ΣΥΡΙΖΑ: Σύγκρουση μέχρις εσχάτων για την επικράτηση!

Οι δηλώσεις μετά τον πρώτο γύρο στην εσωκομματική αναμέτρηση για την ηγεσία του κόμματος ορίζουν ένα εχθρικό τοπίο, όπου η μάχη για την πρωτιά θα είναι αιματηρή

Must Read

Από το βράδυ της Κυριακής, ο ΣΥΡΙΖΑ ξεπέρασε με εντυπωσιακό τρόπο το ζήτημα της κομματικής αυτοπεποίθησης. Το έλυσε αυτό εκκωφαντικά η μαζική συμμετοχή στις κάλπες. Από δω και πέρα, λέει στη «δημοκρατία» ένας από τους υποψηφίους, «έρχονται οι δυσκολίες των ηττημένων».

  • Από τον Γιώργο Χατζηδημητρίου

Οι δηλώσεις όσων είδαν την πλάτη του Στέφανου Κασσελάκη στην εσωκομματική αναμέτρηση για την ηγεσία του κόμματος, ορίζουν ένα εχθρικό τοπίο, όπου η μάχη της επικράτησης θα είναι αιματηρή μεταξύ δύο ουσιαστικά στρατοπέδων, τα οποία συγκρούονται σκληρά για την εξουσία, δυναμιτίζοντας τις προϋποθέσεις συνύπαρξης την επόμενη μέρα.

Ορισμένες πλευρές στον ΣΥΡΙΖΑ υποστήριζαν ότι το «γάντι» πέταξε πρώτη η Εφη Αχτσιόγλου -αδιαφιλονίκητο φαβορί πριν από την ορμητική έλευση Κασσελάκη στο προσκήνιο-, η οποία τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας κατηφόρισε στην Κουμουνδούρου και δήλωσε, χωρίς να κρύβει τον στόχο της, έξω από τα κεντρικά γραφεία του κόμματος: «Σας καλώ να προσέλθετε στις κάλπες την επόμενη Κυριακή. Θα καθορίσει αν θα δώσουμε τους αγώνες με πολιτικούς όρους, στη Βουλή και έξω από αυτήν. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να πορεύεται στα θολά νερά των εύκολων λύσεων. Αυτό που θέλουμε είναι να νικήσουμε το καθεστώς της Δεξιάς. Μαζί για τους αγώνες που έρχονται και τη ζωή που μας αξίζει».

Ηταν μια δήλωση που, κατά πολλούς, πόλωσε αμέσως το κλίμα εν όψει της προσεχούς Κυριακής, αφού «φωτογράφιζε» ευθέως τον Σ. Κασσελάκη, υπενθυμίζοντας ταυτόχρονα ότι δεν θα μπορεί να είναι παρών στους αγώνες εντός του Κοινοβουλίου.

Φαίνεται πως αυτό περίμενε καιροφυλακτώντας ο μέντορας του Σ. Κασσελάκη, Παύλος Πολάκης. Με επιθετική ανάρτηση, που άφηνε απειλητικά υπονοούμενα για την Ε. Αχτσιόγλου, η οποία τον είχε καταγγείλει για σεξιστικά εις βάρος της υπονοούμενα, δήλωσε: «Εμείς μόνο σε πεντακάθαρα νερά κολυμπάμε […] και θα συνεχίσουμε και την άλλη Κυριακή! Αλλοι τσαλαβουτούσανε στα θολά νερά της σιωπής ,της ηπιότητας – μετριοπάθειας, να μην τρομάξουμε τους κεντρώους και τελικά της μη αντιπολίτευσης! Δηλαδή, μας είπε πως το 46%-47% που ψήφισε Κασσελάκη σήμερα δεν ξέρει από πολιτική και είναι θολό! Η αλαζονεία θα πληρωθεί διπλή την άλλη Κυριακή».

Αρωγός της Εφης Αχτσιόγλου -αλλά, ουσιαστικά, της παλαιάς κομματικής επετηρίδας, που νιώθει πλέον τη γη να φεύγει κάτω από τα πόδια της- έσπευσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Στις μετεκλογικές του δηλώσεις ο «Ροβεσπιέρος» του κόμματος, που ανοίχτηκε «στα βαθιά» προκειμένου να υπερασπιστεί την «αριστερή» ιδεολογική ταυτότητα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά, στην ουσία, όπως λέχθηκε, τους τίτλους των παλαιών ιδιοκτητών, δήλωσε απογοητευμένος: «Εδωσα μια μάχη για τις ιδέες της Αριστεράς και την προοπτική της. Μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να έχουμε ουσιαστική αντιπολίτευση στην καταστροφική κυβέρνηση της Ν.Δ. Είμαι αναγκασμένος να πω ότι η μεταπολιτική, η έμφαση στο πρόσωπο, η έμφαση στην εικόνα έχουν διεισδύσει πολύ εκεί που δεν το περιμένει κανείς, ενάντια στην ουσία της πολιτικής».

