Δερβενοχώρια: Ο πύρινος εφιάλτης όπως τον έζησα

Είναι επιβεβλημένη ανάγκη να αποδοθούν οι ευθύνες στην κυβέρνηση, στην περιφέρεια, στον δήμο για την εγκληματική αδιαφορία, την απραξία και τον ωχαδερφισμό που σταθερά και απαρέγκλιτα επιδεικνύουν στην καταστροφή

Must Read

Ο μέγας Θουκυδίδης, ανυπέρβλητος ιστορικός και πολεμικός ρεπόρτερ, με όλα τα Πούλιτζερ να υποκλίνονται μπροστά του, δεν θα μπορούσε ποτέ να φανταστεί ότι 25 αιώνες μετά τη λήξη του Πελοποννησιακού πολέμου (του πρώτου proxy war της παγκόσμιας Ιστορίας, που τώρα επαναλαμβάνεται στην Ουκρανία) το τελευταίο φρούριο για την εξευτελιστική παράδοση των Αθηναίων στους Σπαρτιάτες, το Φρούριο της Πανάκτου στα Δερβενοχώρια, θα παραδινόταν το βράδυ της 17 Ιουλίου 2023 στις φλόγες και θα έσβηνε από τον παγκόσμιο χάρτη της Ιστορίας.

  • Της Κύρας Αδάμ

Η τεράστια πυρκαγιά που ξεκίνησε στις 17 Ιουλίου 2023 από την Πάνακτο Δερβενοχωρίων δεν εξέπληξε κανέναν απολύτως. Και η εξέλιξή της ήταν αναμενόμενη.

Στο ίδιο έργο θεατές και το 2007, όταν από έναν στύλο της ΔΕΗ στην αρχή του χωριού Στεφάνη Δερβενοχωρίων ξεκίνησε η φωτιά της Πάρνηθας, που κατέστρεψε τον πνεύμονα του λεκανοπεδίου. Ουδείς ανέλαβε ευθύνες… αφού δεν βγήκε ποτέ πόρισμα.

Στο ίδιο έργο θεατές δέκα χρόνια αργότερα, όταν αργά το βράδυ εκείνου του Σαββάτου, με εμπρησμό που έβγαζε μάτι από την αρχή, και πάλι από τη Στεφάνη, επί τρεις ημέρες καιγόταν ένα τεράστιο μέρος του παρθένου πευκοδάσους και απείλησε τόσο το χωριό Πράσινο, ακόμα και τις εγκαταστάσεις της ΠΥΡΚΑΛ – μόλις 40 χιλιόμετρα από το Σύνταγμα.

Το απόγευμα της 17ης Ιουλίου 2023 από το διπλανό χωριό Πάνακτος ξεκίνησε η μεγάλη πυρκαγιά, που κατέκαψε ό,τι είχε απομείνει από το παρθένο δάσος, κατέβηκε στη Μάνδρα, στην Οινόη, στην Αγία Σωτήρα, στα Παλαιοκούνδουρα (περιοχές που πλήττονται συστηματικώς από πυρκαγιές), κατέστρεψε σπίτια και περιουσίες, απείλησε ζωές, εργοστάσια, καθώς και το εργοστάσιο ΤΙΤΑΝ στους πρόποδες του ορεινού όγκου από την άλλη πλευρά. (Μέχρι αυτή τη στιγμή, 21 Ιουλίου, μαίνεται η πυρκαγιά πίσω από το χωριό Στεφάνη, που δεν υποχωρεί δύο εικοσιτετράωρα, δυνάμει απειλή για την Πάρνηθα)

Τώρα είναι επιβεβλημένη ανάγκη να αποδοθούν οι ευθύνες στην κυβέρνηση, στην περιφέρεια, στον δήμο για την εγκληματική αδιαφορία, την απραξία και τον ωχαδερφισμό που σταθερά και απαρέγκλιτα επιδεικνύουν στην καταστροφή, που ξέρουν εκ των προτέρων ότι μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή λόγω της κλιματικής κρίσης.

1. Δύο προηγούμενες εγκληματικές πυρκαγιές στα Δερβενοχώρια δεν ήταν ικανές να συγκινήσουν την περιφέρεια Βοιωτίας για να εκπονήσει σχέδιο και να πάρει ή να εκβιάσει κονδύλια, προκειμένου να κάνει το αυτονόητο: να «κυκλώσει» τα χωριά αλλά και τους πευκόφυτους ορεινούς όγκους με αντιπυρικές ζώνες – επιστημονικά σχεδιασμένες και εκτελεσμένες με ακρίβεια, όπου είναι δυνατόν και επιβεβλημένο. Ηταν γελοίο το θέαμα, το απόβραδο της 17ης Ιουλίου και αφού η φωτιά είχε πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, στα γρήγορα και στο περίπου τα μηχανήματα της νομαρχίας να προσπαθούν να ανοίξουν αντιπυρική ζώνη γύρω από την Πάνακτο. Από το 2007 μέχρι και χθες τέτοιο έργο δεν έχει γίνει, ούτε φαίνεται στο ορίζοντα. Τέτοιες εγκληματικές πράξεις είναι άμεσα διερευνητέες και κολάσιμες, ανεξαρτήτως ιδεολογικού χρώματος της κυβέρνησης και σύστασης του κομματικού επιτελικού κράτους των αρεστών της εκάστοτε κυβέρνησης.

