Το εκλογικό «στραπάτσο» της ΝΔ παρουσιάστηκε ως νίκη

Must Read

Του Πέτρου Χασάπη*

 

Κατά τη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση της 25ης Ιουνίου 2023, η ΝΔ έλαβε 2.115.322 ψήφους, αριθμός που μεταφράζεται σε ποσοστό 40,56% επί των εγκύρων ψηφοδελτίων, ενώ στις εκλογές της 21ης Μαΐου 2023 έλαβε 2.407.750 ψήφους και ποσοστό 40,79%. Παρατηρούμε πως, ενώ η ΝΔ έχασε, σε μόλις ένα μήνα, 292.428 ψηφοφόρους, εντούτοις το ποσοστό της παρέμεινε σχεδόν το ίδιο. Που οφείλεται αυτό; Οφείλεται στην αποχή. Η γενική αποχή ήταν της τάξεως του 11,65%, επί όσων ψήφισαν τον Μάιο. Ήτοι 687.556 ψηφοφόροι, από όλα τα κόμματα, δεν πήγαν ξανά στις κάλπες, κατά την δεύτερη εκλογική αναμέτρηση τον Ιούνιο.

Ο Πέτρος Χασάπης

Η αποχή αυτή έπληξε αναλογικά όλα τα τότε κοινοβουλευτικά κόμματα, στα οποία και αναφέρομαι εδώ και τα οποία εισήλθαν ξανά στη Βουλή. Όμως, παρόλα αυτά, υπήρξαν κάποιες διαφοροποιήσεις μεταξύ των. Για παράδειγμα η μείωση της εκλογικής δύναμης της ΝΔ ήταν της τάξεως του 12,15%, όταν η αποχή αναλογικά ήταν της τάξεως του ανωτέρω 11,65%. Δηλαδή παρατηρούμε ότι η μείωση της εκλογικής δύναμης της ΝΔ υπερέβη αναλογικά τον μέσο όρο της γενικής αποχής. Είχε, με άλλα λόγια, καθαρή μείωση της δύναμής της, πέραν του αναλογικού μέσου όρου της αποχής. Ο ΣΥΡΙΖΑ υπέστη ακόμα μεγαλύτερη αναλογική μείωση της τάξεως του 21,50%, με τη γενική αποχή στο 11,65%. Το ΠΑΣΟΚ εμφάνισε αναλογικά μικρότερη μείωση της τάξεως του 8,68%, το ΚΚΕ ακόμα μικρότερη, της τάξεως του 5,96%, ενώ η Ελληνική Λύση παρουσίασε μείωση 11,70%, αναλογικά ίδια με το μέσο όρο της γενικής αποχής. Δηλαδή, ο αριθμός των ψηφοφόρων της Ελληνικής Λύσης που δεν την ψήφισαν τον Ιούνιο, ήταν ίδιος με αυτούς που αναλογικά απείχαν, χωρίς περαιτέρω μείωση.

 

Εκείνο όμως που παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον και που έντεχνα το αποκρύπτει η ΝΔ, είναι ότι η αποχή έπληξε, σε απόλυτους αριθμούς, πρώτα και κύρια την ίδια τη ΝΔ, η οποία και υπέστη τη μεγαλύτερη απώλεια της πραγματικής εκλογικής της δύναμης. Ειδικότερα, το 42,53% του όγκου των ψηφοφόρων που απείχαν, ήτοι 292.428 ψηφοφόροι, δεν ξαναπήγαν να ψηφίσουν τη ΝΔ. Παρενθετικά, κάνοντας μια υπόθεση εργασίας, εάν οι ψηφοφόροι αυτοί της ΝΔ δεν απείχαν, αλλά μετακόμιζαν στα υπόλοιπα κόμματα, τότε το ποσοστό της ΝΔ θα έπεφτε στο 38,40%, στα όρια δηλαδή της αυτοδυναμίας, ασχέτως της ταυτόχρονης αποχής που έπληξε τα υπόλοιπα κόμματα.

Μεγάλη επίσης πολιτική ζημιά υπέστη και ο ΣΥΡΙΖΑ από την αποχή, χάνοντας 254.608 ψηφοφόρους, πάντα μεταξύ πρώτης και δεύτερης εκλογικής αναμέτρησης, συμμετέχοντας με ποσοστό 37% επί του όγκου των ψηφοφόρων που απείχαν.

 

Το συνολικό ποσοστό και των δύο αυτών κομμάτων (ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ) στον όγκο όσων ψηφοφόρων απείχαν είναι το θηριώδες 79,53%. Σχεδόν 8 στους 10 από τους ψηφοφόρους που αποφάσισαν να μην προσέλθουν να ξαναψηφίσουν, προέρχεται από τα δύο αυτά κόμματα.

 

Επομένως, όπως είχα επισημάνει και τότε, ο κ. Μητσοτάκης «μπλόφαρε» εμφανώς, όταν απειλούσε ότι θα πάει και σε τρίτες εκλογές μέσα στον Αύγουστο, εάν δεν εξασφάλιζε αυτοδυναμία, ποντάροντας στην ανησυχία του κόσμου για τις διακοπές του. Αν τολμούσε να το πράξει αυτό, θα υφίστατο πανωλεθρία. Τι θα έκανε, εάν τελικά δεν εξασφάλιζε αυτοδυναμία τον Ιούνιο; Στην χειρότερη περίπτωση, θα αναγκαζόταν να πάει σε μία πρόσκαιρη συγκυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ, με στόχο να πάει σε τρίτες εκλογές τον Οκτώβριο, μαζί με τις αυτοδιοικητικές. Όμως, μετά τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες που μεσολάβησαν, προφανώς θα έχανε οριστικά την αυτοδυναμία, απέναντι μάλιστα σε μια κατακερματισμένη αντιπολίτευση.

 

Βλέπουμε λοιπόν, με μαθηματικούς όρους, ότι το κόμμα της ΝΔ, στην πραγματικότητα υπέστη εκλογικό «στραπάτσο», αφού σχεδόν ο ένας στους 2 ψηφοφόρους που απείχαν προερχόταν από τη ΝΔ, αλλά επιβίωσε και «κουνάει» σήμερα το δάκτυλο στο λαό, αφενός χάριν της αναλογικής αποχής για όλα τα κόμματα, που συγκράτησε τα ποσοστά της και αφετέρου λόγω της κατάρρευσης του ΣΥΡΙΖΑ.

 

* Πολιτικός αναλυτής – εκλογολόγος

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This