«Μην αναζητήσετε πλειοψηφίες αναθεώρησης στην ακροδεξιά», το μήνυμα Παππά στην κυβέρνηση

«Ο καιρός του εύκολου δανεισμού και των δαπανών έκλεισε»

Must Read

«Οι εκλογές έγιναν, η νέα πραγματικότητα φέρνει άπαντες ενώπιον νέων ευθυνών. Πλέον, δεν μπορείτε να επικαλείστε ότι “φταίνε οι προηγούμενοι”, διότι οι “προηγούμενοι” είστε εσείς», ανέφερε ο Νίκος Παππάς, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, κατά τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

«Έρχεστε εδώ και με την ευθύνη του απολογισμού», επεσήμανε στη συνέχεια για να παραθέσει, αμέσως μετά, χαρακτηριστικά στοιχεία των αποτελεσμάτων των πολιτικών της περασμένης τετραετίας. «Το δημόσιο και το ιδιωτικό χρέος εκτοξεύτηκαν κατά 45 δισ. ευρώ το καθένα. Η Ελλάδα είναι 18η στην Ε.Ε. στην ανάπτυξη το 2019 – 2022, ενώ στο α’ τρίμηνο του 2023 είχαμε αρνητικό ρυθμό μεταβολής του ΑΕΠ. Οι εισαγωγές αυξήθηκαν περισσότερο από τις εξαγωγές, με αποτέλεσμα να έχουμε το μεγαλύτερο εμπορικό έλλειμμα της εικοσαετίας. Οι περιβόητες ξένες επενδύσεις στην περίοδο 2019 – 2022 αφορούν κυρίως την εξαγορά κόκκινων δανείων από τα funds. Ο πραγματικός μισθός μειώθηκε στην Ελλάδα κατά 5% ενώ στην Ε.Ε. κατά μόλις -0,5%. Και ήμασταν 18οι στους 19 της Ευρωζώνης σε κατά κεφαλήν διαθέσιμο εισόδημα με όρους αγοραστικής δύναμης», είπε μεταξύ άλλων.

Σχολιάζοντας τις κυβερνητικές αναφορές περί «τετραετίας της δημόσιας υγείας», κάλεσε τα στελέχη της Ν.Δ. «να δουν τον πίνακα για τις δαπάνες Υγείας από το Ταμείο Ανάκαμψης, όπου η χώρα κατατάσσεται στη 18η θέση μεταξύ των 27 χωρών της Ε.Ε. ως ποσοστό του ΑΕΠ».

Ο Νίκος Παππάς μίλησε για τις «αυξημένες φωνές της ακροδεξιάς και της μισαλλοδοξίας εντός του κοινοβουλίου», ζητώντας από την κυβέρνηση Μητσοτάκη «να μην κάνει το ολίσθημα να υιοθετήσει εκ νέου επιχειρήματα της άκρας δεξιάς», «να μη γεμίζει τα ιδεολογικά και πολιτικά ντεπόζιτα όσων λένε ότι “οι γυναίκες δεν μπορούν να έχουν τον έλεγχο πάνω στο σώμα τους” ή όσων μιλούν περί “καθαρότητας της φυλής”» και «να μην επιχειρήσει να σχηματίσει πλειοψηφίες για συνταγματικές αλλαγές, κοιτώντας προς αυτή την πλευρά».

Στη συνέχεια της τοποθέτησής του υπογράμμισε ότι «ο καιρός του εύκολου δανεισμού και των δαπανών έκλεισε. Κάνατε δαπάνες που δημιούργησαν συναινέσεις γύρω από την πολιτική σας. Τώρα περνάμε στην περίοδο της δημοσιονομικής περιστολής, της εξοικονόμησης πόρων, των πλεονασμάτων και των αυξημένων επιτοκίων. Αλλά δεν φάνηκε από την τοποθέτηση Μητσοτάκη ότι υπάρχει συνείδηση των κινδύνων και των προκλήσεων που φέρνει αυτή η εποχή».

Για το κρίσιμο θέμα του ιδιωτικού χρέους, ανέφερε ότι «η μόνη απάντηση της Ν.Δ. είναι ο πτωχευτικός κώδικας, ο οποίος δεν προστατεύει ούτε την α’ κατοικία ούτε την επαγγελματική στέγη, ούτε την αγροτική γη, ούτε τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης».

Σε σχέση με τη συνταγματική αναθεώρηση, την οποία ο κ. Μητσοτάκης έχει προαναγγείλει ως «ευρεία», ο Νίκος Παππάς επανέφερε τα ερωτήματα που έθετε ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ήδη πριν από τις εκλογές: «Θέλετε να αλλάξετε το άρθρο για τη μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων; Θέλετε να αλλάξετε το άρθρο που διασφαλίζει το απόρρητο των επικοινωνιών; Θέλετε να αλλάξετε τα άρθρα 5 και 21 στα οποία βασίστηκαν οι αποφάσεις του ΣτΕ για την επαναφορά των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ υπό δημόσιο έλεγχο;».

Στο κλείσιμο της ομιλίας του είπε: «Είναι προφανές ότι ο κατακερματισμός της προοδευτικής ψήφου ευνόησε τη Ν.Δ. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία θα είναι εδώ και θα αγωνιστεί για να άρει αυτόν τον κατακερματισμό και να γίνει η αξιόπιστη εναλλακτική δύναμη απέναντι στη Ν.Δ. Ήμασταν, είμαστε και θα είμαστε εδώ για να υπερασπιστούμε την κοινωνία, την ειρήνη στην περιοχή και τα εθνικά μας δίκαια. Μαζί με εκείνες και εκείνους που μας εμπιστεύονται, μαζί με εκείνες και εκείνους που θα μας ξαναεμπιστευτούν. Και θα είμαστε εδώ για όλες και όλους, για την ευημερία της κοινωνίας και της χώρας».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This