Με τις ψήφους της ΝΔ εγκρίθηκε το νομοσχέδιο για την Δικαστική Αστυνομία

Αυστηρή κριτική για την πρόβλεψη του νομοσχεδίου, να προΐστανται της δικαστικής αστυνομίας αφυπηρετούντες δικαστικοί λειτουργοί

Must Read

Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε, επί της αρχής, από την κοινοβουλευτική επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, το σχέδιο νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης για την επιτάχυνση των διαδικασιών στελέχωσης και λειτουργίας της Δικαστικής Αστυνομίας.

Υπέρ της αρχής του σχεδίου νόμου δήλωσε η ΝΔ. Επιφύλαξη, για την τελική τους στάση στην Ολομέλεια, τήρησαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με εξαίρεση το ΚΚΕ που δήλωσε εξ αρχής ότι καταψηφίζει το νομοσχέδιο.

Το Σώμα της Δικαστικής Αστυνομίας θα στελεχωθεί από ένστολο και από πολιτικό- επιστημονικό προσωπικό. Το ένστολο τμήμα της Δικαστικής Αστυνομίας θα έχει βασικό καθήκον τη φύλαξη των δικαστικών μεγάρων και των δικαστικών αιθουσών καθώς και την εκτέλεση ποινικών αποφάσεων και επιδόσεων δικογράφων. Το πολιτικό- επιστημονικό προσωπικό θα παρέχει εξειδικευμένες επιστημονικές γνώσεις, επικουρώντας ουσιαστικά τους δικαστές και τους εισαγγελείς στο έργο τους.

Στη διαδικασία ακρόασης φορέων που έλαβε χώρα νωρίτερα σήμερα στην επιτροπή της Βουλής, η Ελευθερία Κώνστα, γγ της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, είπε ότι η Δικαστική Αστυνομία έχει ρόλο, πέραν της φύλαξης, και την υποβοήθηση του έργου και του εισαγγελικού λειτουργού αλλά και του δικαστή. Ως προς το πολιτικό προσωπικό της Δικαστικής Αστυνομίας, η κυρία Κώνστα επισήμανε ότι από τις ειδικότητες που αναφέρονται στο σχέδιο νόμου απουσιάζουν οι προβλέψεις για τις ειδικότητες ψυχολόγων και παιδοψυχολόγων, που είναι σημαντικές για τις υπηρεσίες ανηλίκων που εδρεύουν στα δικαστήρια και είναι σημαντικές ειδικότητες στον τομέα του οικογενειακού δικαίου.

Η αναπληρώτρια γγ της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, Σοφία Διπλοΐδου, ανέφερε ότι η Ένωση χαιρετίζει τη νομοθετική αυτή πρωτοβουλία, όπως είχε κάνει και όταν προβλέφθηκε η ίδρυση της δικαστικής αστυνομίας. «Η σύσταση της δικαστικής αστυνομίας αποτελούσε πάγιο και διαχρονικό αίτημα των εισαγγελέων», είπε η κυρία Διπλοΐδου η οποία υπογράμμισε όμως την ανάγκη να μοιραστούν οι θέσεις του αστυνομικού προσωπικού της δικαστικής αστυνομίας ανάμεσα στην Εισαγγελία Εφετών και την Εισαγγελία Πρωτοδικών, δεδομένου ότι και στις Εισαγγελίες Εφετών παρίσταται ανάγκη αστυνομικής δύναμης, λόγω των προσαγωγών σε εκτέλεση καταδικαστικών αποφάσεων και ενταλμάτων σύλληψης.

Ο Μιχάλης Μαυρογένης, μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας Δικαστικών Υπαλλήλων, ανέφερε ότι με το νομοσχέδιο επέρχεται υποβάθμιση του ρόλου του ΑΣΕΠ, δεδομένου ότι δίνεται η δυνατότητα στο Υπουργείο να προκηρύξει τον διαγωνισμό κατ΄εξουσιόδοτηση του ΑΣΕΠ. «Όταν εμείς ζητήσαμε την προκήρυξη διαγωνισμού για 1.000 θέσεις δικαστικών υπαλλήλων, ο κ. Τσιάρας μας είχε απαντήσει ότι με τον τρόπο αυτό παρακάμπτεται το ΑΣΕΠ. Εδώ βλέπουμε ότι στον διαγωνισμό που προβλέπει το νομοσχέδιο δεν υπάρχει άμεση εμπλοκή του ΑΣΕΠ», είπε ο κ. Μαυρογένης και υπογράμμισε ότι η κάλυψη οργανικών θέσεων δικαστικών υπαλλήλων είναι «υπέρτατη αναγκαιότητα», δεδομένου ότι υπάρχουν 3.000 οργανικά κενά. Ο εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Δικαστικών Υπαλλήλων ανέφερε εξάλλου ότι θα πρέπει να είναι γραπτός ο διαγωνισμός.