2. Μέγιστη ευθύνη φέρει και ο Δήμος Τανάγρας, στον οποίο ανήκουν τα Δερβενοχώρια και τα δάση του – μέχρι να καούν. Ο Δήμος Τανάγρας επιδεικνύει μια άνευ προηγουμένου αδιαφορία και επιδεικτική αμέλεια για τους «ορεσίβιους» πολίτες των Δερβενοχωρίων που ανήκουν στον Δήμο Τανάγρας, που ισοδυναμεί με ηθελημένη άγνοια κινδύνου. Κανένα απολύτως έργο, σε αντιπυρικές ζώνες, δασικούς δρόμους, δημιουργία δεξαμενών νερού, σε επιλεγμένα σημεία κατά το δυνατόν. Και καθαρισμό από αγριόχορτα κοινοτικών χώρων και ιδιωτικών εγκαταλειμμένων ιδιοκτησιών μέσα στα χωριά.

Ολα αυτά ο δήμος όφειλε σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς να τα έχει υλοποιήσει. Εκ του αποτελέσματος και μόνο αποδεικνύεται ότι δεν έχει γίνει τίποτα.

3. Οι ευθύνες αγγίζουν βαρύτατα και τη Δασική Υπηρεσία. Διακοσμητικό και μόνον στοιχείο του επιτελικού κράτους, αδυνατεί να μπει στο δάσος, να ανοίξει δασικούς δρόμους, να «καθαρίσει» όπου μπορεί και χρειάζεται το πολύ πυκνό δάσος για να διευκολύνει το έργο των επίγειων πυροσβεστικών δυνάμεων όπου δει. Η Δασική Υπηρεσία τα κοιτάει όλα από μακριά.

4. Οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι τεράστιες και δεν υπάρχει κανένα δικαιολογητικό για τις δύο κυβερνήσεις Ν.Δ.

Η κυβέρνηση γνωρίζει πολύ καλά (Βαρυμπόμπη, Εύβοια κ.λπ.) ότι ο καλοκαιρινός εχθρός της είναι οι πυρκαγιές. Και γνωρίζει πολύ καλά τις αδυναμίες και απραξίες του κομματικού επιτελικού κράτους της, αλλά και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Γνωρίζει, ακόμα, κάλλιστα ότι όλες αυτές οι επικίνδυνες πυρκαγιές αν δεν ελεγχθούν μέσα στη μισή ώρα από την έναρξή τους, το παιχνίδι έχει χαθεί και το μόνο που μένει είναι να βλέπουν τις φλόγες να τους βγάζουν κοροϊδευτικά τις γλώσσες τους.

Η κυβέρνηση γνωρίζει πολύ καλά ότι μόνο τα εναέρια μέσα μπορούν να παρέμβουν αποτελεσματικά στην έναρξη των πυρκαγιών. Και τούτο σημαίνει ότι η κυβέρνηση οφείλει να θωρακίζει τη χώρα με εναέρια αντιπυρικά μέσα διπλάσια και τριπλάσια σε αριθμό σε σύγκριση με άλλες χώρες. Είναι αστείο και τραγικό το θέαμα των κυβερνήσεων από τη δεκαετία του 2000 να τρέχουν τελευταίες και καταϊδρωμένες στο τέλος περιόδου ενοικίασης εναέριων μέσων, δηλαδή τον Μάιο, να ενοικιάσουν ό,τι έχει απομείνει από εναέρια μέσα. Αν η κυβέρνηση επιδεικνύει φιλάρεσκα την αγορά νέων οπλικών συστημάτων -και σωστά-, είναι απαράδεκτο να μην έχει σχεδιάσει και θωρακίσει εδώ και χρόνια και παρά τις απανωτές ετήσιες καταστροφές, με θύματα τα δάση, τις περιουσίες και τις ζωές τω ανθρώπων, ένα απολύτως σύγχρονο σε μέσα και αριθμό επίγειο και εναέριο «στράτευμα» για τον μόνιμο καλοκαιρινό εχθρό. Οι πιλότοι των ελάχιστων Erickson είναι επαγγελματίες, οι Ελληνες πιλότοι των γερασμένων Kanadair είναι ήρωες, αλλά αυτό δεν αρκεί.

Για την ώρα, πρωθυπουργός, υπουργοί και κομματικοί παράγοντες περιφέρονται από υπουργείο σε υπουργείο, ανακοινώνοντας την αναβάθμιση της αντιπυρικής θωράκισης της χώρας… προσεχώς, επιβεβαιώνοντας την ουσιαστική αδιαφορία, τους ανεπαρκείς μηχανισμούς, την προχειρότητα και την ανυπαρξία ενός απαραίτητου καλά προμελετημένου σχεδιασμού, που δεν υπάρχει.

Απλώς επιβεβαιώνουν το ελλειμματικό, πρόχειρο και εν πολλοίς αδιάφορο κομματικό επιτελικό κράτος.

Ετσι κι αλλιώς το θύμα, δηλαδή τα δάση, δεν πρόκειται να μιλήσει ποτέ, ούτε να κατηγορήσει κανέναν, παρά μόνον τον «κακό μας τον καιρό».

Διαβάστε επίσης: Κύρα Αδάμ: «Η πυρκαγιά έχει φτάσει στην ορεινή πλευρά της Πάρνηθας, είναι επικίνδυνα τα πράγματα!»

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This