Αφήνοντας μάλιστα να φανεί ότι δεν θα καταθέσει τα όπλα, συμπλήρωσε προειδοποιητικά στο τέλος: «Θα υπάρχει η ίδια επιμονή για την Αριστερά και την ουσία της πολιτικής». Είναι βέβαιο ότι οι δυνάμεις του θα στοιχηθούν πίσω από την υποψηφιότητα της Ε. Αχτσιόγλου, κάτι που ήταν εξαρχής σαφές, καθόσον η «Ομπρέλα», της οποίας ηγείται, είχε τακτική «δύο γύρων». Αυτό, φυσικά, έχει σχετική αξία από τη στιγμή που, όπως λένε πολλοί στον ΣΥΡΙΖΑ και με δεδομένη την εκλογική αποδοκιμασία της «Ομπρέλας», «έπαψαν πλέον να υπάρχουν γραμμές».

Στον αντίποδα, ο Νίκος Παππάς, ρυθμιστής, κατά τα φαινόμενα, του β’ γύρου, επέμεινε να κινείται «ενωτικά», προσδοκώντας ότι θα κατοχυρώσει μια αξιόλογη θέση συνομιλητή στον αστερισμό Κασσελάκη την επόμενη ημέρα, και σημείωσε: «Η παράταξή μας βγαίνει πιο δυνατή από αυτή τη διαδικασία. Είναι μια απόδειξη ότι πρέπει να προχωρήσουμε ταχύτατα στον μετασχηματισμό του κόμματός μας σε μια αριστερή, προοδευτική δημοκρατική παράταξη. Σε κάθε περίπτωση, όπως παλιά, όπως και τώρα, όπως και πάντα, θα αγωνίζομαι για την ενότητα της παράταξης, για να γίνει αυτή πιο δυνατή, και θα συνεχίσω, με κάθε ικμάδα των δυνάμεών μου, να υπερασπίζομαι όσα με καθαρότητα παρουσίασα στην προεκλογική περίοδο».

Με βάση τα οριστικά στοιχεία, στις εκλογές της Κυριακής ψήφισαν 148.821 μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, με τα 40.000 περίπου να είναι νέα (Λευκά: 293. Ακυρα: 1.220). Επί των εγκύρων έλαβαν: Κασσελάκης Στέφανος: 44,91% (66.156 ψήφοι), Αχτσιόγλου Εφη: 36,18% (53.292 ψήφοι), Τσακαλώτος Ευκλείδης: 8,93% (13.156 ψήφοι), Παππάς Νίκος: 8,68% (12.787 ψήφοι), Τζουμάκας Στέφανος: 1,3% (1.917 ψήφοι).

Από την κομματική αριθμητική λείπουν 40.000 μέλη που είχαν εγγραφεί για την εκλογή Τσίπρα και σήμερα αναζητούνται εναγωνίως από τα εκλογικά επιτελεία, διότι μπορούν να διαμορφώσουν το αύριο του ΣΥΡΙΖΑ.

Επιτυχία! Το newsbreak.gr προέβλεψε το αποτέλεσμα

Aκόμα μια φορά οι μεγάλες δημοσκοπικές εταιρίες, τα κομματικά επιτελεία και οι λοιποί μεγαλοσχήμονες αναλυτές πήγαν έναν μεγαλοπρεπέστατο κουβά. Oλοι προέβλεπαν εύκολη επικράτηση της Eφης Αχτσιόγλου, όμως τα αποτελέσματα της Κουμουνδούρου τούς διέψευσαν και μάλιστα πανηγυρικά.

Ο κόσμος πήγε μαζικά στις κάλπες στηρίζοντας τον Στέφανο Κασσελάκη. Η μόνη δημοσκόπηση, η οποία κατάφερε να πιάσει το κλίμα και να αποτυπώσει την εικόνα της κοινωνίας, είναι αυτή του ιστότοπου newsbreakΣυγκεκριμένα, ο κ. Κασσελάκης εμφανιζόταν πρώτος με ποσοστό 46,61%, η Εφη Αχτσιόγλου ακολουθούσε με ποσοστό 36,60%, ενώ στη συνέχεια εντοπίζονταν περισσότερο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Νίκος Παππάς και ο Στέφανος Τζουμάκας.

Κοινώς, η δημοσκόπηση του newsbreak.gr εντόπισε όχι μόνο τη σειρά κατάταξης αλλά και τα ποσοστά των δύο βασικών διεκδικητών!

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This