Ο πρόεδρος της Ολομέλειας Δικηγορικών Συλλόγων Δημήτρης Βερβεσός ανέφερε ότι αποτελεί πάγιο αίτημα των δικηγορικών συλλόγων η λειτουργία της δικαστικής αστυνομίας. Διατύπωσε όμως αυστηρή κριτική για την πρόβλεψη του νομοσχεδίου, να προΐστανται της δικαστικής αστυνομίας αφυπηρετούντες δικαστικοί λειτουργοί. «Διαφωνούμε να είναι επικεφαλής αφυπηρετούντες δικαστικοί λειτουργοί. Δημιουργείται σύμφυση δικαστικής και εκτελεστικής εξουσίας που έχει ταλαιπωρήσει πάρα πολύ τον δημόσιο χώρο. Η Ελληνική Δημοκρατία έχει ταλαιπωρηθεί από τέτοιες σχέσεις. Πρόσφατα είχαμε την καταγγελία από δικαστικό λειτουργό για τη σύμφυση εκτελεστικής και δικαστικής εξουσίας. Είναι ατυχής επιλογή. Αν γίνει αυτό, θα πρέπει να απέχουν τουλάχιστον 3 χρόνια από την ημέρα που αφυπηρέτησαν», είπε ο κ. Βερβεσός. Επισήμανε εξάλλου ότι οι θέσεις επιστημονικού προσωπικού που θα συνδράμουν το έργο των δικαστών είναι πολύ λίγες ενώ ζήτησε να υπάρχει εκπρόσωπος της Ολομέλειας των δικηγορικών συλλόγων στην επιτροπή επιλογής του προσωπικού της δικαστικής αστυνομίας.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης επισήμανε ότι στο νομοσχέδιο έχουν προβλεφθεί 25 θέσεις ΠΕ διοικητικού- οικονομικού και 15 θέσεις διοικητικού- λογιστικού. Ο κ. Φλωρίδης είπε ότι το πολιτικό προσωπικό θα παρέχει επιστημονική και τεχνική συνδρομή στους δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς επί θεμάτων που απαιτούν ειδικές γνώσεις. Καθώς ο κ. Βερβεσός έθεσε και το θέμα της εκκαθάρισης των διεκδικήσεων των δικηγόρων στο πλαίσιο της νομικής βοήθειας, ο κ. Φλωρίδης είπε ότι θα δοθούν πλήρεις απαντήσεις και «θα μπούμε σε δρόμο οριστικής επίλυσης ενός θέματος που δεν μας κάνει καθόλου υπερήφανους».

Στη συνεδρίαση παρενέβη η πρόεδρος της ΚΟ της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου που επισήμανε ότι είναι υποβαθμισμένη η διαδικασία τής ακρόασης, ότι θα πρέπει να ακούγονται οι απόψεις περισσότερων φορέων και να παρουσιάζουν τις θέσεις τους με αυτοπρόσωπη παρουσία και όχι με τηλεδιάσκεψη. Σε κάθε περίπτωση, τόνισε η κυρία Κωνσταντοπούλου, αυτό που θα είχε σήμερα προτεραιότητα είναι να συζητηθεί η τραγική κατάσταση στη Θεσσαλία και η αποσάθρωση του κρατικού μηχανισμού. Η κυρία Κωνσταντοπούλου αναφέρθηκε και στις μεγάλες ελλείψεις δικαστικών υπαλλήλων και υπογράμμισε ότι η επιτροπή θα πρέπει να ασχοληθεί με τα προβλήματα που σχετίζονται με τον τομέα απονομής της δικαιοσύνης.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This