Τρίτη 11/5/2021

«Γόρδιος Δεσμός» η εκλογή Προέδρου για την κυβέρνηση! Πυρ ομαδόν από την αντιπολίτευση για την γαλάζια πρόταση

Μόνη εναντίον όλων πορεύεται η Ν.Δ. στο κρίσιμο ζήτημα της προεδρικής εκλογής, καθώς η «γαλάζια» πρόταση για εκλογή του ύπατου πολιτειακού άρχοντα, ακόμη και με απλή σχετική πλειοψηφία, δηλαδή με λιγότερες από 151 ψήφους, πυροδοτεί τις αντιδράσεις όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Η τρίτη μέρα συζήτησης της συνταγματικής αναθεώρησης στην Ολομέλεια απέδειξε περίτρανα ότι η Βουλή βρίσκεται σε κατάσταση μόνιμης εχθρότητας και σύγκρουσης, η οποία έχει δηλητηριάσει τη συναίνεση που ομολογουμένως απαιτεί η περίσταση.

Βέβαια, η χθεσινή επιθετική έως και πολωτική διάθεση ένθεν κακείθεν δεν μπορεί να εκληφθεί ως ένα απλό επεισόδιο στην καθημερινή πολιτική διαπάλη, καθώς η αλλαγή του Συντάγματος αποτελεί κορυφαία κοινοβουλευτική στιγμή και επομένως θα έπρεπε να είχε αποσοβηθεί η άνευ ορίων σύγκρουση.

Δείτε επίσης: Ποια συναίνεση; Ένσταση αντισυνταγματικότητας από τον ΣΥΡΙΖΑ για την εκλογή ΠτΔ

Η αντιπαράθεση επικεντρώθηκε, όπως αναμενόταν, στην εκλογή του πρώτου πολίτη της χώρας, με την πρόταση της Ν.Δ. να προβλέπει πέντε ψηφοφορίες, και συγκεκριμένα η πρώτη και η δεύτερη ψηφοφορία να απαιτεί 200 ψήφους, η τρίτη 180 ψήφους και η τέταρτη 151.

Ως έσχατη λύση, η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας θα γίνεται με σχετική πλειοψηφία επί των παρόντων, δηλαδή θα απαιτεί λιγότερες από 151 ψήφους. «Υποβαθμίζουν τον Πρόεδρο, μετατρέποντάς τον σε παιχνίδι μιας μειοψηφίας» κατήγγειλε ο ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι η πρόταση της Ν.Δ. θίγει τα θεμέλια του πολιτεύματος.

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος, μάλιστα, μίλησε για «κόλπο και εργαλειοποίηση του Συντάγματος» από την πλευρά της Ν.Δ., επειδή ψήφισε στην προηγούμενη Βουλή μια πρόταση με την οποία δεν συμφωνούσε, με τον Κώστα Τασούλα να απαντά ότι «δεν ήταν κόλπο, αλλά στοιχειώδες καθήκον προστασίας της δημοκρατίας».

Η αξιωματική αντιπολίτευση, μάλιστα, αιφνιδίασε, υποβάλλοντας ένσταση αντισυνταγματικότητας, η οποία απορρίφθηκε με διά εγέρσεως ψηφοφορία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει στην πρότασή του για διαδοχικές ψηφοφορίες στη Βουλή και στο τέλος, αν αυτές δεν τελεσφορήσουν, τότε να αποφασίζουν οι πολίτες. Να σημειωθεί ότι σύσσωμη η αντιπολίτευση διαφωνεί με την κυβερνητική πρόταση, με το Κίνημα Αλλαγής να υποστηρίζει ότι απονομιμοποιεί δημοκρατικά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και «πάσχει και από πλευράς δημοκρατικότητας και λογικής».

Να μην αποσυνδεθεί η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής ζητεί το ΚΚΕ, ενώ η Ελληνική Λύση προτείνει να ψηφίζει ο λαός τον Πρόεδρο. Την ίδια ώρα, προσφυγή στον λαό σε ενδεχόμενη αδυναμία εκλογής από τη Βουλή ζητεί και το ΜέΡΑ25.

Παρά τις αντιδράσεις, η Ν.Δ. επιμένει στην πάση θυσία εκλογή του Προέδρου από τη Βουλή. Άλλωστε, η επίμαχη διάταξη είχε ψηφιστεί με υπεραυξημένη πλειοψηφία στην προηγούμενη Βουλή, επομένως η κυβέρνηση μπορεί να διαμορφώσει το σχετικό άρθρο κατά το δοκούν, με απλή πλειοψηφία 151 ψήφων.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