο Δημητριάδη η Νίκη τον Γιώργο Αποστολάκη ενώ με ερωτηματικό παραμένει η υποψηφιότητα από την Πλεύση Ελευθερίας.

Σημειώνεται ότι η εκλογή τους γίνεται με τις προβλεπόμενες από το άρθρο 67 του Συντάγματος προϋποθέσεις και πλειοψηφίες. Συγκεκριμένα, η Βουλή «δεν μπορεί να αποφασίσει χωρίς την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων μελών, που όμως ποτέ δεν μπορεί να είναι μικρότερη από το ένα τέταρτο του όλου αριθμού των βουλευτών» δηλαδή, δεν μπορεί να είναι μικρότερη από 75 βουλευτές.

Προς τρίτη θητεία βαίνει ο Κωνσταντίνος Τασούλας

Το πιθανότερο σενάριο μέχρι στιγμής είναι η επανεκλογή του Κωνσταντίνου Τασούλα, ο οποίος υπό αυτήν την συνθήκη βαίνει προς την τρίτη του θητεία.

Αξίζει να σημειωθεί πως από το 1974 εως σήμερα μόνο ο Αθανάσιος Τσαλδάρης και ο Απόστολος Κακλαμάνης έχουν διατελέσει Πρόεδροι της Βουλής τρεις φορές. Ο κ. Κακλαμάνης θα διατηρήσει τον τίτλο του μακροβιότερου προέδρου (1993 – 2004) ενώ ο κ. Τασούλας θα έχει την ευκαιρία να σπάσει το ρεκόρ θετικών ψήφων που διατηρεί ο ίδιος με 283 «υπέρ».

Περίπτωση μη εκλογής

Σημειώνεται πως περίπτωση μη εκλογής προτεινόμενου αντιπροέδρου καταγράφηκε στις 4 Οκτωβρίου του 2015 όταν ο προτεινόμενος από τη Χρυσή Αυγή βουλευτής Ιωάννης Αϊβατίδης, δεν εκλέχθηκε διότι δεν συγκέντρωσε την απαιτούμενη, κατά το άρθρο 67 του Συντάγματος και το άρθρο 8 παράγραφος 2 του Κανονισμού της Βουλής, πλειοψηφία. Για το αξίωμα του Ε΄ αντιπροέδρου ο κ. Ιωάννης Αϊβατίδης είχε λάβει 59 ψήφους, 186 λευκά και 49 άκυρα.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This