Τo σχεδιασμό στρατιωτικής επιχείρησης, για να πάρει πίσω τους οχτώ φερόμενους ως πραξικοπηματίες αξιωματικούς, στους οποίους έδωσε άσυλο η Ελλάδα, είχε οργανώσει η Τουρκία, σύμφωνα με τις πληροφορίες της Nordic Monitor.
Υπενθυμίζεται πως οι οχτώ Τούρκοι αξιωματικοί έφτασαν στην Ελλάδα με ελικόπτερο, μία ημέρα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, στις 15 Ιουλίου 2016.
Οι ελληνικές αρχές τους παραχώρησαν άσυλο, ωστόσο η τουρκική κυβέρνηση δεν έχει σταματήσει να πιέζει για την έκδοσή τους, υποστηρίζοντας πως είναι πραξικοπηματίες σχετιζόμενοι με τον Φετουλάχ Γκιουλέν.
Turkey planned to force the return of 8 officers who fled to Greece, secret documents reveal https://t.co/yTAxpGtycI pic.twitter.com/TKHwkipf90
— Nordic Monitor (@nordicmonitor) November 13, 2019
Δείτε επίσης: Τουρκία: 141 φορές ισόβια σε 17 στρατηγούς για το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016
Βάσει απόρρητων εγγράφων, τα οποία επικαλείται η εν λόγω ΜΚΟ, που έχει στόχο την αποκάλυψη βίαιων εξτρεμιστικών τάσεων στην Ευρώπη, το πλάνο είχε ονομασία “Harekat Yıldırım” (Επιχείρηση Αστραπή) και θα υλοποιούταν με ελικόπτερα και αρωγή του τουρκικού στρατού.
Σύμφωνα με το σημερινό δημοσίευμα της Nordic Monitor, το Γενικό Επιτελείο της Τουρκίας στις 16.15 της 16ης Ιουλίου 2016 διαβίβασε εντολές στις Διοικήσεις των Ενόπλων Δυνάμεων και στην Αεροπορία της χώρας, να εκτελέσουν ένα σχέδιο, για να φέρουν πίσω το ελικόπτερο με τους “οχτώ”.
Κεραυνός εν αιθρία
«Για το σχέδιο, ήταν ενήμερη και η τουρκική πρεσβεία. Επίσης, οι ελληνικές αρχές είχαν συμφωνήσει να επιστρέψουν όχι μόνο το ελικόπτερο, αλλά και τους οχτώ Τούρκους αξιωματικούς», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο ρεπορτάζ, που επικαλείται την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με τον τότε ομόλογο του, Νίκο Κοτζιά.
Την εντολή επιβεβαιώνει ένα μήνυμα στο twitter του Τσαβούσογλου στις 17.15 της 16ης Ιουλίου, στο οποίο αναφέρει ξεκάθαρα πως μίλησε με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, στο τηλέφωνο και ισχυρίζεται πως εκείνος τον διαβεβαίωσε ότι οι οχτώ θα επιστρέψουν το συντομότερο δυνατόν.
Και ενώ αρχικά φαίνεται πως είχε γίνει κάποιου είδους συμφωνία ανάμεσα στις δύο κυβερνήσεις, το ζήτημα της παράδοσης των οχτώ αξιωματούχων μπλόκαρε, όταν το σύστημα της ελληνικής πλευράς κατέγραψε τις αιτήσεις ασύλου τους και προχώρησε στην αξιολόγησή τους. Εξάλλου, οι ίδιοι οι αιτούντες έθεσαν το ζήτημα ενδεχόμενης υποβολής σε βασανιστήρια και κακομεταχείρισης άμα τη επιστροφή τους στη χώρα, όπως συνέβη, πράγματι, σε αρκετούς από όσους συνελήφθησαν ως πραξικοπηματίες.
Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, η στρατιωτική επιχείρηση ονομαζόταν “Harekat Yıldırım” (Επιχείρηση Αστραπή), καθώς θα έπρεπε να ξεκινήσει εντός 10 λεπτών, από τη στιγμή που θα δινόταν η διαταγή. Το Γενικό Επιτελείο της Τουρκίας διέταξε να πετάξει ένα ελικόπτερο με δεκαμελές πλήρωμα για την Αλεξανδρούπολη. Παράλληλα, το 2ο τάγμα Ειδικής Προστασίας, που εδρεύει στην Κωνσταντινούπολη και υπάγεται στην Κεντρική Διοίκηση στην Άγκυρα, διατάχθηκε να εκχωρήσει αρκετά στρατεύματα, για να εξασφαλίσει την επιστροφή των οχτώ αξιωματικών.
Η επιχείρηση θα συντονιζόταν από το Κέντρο Διοίκησης και Επιχειρήσεων Ένοπλων Δυνάμεων του Γενικού Επιτελείου (SKKHM) και το Κέντρο Επιχειρήσεων Αεροπορικής Διοίκησης. Η εντολή είχε γραφτεί από τον επιθεωρητή Caner Acar, αξιωματικό πληροφοριών, και εγκριθεί από τον κ. Armagan Ustael, τον -τότε- επικεφαλής της υπηρεσιακής μετατόπισης του SKKHM.