Χαμός στη Βουλή με το νομοσχέδιο για τους ΟΤΑ: Για «νοικοκύρεμα» μιλάει η κυβέρνηση, για διάλυση η αντιπολίτευση

Καταργούνται τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου

Must Read

Τις έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης έχει προκαλέσει το νομοσχέδιο για τους ΟΤΑ του υπουργείου Εσωτερικών που από σήμερα συζητείται στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής και θα φέρει δομικές αλλαγές στη λειτουργία δήμων και περιφερειών.

Η κυβέρνηση κάνει λόγο για «νοικοκύρεμα» και άρση δυσλειτουργιών, με το σχέδιο νόμου να προβλέπει κατάργηση των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου (ΝΠΔΔ), που πλέον ενσωματώνονται στους δήμους και το προσωπικό τους μεταφέρεται επίσης σε υπηρεσίες των δήμων. Ίδιο καθεστώς θα ισχύσει και με τις σχολικές επιτροπές και πλέον τη διαχείριση των σχολείων αναλαμβάνει αποκλειστικά ο κάθε δήμος σε κεντρικό επίπεδο και όχι η κάθε σχολική επιτροπή.

Προβλέπεται ακόμη συνεδρίαση ελέγχου πεπραγμένων δημοτικής και περιφερειακής αρχής, καθιερώνονται δείκτες ποιότητας και παρακολούθησης των επιδόσεων των ΟΤΑ, με ανοιχτά διαθέσιμα δεδομένα στους πολίτες και επιβράβευση των αποδοτικότερων.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος υπερασπίστηκε το νομοσχέδιο, απαντώντας στο γιατί η κυβέρνηση φέρνει στη Βουλή νομοσχέδιο για τους ΟΤΑ, παραμονές των αυτοδιοικητικών εκλογών: «Υπάρχει ένα ερώτημα. “Γιατί τώρα”. Πρώτον, πρέπει να υπάρχουν ξεκάθαροι κανόνες ενόψει των εκλογών. Δεν αλλάζει ούτε το σύστημα εκλογής δημάρχων ούτε τον τρόπο εκλογής των δημοτικών συμβουλίων. Δεν αλλάζει ούτε το πώς θα γίνουν οι εκλογές. Τίποτα απολύτως από όλα αυτά. Αφορά διατάξεις που θα ισχύσουν κατά κανόνα από την 1.1.2024 και άρα από τη νέα αυτοδιοικητική περίοδο. Για να είναι ξεκάθαροι λοιπόν οι κανόνες, έρχεται τώρα το νομοσχέδιο, μετά από μια διαβούλευση δύο εβδομάδων, και με συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων φορέων».

Μάλιστα τόνισε πως θα μπει «τέλος στον κατακερματισμό των 500 νόμων, που έχει ως αποτέλεσμα να μην γνωρίζει κανένας τι ισχύει και τι δεν ισχύει για την αυτοδιοίκηση».

Αναφερόμενος στην κατάργηση των ΝΠΔΔ, υπογράμμισε ότι στόχος είναι ο εξορθολογισμός και η διαφάνεια και ότι «υπάρχει εγγύηση της ομαλής λειτουργίας και πλήρης μετάβαση όλου του προσωπικού, με οποιαδήποτε σχέση εργασίας».

ΣΥΡΙΖΑ: Αντισυνταγματική η διάλυση των ΝΠΔΔ των ΟΤΑ

«Επίδειξη αδίστακτου νομοθετικού αυταρχισμού» κατήγγειλε η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Γιώτα Πούλου, καθώς η κυβέρνηση κατέθεσε στη Βουλή τα ξημερώματα, το σχέδιο νόμου, για την αναμόρφωση του συστήματος διακυβέρνησης των ΟΤΑ, την κατάργηση των ΝΠΔΔ των δήμων, την παρακολούθηση των επιδόσεων της τοπικής αυτοδιοίκησης, και μίλησε για «απόλυτο αιφνιδιασμό των ανθρώπων της αυτοδιοίκησης». Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι η ΚΕΔΕ, σε τηλεδιάσκεψη προ μιας εβδομάδας, ζήτησε από το υπουργείο Εσωτερικών να αναβληθεί η κατάθεση του νομοσχεδίου, ώστε να προηγηθούν οι αυτοδιοικητικές εκλογές.

