Παύλος Γερουλάνος στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό: «Προσγειωθείτε στην πραγματικότητα»

Must Read

«Καταπέλτης» ήταν ο Παύλος Γερουλάνος στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό στην Επιιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλή, όπου κάλεσε την κυβέρνηση να «προσγειωθεί στην πραγματικότητα».

«Ελπίζουμε να προσγειωθεί η Κυβέρνηση στην πραγματικότητα γιατί το προσχέδιο προϋπολογισμού «τερείται κάθε επαφής μαζί της» τόνισε ο βουλευτής Α’ Αθήνας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ο οποίος ξεκίνησε την εισήγησή του με αιχμές: «Μου έκανε πολλή εντύπωση το ειρωνικό, σχεδόν αλαζονικό, ύφος με το οποίο προσήλθαν στη συζήτηση διάφοροι Υπουργοί. Μας είπαν, ουκ ολίγες φορές, «Μα, δεν βλέπετε πόσα θετικά έχουμε κάνει; Έχετε, μήπως, να προτείνετε κάτι άλλο; Δεν βλέπετε ότι αναπτυσσόμεθα; Ότι μεγαλώνει η οικονομία;» είπε ο Παύλος Γερουλάνος, προσθέτοντας με νόημα: «Το ύφος, μου θύμισε τον Δήμαρχο Αθηναίων στο Δημοτικό Συμβούλιο – δεν του βγήκε σε καλό».

«Μου θύμισαν, επίσης, ότι έχω καιρό να πάω στην Κεφαλονιά. Να πω «μπράβο» στα ψάρια του ιχθυοτροφείου μου που αναπτύσσονται και μεγαλώνουν. Ή να πω «μπράβο» στα παιδιά μου που ψήλωσαν. Διότι, το θέμα κκ. Υπουργοί δεν είναι, αν αναπτύσσεται και μεγαλώνει η ελληνική οικονομία μετά από δέκα χρόνια λιτότητας και 30 δις φρέσκο χρήμα από την Ε.Ε» σημείωσε ο βουλευτής και πρόσθεσε: «Το θέμα είναι πόσο μεγαλώνει, πώς μεγαλώνει και κυρίως για ποιον μεγαλώνει. Γι’ αυτό, σας ασκούμε και θα σας ασκήσουμε κριτική. Αν η απάντησή σας σε καθετί που σας λέμε είναι «ναι, αλλά μεγαλώνει», τότε το μόνο που μας δείχνετε είναι ότι εσείς δεν μας ακούτε. Και αυτό, είναι κακό και για τον κοινοβουλευτισμό» σημείωσε.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ δήλωσε χαρακτηριστικά ότι ο «προϋπολογισμός της Κυβέρνησης έχει πάρει διαζύγιο και με την ελληνική πραγματικότητα» υπογραμμίζοντας ότι το προσχέδιο αγνοεί:

  • «Τις ανισότητες που διευρύνονται στην Ελληνική κοινωνία».
  • «Τη φοροδιαφυγή αλλά και ό,τι συνεπάγεται η απότομη πάταξή της».
  • «Την ουσιαστική αδυναμία ενός άρρωστου και μη ανταγωνιστικού τραπεζικού συστήματος να χρηματοδοτήσει την πραγματική οικονομία αλλά και την αδηφάγα όρεξη του να εισπράξει κόκκινα δάνεια, οδηγώντας ευάλωτα νοικοκυριά στην οικονομική αδράνεια».
  • «Τα διπλά ελλείμματα και ένα ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών που αντανακλά τα διαρθρωτικά προβλήματα ανταγωνιστικότητας της χώρας».
  • «Ότι μεγάλο, πολύ μεγάλο μέρος της ανάπτυξης, δεν έρχεται από οικονομικές δραστηριότητες που δημιουργούν και αφήνουν πλούτο στη χώρα για μεγάλα χρονικά διαστήματα, αλλά από αγοροπωλησίες και μεταβιβάσεις περιουσιακών στοιχείων που συχνά δείχνουν δυναμικές οικονομικής φούσκας, όπως στα ακίνητα, που μπορεί να σκάσουν αύριο».
  • «Το γεγονός ότι όχι μόνο κάηκε ο Έβρος, η Ρόδος και η Αττική, ότι όχι μόνο πλημμύρισε η Θεσσαλία, αλλά ότι τέτοια φαινόμενα θα επαναλαμβάνονται μέχρι να οχυρωθεί με νέα εργαλεία πρόληψης και συντονισμού το κράτος και η Τοπική Αυτοδιοίκηση».

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ χαρακτήρισε το προσχέδιο για προϋπολογισμό «business as usual» την ώρα που συντελούνται γύρω μας  ανατροπές που έχουμε καιρό να δούμε.

«Δεν θα σας πάω μακριά. Θα σας πάω δεκαπέντε χρόνια πίσω. Τι σας είχε ξεφύγει τότε; Ότι ενώ στα ρετιρέ γινόταν πάρτι, στη βάση η κοινωνία πιεζόταν. Ότι ο φόβος στα χαμηλά και μεσαία στρώματα είχε ξεφύγει και η πίεση εκτός από οικονομική, είχε τεράστιες κοινωνικές προεκτάσεις, αλλά η Κυβέρνηση μιλούσε για «θωρακισμένη οικονομία» που έστεκε «σε γερά πόδια»» είπε και και τόνισε ότι είναι πλέον η ώρα να «πάρουμε τα πράγματα αλλιώς».

«Έχουμε ένα μικρό παράθυρο ευκαιρίας που δημιούργησε το ΠΑΣΟΚ μετατρέποντας από το 2010 τα βραχυπρόθεσμα και ακριβά δάνεια της χώρας σε μακροπρόθεσμα και φθηνά. Αλλά το παράθυρο είναι μικρό. Και θα μείνει ανοιχτό μόνο αν υιοθετήσουμε μεταρρυθμίσεις, που θα αλλάξουν το παραγωγικό μοντέλο της χώρας, θα διευρύνουν την παραγωγική της βάση και θα απελευθερώσουν παραγωγικές δυνάμεις που σήμερα είναι εγκλωβισμένες» σημείωσε και υπογράμμισε: Η επενδυτική βαθμίδα είναι και για εμάς προτεραιότητα. Αλλά τόσο η βιασύνη να την πάρουμε, όσο και το μείγμα της ανάπτυξης που ευαγγελίζεται ο προϋπολογισμός, δημιουργούν παγίδες υπονόμευσης της επόμενης μέρας της χώρας, όταν άλλες χώρες, όπως η Πορτογαλία και η Ιρλανδία, δημιουργούν Wealth Funds για να διασφαλίσουν ένα πιο σίγουρο αύριο για τις κοινωνίες τους».

Κλείνοντας την ομιλία του, ο Παύλος Γερουλάνος σημείωσε ότι το ΠΑΣΟΚ θα αναπτύξει τα σχέδιά του για νέες μορφές χρηματοδότησης μικρομεσαίων επιχειρήσεων, για την αποκατάσταση της χαμένης ευκαιρίας του εκδημοκρατισμού της ενέργειας αλλά και για τις αλλαγές που χρειάζονται ώστε η γνώση, που έχει ανάγκη μια σύγχρονη κοινωνία, να βρει τον δρόμο της σε κοινωνικές ομάδες και φορείς διοίκησης που την έχουν ανάγκη.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This