Πήγαν να κρύψουν και τα… πνιγμένα ελικόπτερα!

Νέο πλήγμα στην εικόνα των Ενόπλων Δυνάμεων μετά τις εκρήξεις πυρομαχικών στη Νέα Αγχίαλο - Θλίψη για τα UH-1H και τα πανάκριβα Apache στα λασπόνερα

Must Read

Πέρασαν σχεδόν 40 ημέρες μετά την καταστροφική έκρηξη των πυρομαχικών της 111 Πτέρυγας Μάχης λόγω ελλιπών μέτρων πυρασφάλειας και μια άλλη σημαντική υποδομή των Ενόπλων Δυνάμεων, το αεροδρόμιο στο Στεφανοβίκειο Μαγνησίας, όπου εδρεύει η 1η Ταξιαρχία Αεροπορίας Στρατού (1η ΤΑΞΑΣ), υπέστη σοβαρό πλήγμα από πλημμυρικά φαινόμενα λόγω της καταιγίδας «Daniel».

Και αυτό παρότι υπήρχε έγκαιρη προειδοποίηση για τη σφοδρότητα της καταιγίδας και γνώση των ιδιαιτεροτήτων του αεροδρομίου που έχει κατασκευαστεί σε τμήμα της αποξηραμένης λίμνης Κάρλας. Οι αρχικές φωτογραφίες και βίντεο που δημοσιεύτηκαν σε μέσα ενημέρωσης και μέσα κοινωνικής δικτύωσης απεικονίζουν ελικόπτερα γενικής χρήσης UH-1H, με το νερό να καλύπτει το κάτω μέρος της ατράκτου. Τις εντυπώσεις προσπάθησε να διασκεδάσει το ΓΕΣ χαρακτηρίζοντας τα ελικόπτερα του συγκεκριμένου τύπου ανενεργά λόγω παλαιότητας (60 ετών), που έχουν αποσυρθεί από την ενεργό υπηρεσία από ετών.

Οταν όμως στη συνέχεια δημοσιοποιήθηκε φωτογραφία επιθετικού ελικοπτέρου Apache στην πίστα, με το νερό να καλύπτει το κάτω μέρος του ουραίου, της ατράκτου και το κάτω μέρος του πυροβόλου του, το ΓΕΣ επανήλθε με δεύτερη ανακοίνωση Τύπου, σημειώνοντας ότι «οι επιπλέον φωτογραφίες που έχουν δημοσιευτεί στον ηλεκτρονικό Τύπο αφορούν χρονικό διάστημα κατά το οποίο βρισκόταν σε εξέλιξη η μεταφορά των ελικοπτέρων (Ε/Π) προς στεγνό τμήμα της πίστας του Αεροδρομίου (Α/Δ) Στεφανοβικείου του Βόλου».

Παρά όμως τις προσπάθειες υποβάθμισης, η σοβαρότητα της κατάστασης έγινε εμφανής το απόγευμα του Σαββάτου, όταν λόγω συνεχούς ανόδου της στάθμης του νερού δόθηκε εντολή εκκένωσης του αεροδρομίου για να αποφευχθούν τα χειρότερα. Οσα ελικόπτερα βρίσκονταν σε πτητική κατάσταση, τα μεταστάθμευσαν στην αεροπορική βάση της Νέας Αγχιάλου, στην 111 ΠΜ, ενώ επίγεια μέσα και προσωπικό στο στρατόπεδο του 304 Προκεχωρημένου Εργοστασίου Βάσης (304 ΠΕΒ) στο Βελεστίνο Μαγνησίας.

Ζημίες, που η έκταση και η σοβαρότητά τους δεν μπορεί προς το παρόν να εκτιμηθεί, έχουν επίσης υποστεί σημαντικές κτιριακές υποδομές του αεροδρομίου (υπόστεγα συντήρησης με επιθετικά ελικόπτερα Apache που υπόκειντο σε συντήρηση, συνεργεία, αποθήκες ανταλλακτικών και υλικών κ.ά.). Επιχειρώντας αντιπερισπασμό και τη μετάθεση των βαρύτατων ευθυνών της κυβέρνησης αλλά και της ηγεσίας των ΓΕΕΘΑ και ΓΕΣ, που αποτελούν επιλογή της, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης αναφέρθηκε σε διασπορά αλλεπάλληλων fake news και πισώπλατα χτυπήματα με πρωτοφανή ψεύδη στις Ενοπλες Δυνάμεις.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν επιθυμεί κριτική!

Τελικά το 41% των πρόσφατων εθνικών εκλογών δεν γέμισε την κυβέρνηση ευθύνη, αλλά έπαρση, αλαζονεία και αμετροέπεια. Και αν αυτό ορισμένοι προσπαθούν να το ξεχάσουν, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έρχεται να το θυμίσει, καθιστώντας σαφές πως η δεύτερη φορά Μητσοτάκης θα θυμίζει περισσότερο καθεστώς παρά κυβέρνηση.

Ο γραμματέας, λοιπόν, της Νέας Δημοκρατίας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, την ώρα που οι αποκαλύψεις γύρω από την ελλιπή προετοιμασία των αντιπλημμυρικών έργων, των καθυστερημένων 112 για εκκενώσεις, αλλά και των μη λειτουργικών από τη βροχή στρατιωτικών ελικοπτέρων τα βρήκε όλα καλά καμωμένα και ούτε λίγο ούτε πολύ ζήτησε να σταματήσει η κριτική στην κυβέρνηση. Μιλώντας στην ΕΡΤ ο κ. Μαρινάκης, είπε χαρακτηριστικά ότι «δεν κρύβουμε νεκρούς, δεν κρύβουμε τίποτα. Δεν είναι δυνατόν να παίζουμε με την αγωνία των ανθρώπων. Είναι ανεπίτρεπτο. Δεν μπορεί αυτό να είναι ζήτημα κομματικής αντιπαράθεσης», αρνούμενος όμως να δεχτεί πως για δύο 24ωρα δεν υπήρχε ενημέρωση αλλά μόνο μαρτυρίες ανθρώπων.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε και στις εικόνες που κυκλοφόρησαν χθες από την πλημμυρισμένη βάση στο Στεφανοβικείο Βόλου. «Ολη η σπέκουλα και η κριτική στις Ενοπλες Δυνάμεις είναι ανήθικη. Κανένας κίνδυνος δεν υπάρχει για την ασφάλεια των ελικοπτέρων. Οφείλουμε έναν σεβασμό για τους ανθρώπους των Ενόπλων Δυνάμεων, που δίνουν μάχη να σώσουν ανθρώπους» τόνισε, παραβλέποντας πως οι ειδικοί και οι απόστρατοι διαψεύδουν την κυβέρνηση. Σε ερώτηση για το εάν άργησαν οι εναέριες επιχειρήσεις απεγκλωβισμού και διάσωσης, είπε: «Οι εναέριες επιχειρήσεις άρχισαν αμέσως μόλις το επέτρεψαν οι συνθήκες. Με ακραία φαινόμενα και κεραυνούς δεν γινόταν να δοθεί άδεια να πετάξουν».

Υποστήριξε επίσης ότι οι πολίτες ειδοποιήθηκαν εγκαίρως. Οπως είπε, εστάλησαν δύο μηνύματα την προηγούμενη μέρα να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους και να πάνε σε ασφαλή σημεία, όσο το δυνατόν πιο ψηλά.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This