«Για ακόμα μια φορά επιδείξατε αυταρχισμό, απέναντι στους θεσμούς και στους ανθρώπους της αυτοδιοίκησης. Επιδείξατε περιφρόνηση απέναντι στις προτεραιότητες και στις αγωνίες τους. Επί τέσσερα χρόνια, η αυτοδιοίκηση περίμενε από την κυβέρνησή σας το πλαίσιο των δήθεν μεταρρυθμίσεων του επιτελικού κράτους, πραγματική αποκέντρωση, αρμοδιότητες και πόρους. Μάταια όμως. Επί τέσσερα χρόνια την εγκλωβίζατε στην αδιαφάνεια, τη χειραγώγηση, την μικροκομματική συναλλαγή, τον αυταρχισμό», ανέφερε.

Και προειδοποίησε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ότι «επιδιώκεται η απόλυτη επικράτηση του δημαρχοκεντρικού μοντέλου, με ρυθμίσεις που ενισχύουν τις εξουσίες του δημάρχου και αποδυναμώνουν τις παρατάξεις μειοψηφίας, δηλαδή την αντιπολίτευση».

ΠΑΣΟΚ: Θεσμικό και πολιτικό ατόπημα ύψιστης επικινδυνότητας

Για «θεσμικό και πολιτικό ατόπημα ύψιστης επικινδυνότητας, που ασεβεί στον πιο ιερό χρόνο της τοπικής δημοκρατίας, την προεκλογική περίοδο», έκανε λόγο η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, Ευαγγελία Λιακούλη.

«Αυτό δεν είναι “αναμόρφωση”, όπως επικοινωνιακά διαφημίζετε στον τίτλο του Νομοσχεδίου, αυτό είναι παραμόρφωση», είπε και επανέλαβε το αίτημα απόσυρσης, που το ΠΑΣΟΚ είχε διατυπώσει ήδη πριν κατατεθεί το νομοσχέδιο.

Κατηγόρησε δε την κυβέρνηση για «μικροκομματική σκοπιμότητα» και «παλαιοκομματικό δωράκι σε γαλάζιους υποψήφιους να μοιράζουν αφειδώς υποσχέσεις σωτηρίας δημοτικών δομών από την κατάργηση, ή το αντίστροφο, αναλόγως του ακροατηρίου. Για εμάς, για το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, την Παράταξη που γέννησε τη σημερινή Τοπική Αυτοδιοίκηση μέσα από ιστορικές τολμηρές μεταρρυθμίσεις, τα πράγματα είναι απλά και ξεκάθαρα. Στεκόμαστε απέναντι».

ΚΚΕ: Νομοσχέδιο για τους επιχειρηματικούς ομίλους που θα φέρει μεγαλύτερα χαράτσια για τα αδύναμα λαϊκά στρώματα

Νομοσχέδιο που υπηρετεί ακόμα περισσότερο την πολιτική που είναι φιλική στους επιχειρηματικούς ομίλους την ίδια ώρα που οι πολίτες φορτώνονται ολοένα και μεγαλύτερα ανταποδοτικά τέλη, χαρακτήρισε το σχέδιο νόμου ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης.

«Με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο, ο συνδυασμός που λαμβάνει 43%, τη μειοψηφία δηλαδή στο λαό, παίρνει με την ενισχυμένη αναλογική την απόλυτη πλειοψηφία των 3/5 του δημοτικού συμβουλίου», ανέφερε.

Ελληνική Λύση: Προσπάθεια χειραγώγησης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, υπερεξουσίες σε δήμαρχο και περιφερειάρχη

«Για άλλη μια φορά, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας προσπαθεί να ποδηγετήσει την Τοπική Αυτοδιοίκηση και προσπαθεί με κάθε τρόπο να ελέγξει και να κομματικοποιήσει την τοπική εξουσία», κατήγγειλε ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης Παύλος Σαράκης, κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου του υπουργείου Εσωτερικών για τους ΟΤΑ.

Ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης απέρριψε ότι το νομοσχέδιο στοχεύει στη διαφάνεια. «Η Νέα Δημοκρατία για άλλη μια φορά αποφεύγει, όπως ο «διάολος το λιβάνι», τη λέξη «διαφάνεια». Δεν κατοχυρώνει με κανέναν τρόπο και δεν είναι ο πραγματικός της σκοπός, με την ψήφιση και αυτού του νομοσχεδίου, της διαφάνειας στη διαχείριση των οικονομικών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης», είπε ο κ. Σαράκης. Ο εισηγητής της Ελληνικής Λύσης αναφέρθηκε σε περιπτώσεις δήμων που χρεώνονται για έργα που καταλήγουν είτε ανολοκλήρωτα είτε υπερτιμημένα με κακοτεχνίες, και στην πραγματικότητα οδηγούν μόνο στον πλουτισμό ιδιωτών και σε δημάρχους και περιφερειάρχης «πετυχημένους» που είναι εκτός συναγωνισμού, όταν προκηρύσσονται εκλογές, γιατί έχουν αποκτήσει μεγάλη εμβέλεια, οικονομική, αλλά και προσωπική, πλήττοντας τη δημοκρατία.

«Στην Τοπική Αυτοδιοίκηση υπάρχει σοβαρό πρόβλημα διαφάνειας και διαφθοράς. Και ενώ συμβαίνει αυτό, έρχεστε με το νομοσχέδιο και δίνετε υπερβολικές εξουσίες στο πρόσωπο του δημάρχου και του περιφερειάρχη. Είναι ποτέ δυνατόν να δικαιολογείται στη δημοκρατία μας ότι θα μπορέσει ο δήμαρχος ή ο περιφερειάρχης να ανακαλεί τον ορισθέντα αντιδήμαρχο ή τον νεορισθέντα αντιπεριφερειάρχη χωρίς καμία αιτιολογία; Σε ποιο πολίτευμα ζούμε που ο οποιοσδήποτε αιρετός άρχοντας, που θα έχει ορίσει ένα πρόσωπο εξουσίας και θα διαχειρίζεται εξουσία, θα μπορεί να τον ανακαλεί χωρίς καμία λογοδοσία, χωρίς καμία αιτιολογία;», είπε ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης και πρόσθεσε: «Τι νόημα έχει το δημοτικό συμβούλιο; Όταν δημιουργείτε τη δημοτική και περιφερειακή επιτροπή με τέτοιες εξουσίες, όπου μάλιστα δίνετε τη δυνατότητα να προχωρούν και σε αναθέσεις, δηλαδή να μοιράζουν δημόσιο χρήμα και να κάνουν και προσλήψεις και μάλιστα όποιον αυτοί ορίζουν, χωρίς πραγματικά να κατοχυρώνετε την αντικειμενικότητα και την απόλυτη εκπροσώπηση από όλες τις παρατάξεις ισορροπημένα ανάλογα με το εκλογικό αποτέλεσμα μέσα σε αυτό το συμβούλιο και μάλιστα σε αυτή την επιτροπή;».

Αυτό το νομοσχέδιο, επέμεινε ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης, «προσπαθεί να χειραγωγήσει την τοπική αυτοδιοίκηση. Δεν κατοχυρώνει τη διαφάνεια. Αντιθέτως, δίνονται υπερεξουσίες στο πρόσωπο του δημάρχου και του περιφερειάρχη».

Νίκη: Έρχεται επιτελικό χάος στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

Αναβολή της συζήτησης του νομοσχεδίου για τους ΟΤΑ ζήτησε ο ειδικός αγορητής της Νίκης Γιώργος Αποστολάκης, κατά τη συζήτηση των νέων διατάξεων στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

«Η ΝΙΚΗ, συντασσόμενη με την ομόφωνη απόφαση της ΚΕΔΕ, ζητεί την αναβολή της συζήτησης του νομοσχεδίου μέχρι να περατωθούν οι επικείμενες εκλογές και ακολούθως να συγκροτηθούν τα νέα συμβούλια των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, δηλαδή για χρόνο μετά την 1/1/2024, διότι αυτά θα είναι πλέον τα αρμόδια όργανα, που ως άμεσα ενδιαφερόμενοι νομιμοποιούνται να λάβουν θέση επί των κρίσιμων ζητημάτων του νομοσχεδίου. Διαφορετικά, με τη συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου στον παρόντα χρόνο, όπως επιδιώκει η Κυβέρνηση, επιχειρείται αιφνιδιασμός των στελεχών της αυτοδιοίκησης, αφού τόσο στον κρίσιμο χρόνο της διαβούλευσης, όσο και της ψήφισης είναι εξαιρετικά απασχολημένοι με τον προεκλογικό αγώνα», είπε ο κ. Αποστολάκης.

Ο βουλευτής της ΝΙΚΗΣ προειδοποίησε ότι η οριζόντια κατάργηση των ΝΠΔΔ των δήμων και η λύση των κοινωφελών επιχειρήσεων θα είναι προβληματική στην πορεία της και θα αποβεί πρακτικά ανέφικτη. «Εκτιμούμε, όπως άλλωστε και η ΚΕΔΕ, ότι αν ψηφιστεί το νομοσχέδιο και εφαρμοστεί θα επιφέρει ένα επιτελικό χάος στην αυτοδιοίκηση, χωρίς ωστόσο να έχει προηγηθεί κοστολόγηση μελέτης σκοπιμότητας και αξιολόγηση δομών».

Πλεύση Ελευθερίας: Δεν συναινούμε με τις ανατρεπτικές αλλαγές στη λειτουργία των δήμων, να αποσυρθεί το νομοσχέδιο

«Η Πλεύση Ελευθερίας δεν συναινεί με τις ανατρεπτικές αλλαγές στη λειτουργία των δήμων. Ζητάμε την απόσυρση του εν λόγω νομοσχεδίου», είπε η ειδική αγορήτρια της Πλεύσης Ελευθερίας Ελένη Καραγεωργοπούλου, κατά τη συζήτηση που εξελίσσεται στη Βουλή, και παρατήρησε: «Υπάρχουν διατάξεις για τη διαχείριση αποβλήτων και τα απόβλητα βρίσκονται αυτή τη στιγμή να κλείνουν τα ρέματα και όλο αυτό το κομμάτι αφορά τις περιοχές τις πλημμυροπαθείς και τις πληγείσες. Οι φορείς, οι εκπρόσωποι των περιοχών αυτών που αυτή τη στιγμή ψάχνουν να συνδεθούν με το ρεύμα ή ψάχνουν να βρουν νερό να πιουν, πώς θα συμβεί να έρθουν εδώ αύριο στις 10 το πρωί(σ.σ.είναι προγραμματισμένη αύριο Παρασκευή η ακρόαση φορέων) όταν εσείς έχετε παραβιάσει τον Κανονισμό και δεν τηρείται ούτε το εικοσιτετράωρο;».

Και πρόσθεσε, απευθυνόμενη στην κυβέρνηση: «Οριζόντια, καταργείτε νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου χωρίς καν οικονομικές μελέτες. Σε αδρές γραμμές εάν είχαν γίνει τέτοιες οικονομικές μελέτες θα μπορούσαν να υπάρχουν μετρήσιμα αποτελέσματα της οικονομίας κλίμακας. Αυτά θα μπορούσαν να παράξουν ένα ουσιαστικό και επωφελές έργο ως πορίσματα για τη λειτουργία των τοπικών κοινοτήτων, των παιδικών σταθμών, των πολιτιστικών συλλόγων. ‘Αρα, ουσιαστικά επιχειρείτε τι; Την ενίσχυση μιας υδροκέφαλης διοίκησης αντί να ενισχύετε την εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών της τοπικής αυτοδιοίκησης που οφείλει να βρίσκεται δίπλα στον δημότη».

Η ειδική αγορήτρια της Πλεύσης Ελευθερίας προειδοποίησε εξάλλου ότι η μεταβίβαση της αρμοδιότητας, από τα νομικά πρόσωπα στους δήμους, ουσιαστικά είναι μεταβίβαση σε δημοτικές επιτροπές, σε περισσότερους Αντιδημάρχους που θα έχουν οριστεί εφόσον ανήκουν στην πλειοψηφία.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This